Blog Archive

Sunday, February 7, 2010

Enerjide 5 milyar liralık özel sektör yatırım

07.02.2010 - 11:08

EPDK, enerji şirketleri tarafından sunulan ilerleme raporlarına göre 2010 yılında devreye girecek özel sektör yatırımları ile dağılımlarına yönelik çalışmayı tamamladı

ANKARA - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, enerjide 2010 yılında 5 milyar liralık özel sektör yatırımının devreye gireceğini belirtti.

EPDK, enerji şirketleri tarafından sunulan ilerleme raporlarına göre 2010 yılında devreye girecek özel sektör yatırımları ile dağılımlarına yönelik çalışmayı tamamladı.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, çalışmaya ilişkin yaptığı açıklamada, enerjide 2009 yılında 2 bin 833 megavat kurulu gücünde tesis devreye girdiğini kaydetti.

Bunun 1400 megavatının doğal gaz, yaklaşık 1000 megavatının da hidroelektrik, rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklardan oluştuğuna işaret eden Köktaş, "Bu rakam son 7 yılın en yüksek rakamıdır. 2010 yılında 2009'daki rekor gerçekleşmenin de üzerine çıkılacağını düşünüyoruz" dedi.

Kurumumuza ulaşan ilerleme raporları çerçevesinde 2010 yılında toplam tutarı 5 milyar liraya ulaşan özel sektör yatırımının tamamlanarak devreye alınacağını hesapladıklarını belirten Köktaş, bunun 3,5 milyar liralık kısmı yenilenebilir enerji, 1,4 milyar liralık kısmı doğal gaz kaynaklarından oluştuğunu söyledi.

2010 yılında 3 bin 400 megavat civarında bir yeni kurulu gücün devreye alınacağını öngördüklerini bildiren EPDK Başkanı Köktaş, bunun yıllık üretim miktarı yaklaşık 21 milyar kilovatsaat olduğunu ifade etti.

Bu yıl devreye alınacak yeni üretim miktarının Türkiye'nin 2009 yılı üretiminin yüzde 10'ununu aştığına dikkati çeken Köktaş, bu yatırımlar çoğunluğu kendi yapıldığı bölgelerde olmak üzere binlerce kişiye iş imkanı sağladığını ifade etti.

Bu yatırımların iki ayağı olduğuna işaret eden Köktaş, şunları kaydetti:

"Birincisi lisans almış projelerin gerçekleştirilmesine yönelik her türlü düzenleyici kolaylığın sağlanmasıdır.

Bu kapsamda 2009 yılında başlattığımızın enerji yatırımlarını yerinde görerek inceleme çalışmalarımızın ikinci aşamasını Nisan ayından itibaren başlatıyoruz. Kurul üyesi arkadaşlarımızla belli bir seyahat programı çerçevesinde hidroelektrik, rüzgar, doğal gaz santrallar yatırımlarını yerinde göreceğiz. Sorunları yerinde tespit edip çözüm üreteceğiz.

İkincisi Kurumumuzdan lisans aldığı halde bu yatırımları gerçekleştirmeyenlerin de lisanslarını iptal ediyoruz ve edeceğiz. Böylece ülke kaynaklarımızın doğru ellerde yatırımlara dönüşmesini sağlayacağız."

Kaynak: http://www.dunyagazetesi.com.tr/haber.asp?id=77428&cDate=

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.