Blog Archive

Sunday, December 29, 2013

Tekirdağ’a 49,4 MW’lık Badem RES Projesi

Tekirdağ’a 49,4 MW’lık Badem RES Projesi

Badem Yenilenebilir Enerji ve Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Tekirdağ’da 49,4 MW’lık Badem RES’in kurulmasına ilişkin çalışmalar başladı.

Firma, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunu yaparken, proje için ÇED başvurusunu uygun gören Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED toplantılarını önümüzdeki günlerde başlatacak.

PROJE İÇİN 98,8 MİLYON TL YATIRIM YAPILACAK
Proje’nin yaklaşık yatırım maliyeti ÇED başvurusunda 98,8 milyon TL olarak belirlendi.

Proje kapsamında, Tekirdağ İli, Şarköy İlçesi, Çengelli, İğdebağları, Tepeköy, Kirazlı, Yukarıkalamış, Çınar, Mürefte ve Hoşköy Köyleri Mevkii’nde her biri 2,6 MW Kurulu gücünde 19 türbinden oluşan toplam 49,4 MW kurulu güce sahip “Badem Rüzgar Enerji Santrali Projesi” kurulması ve işletilmesi planlanıyor.

Proje için; hazırlık aşaması 22, inşaat dönemi 30 ay olmak üzere toplam yatırım süresi 52 ay olarak planlanmakta olup, projenin inşaat aşamasında 20 kişi ve işletme aşamasında 7 kişi çalışacak. 

RÜZGAR ÖLÇÜM İSTASYONU KURULUM RAPORU VERİLDİ
Badem RES Projesi için Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne rüzgar ölçüm istasyon kurulum kabulü için başvurulmuş olup, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Rüzgar Ölçüm İstasyonu Kurulum Raporu verildiği belirlendi. 


Kaynak: http://enerjigunlugu.net/tekirdaga-494-mwlik-badem-res-projesi_6299.html

Güriş, Batı Kırım RES`in tamamına sahip

Güriş, Batı Kırım RES`in tamamına sahip

Güriş, Ukrayna`da kurulan 250 MW gücündeki Batı Kırım Rüzgar Enerji Santrali`deki ortağına ait yüzde 50`lik hisseyi de devraldı. Santralin gücü ilave izinlerle 500 MW`ye çıkarılabilecek. 

Enerji Günlüğü`nün Güriş yetkililerinden edindiği bilgilere göre, Ukrayna Rekabeti Koruma Komitesi, Güriş İnşaat ve Mühendislik AŞ’ne Kırım’ın Batı Kırım Rüzgar Enerji Santrali’nin yüzde 50’den fazla hissesini satın almasına izin verdi. 

BELÇİKALILAR ÇEKİLDİ
Söz konusu izinden önce Güriş, Batı Kırım Rüzgar Enerji Santrali’nin sermayesinin yüzde 50’sine sahipti. Geri kalan yüzde 50 hisse, Belçika sermayeli, West Crimea Windplant Holding Limited adlı şirkete aitti. Güriş, yaklaşık üç ay önce, hisseleri almak üzere Belçikalı ortağıyla anlaşma sağlamış ve gerekli izin için Rekabeti Koruma Komitesi`ne başvuru yapılmıştı.  

250 MW KURULU GÜÇ
Kalan hisseleri de alma izninin ardından Güriş, rüzgar santralinin tüm hisselerine sahip oldu. Batı Kırım Rüzgar Enerji Santrali, 125+125 olmak üzere toplam 250 MW kurulu güce sahip olacak şekilde projelendirilmiş durumda. 

500 MW`YE ÇIKACAK
Rüzgar santraline yapılacak toplam yatırım tutarı 575-600 milyon Euro olarak hesaplanıyor. İlave izinlerin alınabilmesi halinde santralin toplam kurulu kapasitesinin 500 MW`ye çıkarılması da hedefleniyor. 

Kaynak: http://enerjigunlugu.net/guris-bati-kirim-resin-tamamina-sahip_5721.html

Borusan, 200 MW’lık RES yatırımı daha yapacak

Borusan CEO Agah Uğur yaptığı açıklamada, 250 milyon Euro maliyetinde 5 projeden oluşan 200 MW portföye sahip rüzgar yatırımını başlatacaklarını açıkladı. 

Enerjideki yatırımların uzun vadeli yatırımlar olduğunu kaydeden Uğur, geri dönüşümün 3-4 yıl sonra başladığını dolayısıyla ciroyu etkilemediğini söyledi.

50 MW’LIK RES 3-4 AY İÇİNDE ÜRETİME ALINACAK

Şirketin, 250 MW hidrolik, 450 MW rüzgar olmak üzere 700 MW enerji portföyü bulunuyor. ENBW ile ortaklığı bulunan şirketin, 110 MW kurulu gücü üretim yapıyor. Şirket, 50 MW kurulu güçteki RES projesini 3-4 ay içinde üretime almayı hedefliyor.

Kaynak:http://enerjigunlugu.net/borusan-200-mwlik-res-yatirimi-daha-yapacak_5798.html

Rüzgar ve güneş ölçüm standardı tebliği kaldırıldı

Rüzgar ve Güneş Enerjisine Dayalı Lisans Başvurularına İlişkin Ölçüm Standardı Tebliği yürürlükten kaldırıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişkin tebliği, Resmi Gazete`nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, 22 Şubat 2012`de Resmi Gazete`de yayımlanan Rüzgar ve Güneş Enerjisine Dayalı Lisans Başvurularına İlişkin Ölçüm Standardı Tebliği yürürlükten kaldırıldı. 

Kaynak:http://enerjigunlugu.net/ruzgar-ve-gunes-olcum-standardi-tebligi-kaldirildi_5927.html 

Rüzgar yeni yılda hızlı esecek!

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, yeni düzenlemelerle rüzgâr enerjisi yatırımlarının önünün açıldığını söyledi. Ancak Ataseven, hâlâ istenilen hıza ulaşılamadığından yakındı
Mehmet KARA 

Yeni Elektrik Piyasası Kanunu ve ona bağlı ikincil mevzuat çalışmalarıyla rüzgâr yatırımlarının hızlanması bekleniyor. Yine de 2023 yılında 20 bin MW'lik rüzgar kurulu gücü hedefine ulaşılabilmesi için orman ve inşaat izin süreçlerinin kısaltılması isteniyor. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, konuyla ilgili sorularımızı cevapladı.

Rüzgâr enerjisi alanında 2013 nasıl bir yıl oldu?

2013 yılında rüzgâr enerjisi sektöründe pek çok ilki yaşadık. Bir kere en fazla inşa halinde rüzgâr santrali kurulu gücü rakamına 1000 MW ile 2013 yılında ulaştık. Elektrik Piyasası Kanunu yeni ihtiyaçlara göre revize edildi. Buna bağlı olarak Kasım ayının ilk günlerinde Lisans Yönetmeliği geldi. Bundan böyle her yıl bir hafta boyunca rüzgâr santrali lisans başvuruları alınacak. Bu adım, ülkemizde rüzgâr santrali yatırımlarının sürdürülebilir bir geleceği olduğunu net şekilde ortaya koydu.

Peki sıkıntılar yok mu?

Yaşanan olumlu gelişmelerin yanı sıra bu yıl içinde orman izinleriyle ilgili yaşanan sıkıntılar, yatırımcılara zor günler yaşattı ve yaşatmaya devam ediyor. Yılın 8 ayını orman izinlerinin aşılması için harcadık ama sonuç alamadık. Kapasite artışlarıyla beraber yaklaşık 1200 MW santral projesi, izin engelini aşamadığı için bekletiliyor. Bir kısım projeler de inşaat izin süreçlerine takılmış durumda. Şu anda sektörün önündeki en büyük sıkıntılar bunlar. En kısa zamanda ormanla ilgili konunun çözüme kavuşturulmasını ve inşaat izinlerinin üç ay içinde sonlandırılabiliyor olmasını diliyoruz.

İleriye yönelik bağlanma kapasiteleri rüzgâr yatırımları için ne anlama geliyor?

Geçtiğimiz günlerde Türkiye genelindeki yeni rüzgâr kapasiteleri açıklandı. Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nin (TEİAŞ) 3000 MW’lik yeni bir kapasite açıklaması, sektörün yüzünü güldürdü. Çünkü 2007 yılından bu yana herhangi bir yeni bağlanma kapasitesi arttırımında bulunulmamıştı. Bu arttırımla birlikte, yeni proje sahalarının geliştirilmesinin önü açıldı. Bu sayede piyasadaki lisans darlığının önüne geçilmiş oldu. Bundan sonraki süreçte de her yıl yeni başvuruların alınacak olması, rüzgâr yatırımlarının önünün geçmişe göre daha çok açıldığının göstergesi aslında. İşletmedeki rüzgâr santralleri de TEİAŞ’tan ek kapasite alıp, kurulu güçlerini büyütebiliyorlar. Bunlar da sevindirici gelişmeler.

Yeni bağlanma kapasiteleri ile kapasite artırımlarını da dikkate alarak, 2014 yılında neler bekliyorsunuz?

Bütün bu gelişmelerin ışığı altında 2014 yılı ve sonrasında rüzgârın daha hızlı eseceğini söylemek mümkün. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinin, yeni müracaatlara hazırlık için ölçümlerle geçeceğini öngörüyoruz. Lisans sahibi olanlar izin süreçlerini tamamlamaya çalışacaklar. Bir taraftan inşa halindeki santraller işletmeye alınacak. Eğer izin süreçleri aşılırsa 750-800 MW civarında santralin hayata geçmesini bekliyoruz. 2014 sonlarında 3.800 MW’ı görebiliriz. Bu rakama, işletmedeki santrallerin kapasite arttırımları da dahil.  

Bu yatırımların geri dönüş süreleri nasıl?

Avrupa’daki rüzgâr yatırımlarında karasal pazar doygunluğa ulaştığı için gerileme başladı. Avrupa’daki santrallerin geri dönüşleri 15-20 yılı bulurken, ülkemizdeki geri dönüş süreleri 10-12 yıl. Çünkü bizim rüzgâr potansiyelimiz Avrupa’ya göre daha verimli. Yatırımları daha cazip hale getirmek için bundan daha uygun bir dönem bulamayız. 2023 yılında 20 bin MW’lik kurulu güç hedefine ulaşabilmek için sadece en verimli yerlere değil, orta ve düşük düzeyde verimli yerlere de rüzgâr santrali yatırımı yapılmasını cazip kılmamız lazım. O zaman bugünkü 7.3 dolar/cent’lik yenilenebilir enerji desteğinin, bu tip bölgelerde biraz daha yüksek tutulması gerekiyor. Yani bölgesel fiyat uygulamaları yapılabilir. Orta ve düşük verimlilikteki yerler için daha yüksek bir fiyat düşünülebilir. Bunun dışında şu an yatırımcıların önündeki en büyük engel inşaat ve orman izinleri. İzin süreçlerini kısaltabilir ve orman izinleri ile ilgili yaşanan sıkıntıları çözüme kavuşturabilirsek; verilen kapasite artışları ve yeni başvurularla birlikte önümüzdeki yıllarda rüzgârda büyük hız kazanılır.

Rüzgâr santrali yatırımlarının avantajı nedir?

Rüzgâr yatırımlarında, enerjinin kaynağına para ödemediğimiz için bir artımız var. Paramız cebimizde kalıyor. Ekipmanları şimdilik ülkemizde üretemiyoruz. İşte tesis kurulumları sırasındaki yerli katkı oranı bu açıdan çok önemli. Verilen yerli katkı teşvikiyle rüzgâr sanayisi de gelişecek, istihdam yaratılacak. Ekipman için de yurtdışına para ödemek zorunda kalmayacağız. Yani neredeyse tam bağımsız bir enerji kaynağımız olacak ve çifte kazanç sağlamış olacağız.

Rüzgâr santrallerinde yerli katkı teşviki, yatırımları cazip kılmak için yeterli mi?

Yerli teşvik yönetmeliği vardı ama uygulanamıyordu. Geçmişte komponentlerin yüzde 100 olması koşuluyla teşvik ödeniyordu. Bu durum yüzde 55 alt sınırı getirilerek revize edildi.Sertifika sorunu vardı. Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü geçtiğimiz aylarda yönetmelikte değişiklik yaptı ve yerli katkıyı uygulanabilir hale getirdi. Bu arada yerli katkı teşviki 2015 yılının sonuna kadar işletmeye alınan santraller için geçerli olduğundan, yabancı ve yerli yatırımcılar, tesis yatırımına giremiyordu. Süre 2020’ye uzatılınca bu yatırımcılar da tesislerini kurabilecekler. Sanayiye büyük bir yatırım olacağını düşünüyoruz. Faaliyetteki tesisler de yerli koşulunu yerine getirdiğinde bu teşvikten yararlanacak. TÜREB olarak sektörün önünde engel olan konuları sektör toplantıları, kongreler yaparak masaya yatırıyor, kamu ile köprü oluşturmaya çalışıyoruz. Kademe kademe sorunlar çözülüyor. Sektör geliştikçe, neye ihtiyaç duyduğumuz ortaya çıkıyor ve çözüm üretiliyor.

Rüzgârın gücü elektrik fiyatlarını aşağı çeker

2013 sonu itibariyle 2.940 MW civarında işletmede olan rüzgâr santralimiz var. Orman ve inşaat izinlerinde sıkıntılar yaşamasaydık bu rakamı 3.200-3.300 MW civarında görebilirdik. Üretim miktarı, piyasadaki elektrik fiyatlarını dönemsel olarak etkiliyor. Kimi zaman fiyatları aşağıya çekiyor. Rüzgâr santralleri arttıkça, yoğunlaştıkça tüketiciye yansıyacak elektrik fiyatlarında da azalma olacak. Bu nedenle yatırımların artması ve rüzgârdan üretilen elektriğin yaygınlaşması için çaba harcıyoruz. 

Kaynak: http://www.dunya.com/ruzgar-yeni-yilda-hizli-esecek-212309h.htm

Monday, December 9, 2013

Bakras RES`in kapasitesi Vestas türbinlerle artacak


Bakras RES`in kapasitesi Vestas türbinlerle artacak
Vestas Türkiye, Bakras Rüzgar Enerjisi Santrali’nin kapasite artışı için 7 ünite V112-3.3 MW rüzgar türbini siparişi aldı. 23 MW`lik ek kurulu gücün de eklenmesiyle Bakras RES, 200 bin hanenin elektriğini karşılayacak. 

Rüzgar türbini üreticisi Vestas`tan yapılan açıklamaya göre Şirket, Tefirom Grup ile Bakras Rüzgar Enerjisi Santrali’nin kapasite artışı çerçevesindeki yatırımında kullanılmak üzere 7 ünite V112-3.3 MW rüzgar türbini için sözleşme imzaladı. Açıklamada yer alan bilgiye göre Vestas, inşaat, ulaşım, lojistik ve eğitim sektörlerinde faaliyet gösteren ve kapasite artışıyla 65 MW kurulu güce sahip Tefirom Grup’un halen tek tedarikçisi konumunda. 

2010 yılında hayata geçen Bakras rüzgar enerjisi santrali, halihazırda 5 ünite V90-3.0 MW türbininden oluşuyor. Kapasite artışı için siparişi verilen yeni türbinlerin sevkıyatının 2014 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşmesi ve projenin 2014 yılının ikinci çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. 

23 MW kurulu güç kapasitesine yönelik sözleşme, türbin tedariği, sahada montajının devreye alımı, VestasOnline® Business SCADA sistemi ile 10 yıllık Active Output Management (AOM 4000) servis ve emreamadelik hizmetini kapsıyor. 

200 BİN HANENİN ELEKTRİĞİ BAKRAS`TAN
Kapasite artışı sonucunda, Bakras Rüzgar Enerjisi Santrali, yılda 120 milyon kWh`tan fazla elektrik üretecek. Bu rakam, Türkiye’de yaklaşık 200 bin kişinin eviçi elektrik tüketimini karşılayacak bir miktar anlamına geliyor. Bakras RES, yılda 55 bin tonun üzerinde karbondioksit emisyon tasarrufu sağlayacak. 

Tefirom Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Öz, "Vestas tarafından kurulmuş rüzgar santralimize ilk V112-3.3 MW türbinlerimizi ilave etmek için sabırsızlanıyoruz. Vestas ile süregelen işbirliğimize dayanarak, bu projenin de başarılı bir şekilde tamamlanacağına olan güvenimiz tamdır" dedi. 

Vestas Türkiye Genel Müdürü Olcayto Yiğit ise Tefirom Grup’un şu ana kadar tüm rüzgar enerjisi projelerinde yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Olcayto Yiğit, "Müşterilerimizle, uzun vadeli talep ve ihtiyaçlarını karşılamak için işbirliği içerisinde çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

TOPLAM 57 BİN MW`LİK TÜRBİN
Halen 73 ülkede yaklaşık 50 bin adet Vestas rüzgar türbini elektrik üretiyor. Bu sayede her yıl 60 milyon ton CO2 karbon emisyonunun azaltıldığı hesaplanıyor. Dünya genelinde yaklaşık 17 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlayan Vestas, en yakın rakibinden yüzde 63 daha fazla kurulu güce sahip. Vestas türbinlerinin tüm dünya genelindeki toplam kurulu gücü, 57 bin MW`nin üzerinde. 

YAKLAŞIK 30 YILDIR TÜRKİYE`DE 
Vestas ilk ticari rüzgar türbinini kurduğu 1984 yılından bu yana Türkiye’de de hizmet veriyor. Türkiye’deki 2 bin 600 MW`lik rüzgar kurulu gücünün 600 MW’nın üzerindeki bir kısmı, Vestas türbinlerinden oluşuyor. Ocak 2008’de, İstanbul’da satış ofisini açan Vestas, 3 bakım ve servis merkezi ile hizmet veriyor. Vestas türbin parçaları, yedek parça ve servis hizmetlerinde yerel tedarikçi ağının gelişimine de destek oluyor. 

Kaynak: http://enerjigunlugu.net/bakras-resin-kapasitesi-vestas-turbinlerle-artacak_5828.html#.UqT7F_RDvE0

Vestas Türkiye, Kangal Rüzgar Enerjisi Santrali için 44 MW’lık sipariş aldı


Vestas Türkiye, Kangal Rüzgar Enerjisi Santrali için 44 MW’lık sipariş aldı
Kangal Elektrik Üretim A.Ş., 22 ünite V100-2.0 MW rüzgar türbinlerinden oluşacak rüzgar enerjisi santrali için Vestas ile anlaşma imzaladı.

44 MW kurulu güce sahip Kangal Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) Sivas ilinde inşa edilecek. Sözleşme, rüzgar türbini tedariği, türbinlerin sahada montajının yapılarak devreye alınması ile 8 yıllık Active Output Management 4000 (AOM 4000) servis ve emre amadelik hizmetini kapsıyor. Rüzgar türbini sevkıyatının 2014 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilmesi ve aynı yılın üçüncü çeyreğinde de devreye alınması planlanıyor.
Vestas Türkiye Genel Müdürü, Olcayto Yiğit, "Yeni aldığımız bu sipariş, Türkiye pazarında oturmuş servis organizasyonumuza ve kanıtlanmış ürünlerimize olan güveni gösteriyor. Kangal Elektrik Üretim A.Ş. ile ilk rüzgar enerjisi projeleri için işbirliği yaptığımızdan ötürü memnuniyet duyuyoruz. Konusunda uzman yerel ekiplerimizin desteği ile uygun maliyetli, verimli ve güvenilir rüzgar enerjisi çözümleri sunmaya devam edeceğiz." dedi. Kangal RES'in, yıllık 130,000 MWs üretim gerçekleştireceği tahmin ediliyor. Bu da yıllık 60,000 ton karbondioksit emisyonu tasarrufuna eşittir. Bu proje, Türkiye'de 217,000'den fazla kişinin eviçi elektrik tüketimini sağlayacaktır.


Vestas received 77 MW new orders from Turkey!

Vestas receives 23 MW order for the extension of the Bakras wind power plant in Turkey

Vestas receives 44 MW order for the Kangal RES wind power plant in Turkey

Reference: http://www.vestas.com/en/investor/announcements#wind-turbine-orders