Blog Archive

Friday, September 11, 2009

Ağaoğlu'dan enerjiye 1.6 milyar dolar

Ali Ağaoğlu, gelecek üç yıl içinde enerji sektörüne 1.6 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor

Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, gelecek üç yıl içinde enerji sektörüne 1.6 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı ve 1000 megavatlık bir enerji üretim kapasitesine ulaşmayı planladıklarını belirterek, “Bu lisansların 2012 yılına kadar enerji üretime geçmesi için çalışacağız. Hedefimiz 2015 yılında kurulu güç bazında Türkiye’de enerji sektörünün ilk 10 şirketi içinde yer almak” dedi.

Ali Ağaoğlu, grubun enerji sektörüne yönelik yatırım ve hedeflerini açıklamak üzere, üst düzey yöneticileri ve Enerji Grubu’nun başına yeni getirilen Elektrik Mühendisi Murat Onuk ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Ağaoğlu, gelecek üç yıl içinde enerji sektörüne 1.6 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı ve 1000 megawatlık bir enerji üretim kapasitesine ulaşmayı planladıklarını belirterek, “Bu lisansların 2012 yılına kadar enerji üretime geçmesi için çalışacağız. Hedefimiz 2015 yılında kurulu güç bazında Türkiye’de enerji sektörünün ilk 10 şirketi içinde yer almak. Aslında benim için ilk 10 içinde yer almak da o kadar kabul edilecek bir hedef değil, daha ön sıralara çıkmak durumundayız” dedi. Hızlı büyümek için mevcut lisansları satın almayı tercih ettiklerini belirten Ağaoğlu, “Aslında biz de doğrudan lisans almak için EPDK’ya başvurduk. Ancak bildiğiniz gibi Türkiye’de işler kaplumbağa hızında işliyor. Bu sözlerimle Ankara’ya da biraz mesaj vermiş olalım” diye konuştu.

“ŞİMDİLİK YABANCI ORTAKLIK DÜŞÜNMÜYORUZ”
Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Ali Ağaoğlu, bir aile şirketi olduklarının altını çizerek, muhtemel ortaklıklarla ilgili olarak “ Şu anda yabancı ortaklık gibi bir düşüncemiz yok. Kendi gücümüzle ve kaynaklarımızla enerji alanındaki işimizi büyütme kararlılığındayız. Ancak sinerji yaratabilecek potansiyeller ortaya çıkarsa da, o zaman buna karar veririz” dedi.

Ağaoğlu, bir soru üzerine, “İlk başta enerjiye yatırım pahalı gelebilir ama, işletme aşamasında geçtiğinizde hava ve su gibi doğal ve ucuz kaynakları kullandığınız için de çok karlı bir iş yapmış olacaksınız. Benim hayatımda korkuya yer yok. Bu nedenle enerjiye yatırım yapmaktan da korkmuyorum” dedi.

“280 BİN HANE VE 1 MİLYON İNSANA ELEKRİK ÜRETECEĞİZ”
Ağaoğlu’nda Şubat 2009 tarihi itibariyle enerji grubunun başına getirilen Murat Onuk da, Ağaoğlu’nun planladığı 1000 megavatlık kapasite ile Türkiye’de 280 bin hanenin ve 1 milyon insanın elektrik ihtiyacının karşılanacağını kaydetti. Onuk, 11 adet olan rüzgar enerji türbinini Alman Vestas firmasından temin edeceklerini ve her biri 3 megawat kapasitesindeki türbinlerin sevkiyatına 2009’un üçüncü çeyreğinde başlanacağını, kurulum ve enerji üretimi için de 2010’un ilk döneminin hedeflendiğini söyledi. Onuk, Mersin’in Mut ilçesinde yapılacak 34 megawat gücündeki inşaatına başlandığını, Bursa, Çanakkale, Kocaeli ve Yalova’daki rüzgar santralleri ile Bingöl’de toplam 60 megavat gücündeki Duru ve Abdalan Hidroelektrik santrallerinin ise henüz lisans aşamasında olduğunu belirtti.

“EPDK ESKİ BAŞKANI: TÜRKİYE MEVCUT KAPASİTEYİ 2 KATINA ÇIKARABİLİR”
EPDK Başkanlığından ayrıldıktan sonra enerji şirketlerine danışmanlık hizmeti vermeye başlayan Yusuf Günay da Türkiye’de şu an 100’ün üzerinde hidroelektrik ve rüzgar enerjisi alanında faaliyet gösteren lisanslı şirket olduğunu belirterek, “Yatırımcıların enerji alanında hoş bir yarış ve rekabet içinde olmaları Türkiye’nin enerji geleceği açısından çok önemli. Ancak yeni ve yenilebilir enerjiye yatırım ile Türkiye’nin dışa bağımlılığı azaltılabilir. Ağaoğlu’nu da enerji alanındaki yatırımlarıyla bu konuda güzel bir örnek olarak görüyorum” dedi.

Günay, Türkiye’de rüzgar enerji santrali için alınan lisans toplamının 4 bin megavat düzeyinde bulunduğunu aktararak şu değerlendirmeyi yaptı:
“2020 yılına kadar rüzgar enerjisi için hedef 20 bin megavatlık bir kapasiteye ulaşmak. Hidroelektrik santraları alanında ise ekonomik olarak kullanılacak kaynaklarla 20 bin megawatlık yeni bir elektrik üretimi kapasitesi yaratılabilecek. Güneş enerjisi için de 10 bin megavat civarında yeni bir kapasite hesaplanıyor. Tüm bunları üst üste koyduğunuzda Türkiye’nin demek ki mevcut kurulu gücünü iki katına çıkaracak bir kapasiteden söz ediyoruz. Bu rakam da Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı önemli oranda azaltabilecek bir rakamdır."

Konuyla ilgili basında yer alan haberler:

Ağaoğlu, topraktan sonra su ve rüzgâra da yatırım yapıyor

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu enerjiye 1.2 milyar euroluk yatırım yapacağını açıkladı. Özellikle rüzgâr, hidroelektrik ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapacak olan Ağaoğlu 2012 yılına kadar 1000 megawatt'lık (MW) kurulu güç elde etmeyi amaçlıyor. Bu yatırımlar için lisans sahibi 8 küçük şirketi satın alan Ağaoğlu, 2010 yılının başında ilk enerji üretimini yapmış olmayı planlıyor. 2015 yılına kadar enerjide ilk 10 özel şirket arasına girmeyi ve pastadan yüzde 10 pay almayı hedefleyen Ali Ağaoğlu şu anda ortaklık düşünmediklerini dile getirdi. Ağaoğlu'nun Enerji Grubu Başkanlığı görevine getirilen Murat Onuk ise 2008 - 2012 yılları arasında grup olarak enerjiye yapacakları yatırımın toplam 1.2 milyar euroyu bulacağını kaydetti. İlk etapta rüzgâra 450 MW'lık yatırım yapılacağını açıklayan Onuk, Mersin'deki 34 MW'lık rüzgâr santralinin yapımına başlandığını ve 11 adet 3.0 MW'lık rüzgâr türbinleri için Vestas firması ile anlaştıklarını dile getirdi.

KONUTLARINDA KULLANACAK
Türkiye'nin değişik bölgelerinde 10'a yakın rüzgâr santrali kurmayı planlayan Ağoğlu Bingöl'de de 2 adet toplam 60 MW'lık HES projesi yürütecek. Ağaoğlu iletim ve dağıtımdaki serbestleşmeye bağlı olarak ileride ürettikleri enerjiyi yaptıkları konutlarda da kullanabileceklerini söyledi. (Sabah)

1.2 milyar euro’yla enerjiye giriyor

Ağaoğlu Grubu, enerjide yapacağı yatırımla 2015’e kadar özel sektörün ilk 10 şirketinden biri olmayı hedefliyor. Mersin’de rüzgâr santralı inşaatına başlandı

Ağaoğlu Şirketler Grubu, inşaat alanındaki büyük projelerin ardından, 1.2 milyar euro’luk enerji yatırımı yapacak. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, ilk hedefi ‘3 yılda bin megavatı yakalamak’ olarak belirledi.
Yatırımda amiral geminin inşaat olduğunu belirten Ağaoğlu, “Sektörün geleceğinin çok açık olduğunu gördüğümüz için ciddi yatırım yapıp büyüme kararı aldık. Bu konuda biraz da geç kaldık. Bir yıl önce bu kararı aldık. Geldiğimiz noktada iyi durumdayız. Ağırlığımızı yenilenebilir enerjide kullanmayı düşünüyoruz” dedi.

‘Toplam sekiz şirket aldık’
Enerjide lisans almış şirketleri satın alarak bugüne geldiklerini, bugüne kadar 8 şirket satın aldıklarını söyleyen Ali Ağaoğlu, sözkonusu 8 şirketin gücünün 600 megavatın üzerinde olduğunu, bunu bin megavata çıkarmayı istediklerini ifade etti.
Ağaoğlu, yeni satın alma konusunda fırsatlara baktıklarını ve her an yeni bir alım yapabileceklerini iletti.

Danışman Yusuf Günay!
Ağaoğlu’nun enerji yatırımlarının açıklandığı dünkü toplantıda Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) eski Başkanı Yusuf Günay da yer aldı.
Ali Ağaoğlu, Yusuf Günay’ın ileride enerji grubunda kendilerine destek olacağını ve gruba büyük güç katacağını ifade etti. EPDK’dan Kasım 2007’de ayrılan Günay, yasa gereği, 2 yıl süreyle enerji şirketlerinde görev alamıyor.
Günay’a bu durum hatırlatıldığında, yanıt şöyle oldu: “Ben Ali Bey arkadaşım olduğu giçin burada bulunuyorum. Kasım ayından sonra faaliyetlere başlayacağım.”

Ağaoğlu’nun enerjide gündemi
Ağaoğlu Enerji Grubu Başkanı Murat Onuk, enerjiye ayrılan yatırım bütçesinin 1.2 milyar euro olduğunu, projelerin 2012 sonuna kadar hayata geçirilmesinin planlandığını söyledi.
Onuk, yerel ve yenilenebilir enerji kaynaklarının temin ve kullanımına öncelik vererek çevre dostu enerji santrallarının yatırım ve işletmesini en modern teknolojiyle gerçekleştirecekleri bilgisini verdi.
Murat Onuk, grubun projeleriyle ilgili şu bilgileri verdi:
- 34 megavat gücündeki Mersin rüzgar santralının inşaatına başladı.
- Bursa, Çanakkale, Kocaeli ve Yalova’daki rüzgâr santrallarıyla Bingöl’de toplam 60 megavat gücündeki Duru ve Abdalan hidroelektrik santralları lisans aşamasında.
- Rüzgar türbinleri için Vestas ile anlaşma imzaladı. Böylece, Mersin rüzgâr santrali, kapsamında kurulacak 11 adet V90-3.0 megavat rüzgâr türbini bu yılın 3. çeyreğinde sevk edilmeye başlanacak.
- Mersin’de yapılacak yatırımın ardından üretilen enerjinin İstanbul’da Ağaoğlu projelerinde satılan konutlarda kullanımı planlanıyor. (Milliyet)

Kaynak: http://www.emlakkulisi.com/14590_ali_agaoglu_enerjiye_1_6_milyar_dolarlik_yatirim_yapacak

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.