Blog Archive

Friday, May 7, 2010

Mağaracıkta Rüzgar Enerjisi Toplantısı

Mağaracık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanı Ayhan Dumanın organize ettiği Rüzgar türbinleri ile ilgili toplantıya çok sayıda Belde halkı katılarak büyü ilgi gördü.

Mağaracık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanı Ayhan Duman’ın organize ettiği Rüzgar türbinleri ile ilgili toplantıya çok sayıda Belde halkı katılarak büyü ilgi gördü.

Dernek Salonunun sığmaması üzerine toplantı Soğuksu Düğün Salonunda yapıldı. Toplantıya HAS Şirketi sahibi Mehmet Selim Kara, Milletvekili adayı Ayhan Kara, Eski belediye başkan adayı Fevzi Sakallı ,muhtar Saim Arslan, konuşmacılar Av. Çetin Sakallı , Ecz. Orhan Cabir ve Meclis üyesi Behzat Can katıldılar.

Toplantıda Mağaracık belde halkının ileri gelenleri söz alarak , Mağaracık ve Meydan yerleşim alanı içinde kurulmasına karşı geldiklerini ve rüzgar enerji santrallerinin yerleşim alanı dışında kurulmasını isteyerek yetkililerin halkın isteğine kulak vermeleri gerektiğini söylediler. Ayrıca yerleşim alanı içinde kurulmaması yönünde sonuna kadar direneceklerini söylediler. Toplantıda söz alan Ecz. Orhan Cabir şunları söyledi: “Yaşam alanlarına ve geleceğimize sahip çıkalım. İlçemizde kurulması planlanan Rüzgar Enerji Santralleri (RES) ilçemizin jeofizik konumunun kaldırabileceği düzeyin kat kat üstündedir. Şöyle ki; Çevlik mıntıkasından Asi boğazına ve Meydan Köyüne kadar sahilimiz çift kordon şeklinde 115 türbinle donatılmaktadır. Kordonlardan ilki kumsalın 200 m, diğeri ise 800 m doğusundadır. GAZİ RES ELK. ÜR. SAN ve TİC.A. Ş.’nin planladığı RES çiftliği şüphesiz ki ilçemizin tarım ve turizm değeri olan alanlarımızı felç edecektir.İlçemiz mahalle, belde ve köylerinde kurulan RES lerin dışında onlarca şirketin yüzlerce türbin kurmak için başvuruda bulunduğu, bunlardan bir kısmının türbin inşa işlemlerine başladığı, bir kısmının inşa işlemleri için vize aldığı, bir kısmının da EPDK tarafından vize işlemlerinin bekletildiği bilinmektedir. Eldeki gayri resmi verilere göre belde ve köyler dahil, ilçemizde yaklaşık 2100 RES türbini kurulması için başvuru yapıldığı bilinmektedir. Enerji şirketlerinin kendilerine ait haritalarına baktığımızda kurulacak tribünlerin %95’nin verimli tarım arazileri ile turizm geleceği olan elverişli yerlerde kurulması planlandığı görülmektedir.RES lerden elde edilecek elektriğin nakil hatlarının yayacağı elektromanyetik dalgaların insan ve çevre üzerindeki etkileri düşünüldüğünde, yaşamı vahim boyutlarda olumsuz yönde etkilediği bilimsel olarak aşikardır. Ayrıca bölgemizin birinci derece deprem bölgesi olduğu göz önünde bulundurulmadan, yerin 20 m derinliklerine inilerek dikilecek olan pervane direklerinin taban suyunu nasıl etkileyeceği hakkında herhangi bir araştırmanın,tetkikin olmayışı, içilebilecek temiz su kaynaklarının bu denli önem arz ettiği bir dönemde kaygı verici bir durumdur.

Bizler temiz ve yenilenebilir enerji konumunda olan RES’lere karşı değiliz. Her zaman belirttiğimiz gibi tarım alanlarına konulması, organik tarım gibi gün geçtikçe önem arz eden değerlerin yeryüzünde desteklendiği, sit alanlarının dünyanın her yerinde koruma altına alındığı bir süreçte RESlerin yaşam, tarım, turizm ve sit alanlarında kurulmasını istemiyoruz”(haber merkezi)

Kaynak: http://www.hataydenge.com/haber_detay.asp?haberID=407

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.