Blog Archive

Wednesday, December 30, 2009

YEK üreticilerine tanınan uygulama 2 yıl uzatıldı

31 Aralık 2011 tarihinden önce işletmeye giren tesisleri kapsamakta olan uygulama süresi 2 yıl uzatıldı

ANKARA - Yenilenebilir enerji tesislerinden alınacak elektriğin fiyat tarifelerini kapsayan yasa maddesinin uygulama süresi 2 yıl uzatıldı.

Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun çerçevesinde, 31 Aralık 2011 tarihinden önce işletmeye giren tesisleri kapsamakta olan uygulama süresinde 2 yıl uzatmaya gidildi.

Buna göre, 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun kapsamındaki yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretim ve ticaretinde, lisans sahibi tüzel kişilerin tabi olduğu esasların belirlendiği madde kapsamındaki uygulamalar, 31 Aralık 2011 tarihinden önce işletmeye giren tesisleri kapsıyor. Ancak Bakanlar Kurulu uygulamanın sona ereceği tarihi, 31 Aralık 2009 tarihine kadar Resmi Gazetede yayımlanmak şartıyla en fazla 2 yıl süreyle uzatma yetkisi bulunuyordu.

Söz konusu madde uyarınca, perakende satış lisansı sahibi tüzel kişilerin her biri, bir önceki takvim yılında sattıkları elektrik enerjisi miktarının ülkede sattıkları toplam elektrik enerjisi miktarına oranı kadar, YEK Belgeli elektrik enerjisinden satın alması gerekiyor.

Bu kapsamda satın alınacak elektrik enerjisine; her yıl için EPDK'nın belirlediği bir önceki yıla ait Türkiye ortalama elektrik toptan satış fiyatı uygulanıyor. Ancak uygulanacak bu fiyat 5 Euro Cent/kWh karşılığı Türk Lirasından az, 5,5 Euro Cent/kWh karşılığı Türk Lirasından fazla olamıyor. Ancak 5,5 Euro Cent/kWh sınırının üzerinde serbest piyasada satış imkanı bulan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisans sahibi tüzel kişiler bu imkandan yararlanabiliyor.

Monday, December 28, 2009

GE den Türkiye'de rüzgar için fabrika

GE Türkiye'de rüzgar için fabrika kurup bölgesel üssü yapmak istiyor

28.12.2009 | Begüm Gürsoy


Rüzgar santralı için gerekli olan kule, kanat ve türbin gibi ekipmanları üreten ABD'li General Electric, Türk pazarını fabrika kurmak için yakın markaja aldı. Rüzgar santrallarının yeni kurulacağı Türkiye pazarına ekipman tedarik yönüyle girmeye hazırlanan GE, bunun için fizibilite çalışması başlattı. GE, projeyi hayata geçirmek için teşviklerin artırılması ve rüzgar yatırımlarının başlamasını bekliyor.

Referans'ın sorularını yanıtlayan GE Energy Türkiye Genel Müdürü Mete Maltepe, Avrupa'nın kendileri için büyüme bölgesi olduğunu belirterek, "Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri özellikle çekici. Taşıma maliyetlerini azaltmak için bölgede bir ikmal üssüne sahip olmak akla yatkın ve Türkiye bunun için iyi bir aday. Türkiye'nin bölgenin ikmal üssü olarak kullanılması hakkında fizibilite çalışmaları yapıyoruz" diye konuştu. Maltepe, teknik açıdan evet dedikleri üretim fabrikasını maliyet yönünden de değerlendirmeleri gerektiğine dikkat çekerek, üretim tesisi için öncelikle verilecek teşviklerle pazarın olgunlaşmasının gerektiğine dikkat çekti.

Kule ve kanat için çalışma başladı

Maltepe, şu anda kule ve kanat imalatı konusunda çalışma ile görüşmeler olduğunu belirterek, sonraki aşamada ise türbin makine dairesinin Türkiye'de üretilmesinin düşünüldüğünü ifade etti. Maltepe, mali yönden değerlendirmelerin ise devam ettiğini belirterek," Türkiye geniş bir pazar, üretimin Türkiye'de yapılabilmesi için Türkiye'de pazar şartlarının olgunlaşması gerekiyor. Üretime geçişi rüzgar enerjisine verilecek güçlü teşvikler tetikleyecek" diye konuştu.
Maltepe, rüzgar türbinlerinin çok büyük ebatta ve ağır makineler olması nedeniyle nakliyesinin maliyetli olduğunu belirterek, bu nedenle üreticilerin fabrikalarını pazara yakın bölgelere kurmayı tercih ettiklerine dikkat çekti. Türkiye'de türbin üretmek için öncelikle yenilenebilir enerji taban tarifelerinin iyileştirilmesi ve yatırımların artması gerektiğini vurgulayan Maltepe, "Türkiye pazarında her yıl 1.500 MW- 3.000 MW'lık yatırım yapılırsa tedarikçiler için burada türbin üretmek cazip hale gelebilir. Bu da nakliye maliyetlerinin düşmesine yardımcı olur" dedi.

Teşvik Avrupa seviyesine getirilmeli

Maltepe, Türkiye'deki elektrik tüketiminin ekonomik kriz sonrası her yıl artacağını vurgulayarak, şartların sağlanması durumunda 10 yıl içinde 20 bin MW kurulu rüzgar gücüne ulaşmanın hedeflenebileceğini söyledi. Yeni türbin siparişi konusunda Türkiye'de birçok firma ile görüşme halinde olduklarını söyleyen Maltepe, "2010 yılında teşviklerin artırılması ve lisanların yatırımcılara verilmesi gerçekleşirse bu görüşmeler yeni siparişlere dönüşecek" dedi.
Maltepe, Türkiye'de yenilenebilir enerji yatırımlarına uygulanan alım garantisinin 1 kWh elektrik için 5.5 eurocent olduğunu Avrupa ülkelerinde ise 8-16 eurocent arasında uygulandığını belirterek, teşviklerin Avrupa'ya yakın olması durumunda yatırımların artabileceğini anlattı. Maltepe, yeni enerji yatırımlarının zorunlu olduğunu ifade ederek, pazarda Türk şirketleri ile kurulan ortaklıklar ile rol almak istediklerini kaydetti. Haziran ayında Yenilenebilir Enerji Kanunu'nda bazı değişiklikler öngören yasa tasarısı ile rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik için daha yüksek alım garantileri öngörülmüş ve Türkiye'deki ekipman üretimine de teşvik verilmesine yönelik bazı düzenlemelerin önü açılmıştı. Ancak bu tasarı daha sonra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan engeline takıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise, 2010 yılının ilk çeyreğinde bu tasarıyı yeniden Meclis gündemine taşımayı hedefliyor.


GE RÜZGARDA NELER YAPIYOR

Bugün 23 ülkede toplam gücü 18.000 MW'i bulan GE rüzgâr türbini filosu çalışıyor. Filonun ülkelere göre dağılımında ise ilk 5 sırayı ABD, Almanya, İspanya, Kanada ve Çin alıyor. Amerika, Kanada ve Çin'de 1.5MW'lik türbinler üretip satan GE, Avrupa'da ise 2.5MW'lik türbinler üreterek satıyor. Avrupa ülkelerinde rüzgar enerjisi için kullanılabilir arazilerin daha küçük olmasından dolayı daha büyük türbinler tercih ediliyor. GE, ABD'de 845 MW büyüklüğünde bir rüzgar çiftliği projesine 1.4 milyar dolarlık 338 adet rüzgar türbini tedarik etmeye de hazırlanıyor. Proje tamamlandığında dünyada faaliyet gösteren rüzgar çiftlikleri arasında en büyük ünvanını alacak.

Kaynak: http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=134641&KTG_KOD=480

Thursday, December 24, 2009

IEC Classification of Turbines





The International Electrotechnical Commission (IEC) creates and publishes standards for wind turbines among other electrical and electronics equipments. The IEC 61400 deals with wind turbine generators (WTG). This blog entry will explain turbine classes. Turbine classes are determined by three parameters the average wind speed, extreme 50-year gust, and turbulence. The following table explains the classifications.



For standards purposes, wind speeds are measured every 3 seconds, and every 10 minutes wind speed and standard deviation are recorded. For design load calculations purposes the wind speed over 10 minutes is assumed to be a Rayleigh distribution.

All wind speeds in the above table are at hub height. The extreme wind speed are based on the 3 second average wind speed. I15Turbulence is the standard deviation of wind speed measured at 15 m/s wind speed.

As an illustration consider GE 1.5sle, a Class IIA WTG and GE 1.5xle a Class IIIB WTG. The Class IIA WTG has a rotor diameter of 77m and hub heights of 65m and 80m. It is designed for average wind speed at hub height of 8.5 m/s with turbulence of 18%.

The Class IIIB WTG has a rotor diameter of 82.5m and hub height of 80m. Because the Class IIIB WTG is designed for lower wind speed (7.5 m/s at hub height) and lower turbulence (16%), the design loads are going to be smaller, therefore its blades are larger and hub height is taller. Bigger rotors of Class IIIB WTGs therefore capture more wind energy and yield higher capacity factors compared to Class I or II WTG.

In conclusion, a wind resource assessment that is based on onsite wind measurements can provide not only the annual average wind speed, but also provide turbulence and extreme wind conditions. This data is necessary to select the class of a turbine. Wind data that is typically used for prospecting like reanalysis data and 10m airport wind data do not provide information about turbulence.


Reference:

1) http://windwire.blogspot.com/2009/05/iec-classification-of-turbines.html

2) http://www.wind-works.org/articles/IECWindTurbineClasses.html

Wind Turbine Racer developed by Risø DTU



Wednesday, December 16, 2009

Yenilenebilir enerjide 2010 patlama yılı olacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, devam eden projelerle özellikle yenilenebilir enerji açısından 2010 yılının "patlama yılı" olacağını söyledi. Köktaş, 2010 yılının enerjide ciddi finansmanların yapılabileceği ve yatırımların hızlanacağı bir yıl olacağını kaydetti. Özel sektörün finansmana erişiminde sıkıntı olmadığını savunan Köktaş, "Elinde fizibilitesi ve ölçümleri yapılmış, adam akıllı projesi olup da finansman bulamayan yoktur. İddialı bir şey söylüyorum ama bu doğrudur" diye konuştu. Köktaş, elektrik, doğalgaz, petrol sektörlerine ait birincil ve ikincil mevzuatları gözden geçirdiklerini belirterek uygulamadaki sorunları ortadan kaldıracak değişikliklere gidileceğini ifade etti.
En büyük yatırım bu yıl yapıldı


Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği'nin (GAZBİR) Kayseri'de düzenlediği 2'nci sektör toplantısı kapsamında gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Köktaş, 2009 yılında 2700 MW kurulu gücün hizmete alındığını ve bunun Türkiye tarihinde bir defada devreye alınan en yüksek kurulu güç olduğunu ifade etti. Köktaş, sektöre 6.5 milyar TL büyüklükte yatırım yapıldığını belirterek bu rakamın da Türkiye tarihindeki en büyük enerji yatırımı olduğunu vurguladı. 2008 yılının kriz yılı olmasına rağmen 6.6 milyar dolarlık devralma ve birleşme gerçekleştiğine dikkat çeken Köktaş, Avrupa Yatırım Bankası'nın (AYB) yakın bir zaman içinde Türkiye'ye 750 milyon euroluk kredi açtığını vurguladı. Köktaş, AYB'nin bugüne kadar Türkiye'ye yenilenebilir enerji alanında kredi verdiğini ancak açtığı bu son kredi diliminden ilk defa elektrik dağıtım sektörünün de faydalanabileceğini dile getirdi. Enerji sektörünün şu anda proje finansmanları içinde bir numara olduğunu ifade eden Köktaş, "Garanti, Akbank, İş Bankası, Vakıfbank ve diğer birçok bankaya sorun, proje kredileri içerisinde enerjinin payı nedir? Bunlar içerisinde bir numara enerjidir" diye konuştu. Köktaş, yabancı yatırımcıların da öncelikle regülasyonlara baktığını belirterek yabancıların sektöre girişinin fazla olduğuna dikkat çekti.

Hasan Köktaş, fiyat oluşumlarında maliyet ve kâr dışında uluslararası risklerin de bir parametre olduğunu belirterek paktlar, dostluk ve düşmanlıkların enerji içinde gelişmeye devam etmesi durumunda maliyetinden ve olması gerekenden daha yüksek enerjinin tüketilmesi zorunda kalınabileceğini vurguladı. Köktaş, bunların önüne geçilmesi için bölgesel enerji işbirliklerinin arttığına dikkat çekerek Akdeniz, Baltık, Güney Amerika gibi bölgelerde yapılan bölgesel işbirliğine Karadeniz Bölgesi için de ihtiyaç olduğunu söyledi. Köktaş, doğalgazın birçok bölgeye ulaşmasına rağmen abone sayısındaki artışın daha az olduğuna dikkat çekerek alternatif yakıtlara göre en avantajlı yakıtlardan birinin doğalgaz olduğunu da vurguladı.

Sanayicinin umudu rüzgar enerjisi

Sina Enerji A.Ş Yönetim Kurulu üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Kavlak, küresel krizle birlikte artan enerji maliyetleri nedeniyle sanayicinin ciddi anlamda darboğaza girdiğini belirtti. Türkiye'nin enerji üretiminin de tüketimi karşılayacak düzeyde olmadığını, bu nedenle şirket olarak yenilenebilir enerji kaynakları üreterek ülkenin ucuz enerji ihtiyacına katkıda bulunmayı hedeflediklerini ifade eden Kavlak, “Bu çerçevede yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmaları sonucunda Türkiye şartlarına uygun, az rüzgarla yüksek randıman sağlayan rüzgar tribünleri geliştirerek, patentini aldık” dedi.

RÜZGARI KULLANARAK ELEKTRİK MALİYETİNDEN KURTULUYORLAR


Kavlak, daha önce yurt dışından ithal edilen rüzgar tribünlerinden, Avrupa ülkelerinin hava şartlarına göre üretildiği için Türkiye'de çok fazla verim alınamadığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “İthal rüzgar tribünleri 15 metre/saniye rüzgar hızında maksimum yüzde 30 randımanla çalışıyor. Yalnız 15 metre/saniye rüzgar hızı ülkemizde yılda 3 gün alınmasından dolayı bu tribünler kurulduğu yerlerde randıman yüzde 25'i geçmiyor. Bizim tribünlerimizden ise 5 metre/saniye rüzgar alınan yerlerde dahi yüzde 50 randımanla çalışabiliyor.

Fiyatları da daha ucuz, verimi daha yüksek olduğu için sanayicilere ürünlerimiz çok cazip geldi. Türkiye'nin her bölgesinden yüzlerce sanayici artık elektrik maliyetinden kurtulmak için rüzgar tribünü kurmak istiyor. Oldukça yoğun talep alıyoruz. Yeni geliştirdiğimiz rüzgar tribünü için 3 ay içinde sanayicilerden yaklaşık 50 milyon dolarlık sipariş aldık.” Sanayicinin rüzgar tribünleriyle ihtiyacı kadar elektriği üretip fazlasını, alınacak lisansla özel sektöre veya devlete satma imkanı olduğunu anlatan Kavlak, tribünlerin 2 ile 5 yıl arasında kendini amorti edebildiğini bildirdi.



HEDEF ENERJİDE DIŞARININ TÜRKİYE'YE BAĞIMLI OLMASINI SAĞLAMAK


Kavlak, 10 kilovattan 1 megavata kadar farklı kapasitedeki rüzgar tribünlerinin fiyatının 41 bin dolardan 1 milyon 276 bin dolara kadar değiştiğini dile getirerek, şöyle devam etti: “Tribünlerimize yurt dışından talep var. Birçok ülkeyle görüşmelerimiz sürüyor. Yurt dışından da özellikle Rusya, Kazakistan, Bulgaristan, Nijerya gibi ülkelerden yoğun talep geliyor. Siparişlere yetişmekte güçlük çekiyoruz. Hedefimiz Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı değil, dışarının Türkiye'ye bağımlı hale gelmesini sağlamak. Rakamsal anlamda da 2010 yılında 150 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu Türkiye için de büyük bir kazanç olacak.”


Baz istasyonlarından rüzgar enerjisi elde etmek

Turkcell projesi: Baz istasyonlarından rüzgar enerjisi elde etmek

Turkcell çevreciliği bir iş yapış biçimi olarak benimsediğini ve sürdürülebilir çevreci uygulamalar ile alternatif enerji kaynaklarına yatırım yapacağını açıkladı.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, çevreyle ilgili projeleri adım adım hayata geçireceklerini belirtti.

Dün gerçekleştirilen basın toplantısında, Turkcell'in çevre perspektifi, atık kontrolü, alternatif enerji kaynaklarına yatırım, çevreci ofis uygulamaları ve çevreci servisler konularında bilgi verildi.

Turkcell Çalışan İlişkileri Yönetimi Bölüm Başkanı Meltem Kalender baz istasyonlarından rüzgar enerjisi elde edilmesiyle ilgili projenin detaylarını paylaştı.

Kalender'in verdiği bilgiye göre şu anda 8 istasyonda pilot uygulaması yapılan proje yıl sonunda 200'e ulaşacak.

Bu projelerle ilk yıl için toplamda 10.7 milyon kWh enerji tasarrufu bekleniyor.

Kaynak: http://www.nethaber.com/Ekonomi/120031/Turkcell-projesi-Baz-istasyonlarindan-ruzgar-enerjisi-elde

Rüzgâr enerji santralleri acilen bitirilmeli

Enerji sektörü yenilenebilir Enerji Piyasası Kanunundaki Değişikliği bekliyor.
İTO 55 Nolu Enerji Meslek Komitesi Başkanı Ata Ceylan, sektörün büyük ölçüde "Yenilenebilir Enerji Piyasası Kanunundaki Değişikliği" beklediğini dile getirdi. Ceylan, TBMM- Sanayi, Ticaret, Enerji Komisyonunda önemli bir taslak oluşturulduğuna dikkat çekerek üretilecek enerji kaynak türüne (Rüzgâr, güneş, biyogaz, hidroelektrik, çöp gazı vb.) farklı alım fiyatları tespit edildiğini bunun da sektörün lehine olduğunu belirtti.

Ceylan, sektör oyuncuları, sektöre büyük ölçüde hareket kazandıracak bu kanun değişikliğini dört gözle beklediğini sözlerine ekleyerek kanunun biran önce çıkmasını beklediklerini ifade etti. Ceylan sözlerinin devamında şunları söyledi: " Şu anda Enerji üretim firmalarımızın PMUM'a sattıkları enerji bedellerini kamudan 2-3 aydır tahsil edemediklerini belirtmektedirler. Finans darlığına giren birçok üreticinin sıkıntıya girdiğini öğrenmekteyiz."

ENERJİ YATIRIMINDA BÜROKRATİK ZORLUK VAR

Enerji yatırımlarında halen bürokratik zorluklarla ciddi anlamda karşılaşıldığına da değinen Ceylan, "Hâlbuki yıllık yaklaşık 7,5 milyar USD enerji ekonomik eşdeğerde suyumuz boşuna akmakta ve yaklaşık 2,5 milyar USD enerji ekonomik değerde rüzgârımız boşuna esmektedir. Bunların biran önce ekonomiye kazandırılması gerekmektedir," açıklamasını yaptı. Üzerinde ciddi iş yükü olan EPDK kurumunun personel yetersizliği yaşadığını da vurgulayan Ceylan, Kuruma ciddi anlamda personel takviye edilmesi gerektiğine inandığını kaydetti.

Ceylan sözlerini şöyle tamamladı: "Bazı Enerji yatırım firmaları tüm lisansları ve ilgili yasal prosedürleri tamamlamış olmalarına rağmen yatırım yapacakları bölgede ciddi anlamda halkın tepkisiyle karşılaşmakta hatta bazı yerlerde Bölge İdare mahkemeleri veya Danıştay kararıyla yürütmeyi durdurma kararı alınmış projeler bulunmaktadır. Ciddi anlamda ekonomiye hareket kazandıracak, istihdam oluşturacak ve tüm yasal prosedürlerini tamamlamış bu projelerin engellenmemesi gerekir."

KAYNAK ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIRILMALI

55 Nolu Eneji Meslek Komitesi Meclis Üyesi, Mehmet Bakır Melik, yıllık elektrik ihtiyacındaki büyümeye paralel yatırım ihtiyacının karşılanabilmesi ve bunun da mümkün olduğunca yerli kaynaklardan yapılabilmesi gerektiğine işaret etti. Enerji kaynak çeşitliliğini arttırılması ihtiyacı doğduğunu söyleyen Melik, bunun için de Avrupa'da da örneklerini gördüğümüz enerji kaynağına göre fiyat belirlenmesi, yatırımcı ve finansör için bir ihtiyaç olarak ön plana çıkmaktadır, açıklamasını yaptı.

İletim hatlarının iyileştirilmesi planlarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini de vurgulayan Melik, "Hem dışa bağımlılığı azaltacak olan yenilenebilir enerji kaynaklarının sistemde yaratacağı sıkıntı azaltılacak olup hem de Türkiye'de yüzde 15 civarında ortalamada olan sistem kayıp oranının, AB ortalaması olan yüzde 7 civarlarına inmesi sağlanabilecektir", dedi.

Melik, sözlerini şöyle tamamladı: "Enerji üretiminde yerli üretimi desteklemek amacıyla da kullanılan elektro-mekanik ekipman sanayinin geliştirilmesi bir ihtiyaç haline gelmiştir. Hem ulusal ekonomiye katkı sağlayacak hem de enerji üretiminde yerli malı oranın artmasını sağlayacaktır."

SANTRALLERİN BAKIMI ZAMANINDA YAPILMIYOR

Bugün Türkiye'de Türkiye elektrik iletim A.Ş den alınan 2007 yılı son verilere göre 41 bin megavat kurulu güç olduğunu söyleyen Meclis Üyesi Kenan Serhat Kalsın, bu mevcut kurulu gücün, verimli çalışmadığına dikkat çekti.

Kalsın, santrallerin, bakım ve onarım ihtiyaçlarının, zamanında ve yeterli olarak, yerine getirilmediğine de işaret ederek "Elektrik enerjisi talebi yılda ortalama yüzde 8 oranında artış göstermeye devam ederse, 2010 yılında 242 milyar kilovat saat, 2015 yılında 356 milyar kilovat saat, 2020 yılında ise 500 milyar kilovat saat gibi rakamlardan söz edilmektedir. Bu düzeylerdeki talebin karşılanabilmesi için, büyük ölçekli; 500 megavat veya 1000 megavatlık santrallerin birkaç tanesinin şu dönemlerde inşa edilir olması gerekir, "dedi. Böyle bir yatırım Hali hazırda görünmüyor, diyen Kalsın sözlerini şöyle sürdürdü: " Bu konuda 4628 sayılı yasaya göre, kamu kesiminin yatırım yapmaması, yatırımları özel sektörün yapması öngörülmüştür. Ancak, şu anda bazı hidroelektrik ve rüzgâr santralleri projelerinin ötesinde özel sektör yatırımı yoktur. Büyük ölçekli yatırımları kim, ne zaman yapacak? Bu sorular yanıtlanmalıdır. Özetle, elektrik sektöründe yatırım eksikliği vardır."

İLETİŞİM HATLARININ KAPASİTESİ ARTIRILMALI

İletim hatlarının kapasitesinin artırılması gerektiğini de belirten Kalsın, elektrik üretimi yapılsa bile bu defa da, 'iletim darboğazı' karşımıza çıkacağını ifade etti. Kalsın, Elektrik üretimi için gerekli olan kaynaklarda sorunlar bulunduğunu da hatırlatarak şunları söyledi: "Su kaynaklarımız kuraklık tehlikesi ile karşı karşıyadır. Kömür kaynaklarımız da nitelik ve yatırım eksikliği sorunu vardır. Rüzgâr ümit veriyor, ancak, büyük kapasite elde etmek zor. Jeotermalde de büyük kapasite imkanı sınırlı, yani, yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızda sorunlar vardır. Dış kaynaklara gelince, doğalgazda pahalılık ve güvenilirlik sorunu vardır. Petrol ise, o da benzer durumdadır. Özetle söylemek gerekirse, elektrik üretimi için kaynak konusu ciddiyetle ele alınmalıdır."

RÜZGÂR ELEKTRİK SANTRALLERİ ACİLEN BİTİRİLMELİ

Rüzgar elektrik santrallerinin süresinde bitiremememsinin asıl sebebi kamulaştırma sürecinin güçlükleri ve dış finansman kaynaklarının bulunabilme zorlukları olduğunu ifade eden Kalsın,

Türkiye`nin yatırıma, kalkınmaya, ihracata ihtiyacı olduğunu belirterek, `Türkiye`de taş üstüne taş koyanı, destekleyen bir hükümet mevcut. Yatırımcıların sıkıntısı, tıkandığı nokta neredeyse, onun bir an evvel çözülmesi gerektiğini söyledi. Sektörle ilgili sıkıntılarını da dile getiren Kalsın, bunların başında ÇED ile ilgili de birçok sıkıntıları olduğunun altını çizdi. ÇED sürecinin daha makul sürelere indirilmesiyle sanayici ve yatırımcının önündeki aksaklıklar giderilerek zaman kaybı önlenmiş olacağını da belirten Kalsın, sözlerini şöyle bitirdi: " 2004 Yılında çıkartılan 5213 sayılı yeni Maden Kanunu ile birlikte ruhsat alımlarında yüzde 30 oranında bir artış kaydedilmiş ve bu gelişmeye bağlı olarak, sektörde bir hareketlenme görülmüştür. Ancak özellikle izin konusunda yaşanan diğer bürokratik sıkıntılar bu açılımı oldukça yavaşlatmıştır.Yatırımcılar bir maden işletmesi açmak için yaklaşık 20 farklı kurumdan izin almak zorunda kalmaktadırlar. Bu da yatırımcıların şevkini kırmakta ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak yatırımları azaltmaktadır."

Kaynak: http://www.beyazgazete.com/ruzgar-enerji-santralleri-acilen-bitirilmeli.html

Tuesday, December 15, 2009

SEE Wind Energy 2010 – Istanbul – 28th & 29th January 2010

I would like to inform you about our upcoming conference regarding the SEE Wind Energy Conference in Istanbul (Turkey) to be held on 28th & 29th January 2010.

This event is dedicated for Wind Professionals involved in South-Eastern Europe region.

If you wish to educate yourself with newest trends in Wind Energy market and extend your networking opportunities this event is the ideal one.

Rüzgar yatırımları 3-4 yıl gecikebilir

01-12-09

ANKARA - Rüzgar Enerjisi ve Su Santralları İşadamları Derneği (RESSİAD) Başkanı Tolga Bilgin, EPDK'nın, rüzgar başvuruları değerlendirme yöntemini değiştirmesi ile ilgili olarak, "Yapılan düzenleme doğru fakat TEİAŞ'ın değerlendirme sürecindeki şebeke bağlantı görüşünü, başvuru zamanındaki mevzuata uygun olarak ve herhangi bir başka kısıtlama getirmeden vermesi gerekiyor. Şu an bağlantı görüşü değerlendirmesinde yapılabilecek yanlışlar sebebiyle rüzgar yatırımlarının 3-4 sene gecikmesi söz konusu" dedi. EPDK, 21 Ekim'de Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde değişikliğe giderek, kamunun elektrik iletim şirketi TEİAŞ'ın başvuruları değerlendirme yöntemini
değiştirmişti. Bu kapsamda TEİAŞ, 1 Kasım 2007 yılında yapılan 78 bin MW kurulu gücündeki 752 başvuruyu yeniden ele alarak, başvuruda belirtilen trafo merkezi ile bağlantı kapasitesini göz önüne alarak bir görüş oluşturacak. Konuyla igili DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan RESSİAD Başkanı Tolga Bilgin, daha önce TEİAŞ'ın başvurulardaki bağlantı noktası ve gerilim seviyelerini içeren listenin bu değişiklik ile iptal edilmiş olduğunu belirterek, " EPDK, geçtiğimiz 2 hafta içinde enterkonnekte sisteme bağlantı görüşü almak için tekrar başvuruları TEİAŞ'a gönderdi. Fakat bu kez TEİAŞ her projenin başvuruda belirttiği bağlantı noktasını ve gerilim seviyesini değerlendirmekle görevli. TEİAŞ'ın değerlendirme sürecinde yaptığı işlemler 1
Kasım'daki yönetmeliklere aykırılık teşkil etmemeli. Şu an bağlantı görüşü değerlendirmesinde yapılabilecek yanlışlar sebebiyle rüzgar yatırımlarının 3-4 sene gecikmesi söz konusu" diye konuştu. Rüzgar başvurularının, başvuru tarihi olan 1 Kasım itibariyle belirlenen kriterlere göre yapılması gerektiğinin altını çizen Bilgin, "Aksi halde oyunun kuralları sonradan değiştirildiği için hukuki sorunlar çıkacak ve süreç tıkanacaktır" ifadesini kullandı.

'Yatırım teşvik edilmiyor'


Rüzgar Enerjisi Santralları Yarıtımcıları Derneği (RESYAD) Başkanı Selehattin Baysal ise yeni yönetmelikle birlikte hala kural konulduğunu belirterek, " 1 Kasım 2007'de başvurular alındı. Aradan 1 yıl geçti hala kural konuyor. Bunlar yatırımı teşvik etmiyor. Tam tersine yatırımların önünü engel koyuyor" diye konuştu. Sistemin daha önce programlandığı gibi olması gerektiğinin altını çizen Baysal, başvuruların ardından hemen lisansların verilmesi gerektiğini söyledi.

Thursday, December 10, 2009

Global energy demand to rise 40 percent by 2030

Global energy demand will increase by 40 percent by 2030, reaching 16.8 billion tonnes of oil equivalent, according to ‘World Energy Outlook 2009’ published by the International Energy Agency. The agency also projects a persistently high level of spending on oil and gas imports would represent a substantial financial burden on import-dependent consumers like Turkey.

Global energy use is set to fall this year as a consequence of the financial crisis. The downward trend, however, will not continue for long and the energy consumption will soon resume its upward trend if government policies do not change, World Energy Outlook 2009, or WEO, report has warned.

An investment of $10.5 trillion is needed in low-carbon energy technologies and energy efficiency by 2030, according to the report prepared by the International Energy Agency, or IEA.


Speaking at a press conference in Istanbul on Wednesday, Fatih Birol, chief economist at IEA, said in WEO’s reference scenario, global energy demand would increase by 40 percent by 2030, reaching an equivalent of 16.8 billion tones of oil. The projection is lower than that of last year’s report, reflecting the impact of the economic crisis and new government policies introduced over the past year.

Exploration spending down, demand up

According to the report, demand for oil, which stood at 85 million barrels a day in 2008, will rise to 88 million barrels a day in 2015, and 105 million barrels a day in 2030. At the same time budgeted spending on the exploration and production of oil and gas is declining. Budgeted spending on exploration and production was 90 billion in 2009, which is a decline of 19 percent compared to 2008. “This is the biggest decline in recent history and the first time spending declines since 2000,” Birol said.

Because the production volume of oil in existing fields is declining, there is a continuing need for investments, Birol said. “In order to tackle reducing production volumes and increasing demand there is a need for approximately 2700 billion cubic meters of additional oil production – a need of four times the current production capacity of Russia,” he said.

Energy imports a financial burden

IEA also projects a persistent high level of spending on oil and gas imports creating a substantial financial burden on import-dependent consumers like Turkey. The energy poverty challenge also remains unresolved with the projected 1.3 billion people without electricity by 2030 from 1.5 billion today, though universal access could be achieved with an investment of $35 billion per year between 2008 and 2030.

The report also identified higher oil prices, coupled with the downturn in the oil investment sector, as a serious threat to the world economy. As a result of the financial crisis, investment in upstream oil and gas have already been cut by over $90 billion this year compared to 2008.

Sabancı on nuclear energy

Commenting on the findings of the WEO 2009 report, Chief Executive Officer of Sabancı Holding Ahmet Dördüncü said one way Turkey can develop its energy sector could be nuclear energy.

“Nuclear energy should be seen here, as it is abroad, one useful way to satisfy an increasing energy demand is to diversify the supplying sources of electricity and bring our dependency on natural gas to a moderate level,” Dördüncü said. However, when questioned if Sabancı Holding would be interested in taking part in a potential tender on nuclear energy in Turkey, Dördüncü gave no definite answer. “We would have to see the specific conditions of the tender,” he said.

Legislative update needed

Arzuhan Doğan Yalçındağ, chairperson of the Turkish Industrialists’ and Businessmen’s Association, or TÜSİAD, agreed on the need to reduce Turkey’s dependence on energy imports.

“The sources for oil and natural gas in Turkey are limited. The country is an importer of energy with more than 70 percent of its energy consumption being imported in 2008. The sources of this supply need to be as diversified and supplied domestically as possible.”

In order to do so Turkey needs to focus on oil exploration, refining and production. “And for these purposes there is a need for a legislative reform of the Oil Law,” Doğan Yalçındağ said.


Reference: http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=global-energy-demand-to-rise-40-pct-by-2030-2009-12-09


Wednesday, December 9, 2009

İşsizlik bir sonuç ise bunun sebebi hangi politikalardır?

Küresel düzeyde son bir yıl içinde yaşananlara baktığımızda genel bir ekonomik daralma görüyor ve işsizliğin arttığına tanık oluyoruz. Bu durum doğru ve titizlikle seçilmiş politikaların yan tesiri olamaz, olsa olsa yanlış politika ve tercihlerin sonucudur. Asıl önemlisi, bu olumsuz durumu daha olumlu yeni gelişmelerin sebebi olarak düşünmek ise akla uygun görünmemektedir. Benzer tablo ülkemiz için de geçerlidir, olumsuz sonuca sebep olan politikaları savunan kesimlerin söylemleri unutulmamıştır gerek ülkemizde, gerekse küresel düzeyde geniş kesimlerin bilinçsizliğinin suiistimal edilmesi ciddi bedeller ödetmeye başlamıştır.

Eğer bir ekonomide yaşanan büyüme sürdürülebilir nitelikte değil ise bunun yanı sıra sorun ve dengesizliklerin ağırlaşmasına kayıtsız kalınıyor ve beklenti yönetimi ile gün kurtarılıyor ise sonucun felaket olacağını görmek için kahin olmak gerekmiyor. Yanlış tercih ve politikalar gizlemek adına IMF programı ve AB müzakere süreci gibi hikayelerin arkasına saklanılması sonucu değiştirmiyor. Bazı yetkililer ekonominin 27 çeyrek dönemdir büyüyor olmasına rağmen işsizliğin yüksek düzeyde kalmasını anlamıyor ya da siyaseten öyle görünmeye çalışıyor. Bu aşamada sormak gerekiyor; Türkiye'nin emek yoğun sektörlerden çıkması gerektiğini söyleyenler veya susarak bu önermeye destek verenler kimlerdir? Veya 'Finanse edebildiğim sürece cari açık sorun yaratmaz' deyip kendileri için istediklerini geniş kesimlere çok görenler bugün nerede ve neden hâlâ aynı yanlışlarda ısrar ediyor?

Bir ülkede toplam üretim artıyor olmasına rağmen olumsuz rekabet koşulları nedeniyle toplam gelirler azalıyor ve dağılımı bozuluyor olabilir. Üretim artışına bakarak ekonominin büyüdüğünü iddia etmek ve gelir cephesinde yaşanan olumsuzlukları görmezden gelmek büyük bir gaflettir. Büyümenin normalde milli gelirde yaşanan enflasyondan arındırılmış artışı temsil etmesi gerekir, bu sürdürülebilirlik adına sorunları küçük iken çözmek adına hayati önemdedir. Aksi ihtimalde gerçeklerden uzaklaşılır, sorunların büyümesine günü kurtarmak adına kayıtsız kalınır, potansiyel istikrarsızlık büyüdükçe kısa vadeye hapsolunur ve bağımlılıklar çeşitlenerek artar. Cari açığını, başka bir deyişle tasarruf açığını büyüten ekonomilerde bu olumsuzlukların tümü yaşanır, inşaat gibi sektörlere ivme verilmesi ve bunun dış kaynakla aşırıya kaçan ölçüde finanse edilmesi gerçeği bir süre gizleyebilir ancak sonuç değişmez. Veya faaliyet dışı gelirlerde sürdürülebilir olmayan bir sürecin ömrünü, sorunların ağırlaşması pahasına uzatabilir. Dış finansman imkanları eninde sonunda daraldığında ve/veya üretilen ürünler satılamadığında gerçeklerin açığa çıkması önlenemez.

Hükümet tarafından hazırlanan orta vadeli plana baktığımızda küresel sorunların hafifleyeceği, iç ve dış talebin yeniden canlanacağı, tasarruf açığımızın yeniden büyümeye başlayacağı ve genel tercihlerde ciddi bir değişiklik yapılmayacağı varsayılıyor. Bu söylemle sermaye kesimi rahatlatılmaya çalışılıyor ancak bu durumun geniş kesimler üzerindeki maliyeti geçiştiriliyor. Belli ki yaşananlardan ders almamakta ısrar ediliyor. Fakat küresel düzeyde hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı beklentisini güçlendiren gelişmeler evdeki hesabı etkiliyor: Tasarruf açığı büyüyen ekonomiler, faaliyet dışı gelir yaratmak isteyen kesimlerin ilgi odağından çıkıyor. Zira söz konusu ekonomilere girmenin kolay olduğu fakat hasarsız çıkmanın pek mümkün olamayacağı artık çok iyi biliniyor. Balon ekonomisi olarak nitelendirilen bu tür bölgeler gözden düşüyor ve beklentiler belli bir aşamadan sonra artık işe yaramayacak gibi görünüyor. Hal böyle olunca büyüyen tasarruf açığını eskiden olduğu gibi finanse etmek, mevcut uygulamalarla devam etmek, pek mümkün olamayacak gibi görünüyor.

Geniş kesimlerin krizi, kamu kesimi ve mali sektöre yansıdıkça öncelikler de politikalar da değişecek. Bu durumu fark edenler de eski tercihlerini farklılaştıracak. Süreç boyunca işsizlik ve istikrarsızlık artıyor olacak...

Gama Holding ten 4 milyar dolarlık yatirim

Gama Holding, 4 milyar dolarlık enerji yatırımına hazırlanıyor

07.12.2009

Şirket, 5 yıl içerisinde 4 milyar dolarlık 3 bin megavat gücünde yeni enerji yatırımı yapmayı planlıyor


İSTANBUL - Gama Holding Stratejik Planlama, Finansman ve Yatırımlar Grup Başkanı Hakan Özman, enerji sektöründe gelecek 5 yıl içinde 3 bin megavatlık (MV) yatırım hedeflerinin bulunduğunu belirterek, "Gama Enerji olarak önümüzdeki 5 yıl içerisinde 4 milyar dolarlık daha yeni enerji yatırımı yapmayı planlıyoruz" dedi.

Özman, Gama Holding'in kuruluşunun 50. yılı dolayısıyla Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer, Yönetim Kurulu Üyesi Ergil Ersü ve Taahhüt Grup Başkanı Evren Ersü ile beraber basın mensuplarıyla bir araya geldikleri toplantıda holdingin 50 yılına ilişkin bir sunum yaptı.

Sunumda, 1959 yılında Gama İnşaat Ltd. Şti. adıyla 3 mühendis ve bir müteahhit tarafından kurulan şirketin 1970'te yüzde 40 hissesini gelecek vadeden mühendislere devrederek Gama Endüstri'ye dönüştüğünü, endüstri tesislerinden konutlara, kuvvet santrallerinden boru hatlarının anahtar teslimi inşaatına kadar birçok projeye imza attığını anlattı.

Özman, 2003'te grup şirketlerinin, kurumsallaşma hedefi doğrultusunda Gama Holding A.Ş. şemsiyesi altında bir araya geldiğini belirterek, 2007 yılında General Electric (GE) ile enerji alanında ortaklığa gidildiğini, uluslararası platformda sürdürülebilir büyümeyi yakalamaya çalıştıklarını söyledi.

Gama Holding'in yapısı hakkında bilgi veren Özman, holdingin sahibinin 42 gerçek kişi olduğunu, bunlardan en büyük ortağın yüzde 15, en küçük ortağın yüzde 0,2 hisseyi temsil ettiğini bildirdi. Özman, halka açık bir şirket olmadıkların,ı ancak Gama'nın en şeffaf şirketlerden biri olduğunu dile getirdi.

Holdingin 17 ülkede faaliyeti olduğunu, varlıklarının yüzde 65'inin yurt dışında bulunduğunu, yurt dışında 250'nin üzerinde proje tamamladığını anlatan Özman, yaklaşık 20 bin kişinin istihdam edildiği holdingin enerjide bugüne kadar 1,5 milyar dolarlık yatırım yaptığını kaydetti.

Özman, holdingin Ürdün'de 1 milyar dolarlık Disi-Amman su boru hattı projesini gerçekleştirdiğini anımsatarak, "Bu Türkiye'nin bugüne kadar yurt dışında yaptığı en büyük proje" dedi.

2008 verilerine göre Gama Grubu'nun toplam varlıklarının 1,4 milyar dolar olduğunu, varlıkların yüzde 35'inin Türkiye'de, yüzde 65'inin ise Orta Doğu, Rusya ve Avrupa olmak üzere yurt dışında olduğunu anlatan Özman, 1 milyar 272 bin dolar olan cirolarının ise yüzde 27'sinin Türkiye'den, yüzde 28'inin Rusya'dan, yüzde 26'sının Orta Doğu'dan yüzde 11'inin Avrupa'dan geldiğini anlattı.

"11 adet toplam 313 MV olan hidroelektrik santralı projemiz var"

Özman, "Gama, Engineering News Record (ENR) 2008'e göre dünyanın en büyük 60. müteahhitlik firması, kimyasal tesis yapımında dünyanın 5. en büyük firması, kuvvet santralı yapımında dünyanın 16. büyük firması endüstriyel tesis yapımı faaliyetlerinde dünyanın 13. büyük firması, fosil yakıtlı enerji sektörü yapım faaliyetlerinde dünyanın 4. en büyük firması. Uluslararası rekabet gücümüzün yüksek olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Özman, yaptıkları projelerin "mühendislik", "satın alma" ve "yapım" olmak üzere anahtar teslimi (EPC) projeler olduğunu, dünyada bu şekilde iş yapan çok firma bulunmadığını dile getirdi.

Avrupa'da uzun süredir bu türde yapılan bir endüstriyel tesis bulunmadığına dikkati çeken Özman, şunları kaydetti:

"Avrupa bu becerisini kaybetmiş vaziyette. Dolayısıyla bizim Avrupa'ya bilgi birikimimizi ve know-how'ımızı tekrar transfer etme imkanımız olacak. Çeşitli yabancı ortaklarla görüşüyoruz. Ortaklık bizim kültürümüzde olan bir şey. Enerji tarafına baktığımızda organik olarak büyümek istiyoruz, kendi projelerimizle büyümek istiyoruz. Ama satın alma fırsatlarını da değerlendireceğiz. 2009 yılı itibariyle enerji sektöründe başlayan ve hızlanarak gideceğini tahmin ettiğimiz konsolidasyon karşımıza çok büyük fırsatlar çıkaracak bu fırsatları da değerlendirerek seçeceğiz.

Gelecek 5 yıl içinde 3 bin MV'lık yatırım hedefimiz var. Şu anda geliştirilen projelere baktığımızda, Gama Enerji'nin altında, 8 adet toplam 475 MV'lık rüzgar santralı projemiz var. 11 adet toplam 313 MV olan hidroelektrik santralı projemiz var, 432 MV'lık bir doğal gaz çevrim santralımız var. 625 MV'lık da kömürle çalışan bir santral Gama Enerji'nin geliştirmekte olduğu projeler arasında.

Gama Enerji olarak önümüzdeki 5 yıl içerisinde 4 milyar dolarlık daha yeni enerji yatırımı yapmayı planlıyoruz. Bir de Gama Enerji olarak halka açılma planımız var. Ortağımız GE ile de konuştuğumuz bir şey. Tabii ekonomik konjonktürün nasıl olacağını hiçbirimiz bilmiyoruz, inşallah toparlanmaya devam edeceğini ümit ediyoruz, onun için bir tarih koyamamakla birlikte doğru zamanda doğru şekilde Gama Enerji şirketini de halka açıp daha da kurumsallaştırmayı arzu ediyoruz, hedeflerimiz arasında."

"2010 ciromuzun yüzde 5-10 yüksek olmasını bekliyoruz"

Soruları da yanıtlayan Özman, Gama Enerji'nin ne kadarının halka arz edileceğine ilişkin bir soru üzerine, şu anda tam bilmediklerini, uluslararası yatırımcıların ilgisinin ne olacağını düşündüklerini dile getirerek, "Eğer o yönden yola çıkarsanız, 'uluslararası yatırımcıya satacağım' derseniz derinlik olması için herhalde neresinden bakarsanız yüzde 30-35 arasında. Ama kontrolü bırakmayacağımız kesin GE ile birlikte" dedi.

Özman, holdingin hisse yapısına ilişkin ise en büyük hisseye yüzde 15 ile Erol Üçer'in sahip bulunduğunu, bundan sonraki en büyük hissenin yüzde 8 olduğunu söyledi.

Özman, bir soru üzerine, organik büyümenin kendileri için daha değerli olduğunu ama satın almanın da uygun olabileceğini düşündüklerini belirterek, "Konsolidasyon başladı, hızlanacağını da düşünüyoruz enerji sektöründe. Satın almalarla da alacağız MV olarak yeni projeler" dedi.

Holdingin 2009 cirosuna ilişkin soru üzerine Özman, 2009 cirosunun da 2008 seviyelerinde olacağını söyleyebileceğini belirterek, "2010 için hedefimiz; bundan daha yüksek olmasını bekliyoruz. Yüzde 5-10 daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz" karşılığını verdi.

Özman, enerjide özelleştirme ihalelerine ilişkin bir soru üzerine de "Bunlarla ilgiliyiz. Rekabetin nasıl olacağını bilemiyoruz. Şu anda daha kenardan seyirci gibi izliyoruz bunları. Biraz rekabetin şekillenmesi bizi yönlendirecek bu konuda" dedi.

Hakan Özman, Gama Enerji olarak nükleer enerji santralının sahipliğine katılmayacaklarını, dolayısıyla taahhüt grubunun bu işle ilgileneceğini söyledi.

Telekom sektörüne girmekten memnun olduklarını, ama işin kendisinden o kadar memnun olmadıklarını ifade eden Özman, "O sektördeki olanakları görünce buranın doğru bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz. Çağrı merkezi yatırımı yaptık, ondan memnunuz. Wimax operatörlüğünü düşünüyoruz. Türkiye'de bunun nasıl olacağını tam değerlendirebilmiş değiliz. Holding yönetim kurulunda kısa sürede ben sunacağım" diye konuştu.


Tuesday, December 8, 2009

Turkey, a mere 433 MW of wind power but a potential of 88,000 MW

The Turkish Energy Market Regulatory Authority opened the licensing process for wind farms 2 years ago. In a single day, it received 752 applications for more than 78 GW of potential wind energy capacity.


Turkey is situated at the meeting point of three continents (Asia, Europe and Africa) and stands as a bridge between Asia and Europe. The country is located in southeastern Europe and southwestern Asia. Turkey has a land surface area of officially 774,815 km2. It is surrounded by the Black Sea in the North, the Marmara and the Aegean Sea on the West and the Mediterranean Sea in the South, giving it very long seashores.

In 2005, Turkey passed a Renewable Energy Law to bring the country more in line with European Union regulations. But the tariff structure offering a government guarantee of about 5 euro cents per kilowatt hour is widely seen as discouraging to investors because the rate is lower than in most European countries.

A proposed revision of the 2005 law is now before Parliament in Ankara and could improve the system, investors say, helping to release the backlog of applications to build wind farms. Opening the market “would allow small wind farms to proliferate and lead to development of regional power production,” said Murat Ozakat, managing partner in Mitra, a wind and real estate investment company based in Alacati on the Aegean coast. Turkey, which relies heavily on imported natural gas from Russia, “could produce 35 percent of its energy from hydro, 25 percent from wind, 10 percent from geothermal and the rest from gas and oil, but instead, today it’s the opposite,” Mr. Ozakat said during a recent interview.

“Turkey pays $50 billion a year to other countries for oil, gas, coal and electricity, and by 2023 it will be $100 billion if we don’t act now,” he said. “But to develop these sectors, we need longer-term credit and incentives from the government. This is a national security issue.”

Today wind power makes up 1% of energy sources in Turkey, which is below the country’s potential. In Denmark and Ireland, the ratio stands at 20%. Wind turbines provide 23,903 MW of energy in Germany and 16,740 MW in Spain but in Turkey a mere 433 MW.

In May, the Turkish government announced investment plans to promote the development of up to 20,000 MW of wind energy by 2023. System operators are currently working on plans to absorb that amount of power into the grid. The Ministry of Energy and Natural Resources aims to generate 20% of its electricity production from renewable resources by 2020.

Vestas opened its Istanbul office in January of this year. Several companies currently operate Vestas wind turbines in Turkey including Borusan, Sanko, Yaþar Holding, Akenerji, Güriþ Holding and Aksa. The firm is also planning future projects with Borusan in Bandirma with Agaoglu in Mersin and with Tefirom in Hatay.

The largest single wind project in Turkey is the Gokcedag Wind Farm in Osmaniye, in southern Turkey between the cities Adana and Gaziantep. There, Rotor Elektrik, a member of Zorlu Energy Group, is installing 54 turbines built by General Electric. The project is designed to raise Turkey’s current 500 megawatt wind energy capacity by about 30 percent. Turkey’s potential for wind power generation, according to its Energy Ministry, is 48,000 megawatts.

The first wind energy power plant was generated in Germiyan Village in Çesme in Turkey on 21st February, 1998 with a 1.5 MW capacity on a wind farm. The second wind power plant was generated in November 1998, a total capacity of 7.2 MW in Alacatý, Izmir. The wind power plant of BORES (Bozcaada Wind Energy Plant ), with 10.2 MW power, was constructed in 2000 and uses 17 wind turbines. Each turbine has 600 kW power. This facility generates 35 million kWh electric energy per year. This plant has been estimated to repay its investment cost, $13 million, in six years, and its expectancy life is 30–35 years. Approximately 1/17 of the energy produced in Bozcaada is consumed locally, and the remainder is conveyed to Çanakkale region via under water wires.

Turkey has a large potential for renewable energy sources, and has the potential to fulfill its total energy needs from wind energy. The most attractive sites for wind energy utilization are the Marmara, South East Anatolian and Aegean regions. While the average density of wind power is below the 40 W/m2 in 89.3% of Turkey’s total domain, it is over 40 W/m2 in 10.7% and it exceeds 100 W/m2 in 0.8%. There are also some regions of Turkey where average density of wind power reaches 294.1 W/m2 level.

Potential wind energy areas of Turkey lie generally in the northwestern, northern and Aegean coastal regions. Other fields lie in the Middle Black Sea and East Mediterranean regions of Turkey. Additionally, Southeastern parts can produce wind energy. In spite of the fact that the technical potential of Turkey’s wind energy is approximately 88,000 MW, its total established power is only 20.1 MW according to data for 2003.

Turkey is a rapidly growing energy consumer and domestic energy production has not exceeded half the energy demand. Energy is essential to the economic and social development and will improve the quality of life in Turkey. Because of technological and economical factors, renewable energy sources do not have wide application either in the world or in Turkey at present. Existing wind electricity producing companies should be encouraged and supported by the government while new financing mechanisms are needed to promote investment in wind energy. Turkish population is widely spread to rural areas.

Wind and other renewable sources are very much appropriate for those who need electricity power living in isolated communities. Instead of spending in transmission lines from on-grid electricity sources, making an investment to wind plants, supported by solar power systems will be much beneficial, as these sources do not harm the environment. Since there are a number of regions with relatively high wind speeds, proper sites for wind energy utilization should be investigated and wind power plants should be installed.

More effort is needed to erect windmills for water pumping and electricity generation in rural areas with high wind energy potential.Since the geography of Turkey provides appropriate meteorological conditions for the wind energy generation, it is inevitable to support the wind energy initiatives. Wind speed and energy maps of Turkey have been presented and the potential areas are identified with the emphasis on their significance. In general, potential wind energy areas in Turkey lie in the northwestern and northern parts and at locations along the Aegean Sea coast. These regions are highly suitable for the wind energy generation, since the wind speeds exceed 3 m/s in most of these areas. Other potential areas are along the middle Black Sea region and eastern Mediterranean areas. These are all along the sea coasts, but among the inland areas, Diyarbakýr in southeastern Anatolia provides a potential area. However, the whole area of the country should be examined to detect the fields proper for the establishment of the wind turbine farms and public initiatives should start establishing the wind energy farms for the chosen areas.

Aegean, Marmara, and East-Mediterranean regions of Turkey are generally seen as promising of higher wind power potential compared to other parts of Turkey. The most single locations are in the Gökçeada Island, Çeþme and Bandýrma area. Turkey’s total theoretically available potential for wind power is estimated to be around 88,000 MW.

Reference: http://www.evwind.es/noticias.php?id_not=2153

Zorlu Energy in Pakistan

Turkey’s Zorlu Enerji has installed first three 50-megawatt wind turbines in Pakistan at an estimated cost of $120 million. The capacity of the wind farm may be extended to 250 megawatts at a later stage.

Zorlu Enerji’s Murat Sungar and Karm Buksh Qureshi, chief executive of the Hyderabad Electric Supply Company (HESCO) have signed an energy purchase agreement for six megawatts of electricity generated at the company facility in Jhimpir.

Pakistan is building wind power plants Gharo, Keti Bandar and Bin Qasim in Sindh. The government of Pakistan decided to develop wind energy sources due to problems supplying energy to the southern coastal regions of Sindh and Balochistan, and the project was undertaken with assistance from the government of China.

Another area with potential is Swat which shows good wind conditions and whose traditional leader Swat (princely state) Miangul Adnan Aurangzeb works with investors interested in wind power investment there once local political conditions improve.

Zorlu Enerji reported to had completed five wind turbines in Jhimpir, each capable of producing 1.2 megawatts of electricity. Though initially 6 MW of electricity will be produced by the company, the project will be expanded to 50MW in the next few years.

Pakistan Meteorological Department (PMD) with the financial collaboration of Ministry of Science & Technology (MoST), has completed its project entitled “Wind Power Potential Survey of Coastal Areas of Pakistan (Phase-I)” in June 2005. Phase-II consisting of Wind Mapping of Northern Areas of Pakistan is own going since July 2005.

The demand for energy has increased in tremendous proportions in the last few decades in Pakistan; the same is expected to increase further in the coming years. The primary sources of energy available in Pakistan are oil, natural gas, hydro and nuclear Power.

At present oil accounts for approximately 45% of total commercial energy supply. The share of natural gas is 34% while that of hydro power remains roughly at 15%. The increase in cost of fossil fuel and the various environmental problems of large scale power generation have lead to increased appreciation of the potential of electricity generation from non-conventional sources.

Wind power provides opportunity to reduce dependence on imported fossil fuel and at the same time expands the power supply capacity to remote locations where grid expansion is not practical.

Recently conducted survey of Wind Power Potential along coastal areas of the country by Pakistan Meteorological Department (PMD), indicates that a potential exists for harvesting wind energy using currently available technologies, especially along Sindh coast.

Gharo, one of the sites in Sindh where the wind data have been recorded and studied by PMD, has been selected. Using the measured wind data the annual gross energy production by an 18 MW wind farm consisting of thirty – 600 kW turbines will be 45 million kWh. Taking into account the wind turbine availability, net losses and wake effects in the wind farm the net annual energy production is estimated to 31 million kWh per year corresponding to a capacity factor of 28%.

The total investment will be Rs: 850 million and pay back period will be 7-8 years. The capital cost of wind power projects ranges Rs 4 to 5 crore per MW. This gives a levelised cost of wind energy generation in the range of Rs: 2.50 to 3.00 per kWh, taking into consideration the fiscal benefits extended by the government.




60 Questions/Answers about Wind Turbines


Wind power is the safest alternative energy on earth. Of 90,000 wind turbines in the world, no member of the public has been killed or seriously injured by wind, ever.



60 FACTS (or more), QUESTIONS AND ANSWERS ABOUT WIND TURBINES AND WIND POWER

1. Is wind power safe?

Of 90,000 wind turbines in the world, no member of the public has been killed or seriously injured by wind, ever. This compares with thousands of injuries coming from Coal, Gas, Nuclear, and other Electricity production. Wind power is the safest alternative energy on earth.

2. What causes wind to produce electricity?

The turbine, a "fan" spins a generator, thus converting energy in the wind into electricity. Most believe wind is caused by solar impacts on the earth. So wind energy is a dynamic form of solar energy.

3. How much electricity can a turbine produce?

It depends upon the location, size and design of the turbine. A small unit for your home can produce 1 kW or about $100 per month in power. A larger home unit can produce 5 kW or $300 to $700 per month in electricity. A 20 kW unit can produce from $1,200 to $2,800 per month. An 80 kW unit can produce $2,500 to $7,000 per month. A 250 kW unit can produce from $12,000 per month to $28,000 per month. A 1000 kW (megawatt) can produce up to $100,000 per month.

4. What do turbines cost?

From $5,900 to $3,000,000. See www.wind-inc.com

5. What is a typical rate of return on my investment in a turbine?

We have seen a range of 19% IRR to 27% IRR. This will vary with location, winds, design, cost of electricity and quality.

6. What are the variables of wind production?

* a. Wind Speed
* b. Cost of electricity
* c. Capacity of the turbine

7. Can I predict what my production will be?

Yes, find out the average wind speed for your location, find out the capacity and "rating" of your turbine, and find out the cost of electricity (electric rate). With these three numbers you can give a reasonable estimate of what your production will be. Most turbine distributors can give you this information, such as www.wind-inc.com, for customers when they purchase.

8. Are wind turbines noisy?

Some have "lattace" towers that produce more wind speed noise. Some have poor blade design that cause them to whine. NBC carried a television story about the high noise one one turbine that is made in Arizona, that produces about $100 to $140 per month. We recommend that you consider the source of the turbines. The turbines that www.wind-inc.com distribute make less noise than any turbines. Many people who have them have reported that they are silent, that they have never heard them. Sound tests show our turbines to produce so little noise that the microphone has difficulty picking up a reading. Most of the turbines made in Holland are of good design, are almost silent. The average wind turbine produces less than 1/2 the noise of a typical swimming pool pump motor. Even our 250 kWh units (which can make $15,000 to $20,000+ in electricity per month) are very quiet. We interviewed a school that has 4 turbines, 50 kWh power each, on lattace towers. They said that neighbors had complained of the noise, and we personally went to see this unit. It is a loud unit, this 50 kW unit makes much more noise and is much louder than our 80 kW unit, sold by www.wind-inc.com.

9. Do wind turbines kill birds?

Remember, hunters kill birds. Cars, trucks and highline wires kill birds. Office buildings kill birds. There are reports that birds fly into light poles, and high line wires. There are reports that birds fly into turbines, although this is rare. The large turbines are large and moving, and birds see this and tend to fly around or over them. Official studies indicate that a typical large megaWatt wind turbine will experience 1.5 birds flying into it per year. About half the rate of a typical car. A typical office building kills 20 times this number. A typical truck kills 5 times this number. A typical house cat has been shown to kill 8 birds, 15 mice/rats and 2 squirrels per year.

10. Do wind turbines cause headaches?

The giant turbines create a low frequency pressure wave, that can be felt by some people if they are standing within 20 feet of the turbine. There is no evidence that this is harmful. But, most large turbines are built 1000 feet away from any buildings. Small wind turbines cause no physical problems and often cannot be heard or felt. The turbines of www.wind-inc.com have no impact on health, except they save you the stress of paying electric bills. You can drop by our offices. We have two turbines, within 50 feet of our staff offices. We cannot hear the turbines, nor have we experienced any health problems. Most people who come by enjoy standing under them and watching.

11. How is a turbine rated?

The rated speed indicates how the unit is engineered, so that it will show how much electricity is produced at certain RPM's. For example a "5 KW unit" is engineered to produce 5000 watts of electricity per hour for 24 hours a day, at it's rated wind speed.

12. How deep does a wind turbine have to be "planted"?

This depends upon the location, winds, soils, and size of the unit. For example, a 5 kW unit with a 37 foot pole, should have another 10 feet in concrete underground. If it is planted in sand or marshy lands, it will need a deeper hole. If in solid rock, it can have a smaller hole. Most installers will determine this in the installation process. A 10 kWh turbine with a taller pole would require a deeper hole. Some are not put in poles, but are put on roofs or braced on the side of buildings.

13. Should I have a "wind study" or "paid wind consultation"?

You can, if you are not familiar with the winds in your area, but most people can determine what their wind speeds average, with public data or a wind speed guage. Most turbine distributors can give you this information. A consultant would be required if you are spending a lot of money, but much of the data is publicly available. Some companies make more money on "studies" than in selling the turbines, so be careful. Companies such as www.wind-inc.com will actually go to your location and give you wind speeds as a part of the service when you purchase. This is the rule of thumb. If your investment is less than $100,000 then we don't suggest a paid independent study.

14. Will a wind turbine increase insurance costs to my property?

* So far insurance companies report no losses on wind turbines, few or no claims and the insurance industry has only small fees for wind turbines. In one case a turbine actually decreased the insurance cost of the real estate. Just "itemize" it on your policy. It would be similar to a satellite dish, TV or radio tower.

15. Are wind turbines hard to install?

No Small ones can be installed in 1.5 days. Larger ones often take more time for preparation and will need a crain and crew for installation.

16. Are there any success stories that prove that wind is effective and efficient?

Yes. California produces electricity for 650,000 homes in Los Angeles, with wind farms near Palm Springs. Texas produces electricity for 690,000 homes, primarily in Fort Worth and Dallas, and North Texas. Other smaller success stories for individual use are schools like Shallowater, Texas. The Shallowater ISD has 5 turbines that save the school $148,000 per year. This money is used to hire special reading teachers and buy books for students. Mayor Bloomberg of New York City has urged every building and bridge in NYC to consider wind turbines for additional power. The Logan Airport at Boston is shown with a building that has several wind turbines generating power. www.wind-inc.com is selling turbines throughout the USA and thus far no customer has ever complained or been disappointed. A grocery store owner in Canada purchased one, and said that it increased his store volume of sales so much that it paid for the wind turbine in 2 months. In general the public likes wind power, because it is clean, and comes from nature.

17. Are there other applications? Where can a wind turbine be put?

At your home. At a resort house, cabin, or hunting place. Condominiums and apartment buildings. Hospitals, prisons, shopping centers, court houses, mobile home parks, mini storage buildings, banks, industrial buildings, on bill boards, prisons, hospitals, commercial office buildings. One grocery store in Canada reported that it's retail business increased 22% after installation of a wind turbine, because of "public curiosity and support".

18. Why should I buy a wind turbine?

* Because you believe in it.
* You believe in clean energy.
* You believe in our nation's need for more electricity.
* You want to be more independent of the "grid", in the event it fails.
* Because you want to do something for our environment for the sake of your kids and grandkids.
* Because you need the tax advantages.
* Because you don't want to pay an electric bill again.
* Because it is a better investment, more stable, and more reliable than the stock market, and other types of investments.
* Because electric rates continue to rise and because the world may see shortages of power as global population increases.
* Because you want to increase the value of your property.
* Because you want to advertise and create good public relations in your community. What could be better than a "moving" sign, on a high pole?
* Because it is good for you, your community, our nation, and our world.

19. Are wind turbines hard to install?

No. Indeed it can be fun, a family or even party like event. Often a crowd gathers to watch and take photos. When it first spins everyone will cheer. Companies such as www.wind-inc.com will refer good installers, or sometimes even attend and help when you "lean it up". Media outlets like to do coverage on wind turbine installations. The smaller turbines can be installed with the help of 2 or 3 people. Larger turbines will require the rental ($500 per day) of a crain. Prepreparation of the site is necessary, such as having concrete footing, and a trench for your electric line.

20. Will a wind turbine increase the value of my property?

Yes. Professional appraisers have confirmed that a wind turbine increases the value of the property to a greater amount than the cost of the turbine. www.wind-inc.com can help you get an experienced and professional appraiser. The appraisal can be used at your bank or with a lendor. Consider that any investor will pay more for a building that has no electric bill. Appraisers also report that a wind turbine will appreciate in value as electric rates increase, because the production and benefit is more.

21. Why don't more people put them in?

They are. It is the fastest growing industry in the world, creating more jobs than any other industry with an annual growth rate of 28% worldwide. A man in Dubai said: "If I had 1000 acres and it had a billion dollars of oil under it, you would say 'Why aren't you drilling and exploiting this?'. In the USA you have billions of dollars in wind power, and we say the same. Why aren't you mining this wealth in wind?"

22. Should I do a wind farm?

Wind farms require a year lead time, for studies, engineering and legal issues. Are you near a transmission line? Is there capacity for your new production? The investment is substantial with $1 mill to $3 mill per turbine. We suggest that you have a minimum of 10 to 15 turbines and preferably more for a wind farm. If you decide to do a wind farm, we can help you. We can get the turbines and help you with engineers and coordination. But it is big endeavor, requiring a strong investment group, and we will require time to plan, bring in the appropriate specialists and coordinate the project for you.

23. Should I have an individual turbine for my business and my home?

Yes, if you have a good location with appropriate wind speeds. It is a loss for you of earnings, savings, tax advantages, and energy independence if you do not. Plus we need clean energy production in the USA.

24. What are appropriate wind speeds?

Most good turbines will spin at 5 to 6 miles per hour. But, we at www.wind-inc.com recommend wind speeds of 14 miles per hour or higher for electric production. Most of west Texas fulfills this. Dallas averages 13.9 mph. Arlington 14.1 mph. Fort Worth 14.3 mph. Further west and north, the wind speeds increase to averages of 18 mph or even higher. If you put these turbines on a higher pole you will pick up even more wind speed.

25. What kind of wind turbines are good?

The exotic "egg beaters" and strange designs of 3 to 9 turbines on a tall rod, look interesting, but aren't very efficient. They are hard to assemble, and often create noise and vibration. The barrell designs are low and heavy, and require high wind speeds for good production. But nothing matches the efficiency of a "2 or 3 blade propeller" design, for cost, effective production, and quiet operation. At www.wind-inc.com we believe the technology from Holland is excellent because that nation has been doing windmills and turbines longer than most. We saw a windmill there that was built in 1740, used to pump the ocean water out, so they could convert the ocean floor to farmlands. We think good traditional designs are of the best value for your investment, and of top electric production.

26. Will electric companies pay me for my power?

By law, most stations and 46 states in the USA require them to pay you for excess production.

This is also the rule in Europe.

But, if you are in a state like Texas, many find it more profitable to just wire in the turbine "behind the meter" and then you run your meter backward, and operate on a "credit". In this way you save electric bills at retail rates. You need to talk to your political representatives and see that they represent your interests. But in truth, we recommend that you buy the turbine that is appropriate to produce the power you need for your building or facility, and don't worry about selling power back, if you are buying an individual turbine. If you want to invest $15,000,000 or more, then setting up a wind farm and selling power into the grid can make you good profit. But, an individual user is advosed to be just that, an individual user. Let the turbine pay your electric bill, or reduce your electric bill. We doubt that you want to go through the paperwork and regulations to sell power back, if you are just buying power for your home or business.

27. Can I put one in a city limits?

Yes. They are in cities all over the world, in Europe, Latin America, Canada, and coming in the USA. Most cities like Fort Worth only want the unit to be installed so that it is safe and will not fall on a building.

28. Will it increase my insurance?

Depends upon your insurance. Most just add a turbine as "additional equipment" or "fixtures" and it normally doesn't change your insurance rate, because there have been no losses or disasters relating to wind turbines.

29. Will a wind turbine pay for itself?

Yes, usually in 3 to 7 years, depending upon your winds. But if you are counting pennys and doing this strictly for financial reasons, then go to Las Vegas, and buy a Hummer. You invest in Wind because you want to invest in the future. Future for your kids, your family, the environment. Wind is a solid long term investment. But if you are doing solely for financial reasons, then you have missed the point, and this is not for you. Do it because it is a good thing to do. Become a part of a solution for our nation. The Chairman of AEP one of our largest power companies said: "We must all realize that in just a few years the USA will not be able to produce enough electricity for our needs. Prices will go up much. We need wind, and all kinds of alternative energy. Every person must find a way to do something."

30. Does wind turbine production qualify me for LEEDS?

Yes, it is a big help with LEEDS.

31. Does wind turbine production qualify me for tax advantages?

Yes, several. See question # 60.

32. Does wind turbine production qualify for Carbon Tax Credits?

Yes

33. Can I deduct the price of the turbine off of my taxes?

Yes.

34. Over a 20 year period, what is the total economic benefit to me, if I purchase a 5 kW unit and put on my office?

Approximately $225,000.00

35. Over a 20 year period, what is the total economic benefit to me, if I purchase a 250 kW unit and use in my building?

Approximately $14,000,000.00, not including tax benefits.

36. Will a wind turbine hurt my vegetation, animals, crops or environment?

No impact on animals, crops, or environment will occur.

37. What happens in 20 years when the turbine needs repair?

In 20 years the unit will be "rebuilt" for a nominal fee, and then it is good for 20 more years at even more efficient cost figures.

38. Can I get a turbine that also has a generator and/or batteries?

Yes, there are turbines that have back up diesel generators in days when the wind goes out, or when the grid goes down. Remote locations can even add a battery system, but in most of the USA simply hooking behind the meter and using the "grid" as the storage center is most efficient.

39. Can a turbine be placed on or aside a building?

Yes, this is done all over the world.

40. How can I become a sales representative to sell wind turbines?

Contact us at: www.wind-inc.com

41. Can I purchase a wind turbine, install it, and charge a city or school for the power, or lease it to a third party?

Yes

42. How long does it take to get a wind turbine purchased, and delivered?

You can purchase immediately at: www.wind-inc.com Delivery depends upon your location and the model of turbine you desire.

43. Can I combine a wind turbine and solar panels and a solar water heater?

Yes, we at www.wind-inc.com can provide the turbine, panels and solar water heating that will all go to the same grid tie connector.

44. Can a turbine make real estate or a building more marketable?

Yes. Developers tell us that problem properties that would not sell, become easier to sell when wind turbines are installed to show that there is additional income and "value added" aspects of the property as a green property are introduced. Not only can they get a higher price, but they attract affluent, interested investors.

45. Can a wind turbine be removed from a property?

Yes, one can be removed and moved to another location.

46. Is a turbine equipment or real estate?

Different state laws vary. Most states say that equipment and fixtures are such when "not attached to the ground". A wind turbine, when "attached to the ground" can be defined as part of the real estate by most laws.

47. Can I finance the purchase of a wind turbine with a small down payment?

Yes. www.wind-inc.com has several banks that would love to lend money to you to purchase a wind turbine purchased from them.

48. If the bank needs and appraisal or environmental report, where can I get one?

www.wind-inc.com can help you arrange an appraisal and environmental report when you purchase one of their units.

49. If the power goes out, and a electric company worker is working on the line, what keeps my turbine from shocking him?

www.wind-inc.com units automatically turn themselves off when there is work being done on power lines, as a safety feature.

50. Can a turbine survive high winds or a hurricane?

Yes, our turbines are rated for 150 mile per hour winds.

51. Can I purchase a wind turbine with my credit card?

A turbine is a substantial investment and credit card companies charge high rates. We recommend that you purchase your turbine with cash, savings, a bank loan, or investment loan. You can also lease the turbines on a 6 year payout.

52. Who buys wind turbines?

Cool people. :)

Actually we thought that the market would be dominated by affluent, highly educated, people making $200,000 or more per year. But to our surprise, our clients have included the rich, affluent, and educated, from the big cities, as well as workers, farmers, ranchers, dairymen, and plumbers, electricians. We have even had a wife one to surprise her husband for Christmas. Many couples have come in and said: "We have been thinking about wind energy for years". We have had hundreds of people worth millions, and it seems like millions of people worth "hundreds" also interested. They all share one thing. They are people who care, who believe and who want to be a part of the solution. They are Democrats and Republicans, rich and poor, city and country. In short, the people who buy turbines, are cool people. Join us. Be cool! :)

53. What are some of the main points of installation, what does it cost?

1. Dig a hole (I'd recommend 20feet deep and 48" in diameter for a 20 kW, 15 feet and 36" for a 10 kW, 10 feet for a 5 kW). The depth of the hole will depend upon your location and soils. Hard rock obviously needs a smaller hole than sandy or loose soils.
2. Place the anchor bolts and pour concrete
3. Bolt the pole together
4. Run the wiring through the center of the pole
5. Rent a crain ((usually $100 per hour) and they will lift the pole up so it can be bolted onto the anchors
6. Use the crain to lift the turbine up, screw on the blades
7. Hook the electric lines to your inverter (grid tie).
8. Turn it on.

54. How does a 3 phase AC turbine work with the inverter?

Yes, we can get a 3 phase, which is great for small industry, or even irrigation wells. But you can also use the 3 Phase for your home or office. The wind turbine is 3 Phase AC out. That's why the controller is 3 Phase AC in. The controller is single phase DC out with a max capacity of 20KW generated at hard wind by the wind turbine.

This DC out of the controller is connected parallel to the entrances of the 3 pcs 7 KW Windy Boys. 3 Pcs Windy boys of 7 KW makes total 21 KW. The Windy boys has a 240 V AC out that must be connected to the grid divided over the 3 Phases of the grid. Your grid is 110V/220V 60 Hz. So the voltage over 2 phase is 220V and over one phase with the ground 110V. We use only the 3 Phase grid not the ground. When we use 240V than the current is lower. That produces less heat and the cables may be thinner.

55. How do we sell electricity and is it practical?

If you are strictly selling electricity (not for your own use) you should call the local electric utility and negotiate a rate. If you are using this for power for a building, ranch or other buildings, then you can go behind the meter and get your "credit" as the meter runs backward. If you are in a city limits you may need a building permit. Most towns are enthused about wind power and easy to deal with. The installation cost will vary with who you hire and how extensive the installation project is.

56. Who does the installation?

Some people do it themselves, some people hire local electricians, some use professional installers. We have seen small (1 Kw to 20 kW) wind turbines installed for "nothing" by owners, for "$800" by basic hourly labor, and for several thousand dollars by companies such as Cummings Electric. The choice is up to you. We always recommend that you have a licensed electrician oversee or check your work. After installation, call your insurance company and be sure that "schedule" the turbine as additional insured equipment or property.

Consider having an "installation" party, you will find that your neighbors will be thrilled and delighted to have a "wind" barbeque with you. Remember, you will have made a tangible and significant contribution to our world's energy needs and to clean energy. It is something to celebrate!

57. Texas gives a property tax exemption for wind properties.

The Texas property tax code allows an exemption of the amount of the appraised property value that arises from the installation or construction of a solar or wind-powered energy device that is primarily for the production and distribution of thermal, mechanical, or electrical energy for on-site use, or devices used to store that energy. "Solar" is broadly defined to include a range of biomass technologies. "Solar energy device" means an apparatus designed or adapted to convert the radiant energy from the sun, including energy imparted to plants through photosynthesis employing the bioconversion processes of anaerobic digestion, gasification, pyrolysis, or fermentation, but not including direct combustion, into thermal, mechanical, or electrical energy; to store the converted energy, either in the form to which originally converted or another form; or to distribute radiant solar energy or the energy to which the radiant solar energy is converted. "Wind-powered energy device" means an apparatus designed or adapted to convert the energy available in the wind into thermal, mechanical, or electrical energy; to store the converted energy, either in the form to which originally converted or another form; or to distribute the converted energy. Use Texas Property Tax Form 50-123, “Exemption Application for Solar or Wind-Powered Energy Devices” to claim this exemption.

58. Can a city use a wind turbine to produce electricity to run city services, such as electricity for water treatment plants, or sewer treatment systems?

Yes

59. Is there a way to lease or finance a wind turbine?

Yes, some banks, such as Frost Bank, have a leasing program where one can contract to "lease" a turbine for a period of 5 years and at the end of the lease period the turbine belongs to the client. Other banks will lend on wind turbines for a real estate project, on a 5 year balloon loan based upon 15 or 20 year amortization. Since most wind turbines can produce enough electrical savings to pay for themselves, they often will "amortize" or pay off the loan in 5 to 7 years. (Sooner in high wind areas)

60. A few tax credits, grants, and benefits for wind turbine investments.

* There is a 30% investment tax credit for the purchase of a wind turbine. the law says you can also select to take this as a cash grant if you wish. Check with your CPA.
* The USDA will provide up to a 25% of the purchase price and installation REAP grant for agricultural producers or business in ag communities
* There are 5 federal programs giving tax benefits, aid or grants for wind applications
* There is a 2 cents per kWh produced, tax credit, to the owner of a wind turbine annually, credited to taxes
* Commercial buyers of wind turbines can depreciate them over a 5 year period and deduct the entire cost of the turbine from taxes
* We always recommend that you check with a competent CPA to see what your tax status is and which deductions and incentives you qualify for. In some cases there are "offsets", so you may not be able to claim both a 30% ITC and 25% Ag deduction at the same time. But if you are using your turbine for business, you will probably qualify for a 50% accelerated depreciation in your first year. 50% depreciation deduction plus a 30% ITC equals deductions, grants or incentives of 80% in your first year.

61. How much water does wind power use to produce electricity?

Consider this. Nuclear energy uses a huge amount of water. Gas wells use millions of gallons of water to "frac" the wells. Oil wells use large amounts of water. Coal mining uses much water. If we consider that water is a diminishing resource, then we must appreciate the fact that wind turbines use no water to produce electricity.