ANKARA (AA) - Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Enerjide dışarıya bağımlılığı azalttığımız ölçüde tam bağımsız ülke oluruz. Aksi halde tam bağımsızlıktan bahsedebilmek mümkün değildir" dedi.
Sivas'ta, Kangal Rüzgar Enerjisi Santrali'nin açılışını gerçekleştiren Yılmaz, Türkiye'nin en büyük ihtiyacının enerji olduğunu söyledi.
Türkiye'nin öncelikli hedefinin enerjiyi çeşitlendirerek cari açığı düşürmek ve enerjide kendi kendine yeterli hale gelmek olduğunu ifade eden Yılmaz, gelişen Türkiye'nin en fazla enerjiye ihtiyaç duyduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Enerji yoksa üretim yok, üretim yoksa büyüme yok. Enerji olmazsa hiçbir şey olmaz. Enerji günümüz dünyasının en stratejik alanlarından birisidir. Ortadoğu ateş çemberine dönmüşse her yerde kavga varsa Ortadoğu'nun enerji kaynağı olmasındandır. Eğer Ortadoğu enerji kaynağı olmasaydı bu kavgaların hiçbirisi yapılmazdı."
Yılmaz, yeterli seviyede elektrik enerjisi üretim kapasitesinin oluşturulmasına, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesine, yenilenebilir enerji kaynaklarına, üretimin ve dağıtımın verimlilik içinde yapılmasına büyük önem verdiklerini söyledi.
Özelleştirilen Kangal Termik Santrali'ne ilişkin Yılmaz, özelleştirirken itirazlar olduğunu ancak termik santralin özelleştikten sonra kapasitesinin arttığını, insanların daha huzurlu çalıştığını ve yatırımların arttığını belirtti.
Yılmaz, Türkiye'de 2002 yılında yaklaşık 31 bin megavat olan elektrik kurulu gücün 2014'ün temmuz ayı itibarıyla 67 bin 431 megavata çıktığını, 2002 yılında 129 milyar kilovatsaat olan elektrik üretiminin de 2013 yılında 242 milyar kilovatsaate yükseldiğine dikkati çekti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun büyük bir gayretle çalıştığını söyleyen Yılmaz, "Türkiye'yi dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi yapmak için enerjide güçlü ve kendine yeterli hale gelmemiz, dışa bağımlılığı azaltmamız lazım" diye konuştu.
Yılmaz, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını en üst düzeyde değerlendirmek için, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini teşvik etmeye başladıklarını ve enerji verimliliği stratejisini hazırlayarak uygulamaya koyduklarını ifade etti.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için enerji kaynaklarında çeşitliliği arttırmanın en büyük öncelikleri olduğunu belirten Yılmaz, şunları söyledi:
"Enerjide dışarıya bağımlılığı azalttığımız ölçüde tam bağımsız ülke oluruz. Aksi halde tam bağımsızlıktan bahsedebilmek mümkün değildir. Özel sektörümüz kendi üstüne düşeni yapmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma için enerji arz güvenliğini sağlamız gerekmektedir.”
Türkiye'de fosil enerji kaynaklarının sınırlı olduğunu bu nedenle yenilenebilir enerji kaynaklarından azami faydalanılması gerektiğini bildiren Yılmaz, Türkiye'nin enerji ihtiyacının büyük bölümün petrol ve doğalgaz ithalatı ile karşılandığını, kaynakları çeşitlendirmek istediklerini söyledi.
Yılmaz, rüzgar enerji santralleri sayesinde 2013 yılında 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithal edildiğine dikkati çekti.
Cari açığı daha düşük seviyelere indirmek ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji arzı içindeki payının artırılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, "En pahalı enerji olmayan enerjidir. Bir gün karanlıkta kalınırsa enerjinin değeri anlaşılır. O zaman ne HES'lere, ne rüzgar enerjisine nede nükleer enerjiye karşı çıkan olur" diye konuştu.
Yılmaz, nükleer santrallerin kullanılmasına yönelik çalışmaları sürdürdüklerini, gelişmiş ülkelerden Almanya'nın, Fransa'nın, ABD'nin, Japonya'nın, Çin'in, Rusya'nın nükleer nükleer santralinin olduğu gibi Türkiye'nin de nükleer santrali olması gerektiğini ifade etti.
Yerli linyit sahalarının termik santral amaçlı değerlendirilmesine özel bir önem verdiklerinin altını çizen Yılmaz, Türkiye'nin enerjiyi sürekli, güvenli ve asgari maliyetle temin edebilen bir ülke olacağını anlattı.
Yılmaz, Türkiye'yi bir enerji ağının kesişme noktası yaptıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Eğer Türkiye'nin mevcut değerini arttırmak istiyorsak üzerinden enerji hatlarının geçmesi gerekir. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz hattı, İran'dan gelen doğalgaz hattı, TANAP projesi de imzalandı ve Azeri gazını Avrupa'ya inşallah taşıyacağız.”
Yılmaz, açılışı yapılan Ece Kangal Rüzgar Enerji Santrali'nin yaklaşık 180 milyon avro yatırımla gerçekleşeceğini, tamamlandığında 128 megavatlık elektrik üretim kapasitesi olacağını bildirdi.
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da göreve başladığından bu yana yaptığı ilk rüzgar enerji santrali açılışı olduğunu ve büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Kurulan tesisin Türkiye'nin 3'üncü büyük rüzgar enerji santrali olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Rüzgarın önüne düşmeyen adem yorulur. Rüzgarı arkamıza alarak son sürat yolculuğa çıktık" dedi.
Yılmaz, yatırımın ülkeye ve bölgeye hayırlı olmasını diledi.
EPDK'nın iptal ettiği lisanslara ilişkinse Yılmaz, şunları söyledi:
"Kurumumuz kanuni hükümlülüklerini yerine getirmekteyken lisans sahipleri arasında hiçbir ayrım yapmamaktadır. Sorumluluklarını yerine getirmeyenlerin lisansını iptal etmek zorunda kalıyoruz. Biz iptal ederken sevinç duymamaktayız. Yatırımcılarımız yükümlülüklerini zamanında yerine getirdiği sürece böyle hadise vuku bulmayacaktır."
Projeyi gerçekleştiren Ece Tur Yönetim Kurulu Bakanı İbrahim Taşbaşı da Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde projeler hayata geçirdiklerini, Sivas'ta halk ve devletten aldıkları destekle bölgeye yapılan yatırımın kısa sürede ilk aşamasını tamamladıklarını belirtti.
Taşbaşı, Kangal Rüzgar Enerji Santrali'nin birinci aşamasını oluşturan 22 türbinin ürettiği elektriğin 150 bin kişilik bir şehrin tüm enerji ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğunu ifade etti. Ayrıca bu enerji yatırımının yılda yaklaşık 55 bin ton karbon salınımını önleyerek çevrenin korunmasına katkı sağlayacağı için mutluluk duyduğunu söyledi.
Kaynak: http://www.malatyaguncel.com/sivasta-ruzgar-enerji-santrali-acilisi-245904h.htm
Blog Archive
-
▼
2014
(83)
-
▼
September
(11)
- Sivas KANGAL 44 MW lik rüzgar enerji santrali açılışı
- EPDK Başkanı: Lisans iptallerine üzülüyoruz
- Yerli rüzgar türbini İstanbul'da dönecek
- Gama Enerji'nin Gök II 35 MW lik Rüzgar Enerjisi S...
- Seferihisar'da Rüzgar Enerjisi Santralleri tartışması
- Ethem Sancak'a SİT alanında santral kıyağı
- Çeşme’de, inşaatı süren rüzgâr santralı projesi te...
- EPDK lisans iptalinde ayrımcılık yaptı
- Erdem Holding Nordex`den 20 rüzgar türbini alacak
- Hükümet`in enerjiye bakışında ne eksik?
- Borusan'dan dev enerji atağı
-
▼
September
(11)
Sunday, September 7, 2014
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.