Ağaoğlu Enerji Grubu'nun Mut İlçesi Özlü Köyü Magaras Dağı'nda inşa ettiği 33 MW gücündeki santral üretime başladı.
11 tribünün bulunduğu Mersin Rüzgar Enerjisi Santralı, toplam 90 milyon TL yatırım maliyeti ile 8 ayda tamamlandı. Santralin, yılda asgari 120 milyon kWh enerji üretmesi bekleniyor. Bu üretim miktarının yılda 12 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacağı belirtiliyor.
Ağaoğlu Grubu'na bağlı Akdeniz Elektrik Üretim A.Ş.'nin rüzgar enerjisi santrali sorumlusu Erman Korutürk, Mut'ta yapımı tamamlanan proje sonrasında farklı illerde rüzgar ve güneş enerjisi santralleriyle hizmet vermeyi amaçladıklarını söyledi. Güvenli gözükse de sivil toplum kuruluşlarının ve halkın tepkisini de göz önüne alarak rüzgar enerjisi santrali inşa ettiklerini bildiren, "Nükleer enerji her ne kadar güvenli gözükse de, sivil toplum açısından bir takım problemler öngörülüyor. Bu noktada biz de çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Şu an hem çevre dostu olduğundan dolayı, hem de projelerin tabiat noktasında, çevre düzenlemeleri noktasında şantiye bazında tabiata zarar vermemesini amaçladığımızdan dolayı ilk projelerimizi rüzgar ve güneş enerjisi olarak tercih ettik" dedi.
Enerji grubuyla ilgili çalışmaları rüzgar ve güneş enerjisi ağırlıklı olarak devam ettirmeyi düşündüklerini belirten Korutürk, "Mersin'de nükleer enerji santraliyle ilgili olarak özellikle sivil toplum örgütleriyle ilgili bir takım problemler yaşanıyor. Bize kalırsa da çevre ve ekolojik dengeyi bozma noktasında en problemsiz enerji türü rüzgar enerjisi olduğundan dolayı ilk çalışmamızı ve bundan sonraki birkaç çalışmamızı rüzgar enerjisi olarak değerlendirmeyi düşünüyoruz. Mersin'de farklı yerlerde nükleer enerji santralleri projeleri düşünülmekteyken Mut'ta yapmış olduğumuz ilk projemiz rüzgar enerji santrali oldu. Bu santralleri hayata geçirmemizdeki amacımız da zaten nükleer enerjiye karşı olmamızdandır" diye konuştu.
40 dönüm arazide inşa edilen rüzgar enerji santralinin yıllık 72 bin tonluk karbondioksit emisyonunu engelleyeceği ifade ediliyor. Bu yatırım sayesinde, ithal edilen fosil yakıtlar için her yıl ödenen 10 milyon TL'nin ülke dışına çıkışının da önüne geçileceği bildirildi.
Kaynak: http://www.gazete5.com/haber/nukleer-santral-yerine-ruzgar-devrede-12523.htm
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.