16 Nisan 2012
Türk rüzgarı yabancının iştahını kabartıyor
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük rüzgar pazarına sahip olduğunu belirterek, “Avrupa'da rüzgar pazarının kapasitesi dolmuş durumda. Türkiye'deki 11 bin MW'lik proje stoku yabancıların iştahını kabartıyor” dedi.
TÜREB Başkanı Ataseven, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kısa süre önce başlattığı rüzgar enerjisi atılımının devam ettiğini belirterek, Ağaoğlu Grubu ile Çinli türbin üreticisi Sinovel arasında imzalanan türbin anlaşması sonucu kurulacak 600 MW'lık santrallerin bunun en son ayağı olduğunu söyledi.
Bugün itibariyle TEİAŞ tarafından yarışması sonuçlandırılmış 11 bin MW rüzgar projesi stokunun olduğunu bildiren Ataseven, şöyle konuştu:
“Sonuçlandırılmış 11 bin MW, bize 11 bin MW'lik trafo kapasitesinin de olduğunu gösteriyor.
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nün rüzgar enerjisi belirleme çalışmalarına göre de ülkemizde toplamda 48 bin MW'lik tekno-ekonomik potansiyel var. Rüzgar enerjisi çalışmalarına 20-25 sene önce başlayan Avrupa'da rüzgar pazarının kapasitesi dolmuş durumda. Bundan dolayı Türkiye, Avrupa'nın en büyük rüzgar pazarı. 11 bin MW'lik proje stoku yabancıların iştahını kabartıyor.”
Rüzgarda Yol Haritası Projesi hazırlanıyor
Ataseven, Türkiye rüzgar enerjisi sektörünün tüm cazibesine rağmen uluslararası gelişmelere paralel olarak yeni düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Bugünkü düzenleme ve piyasa şartlarıyla rüzgar enerjisinde 2023 hedefine ulaşılamayacağını sektör paydaşları da bürokratlar da biliyor. 2023 hedefi olan 20 bin MW'yi tutturabilmek için 1 yıldır 50 kişiden oluşan uzman ekiple Türkiye Rüzgar Enerjisi Yol Haritası Projesi'nin üzerinde çalışıyoruz. Sona yaklaştığımız bu projeyle sektör aktörlerinin ne yapması gerektiğine cevap aradık” diye konuştu.
“Garanti fiyat ortalama fiyata yakın olsun”
Elektrik fiyatlarına geçtiğimiz ay sonunda ortalama yüzde 8,1 oranında zam yapıldığını anımsatan Ataseven, zammın sanıldığı gibi rüzgardan elektrik üreten yatırımcının çok fazla işine yaramadığını söyledi.
Rüzgardan enerji üretenlerin hava tahminlerindeki hesaplanamayan durumlar nedeniyle gün öncesi sistemi yerine daha az kazançlı ama risksiz olan 7,3 dolar sentlik sabit fiyattan üretimini gerçekleştirdiğini dile getiren Ataseven, gün öncesi sisteminde bildirdiği miktarı üretemeyen yatırımcının cezalı duruma düştüğünü vurguladı.
Ataseven, 7,3 dolar sentlik sabit fiyatın yıl içerisinde 3 bin 500 saat civarında çalışan santraller için karlılığının balık sırtı olduğunu belirterek, “Avrupa'daki rüzgar santralleri 2 bin-2 bin 500 saat çalışmasına karşın destekleniyor. Sektör olarak talebimiz garanti fiyatın ortalama elektrik fiyatına yakın olması” dedi.
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/20355734.asp
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.