Blog Archive

Sunday, July 3, 2011

Enerjide kazançlı kariyer fırsatları

Kariyer şirketlerine enerji sektöründen iş ilanları akıyor. Enerji şirketlerinde çalışmak için mutlaka elektrik mühendisi olmak gerekmiyor. Satış temsilcisi, santral teknisyeni, konrat uzmanı gibi yeni pozisyonlar da sahiplerini bekliyor...

ENERJİDEKİ yatırım atağı bu sektörü kazançlı bir iş kapısı haline getiriyor. Üretimden dağıtıma, toptan satıştan ekipman üretimine hemen her aşamada yeni iş sahaları doğuyor. Girişimcilerin fırsatları değerlendirmek için yaptığı yatırımlar, bu alanda çalışan sayısını da artırıyor. Yakın zamana kadar sadece birkaç pozisyonda iş imkanı sunan sektörde yelpaze genişliyor.

Evet, enerji sektöründeki iş ilanları son birkaç yıldır yeni yatırımlara paralel ciddi şekilde artış gösteriyor. Önümüzdeki döneme yönelik beklentiler de enerji sektörünün kariyer açısından yükselen bir trend içinde olacağı yönünde. Örneğin Kariyer.net’in verilerine göre, enerji sektöründen gelen iş ilanlarının sayısı geçen yıl 2009’a göre yüzde 35 artış göstermiş. 2009’da enerji sektöründen 2 bin 197 iş ilanı gelirken, bu rakam 2010’da 2 bin 976’ya ulaşmış. Enerji sektörünün toplam iş ilanları içindeki payı ise 2009 ve 2010’da aynı kalarak yüzde 3 seviyesinde oluşmuş.

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz’a göre enerji, ülkemizde son dönemin en önemli sektörlerinden biri. Bu alanda çok önemli yatırımlar yapılıyor ve dolayısıyla sektörün istihdam potansiyeli ve nitelikli çalışan ihtiyacı da artıyor. Ancak gelişmekte olan her sektörde olduğu gibi, yatırımların istihdama tam yansıması uzun vadeye yayılan bir süreç. Enerji sektöründe bu yansıma kademeli olarak görülmeye başladı. Azoz, 2010 yılında Kariyer.net’te en çok aranan ilk 10 pozisyonu; çağrı merkezi elemanı, satış temsilcisi, muhasebe elemanı, yönetici asistanı, şube müdürü, bölge müdürü, satış mühendisi, elektrik mühendisi, makine mühendisi, inşaat mühendisi ve aktif pazarlama elemanı olarak sıralıyor. Azoz, bu pozisyonların çoğunu enerji sektöründeki yatırımlarla ilişkilendiriyor. Buna göre, enerji sektöründeki büyüme teknik pozisyonların yanı sıra muhasebe, sekreterlik gibi operasyonel birimlerde de çalışanlara ihtiyaç doğuruyor. Örneğin, çağrı merkezi elemanı ilanlarının en üst sırada olması çok önemli bir gösterge. Özellikle son kullanıcıya ulaşan ürünleri olan sektör oyuncularının satış ve müşteri ilişkileri süreçlerine büyük önem vermeye başlaması, istihdam talebinde böyle bir tablo yaratıyor. Şube müdürü ve bölge müdürü ilanlarının fazlalığı da sektörün büyümesine dair önemli bir işaret. Mühendislik alanlarından oluşan teknik pozisyonlar da yine satış, elektrik, makine ve inşaat olarak sıralanıyor. Ki bu da aynı tezi doğruluyor.

Bir başka İnsan Kaynaklar Şirketi My Executive’in verileri de en çok ilanın enerji şirketlerinden gelmeye başladığını ortaya koyuyor. Şirketin yönetici ortağı Müge Yalçın, en fazla iş ilanlarının enerji üretim, dağıtım ve alternatif enerji şirketlerinden geldiğine dikkat çekiyor. Yalçın’ın verdiği bilgiye göre, en çok talep iş geliştirme direktörü, genel müdür, mali işler direktörü ve danışmanlık gibi bazı pozisyonlara geliyor. Yalçın, enerji sektöründen gelen doğrudan pozisyon taleplerini de yenilenebilir enerji danışmanları, çevre avukatları, organik tarım uzmanı, organik kozmetik danışmanı ve atık su uzmanı olarak sıralıyor.

Farklı alanlardaki yeni yatırımlarla istihdam ihtiyacı genişleyen enerji şirketleri, 2011’de çok sayıdaki pozisyon için arayış içinde. Eleman alımı için verdikleri ilanlar dışında, kendi internet sitelerinden de başvuruları kabul ediyorlar.

Bu şirketlerde çalışmak için mutlaka elektrik mühendisi olmanız gerekmiyor. Satış temsilcisi, santral teknisyeni, konrat uzmanı gibi yeni pozisyonlar da sizleri bekliyor. İşte kariyer sitelerinde ilanları en fazla dikkat çeken enerji şirketlerinin 2011 yılına ilişkin istihdam fırsatları...

ENERJİSA
450 kişi alacak

Bünyesinde 4 bin 400 çalışanı bulunan Enerjisa bu yıl yaklaşık 450 kişiyi işe almayı planlıyor. İşe alımlar İstanbul dışında ağırlıklı olarak Seyhan-Ceyhan bölgesi, Bandırma, Erzurum, Trabzon, Ankara, Kırıkkale, Çankırı, Karabük, Kastamonu, Bartın ve Zonguldak illerinde gerçekleşecek. Enerjisa Stratejik İş Destek Direktörü Berna Öztınaz’ın verdiği bilgiye göre, işe alımların yarıdan fazlası beyaz yaka kadrolar için planlanıyor. Yeni kadroların çoğu üretim ve toptan satış şirketlerinde değerlendirilecek.
Berna Öztınaz, enerji sektörünün çok hızlı büyüdüğünü ve geleceğinin parlak olduğunu belirterek, kariyer yapmak isteyen gençlerin stajlarını bu alanda yapmalarını tavsiye ediyor. Ve bu alanda bilgi birikimlerini artırmalarını istiyor.

POLAT ENERJİ
Rüzgar uzmanları arıyor

Rüzgar enerjisi alanındaki yatırımlarıyla öne çıkan Polat Enerji, bu yıl ağırlıklı olarak işletme teknisyeni ve rüzgar ölçüm ve değerlendirme uzmanı arıyor. Polat Enerji Genel Müdürü Zeki Eriş’e göre, Türkiye’de santral sayısı arttıkça yetişmiş teknisyen ve rüzgar analiz uzmanı bulmak zorlaşıyor. Özellikle yatırımların devreye alınmaya başladığı 2007 yılından itibaren işe alımların hız kazandığına dikkat çeken Eriş, istihdam yelpazelerinin oldukça geniş olduğunu vurguluyor.

Polat Enerji’de şu pozisyonlar dikkat çekiyor: İnşaat mühendisleri, elektrik mühendisleri, rüzgar ölçüm ve değerlendirme uzmanları, sözleşmeler ve lojistik müdürleri, karbon piyasaları uzmanları, avukatlar, finansal kontrolörler, muhasebe elemanları, sigorta sorumluları, işletme teknisyenleri, işletme müdürleri, inşaat ve harita teknikerleri, yazılım uzmanları, kurumsal iletişim uzmanları ve saha güvenlik elemanları.

Zeki Eriş, enerji alanında yetişmiş eleman azlığı nedeniyle ücret ve diğer sosyal imkanların daha iyi olduğunu vurguluyor.

ZORLU ENERJİ
“Kapımız herkese açık”

2005 yılından bu yana hızlı bir büyüme sergileyen Zorlu Enerji, buna paralel çalışan sayısını 350 kişiden 1.000 kişiye yükseltti. Bu yıl da toplamda 100 kişinin işe alınması planlanıyor. Şirket, mühendislik ve teknikerlikten finansa farklı pozisyonlarda alım yapacak.

GE ENERJİ
Proje bazlı istihdam modeli

Türkiye’de santral kurup ekipman tedarik eden General Electric’in dünya genelinde işletmede bulunan santrallerinde yaklaşık 3 bin 500 kişi çalışıyor. Bu santrallerin bakım, onarım vb işlerinde dışarıdan çalışan kişi sayısı da 3 binden fazla. GE’nin halen ülkemizde kurulu olan 293 adet enerji üretim ekipmanı 72 değişik santralde işletiliyor.

GE Enerji Hizmetleri Türkiye ve İsrail Direktörü Yavuz Aydın’ın verdiği bilgiye göre, GE’nin Türkiye'deki enerji iş kolunda halen 140 kişi çalışıyor. GE Türkiye, çalışan sayısı açısından önümüzdeki 4 yıl içinde yüzde 45 büyüme planlıyor. Bu da 2010-2014 yılları arasında 45-55 ek pozisyonun açılacağı anlamına geliyor. Aydın, “Enerji santralleri kurulum aşamasında yoğun işgücü kullanıyor. Bir örnek vermek gerekirse, ortalama 100 megavatlık (MW) bir santralin kurulum sürecinde yaklaşık 500 kişi kısa veya uzun dönem çalışıyor” diyor.

GE ürünleri ve hizmetleriyle ilgili çok çeşitli pozisyonlar var. Bunlar onarım ve bakım çalışmalarından sorumlu saha mühendisleri, hizmet sözleşmelerini uygulamaktan sorumlu sözleşme performansı müdürleri, proje müdürleri, satış müdürleri, müşteri ilişkileri müdürleri, servis müdürleri ve mali analistlerden oluşuyor.
Yavuz Aydın, gençlere enerjiyle ilgili iş ilanlarını takip etmelerini ve sektörü daha yakından tanıyabilmek için staj başvurularında bu alana öncelik vermelerini tavsiye ediyor.

ANEL ENERJİ
Çalışan sayısını katlayacak

Son olarak rüzgar türbini üretim yatırımıyla adını duyuran Anel Enerji, YEK’in (Yenilenebilir Enerji Kanunu) çıkması sonrasında artan yatırımcı talebine cevap vermeye çalışıyor. Anel Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Çolak, yatırımcı talebine yetişebilmek için mevcut teknik ve idari kadroları yüzde 50 büyüteceklerini söylüyor.

Güneş paneli de üreten Anel Enerji, fotovoltaik güneş modülü üretim tesisinin kapasitesini yıllık 15 MW’den 2011 yılı sonunda 65 MW’ye çıkarmayı planlıyor. Bu da personel sayısını iki katına çıkarmasını sağlayacak. Proje geliştirme ve taahhüt alanında mühendislik eğitimi almış kişiler, üretim alanında ise ağırlıklı olarak teknik lise ve meslek yüksek okulu mezunları tercih ediliyor.

SIEMENS ENERJİ
Önce eğitiyor, sonra işe alıyor

İstanbul Kartal’dakinin ardından Gebze OSB’deki ikinci tesisini devreye alan Siemens Enerji, özellikle yenilenebilir enerjiye odaklanmış durumda. Siemens Enerji Türkiye Direktörü Oğuz Tezel, öncelikli olarak Türkiye’de büyük eksikliği hissedilen yetişmiş personel konusuna yatırım yaptıklarını söylüyor. Bu alandaki teknik kadroyu yurtdışında 1 yıl süreyle eğittiklerini belirten Tezel, kendilerine gelen iş talebini şöyle anlatıyor:
“İş başvurularımızı öncelikle Siemens içerisinde, ardından şirket dışında duyuruyoruz. Dahili organizasyonda bile Gebze tesisimizde çalışmak için talebin ne kadar arttığını çok açık bir şekilde gözlemliyoruz.”
Tezel, enerji sektörü faaliyet alanlarının tamamında yeni iş fırsatlarını adaylara sunduklarını ve buna devam edeceklerini ifade ediyor. Siemens Enerji, adaylara önce bir dizi uyum programı ve eğitim verdikten sonra bünyesinde görevlendiriyor.

RWE TÜRKİYE

600 yeni eleman alacak

Denizli’de 500 milyon euro’ya doğalgaz santrali kurmak için düğmeye basan Alman enerji devi RWE, 600 kişiye istihdam sağlayacak. 2012 yılında devreye alınması planlanan santralin yapımında çalışan sayısı kademeli olarak artacak.
RWE Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü Ayşem Bayar’ın verdiği bilgiye göre, şu anda inşaatın kurulum aşamasında yaklaşık 160 kişiye istihdam sağlanıyor. İnşaat çalışmalarının yoğunlaştığı dönemlerde bu sayının 400-600 arasında olması bekleniyor. Santral tamamlandıktan sonra da sahada yaklaşık 40 kişi görev alacak. Bayar, çeşitli alanlarda uzmanlaşmış mekanik mühendisi, elektrik ve elektronik mühendisi ve teknisyenlere ihtiyaç duyduklarını söylüyor.
Ayşem Bayar da kariyer yapmak isteyen gençlere, üniversite yıllarından itibaren konuyla ilgili araştırma içinde olmalarını ve enerji şirketlerinde staj imkanlarını değerlendirmelerini tavsiye ediyor.

Ayşe ÖZTUNA / Odgers Berndtson Türkiye Yönetici Ortağı
“Yurtdışında görev almaya hazır olun”

Önümüzdeki yıllarda ekonomik gelişmeler hangi yönde seyrederse etsin enerji sektöründe birçok iş fırsatının oluşmaya devam etmesi kaçınılmaz. İlk olarak sağlam akademik bir temele sahip olmak, kariyer gelişimi için kritik önem taşıyor. Genç profesyonellere bir sonraki terfilerini düşünmeden önce kendi özelliklerini düşünmelerini öneriyoruz. Ayrıca mobiliteye, en azından bölgesel olarak hareket edebilme olanağına ve yaklaşımına sahip adaylar her geçen gün daha fazla tercih edilecek. Büyük enerji şirketlerinin farklı ülkelerde görev almaya açık ve istekli profesyonellere ihtiyacı var. Dolayısıyla genç profesyonellere, mümkün olduğunca farklı kültürlerle çalışma yetkinliklerini geliştirmelerini, kendilerini bir sonraki adımda yurtdışında olabilmek için özellikle bu tür fırsatlara zihnen hazırlamalarını öneriyoruz.

Para Dergisi


Kaynak: http://www.patronlardunyasi.com/haber/Enerjide-kazancli-kariyer-firsatlari/100820

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.