Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyada büyük ölçüde yenilenemeyen enerji kaynaklarının kullanılıyor olmasının çevre sorunlarını önemli ölçüde artırdığını belirterek, Türkiye'nin doğal ve mevsimsel kaynakları sayesinde yeşil ve temiz enerji konusunda yüksek potansiyele sahip bir ülke olduğunu kaydetti.
AA
İstanbul- Rüzgar enerjisi uzmanlarını bir araya getiren ve her yıl bir kıtada düzenlenen Dünya Rüzgar Enerjisi Konferansı ve Sergisi'nin (WWEC) 9'ncusu, Haliç Kongre Merkezi'nde başladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konferansa gönderdiği mesajda, konferansın bu yıl Türkiye'de ve Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'da düzenlenmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, kalkınmanın sürekliliğinin sağlanmasında temel girdi olan enerjinin. tüm ülkelerin gündeminde bulunan öncelikli konuların başında geldiğini bildirdi.
Ekonomik gelişmenin, mutlak bir şekilde enerjiye bağlı olduğunu vurgulayan Gül, kongrenin açılışında okunan mesajında şunları kaydetti:
''Bununla birlikte dünyada büyük ölçüde yenilenemeyen enerji kaynaklarının kullanılıyor olması çevre sorunlarını önemli ölçüde artırmıştır. Çevre sorunlarının tabiat üzerinde yarattığı tahribat ise sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de ciddi şekilde tehdit etmektedir. Bu süreç ülkelerin çevre dostu, yenilenebilir enerji kaynaklarına ve teknolojilerine yönelmesini zorunlu kılmaktadır. Başka bir ifadeyle enerjinin kesintisiz, güvenilir, ucuz, temiz ve çeşitlendirilmiş kaynaklarından sağlanmasının ve verimli kullanılmasının önemi giderek artmaktadır.''
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin doğal ve mevsimsel kaynakları sayesinde, yeşil ve temiz enerji konusunda yüksek potansiyele sahip bir ülke olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyeli yönünden önemli yatırım imkanları sunduğuna inanıyorum. Esasen temiz ve çevre dostu olması bile, tek başına rüzgar enerjisinin önemini daha da artırmaktadır'' ifadelerini kullandı.
''Kamunun inanması lazım"
Açılışta konuşan Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Dr. Anil Kane, rüzgar enerjisinin önemine işaret ederek, ülkelerin enerji seçiminde temiz, güvenilir ve doğal olanı tercih etmesi gerektiğini söyledi.
Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Birliği Türkiye Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar da Türkiye'de rüzgar enerjisi potansiyelinin bütün dünyanın üzerinde olduğunu kaydetti.
Uyar, 1989 yılında Türkiye Rüzgar Atlası'nı hazırladığını anımsatarak, şu bilgileri verdi:
''Buna göre, Türkiye'de 83 bin megavat kapasite çıktı. Türkiye'nin ortalama enerji tüketimi 45 bin megavat. Yani Türkiye'de, tüketilen enerjinin iki katı rüzgar enerjisi potansiyeli var ama bu rüzgar santrallerinin kullanılması için kaynak, teknoloji ve kamunun inanması gerekiyor. Rüzgar her zaman için var. Teknoloji 2000'li yıllarda gelişti. Artık bir rüzgar tribünü, 25 bin kişinin elektriğini sağlayabiliyor. Kamu iradesinde de parlamentoların kömür, petrol, doğalgaz mantığından çıkıp rüzgarın çözüm olduğuna inanıp, desteklemesi lazım.''
''Demokratik ve insani''
Alman Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Heinrich Bartelt, nükleer enerji tesislerinden uzaklaşılması gerektiğini ifade ederek, Almanya'nın 20 nükleer tesisini 2020'ye kadar kapatma kararı aldığını belirtti.
Bartelt, bu yılın Ocak ayı başlarında Almanya Çevre Bakanı'nın ülkenin enerji arz düzeninin tümüyle değiştirilmesini ve yüzde 100 yenilenebilir enerji sistemi kullanılmasını önerdiğini belirterek, ''Bu şekilde sadece nükleer enerjiden değil, kömürden, petrol ve doğalgazdan uzaklaşılmasını önerdi, ama yeni gelen muhafazakar hükümet nükleer enerjiyi 10 sene daha uzatmaya karar verdi'' diye konuştu.
Almanya'nın doğu kesiminde elektriğin yüzde 50'sinin sadece rüzgardan elde edildiğini belirten Bartelt, şunları kaydetti:
''Aynı zamanda 'hidro depolama sistemi' gibi farklı yenilenebilir enerjilerin işbirliğinden de yararlanıyoruz. Rüzgar ve güneş dünyanın her yerinde sınırsız var ve bu kontrol edilemiyor. Kullanımı için sınır konulamıyor. Demokratik ve insani bir enerji çözümü. Gelecekte nadir kaynakları paylaşmak için askeri silahları kullanmaya gerek kalmayacak. Çünkü kolay ve ucuz teknoloji ile ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğiz.''
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Murat Durak da ''Rüzgar sektöründe her şey çok güzel, işler iyi gidiyor'' demek istediğini, ancak uzun süredir birçok sorunla boğuştuklarını söyledi.
Durak, yabancı yatırımcıları da Türkiye'ye yatırım yapmaya davet etti.
Konferansa Çin Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Prof. Dr. He Dexin, IRENA Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı Müdürü Helene Pelosse ile çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.
Haliç Kongre Merkezi'nde 3 gün sürecek konferansta, rüzgar enerjisi teknolojisi, sanayisi ve politikaları tartışılacak, rüzgar enerjisi kullanımı ile ilgili en son bilgiler ve teknolojiler paylaşılacak.
Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=149076
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.