Blog Archive

Sunday, March 21, 2010

20 Milyar Euro'luk Yel Esiyor, Türk Bakıyor

Rüzgar Enerjisi Yatırımcıları: 20 Milyar Euro'luk Yel Esiyor, Türk Bakıyor


Rüzgar Enerjisi Santralleri Yatırımcıları, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Kayıtsız Kalınmasından Şikayetçi.

Rüzgar enerjisi santralleri yatırımcıları, yenilenebilir enerji kaynaklarına kayıtsız kalınmasından şikayetçi. Bu konudaki kanun tasarısının 10 aydır Meclis'te beklediğine işaret eden Rüzgar Enerjisi Santralleri Yatırımcıları Derneği (RESYAD) Başkanı Selahattin Baysal, yaşanan gecikmenin sadece rüzgardan elektrik üretimi için 20 milyar Euro'luk yatırımı baltaladığını söylüyor. Baysal, "Eskiden su akar Türk bakar derlerdi. Şimdi yel eser Türk seyreder. Aynı şey değişen bir şey yok." diyor.

Elektrik üretimi için nükleer santral girişimlerini hızlandıran Türkiye, yenilenebilir kaynaklarda yerinde sayıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na 1 Kasım 2007 tarihinde rüzgar enerji santralleri için lisans başvuruları yapılmasına rağmen lisanslama işlemleri tamamlanmadı. Yenilenebilir Enerji Kanun tasarısı ise yaklaşık 10 aydır Meclis Genel Kurul gündemine gelemiyor. Sektör, yaşanan gecikmenin sadece rüzgardan elektrik üretimi için 20 milyar Euro'luk yatırımı baltaladığı görüşünde. RESYAD Başkanı Selahattin Baysal, "18 bin 500 megavatlık yatırımın önü tıkandı. Bu yaklaşık 20 milyar Euro'luk bir yatırım demek. Bu atıl bir şekilde bekliyor. Eskiden su akar Türk bakar derlerdi. Şimdi yel eser Türk seyreder. Aynı şey değişen bir şey yok." ifadelerini kullanıyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin olarak Cihan'a açıklamalarda bulunan Baysal, Türkiye'nin rüzgardan elektrik üretimi konusunda Yeni Zelanda'dan sonra dünyada ikinci potansiyele sahip olduğunu belirtiyor. Enerji Bakanlığı ve EPDK'nın aldığı kararlar doğrultusunda 2020 yılına kadar Türkiye'de 19 bin 500 megavat kurulu gücünün olacağını vurgulayan Baysal, şu anda 800 megavatta kaldığını aktarıyor. 1 Kasım 2007 yılında rüzgar enerjisi için Enerji Üst Kurulu'nun müracaatları kabul ettiğini söyleyen Baysal, "Ama aradan 28 ay geçmesine rağmen lisanslama işlemleri tamamlanamadı." diyor.

Yenilenebilir Enerji Kanunu, sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınarak, muhalefetin de desteğiyle, 3 Haziran 2009'da Meclis gündemine girdi. Ancak tasarının halen Meclis raflarında beklediğine dikkat çeken Baysal, "O tarihte duyumlara göre Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından durdurulduğu söyleniyor. Bu nedenle bütün yenilenebilir enerji yatırımları ve rüzgar enerji yatırımları da büyük bir darbe yemiş oldu. Finans imkanları, bankalarla yapılan temaslar, yabancı firmalarla yapılan ortaklıkların hepsi durmuş vaziyette. Bu tasarı doğrudan doğruya enerji bakanlığının hükümetin bir tasarısı olmasına rağmen durdurulması akıllara zarar bir durum." değerlendirmesini yapıyor.

Selahattin Baysal, enerjinin yüzde 70'inden fazlasının dış kaynaklardan elde edildiğini ve 30-40 milyar Dolar dışarıya para ödendiğini belirterek, "Bunun böyle devamını kabullenmek, istemek mümkün değil. Biz jeotermal, hidrolik, güneş, rüzgar enerjisinin önünün açılmasını istiyoruz." talebinde bulunuyor.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN'DAN RANDEVU TALEBİ

Sektördeki dernekler olarak Başbakan ve Cumhurbaşkanı'ndan randevu talep ettiklerini kaydeden RESYAD Başkanı Baysal, yasanın Meclis'te kabulü halinde 1 sene sonrasında Türkiye'nin her yerinde rüzgar santralleriyle karşılaşılacağını ifade ediyor.

Türkiye Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz ise yenilenebilir enerjide şimdiye kadar oldukça önemli bir sürenin kaybedildiğini dile getiriyor. Dışa bağımlığı azaltmak, 29 milyar Dolar olan enerji hammaddesi ithalatını düşürmek için rüzgar, güneş, jeotermal ve hidroelektrik santraller yapılmasının şart olduğunu aktaran Türkyılmaz, Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun bu yasama döneminde Meclis'ten geçmesini istiyor. Kanunun önemli oranda istihdam sağlayacağını aktaran Türkyılmaz, Ankara'da OSTİM'de Yenilenebilir Enerji Kümesi'nin kurulmasın da sanayiye yapacağı olumlu etkinin bir göstergesi olduğunu kaydediyor.

Güney Grup Enerji Çevre Danışmanlık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Asuman Kılıç da "Bu ülkeyi seven herkesin yenilenebilir enerjiye sahip çıkması gerektiğidir." diye konuşuyor.

Kaynak: http://www.haberler.com/ruzgar-enerjisi-yatirimcilari-20-milyar-euro-haberi/

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.