Sunday, February 24, 2013

Türkiye enerjisiyle diz çöktürecek

Türkiye enerjisiyle diz çöktürecek

AB enerji komiserine "Türkiye'ye diz çökeceğiz" dedirten kehanet gerçekleşiyor. Geleceğe damga vuracak dev enerji projeleri İstanbul'da masaya yatırılıyor. Dünya enerji devleri küresel stratejileri belirleyecek 4 büyük zirveyi Boğaz'da yapma kararı aldı. Zirvelerin başrol oyuncusu Türkiye

Hazar ve Ortadoğu'nun zengin gaz ve petrol rezervine Boğaz'dan ulaşabilen Avrupalıların enerji patronu Günther Oettinger'in "Üye olsun diye Türkiye'ye yalvaracağız" kehaneti gerçekleşiyor. Rüzgârdan nükleere, petrolden doğalgaza kadar pek çok dev enerji projesi hayata geçmeden İstanbul'da masaya yatırılıyor. Önümüzdeki dönemde İstanbul 4 büyük zirveye ev sahipliği yapacak. Ortadoğu'nun enerjide söz sahibi olan ülkeleri haziran ve eylülde Türkiye'de bir araya gelecek. Bu yıl düzenlenecek iki toplantıdan en önemlisi Ortadoğu ve Kuzey Afrika Yenilenebilir Enerji Kongresi. 25-26 Eylül'de yapılacak toplantıda petrol kaynaklarını hızla tüketen Ortadoğu ülkeleri yenilenebilir enerjiyi masaya yatıracak. Toplantının ana gündemini güneş ve rüzgâr projeleri belirleyecek. Arap ülkeleri içinde güneş enerjisine en fazla bütçeyi Suudi Arabistan ayırıyor. Ülke önümüzdeki dönemde güneş enerjisine 108 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise güneş enerjisinin hakim olduğu 100 milyar dolarlık Masdar adlı bir kent kuruyor.

NÜKLEERE 400 MİLYAR DOLAR

İkinci büyük toplantı ise nükleer enerjiyle ilgili olacak. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Nükleer Endüstri Kongresi 18-19 Haziran'da İstanbul'da gerçekleşecek. Petrol zengini Arap ülkeleri nükleer açılımı yapan Türkiye'de geleceğini tartışacak. Nükleere yaklaşık 400 milyar dolarlık bütçe ayıran Körfez ülkeleri arasında Suudi Arabistan 100 milyar ile ilk sırada.
  İKİ BÜYÜK KONGRE SIRADA

Önümüzdeki dönemde de Boğaz'da enerji fırtınası devam edecek. Avrupa Rüzgâr Enerjisi Kongresi (EWEA) aralıkta yaptığı toplantıda 2015'te İstanbul'da buluşmaya karar verdi. Öte yandan 3 yılda bir yapılan Dünya Enerji Konseyi'nin düzenlediği Dünya Enerji Kongresi de 2016 yılında İstanbul'da gerçekleşecek.


BAŞBAKANLARIMIZ YALVARACAK

AB Enerjiden Sorumlu Komiseri Günther Oettinger önceki gün Türkiye'nin gelecekte ekonomiye yön veren ülkeler arasında olacağını belirterek, "Yakında AB'ye ihtiyaçları kalmayacak. İddiaya girerim ki, 10-20 yıl içinde Almanya Başbakanı, yanına Fransız mevkidaşını alıp dizlerinin üstünde Türklere, 'bize katılın' teklifinde bulunacak" demişti.


GE dünyanın ilk akıllı rüzgar türbinini üretti

Rüzgar hızının düşük olduğu bölgelerde birinci sınıf verimlilik ve güç üretimini birleştiren türbin, daha düşük maliyetli elektrik sağlıyor.

Enerji depolama, gelişmiş kontroller ve tahmin algoritmalarının entegre edildiği 2.5-120, GE’nin ilk akıllı rüzgar türbini olma özelliğini taşıyor.

Saniyede on binlerce veri noktasıyla iletişim kurup verileri analiz edebilen 2.5-120, daha yüksek rüzgar santrali enerjisi üretimi, hizmet verimliliği ve yeni gelir kaynakları sunuyor.

GE (NYSE: GE), dünyanın en verimli yüksek çıkışlı ve aynı zamanda da ilk akıllı rüzgâr türbini olan 2.5-120’yi tanıttı. 2.5-120, GE’nin mevcut modeline göre yüzde 25 verimlilik ve yüzde 15 üretim artışı sağlıyor. Rüzgâr hızının düşük olduğu bölgelerde birinci sınıf verimlilik ve güç üretimini bir araya getiren ilk rüzgâr türbini olma özelliği de taşıyor. GE'nin gelişmiş denetimleri, tahmin algoritmaları ve enerji depolama üniteleri olan ilk rüzgar türbini olan 2.5-120’nin ilk prototipi önümüzdeki ay Hollanda'da kurulacak.

Türbinin sağladığı yüksek verimlilik düzeyi ve çıkış, rüzgâr hızının düşük olduğu bölgelerdeki santral işletmecilerine daha yüksek kazanç sağlıyor. Türbinin gelişmiş kontrolleri, 120 metrelik kanadı kontrol ederek, düşük rüzgarlı bölgelerde daha fazla enerji toplanmasını ve daha yüksek güç çıkışı sağlanmasını mümkün kılıyor. Yüksekliği 139 metre olan kule ise türbini Avrupa ve Kanada gibi bölgelerdeki yoğun orman alanları için ideal bir çözüm haline getiriyor.

GE’nin Yenilenebilir Enerjiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Vic Abate, “2.5-120 modelimiz, rüzgarın kesintili esişini kontrol altına almak için Endüstriyel Internet’ten yararlanarak, doğa ne şekilde davranırsa davransın, tüm dünyaya sorunsuz ve öngörülebilir enerji sağlayan ilk rüzgâr türbini konumundadır. Saniyede on binlerce veri noktasıyla iletişim kurup verileri analiz edebilen 2.5-120, aynı adada çevredeki diğer türbinler, servis teknisyenleri ve müşterilerle sürekli iletişim halinde kalabiliyor” ifadesini kullandı. Bu gelişmiş teknoloji, rüzgâr santrallerinde GE’nin mevcut modellerine göre daha fazla üretim sağlıyor, hizmet verimliliğini arttırıyor ve müşteriler için yeni gelir kaynakları yaratıyor.

GE, geçtiğimiz yıl içerisinde, California’daki tesisinde rüzgar enerjisi ve enerji depolamayı başarılı bir şekilde entegre edebildiğini göstermiş ve şebekeye öngörülebilir miktarda enerji sağlamıştı. 2.5-120, aynı zamanda gelişmiş kontrol teknolojisi sayesinde gürültü emisyonunu en aza indirerek en katı gürültü gereksinimlerini de karşılıyor. Bunun yanısıra yeni rüzgâr türbini IEC Wind Class III ve DIBT WZ2 standartlarına göre de optimize edilmiş durumda. 2.5-120, 50 ve 60 Hz uygulamalar için kullanılabiliyor.
 

Sanko 2013'te Bursa'ya rüzgar enerjisi santrali kuracak

Sanko 2013'te Bursa'ya rüzgar enerjisi santrali kuracak

Temiz enerjiye yoğunlaşan Sanko 2013’te Bursa RES yatırımı ile 1.7 milyar kWh'lık gücünü 2.7milyar kWh'a çıkaracak.
BURSA - Sanko Holding bünyesinde 2006 yılında kurulan Sanko Enerji, 2013 yılında Bursa'da gerçekleştireceği rüzgar enerjisi santrali yatırımı ile 1.7 milyar kWh'lık enerji gücünü 2.7 milyar kWh'a çıkarmayı hedefliyor. Sanko Enerji, tamamen yenilenebilir kaynakları kullanan ve temiz enerji üreten yatırımlara yoğunlaşacak. Rüzgar ve hidroelektrik enerji santrallerinin yanı sıra jeotermal ve diğer alternatif kaynaklar kullanan santralleri de planlarına ekleyen Holding, enerji yatırımlarına 2013'te de devam edecek.
Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanko Enerji Satış ve Pazarlama Grup Başkanı Turgut Konukoğlu, 2013 yılında yapılması planlanan 7 rüzgar santrali ile yıllık elektrik üretimini 950 GWh mertebesine ulaştırmayı hedeflediklerini açıkladı. Konukoğlu, "Sanko Enerji'nin sahip olduğu 4 hidroelektrik ve 1 rüzgar santrali ile 512 MW kurulu gücüyle tamamı yenilenebilir kaynaklardan yılda 1.7 milyar kWh temiz enerji üretiyoruz. 2011 yılı içerisinde toplam gücü 313 MW olan 7 rüzgar santrali ihalesi kazanıldı. 2013 yılı için öngördüğümüz 313 MW  kurulu güce sahip olacak 7 adet santralin yapılması ile yıllık elektrik üretiminin 2650 GWh mertebesinde olması hedefleniyor. Amaçladığımız bu yatırımlar Karaman, Bursa, İzmir, Çanakkale ve Kırklareli'de olacak" dedi.

"Tekstildeki ağırlığımızı koruyoruz"
Sanko Holding'in son yıllardaki yatırımlarının ağırlıklı enerji ve çimento sektörlerinde olduğunu anlatan Turgut Konukoğlu, "Ancak tekstildeki ağırlığımızı da koruyoruz. Bizim kuruluşumuz 1904 ve o günden beri en iyi bildiğimiz iş tekstil olmuştur. Bunu hiçbir zaman göz ardı edemeyiz" ifadelerini kullandı. Konukoğlu, "Halihazırdaki tesislerimizin büyümesi öncelikli hedeflerimiz. Enerjide Bursa ve civarında yatırımlarımız söz konusu. Öncelikli yatırım planlarımız enerji sektörüne olacak" şeklinde konuştu.

Kriz dönemlerinde büyüdük"

Sanko Holding'in kriz dönemlerinde yaptığı yatırımlarla büyüdüğünü anlatan Turgut Konukoğlu, "Kriz dönemleri hem tehdit hem de fırsat doğurur. Doğru stratejiler, mevcudu doğru değerlendirme ile gerek krizlerde gerekse pazarların durgun olduğu dönemlerde tehdit olarak ifade edilen süreçler fırsat ve faydaya çevrilebilir. Sanko olarak bu dönemlerde büyümeye devam ediyoruz" dedi. 12 sektörde yaklaşık 14 bin çalışanıyla, daha çok yatırım, daha çok üretim ve daha çok istihdam sağlamayı hedefleyen Sanko Holding, enerji, çimento ve tekstil yatırımlarının yanı sıra Vicem Yat Sanayi, Nestle Su ile gıda; Başak Traktör ile de tarım sektöründe adını duyuruyor.

Kaynak: http://www.dunya.com/sanko-2013te-bursaya-ruzgar-enerjisi-santrali-kuracak-176164h.htm

Limak Enerji, ABK Enerji ile rüzgar enerjisi alanında işbirliğine gitti.

 Limak Enerji, ABK Enerji ile rüzgar enerjisi alanında işbirliğine gitti.

ABK Enerji'nin Aydın'da bulunan 30 MW gücündeki Söke-Çatalbük Rüzgar Enerjisi Üretim Santrali'nin, 2013 yılı boyunca üreteceği tüm enerjinin Limak Enerji'ye satışı için bir anlaşma imzalandı.

Limak Enerji Ticareti A.Ş. CEO'su Birol Ergüven "Anlaşma ile birlikte santralin tüm dengesizliklerini de biz yöneteceğiz. Böylece hem tüm sistemin daha iyi işlemesine katkıda bulunacağız hem de rüzgar belirsizliğinden doğan maliyetleri düşüreceğiz" dedi.

Ergüven, hidroelektrik santrallerinin yanı sıra rüzgar enerjisinde de büyük bir portföy sahibi olduklarını, tüm yenilenebilir enerji kaynaklarına büyük önem verdiklerini söyledi. ABK Enerji ile yapılan anlaşma sonrasında portföyü bir üst seviyeye taşıdıklarını söyleyen Ergüven, elektrik enerjisi sektöründe birçok değişikliğin olduğu bu dönemde, uzun vadeli tedarik anlaşmalarının enerji ticareti şirketlerinin risklerini yönetmesi için çok önemli olduğunu ve örnek teşkil ettiğini belirtti.

Limak Enerji, ABK Enerji ile yaptığı anlaşma çerçevesinde sadece Söke-Çatalbük RES'in ürettiği enerjiyi değil, aynı zamanda dengesizliklerini de yönetecek. Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı santrallerin üretebilecekleri net enerji miktarının hatasız olarak tahmin edilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Birol Ergüven, yapılan pozitif ya da negatif tahmin hatalarının da enerji sisteminde dengesizlik yarattığını iletti. Ergüven "Sahip olduğumuz 'Dengeden Sorumlu Grubumuz', birçok farklı tipteki santralin dengesizliklerini tek bir çatı altında topluyor. Farklı portföyleri yöneterek toplamda daha az dengesizlik yaratan bir grup oluşturuyoruz. Bu sayede sistemin daha düzgün işlemesine katkı sağladığımız gibi grup içindeki dengesizliklerden doğan maliyetleri de düşürmeyi hedefliyoruz" dedi.

"DENGESİZLİK MALİYETLERİNİ EN AZA İNDİRECEĞİZ"

Rüzgar enerjisi alanında 2000 yılından beri çalışmalarını sürdüren ABK Enerji sahip olduğu 30MW gücündeki Söke-Çatalbük RES'in yanısıra 25 MW kapasiteye sahip Çatalbük RES projesini de 2014 yılında devreye almayı amaçlıyor. Çalışmalarına hızla devam eden ABK Enerji'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Kabaca Limak Enerji ile yaptıkları anlaşmadan dolayı mutlu olduklarını, anlaşma ile birlikte PMUM'da (Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi) oluşan yüksek dengesizlik maliyetlerini de en aza indireceklerini söyledi.