Blog Archive

Sunday, December 25, 2011

Rüzgar Yatırımcısı 'radar Raporu' Bekliyor

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği Türkiye Şubesi (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, 2011 yılındaki güzel gelişmelerin devam etmesi için yerli üretimin daha etkin şekilde teşvik edilmesini istedi.

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği Türkiye Şubesi (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, 2011 yılındaki güzel gelişmelerin devam etmesi için yerli üretimin daha etkin şekilde teşvik edilmesini istedi. Ataseven, rüzgar santralleri için 'bölgedeki radar faaliyetlerine etkilerinin incelenmesinin' bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi.

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, rüzgar enerjisi açısından 2011 yılını değerlendirdi. Ataseven, Genelkurmay Başkanlığı'nın 61 santraldeki rüzgar türbinlerinin askeri amaçlı elektronik haberleşmeye etkisini araştırmak için tüm rüzgar enerjisi santrali projelerini durdurmasının ardından iki yılı aşkın bir zaman geçtiğini belirterek, "Süreç hızlı bir şekilde işletilmeli. Yatırımcılardan çok geri dönüş alıyoruz" dedi.

LİSANS SÜRECİ TAMAMLANDI

Bitmek üzere olan 2011 yılında, rüzgar enerjisi sektörüyle ilgili yasal düzenlemelerin olumlu yansımalarının bulunduğuna dikkat çeken Ataseven, 1 Kasım 2007'de başlayan Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) rüzgar lisansı başvurularının da Eylül 2011 itibariyle başarılı bir şekilde sonuçlandırıldığını ifade etti. Ataseven, lisans başvuruları ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 1 Kasım öncesinde 3 bin 180 megewatt (MW) rüzgar lisansı verilmişti. Bunlardan bin 677 MW'ı işletmeye alındı. Yaklaşık 600 MW'nın ise inşası devam etmekte. Başvurulardan sonra geçen süreçte 5 bin 500 MW için 13 grup proje lisans almaya hak kazandı. Böylece 1 Kasım 2007 süreci günahı ile sevabı ile tamamlanmış oldu."

RÜZGARI "RADAR ARAŞTIRMASI" KESİYOR

Rüzgar santrallerinin bulunduğu bölgelerdeki askeri dinlemeleri etkileyip etkilemeyeceğinin tespit edilmesi süreçleriyle ilgili de taleplerde bulunan Mustafa Serdar Ataseven, şunları söyledi:

"Rüzgar santrallerinin radara olan etkileri, TÜBİTAK tarafından değerlendirilmektedir. Üyemiz olan yatırımcılardan bu konuda bizlere çok geri dönüş oluyor. Bu sürecin yavaş işlediği, işletmeye geçecek santrallerde bu yüzden beklemeler olduğu yönünde geri dönüşler var. Bu sürecin de hızlı ve etkili bir şekilde işletilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor."

"TEŞVİK SÜRESİ UZATILSIN" TALEBİ

Rüzgar yoğunluğu en fazla olan Antakya, Çan ve İzmir trafo merkezlerinin en yüksek teklif verilen trafo merkezleri olduğunu da anlatan Mustafa Serdar Ataseven, 2012 yılında da yatırımların hız kesmeden devam etmesini istediklerini vurguladı. Ataseven, yerli üretime verilen teşviklerin 2015 yılından 2020 yılına kadar uzatılmasını, türbin üretiminde kullanılan malzemelerin de teşvik kapsamına alınmasını istedi.


Kaynak:http://www.siirtce.net/ekonomi/ruzgar-yatirimcisi-radar-raporu-bekliyor-45441.html

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.