Blog Archive

Friday, November 25, 2011

En iştah açıcı alanda yoğunlaşacak, enerjide yatırımları artıracak

En iştah açıcı alanda yoğunlaşacak, enerjide yatırımları artıracak


Enerjinin her alanında faaliyet gösterdiklerini söyleyen Zorlu Enerji Grubu CEO’su Murat Sungur Bursa, “Hangisi en iştah açıcı ve lezzetliyse oraya yoğunlaşacağız. 745 MW’lık üretim kapasitemizi 2015’e kadar 2 bin MW’a çıkaracağız. Ahmet Bey’in (Zorlu), yatırımlarını enerjiye kaydırmaya çalışıyoruz” dedi.

ÖZEL sektör elektrik üreticileri arasında, 745 MW’lık üretim kapasitesiyle yüzde 7.1’lik bir paya sahip olduklarını söyleyen Zorlu Enerji Grubu CEO’su Murat Sungur Bursa, “Hedefimiz kurulu gücü 2015 yılına kadar 2 bin MW’a yükseltmek” dedi. Elektrik üretiminin yanı sıra, buhar ve doğal gaz satışı, santral kurulumu, enerji tesislerinin işletilmesi ve doğal gaz dağıtımı hizmeti vererek enerjinin her alanında faaliyet gösterdiklerini anlatan Bursa “Şimdi hangisi en iştah açıcı ve lezzetliyse oraya yoğunlaşacağız. Ancak biz uzun vadede elektrik üretiminin daha istikrarlı olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Gayrimenkulle rekabet

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’nun, grup bünyesinde enerji ve gayrimenkul şirketleri arasında rekabeti artırmaya çalıştığını anlatan Bursa konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ahmet Bey bizi hırslandırmak için ‘Gayrimenkul’e yaptığım kadar enerjiye de yatırım yapacağım’ demişti. Bu da gayrimenkule 5 milyar dolar yatırım yaparken, enerjiye de 5 milyar dolarlık bir yatırım yapacağı anlamına geliyordu. Ancak öyle bir ortam mevcut değil. Biz yine de, “En çok para nerden gelirse oraya yatırım yapacağım” diyen Ahmet Bey’i çekmeye çalışıyoruz.”

Petrol arama konusunda da girişimleri olduğunu fakat kurdukları şirketi Teksaslı bir şirkete sattıklarını anlatan Bursa “Yer altında kömürü gazlaştırarak enerji elde edilmesini de araştırıyoruz” dedi. Grubun yatırım portföyünde, Ankara, Yalova, Bursa, Lüleburgaz ve Kayseri’de bulunan 5 doğal gaz santralinin yanı sıra 7 hidrolik, bir rüzgar ve bir jeotermal santralleri olduğunu anlatan Bursa şunları söyledi:

“Zorlu Enerji Grubu olarak, enerji sektöründe üretimin her halkasında yer alıyoruz. Rüzgar ve jeotermal yatırımlara hız vererek yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılmasını hedefliyoruz. Türkiye’nin en büyük rüzgar santrali olan 135 MW kurulu güce sahip Gökçedağ Rüzgar Santralı’nın yanına Sarıtepe ve Demirciler’de, sırasıyla 50 MW ve 60 MW’lık iki rüzgar santrali eklenecek. Böylece toplam kapasite 245 MW’a yükselecek.”

Nükleer ‘Atana rahmet okutan’ bir teknoloji

RÜZGAR enerjisinin geleceğe yönelik manevi sorumluluğunun nükleere göre az olduğunu söyleyen Murat Sungur Bursa, “Nükleer enerji önce parasını kazanıp sonrasını umursamayacağın teknoloji değil. Japonya’da gördük. Öyle bir şey olabiliyor ki ‘Atana rahmet’ okutuyor” diye konuştu. jeotermalde çalışmaların Denizli-Kızıldere, Kütahya-Simav ve Manisa-Alaşehir’de de devam ettiğini belirten Murat Sungur Bursa şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’nin önemli jeotermal potansiyeline sahip Kütahya Simav’da araştırma yapıyoruz. Gelecek sonuçlara göre yatırıma karar vereceğiz.”

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/19268747.asp

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.