Türbinler artık rüzgâr enerjisini eve taşıyacak!
Rüzgâr enerjisi sistemlerinde yeni teknolojilerin ortaya çıkması bireysel kullanımı artıracak gibi görünüyor. Konutlara monte edilebilen sistemler bağımsız elektrik kullanımında devrim yaratacak.
Rüzgar enerji sistemleri yeni teknolojilerle kitlesel üretimden bireysel üretime doğru kayıyor. Bilindiği gibi yenilenebilir enerji kaynakları içinde en temizi rüzgâr enerjisi.
Ülkemizin coğrafi yapısı bu tükenmez enerji kaynağının merkezi durumunda. Finlandiya orijinli bir şirket, kendi buluşu rüzgâr türbini teknolojisini maliyetlerde rekabet edecek konuma getirdi. Buluşun ilginç tarafı küçük hacmi nedeniyle hemen her yerde kullanılabilir olması.
Çevresel etkilerinin minimum düzeyde bulunması ve kolaylığı ise konutlarda doğrudan elektrik üretimine imkân veriyor.
İNCE HESAPLARLA GELİŞTİRİLMİŞ TEKNOLOJİ
Yeni türbin teknolojisi güç kaybına yol açmayacak şekilde devasa türbin kanatlarını dikey konuma getirmiş. Özgün tasarımı ise fizik yasalarının yeniden yorumlanmasıyla ortaya çıkmış. Buluş, basit bir mekanik prensibe dayanıyor: Rüzgâra duyarlı dikey kanatlar çok katmanlı açıyla birbirini tahrik ederek güç sağlayan rotoru döndürüyor.
Yapılan kritik hesaplarda güç kaybı görülmemiş. Sistemin üstünlüğü daha az yer kaplaması ve rüzgârın hızına göre kendini ayarlayabilmesi. Yeni türbin teknolojisi santral ünitelerinin büyüklük sınırlamalarını da ortadan kaldırmış. Bu gelişme rüzgâr enerjisinin yaygınlaşması demek. Örneğin, AB direktiflerine göre gelecek yıllarda tüketilen enerjinin en az yüzde 20â’’sinin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi şartı, bu buluşun devreye girmesiyle gerçekleşmek üzere.
Daha şimdiden başta Fransa olmak üzere birçok ülke bu yeni türbin teknolojisinin analog örneklerini geliştirmeye çalışıyor. Amerika’da da dikey türbin teknolojisiyle ilgili şu ana kadar 26 patent alınmış durumda.
GELİŞMELER DEVRİM NİTELİĞİNDE
Halen kullanılmakta olan konvansiyonel rüzgâr enerjisi sistemleri yakın bir tarihte dikey türbin sistemlerine doğru ciddi bir evrim geçirecek. Nitekim coğrafi özellikleri açısından büyük rüzgâr potansiyeline sahip Fransa ve İngiltere bu yeni teknolojiyi konutlara taşımaya hazırlanıyor. Toplam enerji üretiminin yüzde 20 gibi iddialı bir bölümü bu yeni teknolojiyle sağlanabilecek.
Amerika ve Almanya’da geliştirilen benzer sistemler ise tamamen ‘konikâ” kanatçıklardan oluşan yeni bir kolaylığın öncüsü. Bu sistemde gürültü ve rezonans riski neredeyse yok edilmiş.
Peki, bu sistemler nasıl çalışıyor? Bilindiği gibi güneş ışınları dünya atmosferinde ısınmaya neden oluyor. Sıcaklık etkisiyle yoğunluğu azalan hava yükseliyor ve alt katmanlara soğuk hava doluyor.
Nur Demirok-Para Dergi
Kaynak: http://www.girisimciyim.org/ruzgar-enerjisinin-evlerde-kullanimi.html
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.