ISTANBUL (AA) - Su, günes, rüzgâr gibi dogal kaynaklar kullanilarak elde edilen çevreci yenilenebilir enerjiye yapilan yatirimlar, dogrudan ve dolayli olarak istihdama sagladigi katkiyla öne çikiyor.
Dogalgaz, petrol gibi birincil kaynaklarin aktarilmasi amaciyla olusturulan boru hatlari projeleriyle yatirimlarin artacagi ve bunun istihdama katki saglayacagi belirtiliyor. Ancak, boru hatlarinin ‘baris getirmedigi’, yapim asamasinin birkaç yillik süreci kapsadigi göz önünde bulunduruldugunda, ekonomideki hareketlilik ve yaratilacak istihdamin geçici oldugu görüsleri de bulunuyor. Asil düsünülmesi gerekenin, yenilenebilir enerji projeleriyle kalici olarak saglanan istihdam olduguna dikkat çekilirken, yenilenebilir enerjinin, kalici fosil yakitlara bagimliligi azalttigina isaret ediliyor.
Örnegin, 2 bin kilometresinin Türkiye’de yer almasi öngörülen Nabucco projesinin ilk asamada 5 bin, sonraki dönemlerinde 15 bin kisiye is saglayacagi tahmin edilirken, bunun yaklasik 3.5 kati, Türkiye’de öngörülen yenilenebilir enerji projelerinde yaratilacak istihdama denk geliyor. Birlesmis Milletler Çevre Programi tarafindan hazirlanan ‘Global Green New Deal’ baslikli politika belgesine göre, yenilenebilir enerjiye yatirim, ekonomik emisyon azaltimina katki saglayacak. Son yillarda 2.3 milyon civarinda insan, küresel anlamda birincil enerji alaninin sadece yüzde 2’lik kismini olusturan sektörde is buldu. Yenilenebilir enerjinin, daha fazla dogrudan is yaratma potansiyelinin yani sira, ek sanayi alanlarinda is saglamasi bekleniyor.
2030 itibariyla yenilenebilir enerji sektörüne tahmini 630 milyar dolarlik yatirim; rüzgâr enerjisinde 2.1 milyon, günes enerjisinde 6.3 milyon ve biyoyakit baglantili tarim ve endüstride 12 milyon olmak üzere, en az 20 milyon kisiye ek is yaratacak.
Cumhuriyet Gazetesi, Sayfa 14, 22-09-2009
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.