Blog Archive

Sunday, June 5, 2011

Dünyanın akciğerleri için ‘enerjini yenile’

İklim değişiklikleri, doğal afetlerin artışı ve en son Japonya’da yaşanan deprem sonrası Fukuşima Nükleer Santrali‘nde meydana gelenler, dünyanın enerji rotasında ‘yenilenebilir enerji’nin daha da ön plana çıkmasını sağladı.
Almanya’da koalisyon ortakları 2020’ye kadar enerji tüketimini yüzde 10 azaltma, 2022’ye kadar da nükleer santrallerini kapatma kararı alırken, doğan açığı doğalgaz ve yenilenebilir kaynaklardan sağlamak için kolları sıvadı. İtalya ve İsviçre de benzer bir rotayı tercih etti. Her iki ülke de nükleer enerjiye bağımlılıklarını azaltıp yenilenebilir enerji kullanımını artırma yolunu seçti.
Nükleer santral bulunmayan Türkiye ise 15 yılda Sinop ve Mersin’e nükleer santral kurmayı hedeflerken, yenilenebilir enerjinin üretimdeki payını yüzde 30’a çıkarmayı planlıyor.

Şu anda oran yüzde 19
Dünyadaki bu eğilimi, araştırma şirketi Deloitte’nin raporunda da izleyebilmek mümkün. Raporda Fukuşima felaketinin etkisiyle nükleer enerjiye yönelik planların yavaşlayacağı belirtilirken, temiz kömür teknolojilerinin ve sıfır emisyonlu elektrik santrallerinin öneminin artacağı ifade ediliyor. Ayrıca, uzmanların tahminlerine göre biyokütle, güneş ve rüzgâr enerjisinin yanı sıra jeotermal enerji 2050’de toplam enerjinin yüzde 35’ten fazlasını oluşturacak. Şu anda oran yüzde 19 civarında.
Diğer yandan, dünya için tek risk nükleer enerji değil. Karbon emisyonunu artıran kömür, petrol ve türevlerinden üretilen enerjinin kullanımının artması, tehlike sinyallerini çaldırıyor. Araştırmalara göre, 2010’da enerji kullanımının neden olduğu karbon emisyonları bir önceki yıla oranla yüzde 5 artarak rekor düzeye ulaştı.
30.6 milyar tonluk emisyon oranı, BM’nin 2010’da belirlediği küresel ısınma artışını 2 derecede tutma hedefi için verilen mücadelede ‘ciddi bir başarısızlık’ olarak nitelendiriliyor.




Türkiye’de hedef yüzde 30
Günümüzde 220 milyar kilowatsaat (kwh) tüketimi olan Türkiye’nin 10 yıl sonraki ihtiyacının 500 milyar kWh olması bekleniyor. Enerji Bakanlığı’nın yenilenebilir enerji için belirlediği hedef ise elektrik enerjisi üretimindeki yüzde 10’luk dilimin 30’lara çıkarılması yönünde. Bu doğrultuda özel sektör de yatırım rotasında yenilenebilir enerjiye hatırı sayılır şekilde yer veriyor. İşte o isimler ve yatırımları...


211.5 MW’lık üretimi rüzgardan
Enerjisa geçen ay portföyüne 142.5 megavat’lık (MW) Balıkesir Rüzgar Enerji Santrali’ni (BARES) ekledi. Böylece şirketin bu alandaki gücü, 211.5 MW’a çıktı. 2015’te en az 5 bin MW kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini belirten Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, “İhtiyacı, güvenli ve çevreyle uyumlu karşılamak için yenilenebilir enerjinin üretimdeki payını artıracağız” dedi.


Siirt’e ihtiyacın üç katı doğal enerji
Limak Holding, yenilenebilir enerji yatırımı Alkumru Barajı’nı faaliyete geçirdi. Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, barajla 265 MW kurulu güçle yıllık yaklaşık 1 milyar kwh elektrik üretimi yapacaklarını belirterek, “Siirt’in yıllık tüketiminin üç katı elektrik üretebilecek” dedi. Özdemir, ülkenin ihtiyacını karşılamada yenilenebilir enerji kadar nükleer yatırıma da ihtiyaç olduğunu belirtti.


1.5 milyar kwh, rüzgar ve sudan
Bilgin Enerji’nin yedi santralinden üçü hidrolik, dördü rüzgardan enerji üretiyor. Bilgin Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Bilgin, 1.5 milyar kwh enerji ürettiklerini belirtirken, dört yıl içinde üç hidrolik, bir rüzgar ve bir de doğalgaz santralı kurarak 5.5 milyar kwh’lik gücü aşacaklarını söyledi. Bilgin, enerji ihtiyacında önceliğin yenilenebilir kaynaklara verilmesi gerektiği görüşünü ifade etti.


Yatırımda ağırlığı ‘yenilenebilir’de
Zorlu Enerji Genel Müdürü Arif Özozan, Türkiye’de, hâlen üretimin yüzde 17.4’ünün yenilenebilir enerji santrallerinden sağlandığını ifade ederek, ülkenin zengin kaynaklarına dikkat çekti. Özellikle jeotermal ve rüzgar alanındaki potansiyelin altını çizen Özozan, “Yenilenebilir enerji alanındaki projelerimizi artırarak, portföyümüzde bu tür yatırımlarımızın oranını artırmaya hazırlanıyoruz” dedi.



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/dunyanin-akcigerleri-icin-enerjini-yenile-/ekonomi/ekonomidetay/05.06.2011/1398699/default.htm

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.