Blog Archive

Wednesday, August 15, 2012

KIBRIS icin tek care ruzgar enerjisi

AB kriterlerine göre, her ülkenin kendi enerjisinin en az yüzde 10'ununu alternatif enerji (yenilenebilir enerji) kaynaklarından sağlaması gerekiyor.

Hatta, 10 yıl sonra, her ülkenin alternatif enerji üretiminden yararlanma oranını yüzde 20'ye çıkarmasının da şart koşulması kararlaştırıldı. Mesela, bu amaçla güney Kıbrıs’ta Baf’ın Kukla köyü civarında 84 megawattlık rüzgar enerjisinden elektrik üretim tesisi kuruldu ve şu anda devrede…

***

Peki bizdeki durum ne? Kısaca özetleyim:

İhtiyaç duyduğumuz tüm enerji en eski teknolojiye sahip termik santrallerden ve en kalitesiz fosil yakıtlardan elde edilmektedir.

Dahası yenilenebilir enerji kaynakları, alternatif olarak düşünülmemiş, bu konuda hiçbir çalışma yapılmamış ve herhangi bir adım atılmamıştır.

Kısacası, bireysel uygulamaları saymazsak, devlet politikası olarak yenilenebilir enerji konusunda AB’nin yakınından bile geç(e)miyoruz.

***

Buna karşın, sanılanın aksine kuzey Kıbrıs’ta rüzgar enerjisi ile elektrik üretiminin en uygun yöntem olduğu biliniyor.

Yapılan çok sayıdaki araştırmaya göre (Haktanır,2002 /Altunç 2000 / Bıyıkoğlu 1995) Kuzey Kıbrıs’ta rüzgar enerjisinden faydalanmak için gereğinden fazla yer var.

Beşparmaklar, Girne Kuzey sahil Şeridi, Ercan Orta Mesarya, Gazi Magosa, Doğu Sahil Şeridi ve Güzelyurt Batı Mesarya bölgeleri bunlardan en önemlileri…

***

Araştırmalar gösteriyor ki, bu yerlerden bazılarına kurulacak küçük çaptaki rüzgar sistemlerinden 78.6 MWh’lik bir enerji elde edilmesi mümkün…

Kuzey Kıbrıs’ın elektrik ihtiyacının yüzde 75’ini karşılayan Teknecik santralının kapasitesinin 190 MW olduğunu düşünüldüğünde, demek ki orta çapta rüzgar enerji sistemleri kurulursa mevcut kapasitenin üzerinde elektrik enerjisi üretilebilir…

Günümüzde rüzgar tribünlerinden bir tanesinin 7MW’ın üzerinde enerji verebileceğini hesaba katarsak, bunlardan sadece 27 tanesi kurarsak tekneciğin yerini alabilir…

***

Aslında, 26 Eylül 2011 tarihinde Cumhuriyet Meclisi’nden oy birliği ile geçen bir yasamız da var: “Yenilenebilir Enerji Yasası” !!!

Bu yasa, yasanın amaç kısmında ‘‘Çevre Dostu Yeni Yöntemlerle Elektrik Üretimini Teşvik Etmek’’ ifadeleri yer alıyor.

Yasa, ‘‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimi Teşvik Etmek’’ yanında, bir yandan da özel yatırılmada ‘‘Fon ve Gümrük Muafiyeti’’ de sağlaması bakımından önemli…

Ayrıca, evlerde üretilecek kullanım fazlası elektriğin de şebekeye satılmasına olanak sağlanıyor…

***

Üstelik, yasa yürürlüğe girdikten hemen sonra 2 Ekim 2011 tarihinde Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ‘‘bu ay içinde rüzgar enerjisinden 20 megawatt dolayında elektrik üretimi için yap-işlet modeliyle, alım garantisi olan, vadeli sözleşmeli bir ihale’’ açacaklarını söylemişti.

Atun, ihalenin 3 ay içinde tamamlanarak projenin hayata geçmesini hedeflediklerini; rüzgar enerjisi için tesis kurulacak bölgenin de Güzelyurt, Akdeniz ve Serhatköy olduğunu da öne sürmüştü.

Ama henüz soyut laflar dışında somut bir adım yok.

***

Yine Bakan Atun 14 Ocak 2011 tarihinde Havadis Gazetesi’ne verdiği mülakatta ise ‘‘Serhatköy tepeleri yenilenebilir enerji bölgesi olur. 2 yıl içerisinde Serhatköy tepelerinde rüzgar ve güneş panelleri ile 20 megavatlık bir enerji üretimi olacak’’ demişti.

Ama neredeyse 2 yıl oldu daha kurulan tribün yok.

Gerçi, Serhatköy’de AB finansmanıyla bir süre önce KIB-TEK tarafından kurulan 1.25 megawatt kapasiteli güneş panelleri var…

Ancak, devletten çok bir sivil toplum inisiyatifi olarak Elektrik Mühendisleri Odası tarafından hayata geçirilmiştir ve kaderine terk edilmiştir.

***

Şimdi tüm bu söylenenler yokmuş gibi Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun 31 Temmuz 2012 tarihinde Bayrak Haber’e ‘‘yeni’’ açıklamalarda bulundu…

Bakan “KKTC’de yenilenebilir enerji alanında yepyeni bir sayfa açıyoruz. 29 yıllık cumhuriyet geçmişi olan KKTC’de 38 yılda yapılan bütün yatırımlar fuel oil idi. KKTC tarihinde ilk kez fuel oil dışında çevre dostu enerji üretimi alanına adım atmış oluyoruz. Tarihi bir adım atıyoruz. Hedef, vatandaşın cebinden çıkan parayı azaltmak” dedi.

'Kaynak: http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/85/col/191/art/16028/PageName/toplum

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.