Blog Archive

Thursday, April 17, 2014

Üniversiteye Rüzgar Tribünü Kuruldu

Üniversiteye Rüzgar Tribünü Kuruldu

Ahi Evran Üniversitesi (AÜE) Kaman Meslek Yüksekokulunda öğrenciler ve proje çalışanları tarafından tasarımı ve imalatı gerçekleştirilen rüzgar tribünü ile okulun bahçesinin aydınlatıldığı belirtildi.

Projeye 2010 yılında başlandığı ve 7 bin watt kapasitede hizmete girdiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi:
"Rüzgar tribünü ile Kaman Meslek Yüksekokulu bahçe aydınlatması rüzgar enerjisinden karşılanmaya başlandı ve proje desteği ile birlikte kapasite 7 bin watt'a kadar çıkarılmış oldu. Kaman Meslek Yüksekokulu tarafından yürütülen çalışma, öncelikle FBA-11-25 no'lu proje ile 2010 yılında prototip olarak başladı.

Türbinin kanat çapı 105 santimetreden 480 santimetreye, türbin kule boyu 6 metreden 9 metreye çıkartıldı. Rüzgar enerjisi teknolojisi pratik anlamda da öğrencilere anlatılmış ve Kırşehir genelinde bulunan rüzgar potansiyelinden Ahi Evran Üniversitesi'nin de faydalanması sağlanmış oldu. Ayrıca proje kapsamında Rüzgar Enerjisi Laboratuvarı oluşturularak rüzgar türbin simülasyonları yapıldı ve ilgili derslerin uygulamaları da bu sayede verimli hale getirildi.

"
Açıklamada, Kırşehir'deki rüzgar potansiyelini tespit etmek ve fizibilite çalışması yapabilmek amacıyla Kaman Meslek Yüksekokulu tarafından yüksekokul çevresinde bulunan dağlık alanda rüzgar ölçüm direği kurulduğuna değinilerek, "30 metre yüksekliği bulunan ölçüm yapısında 10 metre ve 30 metrede iki rüzgar hızı sensörü, bir rüzgar yön sensörü ve ana kaydedici cihaz bulunuyor. Türbinde 54 günlük dönemlerle pil değişimleri ve bakım gözlemler yapılıyor. Ölçümler 1 yıl boyunca devam edecek" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: http://www.beyazgazete.com/haber/2014/4/9/universiteye-ruzgar-tribunu-kuruldu-2191201.html

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.