Zorlu Pakistan`da 300 MW`lik RES hedefliyor
Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, 56.4 MW`lik rüzgar enerji santrali kurup işlettikleri Pakistan`daki 300 MW`lik RES kurulu gücüne ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Sinan Ak, Şirket`in rüzgâr enerjisi alanındaki yatırımları, projeleri ve gelecek hedeflerini; sektörün sorunları ve çözüm önerileri konusundaki değerlendirmelerini Enerji Günlüğü ile paylaştı. Zorlu Grubu`nun rüzgâr enerjisi alanındaki ilk yatırımını 2008 yılında Osmaniye`de gerçekleştirdiğini belirten Sinan Ak, "2010 yılında aktif 54 türbin ve 135 MW`lık tam kurulu kapasitesiyle Osmaniye`de faaliyetine başladığımız, Türkiye’nin en büyük üç rüzgâr santralinden biri olan Gökçedağ Rüzgâr Santrali, şu anda yıllık 300 milyon kWh’nin üzerinde elektrik üretiyor" dedi.
GOLD STANDARD SERTİFİKALI EN BÜYÜK RES
Gökçedağ RES`in Gold Standard sertifikasına sahip bir santral olduğunu belirten Ak, tesislerin dünyada bu sertifikaya sahip en büyük rüzgâr enerjisi santrali olma özelliğini taşıdığını da vurguladı. Osmaniye`de ayrıca iki yeni rüzgâr santrali yatırımını daha işletmeye almak üzere çalışmalarının devam ettiğini aktaran Sinan Ak, Sarıtepe ve Demirciler`de hayata geçirilecek bu projelerin kurulu gücünün 80 MW olacağı bilgisini verdi.
PAKİSTAN`DA 300 MW`LİK RES HEDEFİ
Zorlu Enerji`nin yurt dışında da rüzgâr enerjisi yatırımları bulunduğunu kaydeden Sinan Ak`ın verdiği bilgiye göre Grup, Pakistan’daki ilk rüzgâr santralinin yüzde 100 oranında hissesine sahip. 56.4 MW kapasiteli Pakistan`ın ilk RES`i, 151 milyon ABD doları maliyetle 2013 yılında üretime geçti. Yılda 159 milyon kWh elektrik üreteceği tahmin edilen bu tesisin 20 yıl boyunca Pakistan`daki 350 bin hanenin ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Sinan Ak, Pakistan`daki rüzgâr yatırımlarını artırmayı düşündüklerini de aktarırken, "Ülkenin enerji ihtiyacına katkıda bulunmak üzere aktif rol almaya devam edeceğiz. 300 MW’ye çıkma opsiyonumuzu da belirtmek isterim. Zorlu Enerji Grubu olarak Pakistan’da enerji alanında 1500-2000 MW’lik bir potansiyel görüyoruz" dedi.
PAKİSTAN`DA İTİBARIMIZ YÜKSEK
Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak Pakistan`da, rüzgâr yatırımlarının yanı sıra, çeşitli sosyal çalışmalara da imza attıklarını anlattı. Ak şunları söyledi:
"Bölgedeki kız çocuklarının eğitimine katkı sağlanması, okullara bilgisayar gibi teknolojik altyapı hizmetlerinin sağlanması, 2011’deki sel felaketi sonrası aşevi hizmeti verilmesi gibi konularda etkin bir strateji izledik. Bu gibi örneklerin ilişkilerimizin olumlu seyrinde etkili olduğunu söyleyebilirim. Gerek çevre ve yerel halk, gerekse hükümet düzeyinde çok yakın ilişkilerimiz var. Yani bu ülkedeki itibarımızın ve tanınırlığımızın oldukça iyi seviyede olduğunu memnuniyetle aktarmak istiyorum."
/
10 YILDA 35 MİLYAR DOLAR YATIRILMALI
Sinan Ak, Türkiye`nin 2023 yılında rüzgâr enerjisi alanında 20 bin MW`lik kurulu güç hedeflemesine rağmen, mevcut kurulu gücün yaklaşık 3 bin MW seviyesinde bulunduğuna dikkat çekti. 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için önümüzdeki 10 yılda yaklaşık 17 bin MW`lik RES kapasitesinin daha devreye alınması gerektiğinin altını çizen Sinan Ak, özel sektör eliyle yapılacak bu yatırımlar için yaklaşık 30-35 milyar dolarlık bir finansman kaynağına ihtiyaç duyulacağını vurguladı.
RÜZGÂRIN ÖNÜNDEKİ BAZI ENGELLER KALKMALI
Rüzgâr yatırımlarında hedefe ulaşmak için yatırımcıların önünde bulunan bazı engellerin kaldırılması gerektiğini ifade eden Sinan Ak şunları söyledi:
"Rüzgâr yatırımlarında yerli ekipman kullanılması durumunda, tesisin işletmeye geçmesini müteakip ilk 5 yıl içerisinde yüksek tarife uygulanmasıyla yatırımcılar için bir alternatif oluşturulmuştu. http://enerjigunlugu.net Ancak hem enerji yatırımları uzun soluklu, hem de özel sektördeki şirketlerin finansmanları ortalama 10 yıl vadeli. Dolayısıyla kurulan bu yapı, yatırımcı şirketleri beşinci yıl sonunda piyasa riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Bu durum da rüzgâr projelerinin risk algısını yükseltiyor. Verilen bu ek teşviğin yatırımcı firmaların kullandığı finansmanla paralel hale getirilip ortalama 10 yıl boyunca uygulanmasının, yatırımcıları büyük ölçüde rahatlatacağına inanıyorum."
YEKDEM KATILIMINA ESNEKLİK ÖNERİSİ
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması (YEKDEM) yönetmeliğinin, yatırımcı firmaların her yıl sadece bir defa sisteme dahil olabilmelerine olanak tanıdığını hatırlatan Sinan Ak, "Hem elektrik fiyatlarındaki hem de kurdaki oynaklıklar yatırımcı firmaları yıl içerisinde yüksek piyasa ve kur riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Bu açıdan YEKDEM`e başvuru sürelerinin sıklıklarının değiştirilmesi, örneğin 3 aylık periyotlarla başvuruların alınması, hem mevcut yatırımların işletilmesinde yatırımcıları rahatlatacak hem de yeni yatırımlar yapılmasının önünüaçacaktır" dedi.
ZORLU, 20 BİN MW HEDEFİNE UYGUN HAREKET EDECEK
Sinan Ak, rüzgâr enerjisinde 2023 yılı için belirlenen 20 MW kurulu kapasite hedefi iddialı gibi gözükse de yapılacak bazı düzenlemelerle bu hedefe ulaşılabileceğini belirtti. Yenilenebilir enerji teşvik mekanizmasında yapılacak düzenlemelerin, lisans ve izin süreçlerinde yatırımcılara daha hızlı hareket edebilme imkanı tanıyacağını kaydeden Sinan Ak, "Gerekli altyapı olanaklarının temin edilmesi ve ekonomik gelişmenin devam etmesiyle elektrik talebinin tahmin edilen seviyelerde ilerlemesi durumunda 20 bin MW`lik rüzgâr kurulu gücü asla ulaşılamayacak bir hedef değildir. Biz, Zorlu Enerji olarak yatırımlarımızı bu doğrultada planlayarak bu hedeflere ulaşmakta pay sahibi olmaya devam edeceğiz."
kaynak: http://enerjigunlugu.net/zorlu-pakistanda-300-mwlik-res-hedefliyor_9241.html