Gama Holding, 4 milyar dolarlık enerji yatırımına hazırlanıyor
07.12.2009
Şirket, 5 yıl içerisinde 4 milyar dolarlık 3 bin megavat gücünde yeni enerji yatırımı yapmayı planlıyor
İSTANBUL - Gama Holding Stratejik Planlama, Finansman ve Yatırımlar Grup Başkanı Hakan Özman, enerji sektöründe gelecek 5 yıl içinde 3 bin megavatlık (MV) yatırım hedeflerinin bulunduğunu belirterek, "Gama Enerji olarak önümüzdeki 5 yıl içerisinde 4 milyar dolarlık daha yeni enerji yatırımı yapmayı planlıyoruz" dedi.
Özman, Gama Holding'in kuruluşunun 50. yılı dolayısıyla Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer, Yönetim Kurulu Üyesi Ergil Ersü ve Taahhüt Grup Başkanı Evren Ersü ile beraber basın mensuplarıyla bir araya geldikleri toplantıda holdingin 50 yılına ilişkin bir sunum yaptı.
Sunumda, 1959 yılında Gama İnşaat Ltd. Şti. adıyla 3 mühendis ve bir müteahhit tarafından kurulan şirketin 1970'te yüzde 40 hissesini gelecek vadeden mühendislere devrederek Gama Endüstri'ye dönüştüğünü, endüstri tesislerinden konutlara, kuvvet santrallerinden boru hatlarının anahtar teslimi inşaatına kadar birçok projeye imza attığını anlattı.
Özman, 2003'te grup şirketlerinin, kurumsallaşma hedefi doğrultusunda Gama Holding A.Ş. şemsiyesi altında bir araya geldiğini belirterek, 2007 yılında General Electric (GE) ile enerji alanında ortaklığa gidildiğini, uluslararası platformda sürdürülebilir büyümeyi yakalamaya çalıştıklarını söyledi.
Gama Holding'in yapısı hakkında bilgi veren Özman, holdingin sahibinin 42 gerçek kişi olduğunu, bunlardan en büyük ortağın yüzde 15, en küçük ortağın yüzde 0,2 hisseyi temsil ettiğini bildirdi. Özman, halka açık bir şirket olmadıkların,ı ancak Gama'nın en şeffaf şirketlerden biri olduğunu dile getirdi.
Holdingin 17 ülkede faaliyeti olduğunu, varlıklarının yüzde 65'inin yurt dışında bulunduğunu, yurt dışında 250'nin üzerinde proje tamamladığını anlatan Özman, yaklaşık 20 bin kişinin istihdam edildiği holdingin enerjide bugüne kadar 1,5 milyar dolarlık yatırım yaptığını kaydetti.
Özman, holdingin Ürdün'de 1 milyar dolarlık Disi-Amman su boru hattı projesini gerçekleştirdiğini anımsatarak, "Bu Türkiye'nin bugüne kadar yurt dışında yaptığı en büyük proje" dedi.
2008 verilerine göre Gama Grubu'nun toplam varlıklarının 1,4 milyar dolar olduğunu, varlıkların yüzde 35'inin Türkiye'de, yüzde 65'inin ise Orta Doğu, Rusya ve Avrupa olmak üzere yurt dışında olduğunu anlatan Özman, 1 milyar 272 bin dolar olan cirolarının ise yüzde 27'sinin Türkiye'den, yüzde 28'inin Rusya'dan, yüzde 26'sının Orta Doğu'dan yüzde 11'inin Avrupa'dan geldiğini anlattı.
"11 adet toplam 313 MV olan hidroelektrik santralı projemiz var"
Özman, "Gama, Engineering News Record (ENR) 2008'e göre dünyanın en büyük 60. müteahhitlik firması, kimyasal tesis yapımında dünyanın 5. en büyük firması, kuvvet santralı yapımında dünyanın 16. büyük firması endüstriyel tesis yapımı faaliyetlerinde dünyanın 13. büyük firması, fosil yakıtlı enerji sektörü yapım faaliyetlerinde dünyanın 4. en büyük firması. Uluslararası rekabet gücümüzün yüksek olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Özman, yaptıkları projelerin "mühendislik", "satın alma" ve "yapım" olmak üzere anahtar teslimi (EPC) projeler olduğunu, dünyada bu şekilde iş yapan çok firma bulunmadığını dile getirdi.
Avrupa'da uzun süredir bu türde yapılan bir endüstriyel tesis bulunmadığına dikkati çeken Özman, şunları kaydetti:
"Avrupa bu becerisini kaybetmiş vaziyette. Dolayısıyla bizim Avrupa'ya bilgi birikimimizi ve know-how'ımızı tekrar transfer etme imkanımız olacak. Çeşitli yabancı ortaklarla görüşüyoruz. Ortaklık bizim kültürümüzde olan bir şey. Enerji tarafına baktığımızda organik olarak büyümek istiyoruz, kendi projelerimizle büyümek istiyoruz. Ama satın alma fırsatlarını da değerlendireceğiz. 2009 yılı itibariyle enerji sektöründe başlayan ve hızlanarak gideceğini tahmin ettiğimiz konsolidasyon karşımıza çok büyük fırsatlar çıkaracak bu fırsatları da değerlendirerek seçeceğiz.
Gelecek 5 yıl içinde 3 bin MV'lık yatırım hedefimiz var. Şu anda geliştirilen projelere baktığımızda, Gama Enerji'nin altında, 8 adet toplam 475 MV'lık rüzgar santralı projemiz var. 11 adet toplam 313 MV olan hidroelektrik santralı projemiz var, 432 MV'lık bir doğal gaz çevrim santralımız var. 625 MV'lık da kömürle çalışan bir santral Gama Enerji'nin geliştirmekte olduğu projeler arasında.
Gama Enerji olarak önümüzdeki 5 yıl içerisinde 4 milyar dolarlık daha yeni enerji yatırımı yapmayı planlıyoruz. Bir de Gama Enerji olarak halka açılma planımız var. Ortağımız GE ile de konuştuğumuz bir şey. Tabii ekonomik konjonktürün nasıl olacağını hiçbirimiz bilmiyoruz, inşallah toparlanmaya devam edeceğini ümit ediyoruz, onun için bir tarih koyamamakla birlikte doğru zamanda doğru şekilde Gama Enerji şirketini de halka açıp daha da kurumsallaştırmayı arzu ediyoruz, hedeflerimiz arasında."
"2010 ciromuzun yüzde 5-10 yüksek olmasını bekliyoruz"
Soruları da yanıtlayan Özman, Gama Enerji'nin ne kadarının halka arz edileceğine ilişkin bir soru üzerine, şu anda tam bilmediklerini, uluslararası yatırımcıların ilgisinin ne olacağını düşündüklerini dile getirerek, "Eğer o yönden yola çıkarsanız, 'uluslararası yatırımcıya satacağım' derseniz derinlik olması için herhalde neresinden bakarsanız yüzde 30-35 arasında. Ama kontrolü bırakmayacağımız kesin GE ile birlikte" dedi.
Özman, holdingin hisse yapısına ilişkin ise en büyük hisseye yüzde 15 ile Erol Üçer'in sahip bulunduğunu, bundan sonraki en büyük hissenin yüzde 8 olduğunu söyledi.
Özman, bir soru üzerine, organik büyümenin kendileri için daha değerli olduğunu ama satın almanın da uygun olabileceğini düşündüklerini belirterek, "Konsolidasyon başladı, hızlanacağını da düşünüyoruz enerji sektöründe. Satın almalarla da alacağız MV olarak yeni projeler" dedi.
Holdingin 2009 cirosuna ilişkin soru üzerine Özman, 2009 cirosunun da 2008 seviyelerinde olacağını söyleyebileceğini belirterek, "2010 için hedefimiz; bundan daha yüksek olmasını bekliyoruz. Yüzde 5-10 daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz" karşılığını verdi.
Özman, enerjide özelleştirme ihalelerine ilişkin bir soru üzerine de "Bunlarla ilgiliyiz. Rekabetin nasıl olacağını bilemiyoruz. Şu anda daha kenardan seyirci gibi izliyoruz bunları. Biraz rekabetin şekillenmesi bizi yönlendirecek bu konuda" dedi.
Hakan Özman, Gama Enerji olarak nükleer enerji santralının sahipliğine katılmayacaklarını, dolayısıyla taahhüt grubunun bu işle ilgileneceğini söyledi.
Telekom sektörüne girmekten memnun olduklarını, ama işin kendisinden o kadar memnun olmadıklarını ifade eden Özman, "O sektördeki olanakları görünce buranın doğru bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz. Çağrı merkezi yatırımı yaptık, ondan memnunuz. Wimax operatörlüğünü düşünüyoruz. Türkiye'de bunun nasıl olacağını tam değerlendirebilmiş değiliz. Holding yönetim kurulunda kısa sürede ben sunacağım" diye konuştu.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.