Blog Archive

Thursday, February 19, 2015

Boğaziçi Üniversitesi yenilenebilir enerjide bir ilke imza attı

Boğaziçi Üniversitesi yenilenebilir enerjide bir ilke imza attı. Kilyos Sarıtepe Kampüsü, kendi işlettiği rüzgâr enerji santraliyle yenilenebilir rüzgâr kaynağından enerjisini sağlayan dünyadaki ilk üniversite kampüsü olacak.

Sürdürülebilir Kampüs olma yolunda önemli adımlar atan Boğaziçi Üniversitesi, Kilyos Sarıtepe Kampüsü’ne kurulan rüzgâr enerji santrali ile kendi elektriğini kendi üretecek.  Boğaziçi Üniversitesi Rüzgâr Enerji Santrali (BÜRES) projesi dâhilinde kurulan rüzgâr türbini, 27 Aralık 2014’te elektrik üretmeye başladı. BÜRES projesi ile Boğaziçi Üniversitesi ‘’Dünyada tüm elektrik ihtiyacını sahip olduğu ve kendi işlettiği rüzgâr enerji santralinden karşılayan ilk üniversite kampüsü" haline geliyor.

Projeyi hayata geçiren Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu; “Girişim ile Üniversitemiz Yeşil Kampüs olma yolunda örnek teşkil edecek bir aşamayı daha tamamlarken, Sarıtepe Kampüsümüzün Üniversitemiz bünyesindeki yerini farklı bir boyuta taşıyan bu proje ile sürdürülebilir yaşam alanları yaratma yolundaki kararlılığını bir kez daha göstermiş oldu.” dedi. Rüzgar santralinin Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle kurulduğunu ifade eden Barbarosoğlu, bu sayede Sarıtepe Kampüsü’nün yıllık enerji ihtiyacının tamamını karşılanacağını belirtti. 

Kilyos Sarıtepe Kampüsü 1 MW’lık rüzgar türbini sayesinde yıllık elektrik tüketiminin %40 fazlasını üreterek bir yılda yaklaşık 900 ton karbon, 1 milyon kWh enerji ve 400.000 TL bütçe tasarrufu gerçekleştirecektir. 

Dünya genelinde kendi enerjisini jeotermal ve güneş gibi doğal kaynaklardan üreten veya araştırma amaçlı rüzgar türbinleri kuran üniversiteler olduğunu belirten Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi aynı zamanda Proje Koordinatörü Emre  Otay, yıllık elektrik ihtiyacının tamamını ve hatta fazlasını sahibi olduğu ve kendi işlettiği rüzgar enerji santralinden karşılayan dünyadaki ilk kampüsün Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü olduğunu belirtti. 

BÜRES’te sadece enerji değil, bilgi de üretilecek
Boğaziçi Üniversitesi Rüzgâr Enerji Santrali’yle birlikte Ar-Ge çalışmalarının da yapıldığına dikkat çeken Proje Koordinatörü Emre Otay, “Kampüsümüzün tüm enerji ihtiyacını karşılayacağımız bu proje ile kendi kendine yetebilen, doğaya saygılı, sürdürülebilir bir yaşam alanı hedefliyoruz” dedi. 
Projeyle eş zamanlı olarak Ar-Ge çalışmalarının da başlatıldığını belirten Otay, “Enerji santralı yapım çalışmalarının yanı sıra mühendislik araştırmalara odaklandık. Öncelikle türbine ve etrafına yerleştirdiğimiz sensörlerle mekanik, geoteknik ve çevresel verilerin yanı sıra enerji üretim ve tüketimini izleyeceğiz. Buradan öğreneceklerimiz ışığında rüzgar enerji santrallerinin sürdürülebilirliğini araştıracağız” dedi. 

Hedef: Yeşil bir kampüs
Kilyos Sarıtepe Kampüsü’nde rüzgar, güneş, dalga, biyogaz ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra enerjinin depolanması doğrultusunda uygulamaya alınmış akademik çalışmalar olduğunu da belirten Emre Otay, binalarda enerji verimliliği konusunda yine Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsünde başlatılan çalışmalar olduğunu sözlerine ekledi.

Binaları enerji verimli hale dönüştürmek için yapılacak doğru hesaplanmış yatırımların, yenilenebilir enerji santrali yapmaya oranla çok daha faydalı ve ekonomik olduğuna dikkat çeken Emre Otay, bu doğrultuda Sarıtepe Kampüsü’nde Avrupa Komisyonun öne çıkardığı Yaşayan Laboratuvar konseptinde Kent Laboratuvarı adı altında bir proje geliştirdiklerini belirterek; “Projenin içinde enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan üretmenin yanı sıra akıllı harcamak, fazlasını saklamak ve karbon salınımını kontrol etmek var. Bu kampüsteki esas hedefimiz Sıfır Net Enerji düzeyine erişmek. Doğaya saygılı, komşularına enerji ve su açısından yük olmadan yaşayabilen, sürdürülebilir, yeşil bir kampüs olmak istiyoruz” diye konuştu

Kaynak: http://www.gazetevatan.com/bogazici-universitesi-nden-bir-ilk--715426-egitim/

Siemens Bereketli RES projesi için türbin sağlayacak

Kinesis Enerji tarafından gerçekleştirilecek Bereketli Rüzgar Enerjisi Santrali’nin türbinlerinin Siemens tarafından sağlanacağı bildirildi.

Siemens Türkiye’den konu ile ilgili yapılan açıklamaya göre Siemens ve Kinesis Enerji arasında 21 Ocak tarihinde yatırım için anlaşma imzalandı.

Anlaşmaya göre Siemens 32 MW kurulu güce sahip olacak santrale 10 adet SWT-3.2-113 türbini tedarik edecek ve santrale 5 yıl boyunca bakım ve onarım hizmeti sağlayacak.

SWT-3.2-113 türbinleri 113 metre kanat çapı ve 83,5 metre kule yüksekliğine sahipler.  Siemens’in açıklamasına göre bu türbinler ‘integral blade’ yani birleşim noktası olmayan kanat teknolojisi nedeniyle yüksek güvenirlik sunuyor. Dişli kutuları olmayan, direkt sürümlü bu türbinler aynı zamanda yüzde 50 daha az dönen ekipman kullanımı ile kompakt bir tasarım ve yüksek verim sağlıyor.

2015’in Ekim-Kasım aylarında devreye girmesi planlanan santralde yılda 100 gigavat-saat elektrik üretimi sağlanması öngörülüyor.

Yatırım Kinesis Enerji’nin Türkiye’deki ilk yatırımı olacak. Şirketin hali hazırda İtalya’da toplam kurulu güçleri 8,3 MW olan dört ayrı güneş elektriği santrali yatırımı bulunuyor.

Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis ise konu ile ilgili açıklamasında şunları kaydetti;

“Siemens dünyamızın sürdürülebilir geleceği için çalışmaya devam ediyor. Her geçen gün artan enerji ihtiyacı, hepimizi yenilenebilir enerji kaynakları üzerine düşünmeye yönlendirirken biz de stratejilerimiz ve portföyümüz ile bu amaç için çalışıyoruz. Bu proje tamamlandığında yıllık 85 bin ton karbondioksit salımını engelleyecek ve 40 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak. Siemens içerisinde yalnızca rüzgâr projelerine odaklanan ve büyük başarılara imza atan özel bir ekibimiz var. Bu ekip ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızda müşterilerimizle bir iş ortağı gibi çalışıyor ve onlar için fark yaratıyoruz.”

Kaynak: http://www.yesilekonomi.com/yenilenebilir-enerji/siemens-bereketli-res-projesi-icin-turbin-saglayacak

Turkish developer Sancak Enerji hands Nordex 52MW dea

TURKEY: Nordex has won a 52MW deal for its 22 N117/2400 low wind turbines to go to a project in Turkey.

The Yahyali project is located in central Anatolia. The deal comes with a five-year service contract.

Nordex said the project will come online by the end of 2015.

According to Windpower Monthly's data division, Windpower Intelligence, Turkish developer Sancak Enerji has around 60MW in the pipeline in its home market, with projects including 30MW Yamaçtepe-2 RES project in Marmara. Nordex has installed around 1GW in Turkey.

Nordex said it had also received an order from Turskish developer Dost Enerji, with one N90/2500 turbine to go to the Geres wind farm in western Anatolia.


Reference: http://www.windpowermonthly.com/article/1332665/turkish-developer-sancak-enerji-hands-nordex-52mw-deal

Polat, doğalgaz faturasını 40 milyon dolar düşürecek

Polat Enerji, 150 megavatlık Türkiye’nin en büyük rüzgar santralinin açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yaptı. 400 milyon kilovatsaat elektrik üretecek santral, doğalgaz faturalarının 40 milyon $ düşmesini sağlayacak

Türkiye rüzgar enerji sektörünün lideri Polat Enerji, 150 megavat güce sahip Türkiye’nin işletmedeki en büyük rüzgar enerji santrali Geycek’in açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile Kırşehir’de gerçekleştirdi. Türkiye’nin en büyük operasyonel rüzgar enerji santrali Geycek’te 70 adet rüzgar türbini yer alıyor.

150 bin kişinin ihtiyacı

Yılda 400 milyon kilovatsaat elektrik üretecek olan santral, 150 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak  ve  bu üretim miktarı ile doğalgaz faturalarının her yıl 40 milyon dolar düşmesi sağlanacak.  Geycek Rüzgar Enerji Santrali, yılda 20 milyon ağaç tarafından bertaraf edilebilecek 245 bin ton karbondioksit azaltımı gerçekleştirecek.  Şimdiye kadar 8 rüzgar enerjisi santralinin yatırımını hayata geçirdiklerini belirten Adnan Polat, şu değerlendirmeyi yaptı:

1 milyar doları geçecek

“Polat Enerji rüzgar enerjisi alanında Türkiye’nin en büyük kurulu güce sahip şirketi... Bu liderliğimizi sürdürmek için de yatırımlarımıza devam ediyoruz. Önümüzdeki 3 ila 5 yıl içerisinde kurulu gücümüzü 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. 100 megavat’lık kapasite artışı yatırımı devam eden Soma Enerji Santrali projemiz de tamamlandığı zaman 240 megavat kurulu güce ulaşarak Geycek’in rekorunu kıracak. Polat Enerji olarak, toplam yatırım tutarımız 1 milyar doların üzerine çıktı.”

20 bin megavat hedefleniyor

2014 yılı sonu itibariyle Türkiye’nin kurulu rüzgar gücü 3.600 megavat civarında ve bu miktar toplam kurulu gücün yüzde 5’ini oluşturuyor. Polat Enerji santralleri ise Türkiye rüzgar kurulu gücünün yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyor. Rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2023 yılına kadar 20 bin megavat olması hedefleniyor. Türkiye’nin rüzgarda 20 bin megavata ulaşması yıllık 6 milyar dolarlık doğalgaz faturası ödenmeyeceği anlamına geliyor. Bu kurulu güce ulaşabilmek için 240 bin kişi civarında bir istihdama ihtiyaç bulunuyor.


Kaynak: http://www.gazetevatan.com/polat-dogalgaz-faturasini-40-milyon-dolar-dusurecek-722832-ekonomi/

Siemens, Poyraz Res İle 45 Bin Hanenin Enerji İhtiyacını Karşılayacak

Yüksek verimlilik sunan Siemens rüzgâr türbinleri, Poyraz Rüzgâr Enerji Santrali’nde 45 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılamak üzere dönecek. Poyraz RES tamamlandığında Siemens rüzgâr türbinleriyle yıllık 85 bin ton karbondioksit salımının da önüne geçilecek. Siemens ve MÖN Grup şirketlerinden NM Enerji, 30 MW kurulu güç ve yıllık 120 GWh üretim kapasitesi sağlayacak Poyraz Rüzgâr Enerji Santrali (RES) için anlaşma imzaladı. 

Ankara’da 18 Şubat tarihinde gerçekleşen imza törenine Siemens AG Başkan ve CEO’su Joe Kaeser, Siemens A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis ile MÖN Grup-NM Enerji Yönetim Kurulu Eş Başkanları Nihat ve Mehmet Özbağı katıldı. Balıkesir’in Susurluk ilçesinde yaklaşık 700 metre rakımda kurulacak Poyraz RES’te, 108 metre kanat çapı ve 94 metre kule yüksekliğine sahip 10 adet Siemens SWT-3.2-108 model Direct Drive Türbinleri çalışacak. ‘Direct Drive’ teknolojisiyle dişli kutusuz türbinlere göre yüzde 50 daha az dönen ekipman sunarak kompakt tasarım ve yüksek verim sağlayan bu türbinler, aynı zamanda birleşim noktası olmayan-monoblok kanat teknolojisi nedeniyle yüksek güvenirlilik sunuyor. 

Faaliyete geçtiğinde 45 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak kapasitede enerji üretmesi hedeflenen ve yıllık 85 bin ton karbondioksit emisyonunun önüne geçmesi beklenen Poyraz RES’in 2016 yılının bahar aylarında üretime geçmesi planlanıyor. NM Enerji, kurulumun yanı sıra santralin servis ve bakım hizmetleri için de Siemens uzmanlığını tercih etti. 

Poyraz RES’in 10 yıllık Servis ve Bakım Hizmetleri Siemens tarafından sağlanacak. “Temiz enerji için örnek olacak” Siemens AG CEO’su Joe Kaeser Türkiye’nin rüzgâr enerjisi yatırımlarının artmasının önemine dikkat çekerek sürdürülebilir dünya için Siemens ve Türkiye ortaklığının birçok önemli proje gerçekleştirmesinin umut verici olduğunu kaydetti. Siemens Türkiye’nin rüzgar enerjisi alanındaki uzmanlığı nedeniyle Siemens AG’nin odak ülkelerinden biri olduğuna dikkat çeken Keaser “Bu kağıt üzerinde imzalanan bir anlaşmadan öte karşılıklı işbirliğini ve güveni içeren bir sözleşme. İnanıyorum ki Poyraz RES’te Siemens Türkiye’nin önemli projelerinden biri olarak temiz ve sürdürülebilir enerji için diğer yatırımcılara örnek olacaktır.” dedi. Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, NM Enerji ile başlayacak yeni işbirliğinden memnun olduklarını dile getirerek şunları söyledi: “Siemens olarak, rüzgarda teklif, satış mühendislik, satınalma, proje yönetimi ve servis hizmetlerini Türkiye'de konusunda uzman lokal ekibimiz ile veriyoruz. Siemens, Türkiye’de rüzgâr enerjisine sadece 4 sene önce odaklanmaya başladığı için gelinen noktanın oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Bugüne dek Siemens desteğiyle kurulmuş olan rüzgâr santralleri ve yapımları süren projeler tamamlandığında yaklaşık 514 MW’lık enerji üretilecek. Poyraz RES ile Türkiye’de gün geçtikçe gelişen rüzgâr enerjisi alanında uzmanlığımızı bir kez daha ispatlıyoruz.”. Hidroelektrik ve rüzgâr enerjisi yatırımlarını arttırmayı hedefleyen MÖN Grup-NM Enerji Yönetim Kurulu Eş Başkanı Nihat Özbağı, rüzgar enerjisi yatırımlarında Siemens uzmanlığına güvendiklerini belirtirken projeyle ilgili şunları ifade etti: “Bu proje tamamlandığında yıllık 85 bin ton karbondioksit salımını engelleyecek ve 45 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak. Siemens’in rüzgâr santrallerinde sunduğu gelişmiş teknoloji ve kapsamlı hizmetleriyle sağladığı yüksek verimlilik ve güvenilirlik nedeniyle Siemens’le çalışmaktan çok mutluyuz.” MÖN Grup-NM Enerji Yönetim Kurulu Eş Başkanı Mehmet Özbağı ise konuyla ilgili olarak “Poyraz Rüzgâr Enerji Santrali yatırımında Siemens ile işbirliği yapmaktan, temiz ve sürdürülebilir enerji üretimi açısından insanların ve çevrenin yararına bir projeye imza atmaktan memnuniyet duyduğunu” ifade etti. ,

Kaynak: http://parahaberi.com/tr-tr/haberler/118150/siemens-poyraz-res-ile-45-bin-hanenin-enerji-ihtiyacini-karsilayacak

Türkerler Holding GE'nin Rüzgar Türbinlerini seçti‏

(General Electric), Ankara merkezli rüzgar enerjisi yatırımcısı Türkerler Holding ile Tekirdağ ilindeki Barbaros Rüzgar Enerjisi Santrali’nde kurulumu yapılmak üzere dört adet GE 3.2-103 rüzgar türbininin tedariğine ilişkin anlaşma imzaladığını duyurdu. Anlaşma, GE ile on yıllık tam kapsamlı işletim ve bakım hizmetini de içeriyor.

Türkiye’deki yüksek enerji tüketimi dikkate alındığında Barbaros Rüzgar Enerji Santrali, yıllık 42 milyon kwh elektrik üretimiyle enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli bir eksikliği giderecek. Buna ek olarak, aynı zamanda yıllık 26.000 tonluk karbondioksit salınımının da önüne geçilmesi sağlanacak.

GE’nin en güçlü rüzgar türbinlerine sahip olacak olan Barbaros Rüzgar Enerji Santrali, Türkiye’nin 2023 yılı için kurulu rüzgar enerjisi gücünün 20 GW’a erişmesi ve birincil enerji ihtiyacının %30’unun yenilenebilir kaynaklardan sağlanması olan yenilenebilir enerji hedeflerinin gerçekleşmesine katkıda bulunacak.

“Ülke ekonomimiz büyüdükçe enerjiye olan talebimiz de artmaktadır” diyen Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, “Türkerler Holding olarak GE ile işbirliğinde Türkiye’ye daha fazla yenilenebilir enerji ile güç sağlamaktan dolayı gurur duyuyoruz” diye ekledi.

Rüzgardan jeotermale kadar uzanan yenilenebilir doğal kaynaklardan yararlanma imkanı olan Türkiye’nin, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği rakamlarına göre 2015 Ocak ayı itibariyle kurulu rüzgar gücü kapasitesi 3,762 MW’tır.

GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, “Rüzgar enerjisi, Türkiye’nin artan enerji ihtiyacının karşılanmasında büyük ve önemli bir kaynak. Türkerler Holding ile daha önce sağlık endüstrisinde de farklı bir proje için birlikte çalışmıştık. Türkiye’nin yenilenebilir enerji portföyünü de Türkerler Holding ile birlikte ileriye taşımaktan dolayı gurur duyuyoruz” dedi.

Akıllı bir türbin olan GE 3.2-103, endüstriyel internet uygulamalarının gücünü, rüzgarın değişkenliğini yönetmeye yardımcı olacak şekilde kullanarak, iniş çıkışlardan arındırılmış, tahmin edilebilir bir güç sağlar.

Türkerler Holding toplam 1993,21 MW enerji üretim lisansına sahiptir. Bunun 1085 MW’ı rüzgar enerjisi üretim lisansıdır. Barbaros Rüzgar Enerji Santrali, Türkerler ve GE’nin birlikte gerçekleştireceği ilk rüzgar enerjisi projesi olacak. Geçtiğimiz ay GE Sağlık ve Türkerler Holding bir sağlık projesinde işbirliği yapmaya başladı. Türkiye’nin kamu özel sektör ortaklığı yöntemi kullanılarak sağlık hizmetlerinde dönüşüm gerçekleştirme amacını destekleyen GE Sağlık, Gama Holding A.Ş. ve Türkerler Holding, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın stratejik kamu özel ortaklığı projelerinden ikisi olan Kocaeli Sağlık Kampüsü ve İzmir Bayraklı Sağlık Kampüsü projelerini geliştirmek üzere anlaşma imzaladılar.

TÜRKERLER Hakkında

Bünyesinde 100 civarında firma barındıran Türkerler Holding inşaat, enerji, tekstil ve emlak geliştirme alanlarında faaliyet göstermektedir. Ana şirketlerden biri olan Türkerler İnşaat, doğalgaz iletim ve dağıtım hatları, hastaneler, konutlar, oteller, okullar ve akıllı bina projeleri, uluslararası spor tesisleri, arıtma tesisleri, metro yapıları, barajlar, otoyollar, basınç düşürme istasyonları ve hidroelektrik enerji santralleri gibi sayısız altyapı ve üstyapı projesini başarıyla gerçekleştirdi. Holding, enerji üretim endüstrisi alanında Türkiye’nin dört bir yanında rüzgar, hidroelektrik, jeotermal, güneş ve doğal gaz santrallerini içeren çok sayıda yatırıma sahiptir. İzmir bölgesi için doğalgaz sağlayan İzmirgaz A.Ş. ve Doğu Anadolu için elektrik temin eden Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş., Holding’in başlıca enerji iletim yatırımları arasındadır. Holding’in güncel emlak yatırımları arasında ise İstanbul’daki Çiftçi Towers, İzmir’deki Park Yaşam Mavişehir ve Ankara’daki Mahall yer almaktadır. Türkerler Holding, İtalyan Astaldi SpA firması ile birlikte Türkiye’nin sağlık hizmetleri endüstrisi alanındaki en büyük Kamu Özel Sektör Ortaklığı Projelerinden biri olan 1.071.000 metrekare kapalı alana sahip, 3.566 yatak kapasiteli Ankara Etlik Entergre Sağlık Kampüsü ve Gama Holding ile birlikte yaklaşık olarak eşit büyüklükte yatırımlar olan İzmir ve Kocaeli Entegre Sağlık Kampüslerinin yapımını gerçekleştirmektedir.

Kaynak: http://haberler.rotahaber.com/Turkerler-Holding-Barbaros-Ruzgar-Enerji-Santrali-icin-GEnin-32103-Ruzgar-Tur_516250.html

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği Sektör Toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İspanya’da rüzgar santrallerinde yapılan ölçümlerde 10 binde birinden daha az sayıda kuşun öldüğünün hesaplandığını belirterek, "Türkiye’deki bu konunun nezaketini istismar edenler, gerekse çevre gerekçesinin arkasına sığınıp da yapanların aslında daha temel daha doğru bir gerekçe bulmaları lazım geldiğini söylemek isterim” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İspanya'da rüzgar santrallerinde yapılan ölçümlerde 10 binde birinden daha az sayıda kuşun öldüğünün hesaplandığını belirterek, "Türkiye'deki bu konunun nezaketini istismar edenler, gerekse çevre gerekçesinin arkasına sığınıp da yapanların aslında daha temel daha doğru bir gerekçe bulmaları lazım geldiğini söylemek isterim" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TUREB) Sektör Toplantısı'na katıldı. Bakanlıkta gerçekleşen toplantıda bir konuşma yapan Yıldız, toplantının sektöre mutlaka faydalar getireceğini düşündüğünü belirterek, İspanya'da Kraliyet Kuşlarını Koruma Derneği'nin bir rapor hazırladığını ve raporda rüzgarın aslında bahsedildiği kadar zararının olmadığının ortaya konulduğunu ifade etti. İspanya'da 18 tane rüzgar çiftliğinde yaklaşık 700 tane türbin üzerinde fiili olarak yapılan ölçümlemelerle beraber ölen kuşların oranının bahsedilenin çok altında olduğunun belirlendiğini kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:

"Yine ABD'de yalnızca binalara çarparak ölen kuş sayısı 1 milyar civarında. Hareketli otomotivlere 80 milyon adet civarında kuşun öldüğü tespit edilmiş. Rüzgar santralleriyle yapılan bütün bu işlerde 10 binde birinden daha az sayıda kuşun öldüğü hesaplanmış. Bütün bunlara baktığımızda gerek Türkiye'deki bu konunun nezaketini istismar edenler, gerekse çevre gerekçesinin arkasına sığınıp da yapanların aslında daha temel daha doğru bir gerekçe bulmaları lazım geldiğini söylemek isterim. Bunlar gerçekçi şeyler değil. Bize her türlü şey emanet edilmiş durumda. Hayvanlar, çevre, orman, yeşil hepsi bize emanet edilmiş durumda ama bir yandan da ülke kalkınmasını tamamlayacak. O yüzden bunların arasındaki dengeyi korumak açısından da son derece önemli olduğu kanaatindeyim."
"14 BİN MEGAVAT DEDİĞİMİZ GÜÇ TÜRKİYE'NİN 3 YILLIK BÜYÜMESİNE KARŞILIK GELEN BİR GÜÇ"
Acele kamulaştırmalarla ilgili karar iptallerine değinen Yıldız, "Bu yaklaşık 14 bin megavatlar civarında. 14 bin megavat dediğimiz güç Türkiye'nin 3 yıllık büyümesine karşılık gelen bir güç. Yani Türkiye o 3 yıllık büyümesini geride kalmamak amacıyla bütün bu yatırımlarını daha da hızlandırarak o 3 yılı telafi ederek şuanda arz güvenliğiyle alakalı herhangi bir problem yaşamayacak noktaya geldi" değerlendirmesinde bulundu.
Bugün güneş enerjisiyle alakalı Türkiye'de geçen yıl 6 tane büyük fabrika kurulmuşken, Almanya'da güneş enerjisiyle alakalı 3 tane fabrikanın iflas ettiğini ifade eden Yıldız, "Bizler doğru tercihleri doğru zamanlarda yapmamız lazım. Yasal düzenlemeleri, bununla alakalı yönetmelikleri yine sivil toplum örgütlerimizle ve sektör sahiplerimizle beraber yapacağız" dedi.

"YATIRIMA BAŞLADIKTAN SONRA ORMAN BAKANLIĞIMIZIN HARÇLARLA ALAKALI ALMIŞ OLDUĞU İÇ YÖNETMELİK KARARININ YATIRIMCIYA OLUMSUZ YANSIDIĞINI BEN DE BURADAN SÖYLEMEM LAZIM"

"Yatırıma başladıktan sonra Orman Bakanlığımızın harçlarla alakalı almış olduğu iç yönetmelik kararının yatırımcıya olumsuz yansıdığını ben de buradan söylemem lazım" diyen Yıldız, şunları kaydetti:
"Bunu değerli Bakanımıza da Veysel Hocam ile de paylaştım. Bununla alakalı bir çalışma yapacaklarını söylediler. Konuyu hazineye intikal ettirdik ve harçlarla alakalı kararında mutlaka ister bir liralık vergi artışı da, iki liralık herhangi bir fiyat uygulaması da nasıl Bakanlar Kurulu'ndan çıkıyorsa iç yönetmeliklerinde yönetmenliklerin de mutlaka Bakanlar Kurulu'ndan çıkması lazım. Bu konuda da Orman Bakanlığımızın bir kısım düzenlemeler yapacağını kendisinden, Sayın Hocamdan da duymuş oldum. Ben de bunu sektör adına olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Biz yerli üretimin artması adına yaklaşık 52 milyon TL'lik bir AR-GE projesiyle MİLRES projesi yarım megavatlık üretimlerde sonuca ulaştı. Amacımız bunu 2,5 megavatlara çıkarmak. Yalnızca bizimde değil, aynı zamanda yurt dışından Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen ve Türkiye'yi merkez olarak görüp Ortadoğu'ya ve Afrika'ya taşımak isteyen yatırımcılar var. 2023 yılındaki 20 bin megavat hedefinden hala şaşmış değiliz ve o hedef doğrultusunda gideceğiz."

Toplantıda ayrıca TBMM Enerji Komisyonu Üyesi Soner Aksoy, TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Aydın Şengül ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Mustafa Serdar Ataseven birer konuşma yaptılar. - ANKARA

Kaynak: http://www.haberler.com/turkiye-ruzgar-enerjisi-birligi-sektor-toplantisi-6971832-haberi/