Borusan Holding'in 2012 yılı performansı ve 2013 yılı hedeflerinin paylaşıldığı ''Yıllık Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı'', Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık ve Borusan Holding CEO'su Agah Uğur'un katılımıyla gerçekleştirildi.
Kocabıyık, Türkiye'nin 2012 yılında Merkez Bankası ve Hükümetin öngördüğü şekilde soğuyarak kontrollü bir iniş senaryosu gerçekleştirdiğini, son yıllarda yaşanan güçlü büyüme ivmesi biraz kaybedilmiş olsa da ülkenin bu koşullar altında mutlu olunması gereken bir performans sergilediğini ifade etti.
Türkiye'nin bugün yürüttüğü mali disiplin programları, başarılı özelleştirmeler, vergi sisteminin yapılandırılmasına ve ek kaynak yaratmaya yönelik uygulamalarla başarılı bir ekonomi yönetimi stratejisine sahip olduğunu belirten Kocabıyık, bu stratejinin olumlu sonuçlarının 2013'te de alınmaya devam edeceğini öngördüklerini kaydetti.
Kocabıyık, ''2013 yılı, uzun zamandır Türkiye'ye vakit kaybı yaşatan pek çok sorun ve tartışmanın geride bırakılıp ulusça ekonomik kalkınmaya odaklanacağımız ve her alanda toplumsal potansiyelimizi harekete geçirebileceğimiz bir dönem olabilir. Bu fırsatı kullanabilmemizi diliyorum'' dedi.
Türkiye gibi Borusan'ın da bir dönüşüm içinde olduğunu, tüm faaliyet alanlarında inovasyona büyük bir ağırlık verdiklerini, yeni alanlara ve yenilikçi ürünlere yöneldiklerini anlatan Kocabıyık, küreselleşme yolunda önemli yatırımlar yaptıklarını, bu yıl toplam ihracat ve yurt dışındaki faaliyetlerinden oluşan satışlarının toplam ciroları içindeki payı yüzde 30'a ulaştığını belirtti.
Balnak'ın Borusan Lojistik bünyesine katılmasıyla hem sektörde lider konuma geçtiklerini hem de uluslararası etkinliklerini artırdıklarını dile getiren Kocabıyık, ''Borusan Mannesmann'ın ABD'de yatırım yapan ilk çelik şirketi olması da iki önemli özellik taşıyor. Hem kaya gazı sondajına yönelik çok yenilikçi bir ürün için yatırım yapıyoruz. Hem de çelikte küresel pazardaki rekabetçi konumumuzu güçlendirmiş olduk. Sonuçta 2012 yılı, yaptığımız satın almalar ve büyüme yatırımları ile 2015 stratejik plan hedeflerimize ulaşmak için önemli bir sene oldu'' diye konuştu.
Kocabıyık, Borusan Grubu olarak, son 5 yılda 1,2 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerinin bilgisini vererek, 2012 yılında yaptıkları yatırım tutarının 352 milyon dolar olduğunu, toplam istihdam sayısının ise 7 bini kişiyi aştığını söyledi.
-Yenilenebilir enerjiye 410 milyon dolar yatırım-
Borusan Holding CEO'su Agah Uğur ise Türkiye'nin bu sene yüzde 4 büyüyeceğini düşündüklerini ve bütçelerimizi bu şekilde yaptıklarını ifade etti.
Geçen yıl yüzde 30 olan ciroları içindeki yurtdışı payının 5-6 yıl sonra yüzde 50'nin altında olmayacağını dile getiren Uğur, yurtdışı ağırlıklı işlerinde lokal oyuncu olma yönünde bir anlayış ve planları olduğunu söyledi.
Geçen yıl Gemlik'te petrol ve gaz hat borusuna yönelik yeni tesis için 110 milyon dolar harcadıklarını ve tam kapasite ile çalıştığı zaman 200 milyon doların üzerinde katma değer yaratan bir tesis kurduklarını belirten Uğur, bu tesisteki teknolojinin Avrupa ve Hindistan'a kadarki bölgede 2 tesiste daha bulunduğunu, gelecek sene NABUCCO ve TANAP projeleri düşünüldüğünde bu tesisin zamanlamasının ve önündeki fırsatların ne anlama geleceğinin görüleceğini kaydetti.
Amerika'ya petrol ve gaz sondaj borusu ihracatında 3 yılda 310 milyon dolara ulaştıklarını kaydeden Uğur, şöyle konuştu:
''Amerika'da kaya gazına yönelik yatırım yaptık. CAT satış sonrası hizmetlerde sıçrama yaşadık. Grubun distrübütörlük işlerinde 320 milyon dolar satış sonrası hizmeti var. Bunu 2015 yılında 500 milyon dolara çıkarmaya çalışıyoruz. CAT distribütörlüğü altındaki güç sistemlerinde anahtar teslimi mühendislik çözümleri sunuyoruz. Distribütörlük işlerinde kiralama yatırımlarında hem otomotivde hem de iş makinelerinde 3 yıl içince 90 milyon dolarlık bir filo oluşturduk. Lojistikte liman yatırımımızda Borusan Gemlik Limanı'nın 3. fazını tamamladık. Balnak ile uluslararası taşımacılıkta büyük bir adım attık. ETA ile lojistikte geliştirdiğimiz yeni iş modeliyle kara nakliyesinde orta ve küçük ölçekli şirketler ile kamyon esnafını elektronik ortamda bir araya getirdik. Yenilenebilir enerjiye 410 milyon dolar yatırım yaptık ve bu rakam 10 yılda 2 bin megavat hedefine çıktığımız zaman 2 milyar doları geçecek.''
-2013'te ciro hedefi 4,3 milyar dolar-
Grup olarak içinde oldukları ana iş kollarından iş makineleri, otomotiv, yassı çelik ve çelik boruda büyümenin bu yıl Türkiye pazar büyümesi olan 4'ün altında olmasını beklediklerini belirten Uğur, 2013 yılında dünya konjonktüründeki problemlerden dolayı çelik fiyatlarında yaşanacak yüzde 8'lik küçülmeye rağmen kendilerinin yüzde 8'lik bir büyüme hedeflediklerini söyledi.
2012 yılında 4 milyar dolar olan cirolarını 2013 yılında 4,3 milyar dolara, 286 milyon dolar olan Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar'ını (FAVÖK) ise 366 milyon dolara çıkarmayı amaçladıklarını ifade eden Uğur, ''Geçen yıl 352 milyon dolar olan yatırım tutarı, bu yıl 400 milyon dolara çıkacak. Bu hedefi tutturursak Borusan olarak bu yıl her iş günü ortalama 1,5 milyon dolar yatırım yapmış olacağız'' dedi.
Bu yılki 2 satın alma planının çelik ve iş makineleri sektöründe olacağını belirten Uğur, 400 milyon dolarlık yatırım bütçesinin içine satın almaların dahil olmadığını, satın almaların gerçekleşmesi halinde toplam yatırımın 600 milyon dolara çıkma ihtimalinin bulunduğunu da ifade etti.
Bu yıl yatırımlarda en büyük payı enerji projelerinin alacağına işaret eden Uğur, bu yılda, 2 milyon ton yassı çelik satışı, 720 bin ton çelik boru satışı, 20 bin lüks otomobil satışı, 2 bin 300 iş makinası satışı ve 180 megavatlık 4 Rüzgar Enerjisi Santrali yatırımın başlangıcını gerçekleştireceklerini söyledi.
Uğur, Borusan Holding'in ''Mikrofinans'' ve ''Annemin İşi Benim Geleceğim'' adlı topluma katkı projeleri hakkında da bilgi verdi.
'(Yerli otomobil) Böyle bir şeyin içerisinde biz olmayacağız''
Uğur, yerli otomobile ilişkin bir soruya, ''Türkiye'nin yerli otomobil markasının olması ve üretiminin burada yapılması vizyonu güçlü ve iyi bir vizyon. Otomotiv gibi markanın çok zor yaratıldığı bir sektörde bu bizim desteklediğimiz bir anlayış. Yerli otomobil biraz zaman alacak ama hakikaten zor bir şey. Dünyada ciddi bir marka konsolidasyonu varken bugün her anlamda yeni bir markanın dünya pazarlarında kabul görmesi çok kolay olmayan bir şey. Onun için bu işe yatırım yapacak Türk işadamları kolay karar alamıyor. Mesajı aldılar, niyet var ama bunu uygulamaya geçirmek kolay değil. Böyle bir şeyin içerinde ana oyuncu olarak boyutumuz, şu anki imkanlarımız ve yolculuğumuz açısından biz olmayacağız'' yanıtını verdi.
Ahmet Kocabıyık da ''Biz lüks arabayı satmayı biliyoruz, araba üretimini bilmiyoruz. Rekabetin çok olduğu sektörde böyle bir mecraya girmemiz düşünülemez'' dedi.
Kocabıyık, bir soru üzerine, ''TÜSİAD konusunda babam çok ilgiliydi ama benim çok ilgim yok. Ama asla zenginler kulübü olarak değil vergi verenler kulübü olarak görüyorum'' ifadelerini kullandı.
''Doğuya yatırım yaparız''
Uğur, distribütörü oldukları BMW ve Caterpillar için Türkiye'nin hemen olmasa bile yatırım yapılabilir bir ülke haline geldiğini ifade etti.
Yeni yatırımları planlarının yerleri arasında Türkiye'nin doğusu olup olmadığına yönelik bir soruyu Uğur, şu şekilde yanıtladı:
''Yatırımı en ekonomik neresi ise orada yapmak lazım. Geçmişe dönüp baktığımız zaman 'Borusan doğuya yatırım yapmadı, çünkü terör vardı' diye kestirip atmak gerçekçi değil. Terörden bağımsız olarak çelik işlerimiz ihracat ağırlıklı olduğu, gemi ile gitmesi gerektiği ve Gemlik bu konuda lojistik avantaj sağladığı için sanayi işlerimiz burada toparladık. Türkiye'de de otomotiv ve beyaz eşyaya yakın olmak önemliydi. Ama son dönemde farklı iş kollarına giriyoruz. Enerji ve lojistikte büyümeye çalışıyoruz. Lojistikte o bölgenin kalkınmasıyla beraber iş hacminde bir artış olacak. Hidroelektrik santralleri açısından o bölgede ciddi fırsatlar var. Lisansa satın almada tereddütsüz yatırımımızı yaparız.''
Yatırımların finansmanında eurobond ihraç etmeye gerek görmediklerini ama gelecek yıllar için düşünebileceklerini ifade eden Uğur, İran'daki yatırımlarına yönelik bir soru üzerine ise ''İran iyi değil. Orada iş yapan bir kuruluş olarak gördük ki 2012 yılındaki ambargo etkisi İran için dramatik oldu. İran'ın ekonomisi gerçek anlamda durma noktasına geliyor. Sistemin içinde para işlemi dönmüyor ve küçülme var. Biz orada iş makinelerinde Caterpillar'ı temsil ediyorduk. 2011 yılında Caterpillar durdurdu o faaliyeti. Lojistik işimizde çok zorlandık. Lojistikte büyük fırsatlar orada ve erken giren kazanacak çünkü hiç sofistike bir lojistik anlayışı yok. Orada 90'ın üzerinde kamyon almış, 20 milyon dolara yakın yatırım yapmıştık. Şimdi Umman'a çalışıyor kamyonlar. Yani, İran'da bekle gör durumundayız'' yorumunu yaptı.
Kaynak: http://haber.rotahaber.com/borusan-holdingten-2013te-400-milyon-dolar-yatirim_355488.html
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.