Blog Archive
-
▼
2010
(192)
-
▼
May
(24)
- GE First Wind Power in Turkey
- Obama Visits Siemens' Wind Power Plant
- Vestas, EDPR ile 2100 MW lik anlaşma imzaladı
- YKB'den enerjiye 2.6 Milyar dolar
- Licensing obstacle blocks wind energy development ...
- German firm boosts Turkey investments
- The art of moving windturbines around the world
- Boydak enerji işine girecek
- Aksa Enerji gücünü 4 yılda 3 kat artıracak
- Wind power in Turkey
- Mağaracıkta Rüzgar Enerjisi Toplantısı
- Fransızlar Rüzgar Enerjisi İçin Kırşehir'e Geliyor
- Nükleer santral yerine rüzgar devrede
- Rüzgar Enerji Santralleri Samandağlıları isyan ett...
- Akuo aus Frankreich investiert 2,2 Mrd. US-Dollar ...
- Trends in wind turbines technology
- Danimarka, Türkiye'nin rüzgârına yatırım peşinde
- Elektriğini rüzgar enerjisinden alan ilk mekan
- OMÜ'de Rüzgar Enerjisi Santrali Kurulum Çalışması ...
- Yenilenebilir enerjide Türk-Yunan işbirliği
- İspanyollar Türkiye'nin rüzgarına talip
- Spain willing to invest in wind energy in Turkey
- Turkish Wind Energy Market (Q1 2010)
- Rüzgârda alarm: Binlerce megavatlık santral projes...
-
▼
May
(24)
Saturday, May 29, 2010
Rüzgârda alarm: Binlerce megavatlık santral projesi durmanın eşiğinde
Friday, May 28, 2010
Spain willing to invest in wind energy in Turkey
İspanyollar Türkiye'nin rüzgarına talip
Saturday, May 15, 2010
Yenilenebilir enerjide Türk-Yunan işbirliği
ANKARA - Yenilenebilir enerji sektörünün önde gelen firmalarında Yunan Alpha Omega Ecological Solutions Ltd. ile Türk Irresco Gayrimenkul Mühendislik Yönetim Yatırım ve Danışmanlık Ltd. arasında Ortak Girişim İşbirliği Sözleşmesi (joint venture) imzalandı.
Irresco'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, söz konusu sözleşmeye, Irresco Grubu adına yönetim kurulu üyesi Işık Şahinoğlu ile Alpa Omega CEO'su Yanni Vamvakas imza koydu.
Açıklamada, söz konusu anlaşma ile Irresco'nun, dünyanın en ileri teknolojilerinden birine sahip ABD şirketi F3 Energy Group Inc., Urban Green Energ Inc, ve HJ Solar Inc. şirketlerinin Türkiye, Orta Doğu, Türk Cumhuriyetleri ile Afrika temsilciliğini münhasıran elde ettiği belirtilerek, "Bu anlaşma çok ihtiyaç duyulan en ileri teknoloji rüzgar türbini ve güneş enerjisi panel taleplerini de karşılayarak piyasayı rahatlatacaktır" denildi.
Kaynak: http://www.dunyagazetesi.com.tr/yenilenebilir-enerjide-turk-yunan-isbirligi_87700_haber.html?
Friday, May 14, 2010
OMÜ'de Rüzgar Enerjisi Santrali Kurulum Çalışması Başladı.
--------------------------------------------------------------------------------
OMÜ'de rüzgar enerjisi santrali kurulum çalışması başladı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit yerleşkesinde rüzgar enerjisi santrali kurulması planlanan alana, rüzgar potansiyelinin belirlenmesi için ölçüm direği yerleştirildi. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, çalışmaları yerinde inceleyerek, yükseklikteki Dereboğazı Tepesi'ne yerleştirilen ölçüm direği ile uluslararası standartlara uygun olarak en az bir yıl süreyle tepenin rüzgar potansiyelini ölçeceklerini, rüzgarın şiddetine, derecesine göre de gerekli sayıda rüzgar kolektörleri kuracaklarını söyledi.
Üniversitenin her ay 500 bin lirayı bulan elektrik giderini karşılamak ve bu giderin üniversitedeki projelere aktarılabilmesi için rüzgar enerjisi santrali projesini hazırladıklarını belirten Prof. Dr. Akan, Dereboğazı Tepesi'nin çok rüzgar alan bir bölge olduğunu bildirdi.
Santralin de bu tepeye kurulmasının planlandığını, bu nedenle bir yıl boyunca tepede rüzgarın gücünün ölçüleceğini ifade eden Prof. Dr. Akan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu direk üzerinde farklı yükseltilerden hız ve yön tespitleri dışında, enerji hesaplamalarında kullanılan bağıl nem, sıcaklık ve basınç değerleri de ölçülecek. Bu ölçümler sonucu sahanın rüzgar atlası hazırlanarak, kurulacak rüzgar santrallerinin konumları belirlenmiş olacak. Rüzgar potansiyelinin belirlenmesinin ardından lisans başvurusu yapılacak."
Güçlü bir rüzgar türbininin yıllık 5,2 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretip, yaklaşık 600 haneli bir yerleşim biriminin elektrik ihtiyacını karşılayabildiğine işaret eden Prof. Dr. Akan, kuracakları rüzgar enerjisi santrali ile üniversitenin enerji ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini belirtti.
Rüzgar enerjisinin temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer aldığını bildiren Rektör Akan, rüzgar enerjisi santrali projesi için OMÜ Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında ilk çalışmalar için 130 bin TL para ayrıldığını, ilk test çalışmalarının ardından AB fonlarından sağlanacak kaynaklarla da bütün projenin tamamlanacağını kaydetti.
Ucuz elektrik üretmenin yanı sıra projenin hayata geçirilmesiyle birkaç yıl içinde kendini amorti edeceğini vurgulayan Akan, bu çalışma ile üniversiteler arasında da bir ilki gerçekleştirmiş olacaklarını söyledi.
Kaynak: http://www.gerzeolay.com/haberdetay.asp?ID=147
Elektriğini rüzgar enerjisinden alan ilk mekan
İŞ dünyasının yemekli buluşmalarına ev sahipliği yapan İstanbul Sunset Grill&Bar, tüm elektrik ihtiyacını rüzgar enerjisi ile karşılayarak bir ilke imza atıyor. İstanbul'da 16 yıldır hizmet veren ünlü Sunset'in tüm yıl elektrik ihtiyacını Polat Enerji karşılayacak. Galatasaray Başkanı Adnan Polat ile Fransız yenilenebilir enerji devi EDF-EN'in 50-50 ortaklığındaki Polat Enerji, rüzgar santrallerine yaptığı yatırımlarla tanınıyor. Şirket, şu an faliyetteki 100 MW kurulu gücünü 2011 sonunda 250 MW'a taşıyarak, yılda 700 milyon kWh temiz enerji üretimine ulaşmayı hedefliyor. Ürettiği elektriği tamamen rüzgar tribünlerinden sağlayan Polat Enerji ile anlaşma yapan Sunset, Türkiye'de turizm işletme tesisleri arasında temiz enerjiye başvuran ilk mekan oldu. Sunset'in sahibi Barış Tansever, mekanının yeşil enerjiye geçişi hakkında şunları söyledi:
Menülerine de yazacak
1 Mayıs itibariyle tüm enerji ihtiyacımızı Polat Enerji'nin rüzgar santrallerinden tedarik ediyoruz. Yakıt maliyetinden bağımsız ve olası yakıt zammı riskinden arınmış bu uygulama ile sadece kısa vadede değil uzun vadede de avantajlı konuma geçiyoruz. Böyle bir anlaşma ile aylık elektrik enerjisi faturamızı yüzde 15 oranında daha az ödeyeceğiz. Sunset olarak böyle bir girişimde bulunmak bizim için çok önemli. Bunu sadece ucuz diye tercih etmedik. Serbest tüketeci olarak farklı kaynaklardan daha da ucuza enerji sağlayabilirdik. Türkiye'de çevrecilik ve yeşil enerji üzerine bir farkındalık yaratmak için bu yolu seçtik. Yakında menülerimize de temiz rüzgar enerjisi kullandığımızı yazacağız. Soyut söylemler yerine somut adımları tercih ediyoruz. Biz ihtiyacımız olan elektrik enerjisini tamamen yenilenebilir enerjiden tedarik edeceğimizi taahhüt ettik. Artan çevresel sorunlar ile ilgili toplumsal farkındalığa fazlasıyla ihtiyacımız olduğu böyle bir dönemde, taşın altına gönüllü olarak elimizi koyduk...
Serbest Tüketici olanlar elektriği ucuza alabiliyor
SUNSET'İN elektrik alım sözleşmesi yaptığı Polat Enerji şirketinin CEO'su Zeki Aybar Eriş, 31 Ocak'ta yürürlüğe giren ancak pek bilinmeyen 'Serbest Tüketici' uygulaması hakkında şu bilgileri verdi: Türkiye'de elektrik enerjisi piyasasında, 'Serbest Tüketici' limiti 100 bin kilowat saate düşmüş durumda. Yani yıllık elektrik faturası 25 bin TL civarında olan ticarethane ya da sanayi kuruluşları bu hakkı kazanarak istedikleri enerji şirketi ile ikili anlaşma yapabilir. Bu anlaşma ile yüzde 25'e kadar ucuz elektrik tedarik etmek mümkündür. Bu enerjiyi almak için işletmenize ayrıca bir şebeke çekilmesine ya da bir trafo kurulmasına gerek yok. Mevcut dağıtım şebekesinden elektrik almaya devam ediyorsunuz. Size faturayı anlaşmamıza göre normal elektrik tarifesinden daha ucuza biz kesiyoruz. Yani sizin ulusal şebekeden kullandığınız kadarını biz ulusal elektrik şebekesine veriyoruz. Polat Enerji olarak üretimimizin tamamı yenilenebilir enerji olduğundan, bizden elektrik alan Sunset de, kullandığı elekrikle temiz enerjiye yönelip karbon salınmadan üretilen elektrikten tüketim yaparak doğayı da korumuş oluyor....
Kaynak: http://www.aksam.com.tr/2010/05/14/haber/ekonomi/7091/elektrigini_ruzgar_enerjisinden_alan_ilk_mekan.html