Blog Archive

Thursday, August 14, 2014

Geleceğin meslekleri enerji sektöründe

Geleceğin meslekleri enerji sektöründe


Türkiye’nin, dünya enerji piyasalarında en hızlı büyüyen ülkeler arasında gösterilmesine karşın enerji tüketiminde yüzde 73 oranında dışa bağımlı olduğunu hatırlatan enerji uzmanları, ülkenin ‘yenilenebilir enerji kaynağı’ potansiyeli ile hem enerji talebindeki hızlı artışların karşılanabileceğini hem de 450 bin kişiye iş fırsatı yaratarak işsizlik probleminin ortadan kalkabileceğini savundular.

KAYNAK KULLANIMI ARTACAK

Türkiye’de enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yenilenebilir enerji kaynak kullanımıyla ilgili yatırım çalışmalarının hızla arttığını belirten Yaşar Üniversitesi MYO Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı Sorumlusu Selen Çekinir, Türkiye’nin alternatif enerji potansiyeli için şunları söyledi:
“Türkiye’nin fosil bazlı enerji kaynağının sınırlı boyutta olması nedeniyle doğal gazın yaklaşık yüzde 97’si, kömür ve linyitin ise yüzde 20’si ithal edilmekte. Türkiye’de doğalgaz ve kömür ithalatını sınırlandırmak ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı için çalışmalar başlamış durumda. Örneğin, yenilenebilir enerji konusunda yeni teşviklerin ardından 3 bin 141 megawattlık rüzgar enerjisi kurulu gücüne ulaşıldı. Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2015 yılına kadar 10 gigawatta çıkarılmasını, 2023 yılına kadar da 20 gigawatt kurulu kapasiteye ulaşılmasını hedefledi. Yine, 2023 yılına kadar jeotermal enerji kurulu gücünün 600 megawatta çıkarılması ve hidroelektrik enerjide de 2023’e kadar tüm potansiyeli kullanıp şu an 23 bin megawatt olan kurulu gücün 50 bin megawatta çıkarılması hedeflenmekte.”

HEM TÜRKİYE’DE HEM YURTDIŞINDA İŞ İMKANI

Türkiye ve dünyadaki iş fırsatları hakkında da bilgi veren Selen Çekinir, “Tüm dünyada yenilenebilir enerji yatırımları binlerce iş fırsatı yaratmakta. Yenilenebilir enerji danışmanlığı, enerji sistemleri mühendisliği, alternatif enerji kaynakları teknolojisi teknikerliği, ısı yalıtım uzmanlığı, ekolojik bina tasarımcılığı gelecekte talep edilecek meslekler olarak görülmekte. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kurumu (IRENA) verilerine göre, dünyada yenilenebilir enerji alanında 2012 yılında 5,7 milyon kişi, 2013 yılında ise 6,5 milyon kişi istihdam edildi. Çin ise 2013 yılında yenilenebilir enerji alanında 2 milyon 640 bin kişiye iş imkanı sunarak en fazla istihdam sağlayan ülke oldu” dedi.

BİNLERCE GENCİ BEKLEYEN FIRSAT

Türkiye’nin sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynağı potansiyelinin işsizlik sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacağını belirten Çekinir, şöyle devam etti:
“Rüzgar enerjisinden 1 megawatt güç üretimi için yan sanayiler dahil ortalama 12 kişilik istihdam gerekmekte. Türkiye’de rüzgar enerjisinde 2023 yılı hedefi olan 20 bin megawatt kurulu güce ulaşılması durumunda 240 bin kişi istihdam edilecek. Güneş enerjisinin kurulum, işletim, bakım ve sistem üretimi için ise 2020 yılına kadar yaklaşık 200 bin kişinin doğrudan veya dolaylı istihdam edileceği öngörülmekte.”

İZMİR ENERJİ LİDERİ

-İzmir, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve geliştirilmesi açısından büyük potansiyele sahip.
-İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) hazırladığı 2014-2023 İzmir Bölge Planı’na göre, kentin rüzgar enerjisi açısından bin 854 megawattlık kapasitesi bulunuyor. Bu potansiyelin ancak yüzde 2,6’sı kullanılabilirken potansiyelin değerlendirilmesiyle, Ege Bölgesi’nin toplam enerji tüketiminden daha fazla enerji üretmek mümkün.
-İzmir, sadece rüzgar enerjisinde değil, güneş enerjisinden yararlanma açısından da en avantajlı iller arasında yer alıyor.
-Türkiye’nin güneş kapasite oranı en yüksek alanı olan Antalya bölgesinde oran yüzde 20 iken, İzmir’de ise yüzde 15-18 civarında.
-İzmir, ayrıca jeotermal ve biyogazdan elektrik üretimi için de büyük bir potansiyele sahip. Biyogazda, yaklaşık 2 bin 500 konutun 1 aylık tüketimine eş değer olan 537 megawattlık bir potansiyele sahip.
-Jeotermal kaynaklar açısından da oldukça zengin olan İzmir’in tüm potansiyelinin kullanılabilmesi durumunda şu anki durumdan 5 kat fazla yani 150 bin konutun ısıtılabilmesi mümkün olacak. 
İZMİR

Kaynak: http://www.iha.com.tr/haber-gelecegin-meslekleri-enerji-sektorunde-373236/

Boydak: Projedeki gecikme bizden kaynaklanmıyor

Boydak Enerji’ye ait Sibel Rüzgar Santrali projesi lisansının iptal edildiği haberleri üzerine Boydak Holding bir açık- lama yaptı. Açıklamada, “Projenin yatırım tamamlama izin tarihi olan 23.07.2017’ye kadar tamamlanmasında şirketimiz kaynaklı hiçbir finansal ve teknik engel yok.” denildi. Gecikmenin kamudan kaynaklandığı belirtiliyor.

Boydak Grubu, “Bir rüzgâr santrali kurulmasına ilişkin aldıkları lisansın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından iptal edildiği” haberleri üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Habere konu olan Sibel Rüzgâr Elektrik Santrali (RES) lisansının iptali ile ilgili bugüne kadar kendilerine herhangi bir resmi bildirim gelmediği kaydedildi. Açıklamada, “İlgili kamu kurumlarının gerekli izin ve onay prosedürlerini neticelendirmesi durumunda söz konusu projenin öngörülen yatırım tamamlanma izin tarihi olan 23 Temmuz 2017’ye kadar tamamlanmasında şirketimiz kaynaklı hiçbir finansal ve teknik engel yoktur.” denildi.

    Açıklamaya göre Boydak Grubu, Sibel RES projesini 2013 yılı başında 25,2 milyon Euro bedelle satın aldı ve yatırıma dönüştürülmesi süreci ile ilgili tüm idari başvuruları zamanında ve eksiksiz bir şekilde tamamladı. EPDK tarafından projenin tamamlanma süresi 23 Temmuz 2017 olarak belirlendi ve yatırım için sermaye artırımı da Nisan 2014’te gerçekleştirildi. Projenin TEİAŞ bağlantı anlaşması da yapıldı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar planını onaylaması için 30’un üzerinde kamu kurumundan olumlu görüş alındı. Projenin gerçekleştirilmesi için rüzgâr türbini anlaşmaları da dahil olmak üzere bütün ön anlaşmaların yapıldığı belirtilen açıklamada, ancak bazı kamu kurumlarında yaşanan idari süreçlerdeki gecikmeler dolayısıyla projenin arzu edilen hızda ilerlemediği kaydedildi.

    Boydak Holding’in 14 bin çalışanıyla ülke istihdamına, ihracatına ve ekonomisine büyük katkı sağladığının altı çizilen açıklamada şöyle denildi: “Grubumuz faaliyet gösterdiği diğer sektörlerde olduğu gibi enerji sektöründe de üretim odaklı kalıcı yatırımlar yapmaktadır. Nitekim geçtiğimiz 5 yıl içerisinde enerji sektörüne tamamı yenilenebilir enerji alanında olmak üzere fiilen 2 milyar TL’den fazla yatırım yapan şirketimiz, üretime kazandırmak amacıyla satın almış olduğu lisansların hiçbirini satmamıştır. Hedefimiz, halihazırda 248 megavat (MW) olan kurulu gücümüzü 1.000 MW’a çıkararak gelişmekte olan ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanmasına yatırımcı olarak katkı sağlamaktır.”

    EPDK, şu ana kadar aldığı kararlar kapsamında toplam 363 MW kurulu gücünde projenin lisansını iptal ederken, şirketlerin de yaklaşık 32 milyon liralık teminatını irat kaydetti. İddiaya göre lisansı iptal edilen projeler arasında Boydak Holding ve işadamı Rona Yırcalı’ya ait santraller de bulunuyor. Boydak Grubu’na ait 102 MW’lık RES projesinin lisansının ‘yeterli gerçekleşme sağlanmadığı’ gerekçesiyle iptal edildiği öne sürülüyor. Grubun üç yıl enerji sektöründe faaliyet göstermesinin yasaklandığı ve 10,6 milyon liralık teminatına el konulduğu belirtiliyor. Rona Yırcalı’ya ait 9 MW’lık rüzgâr enerjisi santrali projesinin lisansının da yüzde 5 gerçekleşme sağlandığı ve gerekli evrakların sunulmadığı gerekçesiyle iptal edildiği ileri sürülüyor. Yırcalı’nın da 1 milyon 80 bin TL’lik teminatının irat kaydedildiği belirtiliyor. Rona Yırcalı, Sinan Yırcalı ve gruba ait Karesi Enerji şirketinin de lisans iptali kapsamında 3 yıl boyunca enerji sektöründen yasaklandığı ifade ediliyor.

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/ekonomi_boydak-projedeki-gecikme-bizden-kaynaklanmiyor_2237082.html

Rüzgarın enerjisi ikiye katlandı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) verilerine göre, rüzgarda geçen yılın ilk altı ayında işletmeye giren santrallerin kapasitesi 244 megavat olarak hesaplanırken, bu yılın aynı döneminde bu rakam iki kat artarak 466 megavata çıktı.

Rüzgarda kapasitenin 3424 megavata ulaştığı Türkiye'de, son 5 yıl içinde yılda ortalama 500 megavat kapasite artırımı gerçekleşirken, sadece bu yılın ilk altı ayında ilk defa 466 megavatlık kurulu güç sisteme eklenerek yeni bir rekor kırıldı. Rüzgarda son olarak en büyük artış miktarı 2009 yılında gerçekleşmiş ve yıllık bazda kurulu kapasite iki kat artarak kurulu güç 428 megavatı bulmuştu.  

Türkiye'de işletmeye giren 87 Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesi bulunurken, 1162 megavat gücündeki 39 RES projesinin de inşası devam ediyor.

Bölgelerde Ege, şehirlerde Balıkesir birinci 

En fazla rüzgar santrali Ege bölgesinde bulunuyor. Türkiye'nin rüzgar enerjisindeki kurulu gücünün yüzde 38’ini (1311 megavat) Ege bölgesindeki elektrik üretim tesisleri oluşturuyor. Ege bölgesini yüzde 36’lık oranla (1240 megavat) Marmara bölgesi takip ediyor. Akdeniz bölgesi ise yüzde 15’lik (543 megavat) kurulu güçle üçüncü sırada yer alıyor.

Rüzgar enerjisindeki kurulu gücün illere göre dağılımında ise ilk sırayı Balıkesir alıyor. Kurulu güçte yüzde 22'lik bir paya sahip olan Balıkesir'de 767 megavatlık rüzgar enerjisi santrali bulunuyor. İzmir'deki rüzgar santrallerinin kurulu gücü 576 megavata (yüzde 17) karşılık geliyor. Manisa ise 393 megavatlık (yüzde 11) kurulu güçle bu alanda üçüncü sırada bulunuyor.

İnşa halindeki santrallerin bölgelere göre dağılımlarına bakıldığında da Marmara Bölgesi'nin yüzde 48'lik oranla ilk sırada olduğu görülüyor. Marmara'yı yüzde 35'le Ege bölgesi izlerken Akdeniz ise yüzde 12'lik oranla üçüncü sırada yer alıyor.

Mevcut ve gelecekteki rüzgar yatırımlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, 2014 sonu itibariyle öngördükleri 900-1000 MW’lık hedefe ulaşabileceklerini ifade ederek, 2015 yılında alınacak müracaatlarla, sektörün inanılmaz bir hızla büyüyeceğini belirtti.

 Ataseven, “Müracaatlar için yaklaşık 1500 adet ölçüm istasyonu kurulduğunu biliyoruz. Bu da neredeyse 1500 başvuru demek. Fakat 2015 yılında alınacak müracaatları hızlı şekilde sonuçlandırıp lisanslandıramazsak, 2016 ve 2017 yıllarındaki gelişim hızımız düşebilir. Duraklamaya girebiliriz.” dedi.

Kaynak: 

http://www.kentgazetesi.com/haber.php?h=46617-ruzgarin_enerjisi_ikiye_katlandi_.html

Saturday, August 2, 2014

RÜZGEM – Rüzgar Enerjisi konulu BEST Etkinliği’nde- 25 Ağustos – 3 Eylül 2014

RÜZGEM – Rüzgar Enerjisi konulu BEST Etkinliği’nde- 25 Ağustos – 3 Eylül 2014

Avrupa Teknoloji Öğrencileri Birliği (BEST) Ankara Grubu, ODTÜ, RÜZGEM ve ODTÜ Teknokent ortaklığıyla rüzgar enerjisi konusunda uluslararası bir etkinlik düzenleyecektir. 25 Ağustos – 3 Eylül 2014 tarihleri arasında, Didim’de gerçekleşecek bu etkinlikte rüzgar türbinlerinin tarihsel gelişimi, tasarımı, çeşitleri ve proje süreçleri ile ilgili dersler verilecektir.

Etkinlik hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: 

http://ruzgem.metu.edu.tr/a/ruzgem-ruzgar-enerjisi-konulu-best-etkinliginde-25-agustos-3-eylul-2014

Bozkaya ve Ova RES’in kredisi Yapı Kredi’den


Kardemir Haddecilik ve Elektrik Üretim ve Ayres Elektrik Üretim A.Ş, Bozyaka RES Projesi İlave yatırımı ve Ova RES yatırımı için Yapı Kredi Bankası ile kredi anlaşması imzalandı.

Kardemir Haddecilik ve Elektrik Üretim Ltd.Şti’ne ait Bozyaka RES adlı 12,5 MW kurulu gücü olan mevcut RES projesine ilave yatırım için ve grubun bünyesinde bulunan Ayres Elektrik Üretim A.Ş’nin Ova RES projesi için Yapı Kredi Bankası ile 22.000.000 Euro’luk kredi anlaşması Kardemir Haddecilik Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat KARALP, Ayres Elektrik Üretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Önder KARALP ve Yapı Kredi Bankası Denizli Şubesi Müdürü Cem Mert tarafından 01/07/2014 tarihinde karşılıklı imzalandı.

Önder KARALP yaptığı konuşmada “Yapı Kredi Bankası ile daha önceki Enerji projelerimizde çalıştık ve onların sinerjisi sayesinde yatırımlarımızı başarıyla tamamladık. Bankanın enerji konusunda uzman bir yapısı olduğunu biliyoruz. Yapı Kredi Bankası ile atılan bu imzanın Türkiye’nin de geleceği için atılan bir imzadır.” dedi.

Kardemir Haddecilik Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat KARALP ve Ayres Elektrik Üretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Önder KARALP projenin inşasına başladıklarını ve 2015 yılının ikinci çeyreğinde üretim faaliyetine geçeceklerini belirtti.

Kaynak: http://enerjienstitusu.com/2014/08/01/bozkaya-ve-ova-resin-kredisi-yapi-krediden/

Ayres ve Bozkaya RES için imzalar atıldı

Kardemir Haddecilik ve Elektrik Üretim, Bozkaya RES için Nordex ve Ayres RES için Gamesa ile anlaşma imzaladı.

Kardemir Haddecilik ve Elektrik Üretim San.Tic.Ltd.Şti., Nordex Energy GmbH ile 7,3 MW türbin tedarik ve servis çerçeve anlaşması Nordex Genel Müdürü İbrahim Özarslan ve Kardemir Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Önder KARALP tarafından 07/07/2014 tarihinde imzalandı.

Toplamda 12,5 MW Rüzgar Enerjisi üretim lisansı bulunan Kardemir Haddecilik ve Elektrik Üretim, Bozyaka RES adlı 12,5 MW olan mevcut projesine ilave 7,3 MW projesi için Alman Nordex Energy GmbH ile türbin tedarik ve servis çerçeve anlaşması imzaladı.

2012 yılında kurulan Bozyaka RES projesine ilave olarak 2 adet Nordex N 117 / 2.4 MW türbin ve 1 adet N 100 / 2.5 MW seçimi yaptıklarını belirten Kardemir Haddecilik ve Elektrik Üretim Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tevfik Önder KARALP projenin inşasına başladıklarını ve en geç 2015 yılı ikinci çeyreğinde üretime geçmeyi planladıklarını belirtti.

Bozyaka RES projesi, demir çelik sektöründe faaliyet gösteren ve yatırımları devam eden Denizli Merkezli Kardemir Şirketler Grubu’nun enerji alanındaki iştirakidir.

Ayres Elektrik üretim A.Ş için Gamesa ile anlaşma imzalandı

Ayres Elektrik Üretim A.Ş Aydın ili Köşk İlçesi sınırlarında kurulacak olan 18 MW’lık Ova RES Projesi için İspanya’nın türbin firmalarından Gamesa firmasıyla türbin tedarik ve servis çerçeve anlaşması Ayres Elektrik Üretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Önder KARALP ve Gamesa Türkiye Satış Direktörü Melih ER tarafından 10/07/2014 tarihinde imzalandı.

Toplamda 18 MW Kurulu gücüne sahip Ova Res Projesi için yatırıma başladıklarını Gamesa firmasını özellikle seçtiklerini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Önder KARALP, 2015 Yılı ikinci çeyreğinde ise üretim faaliyete geçeceklerini belirtti.

Öte yandan, Yapı Kredi Bankası ile 22.000.000 Euro’luk kredi anlaşması Kardemir Haddecilik Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat KARALP, Ayres Elektrik Üretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Önder KARALP ve Yapı Kredi Bankası Denizli Şubesi Müdürü Cem Mert tarafından 01/07/2014 tarihinde karşılıklı imzalandı.

Kaynak: http://enerjienstitusu.com/2014/07/31/ayres-res-ve-bozkaya-res-icin-imzlara-atildi/