Blog Archive

Friday, September 21, 2012

Rüzgardan Üretilen Elektriğin 4'te 3'ü Ege Ve Marmara'dan

Rüzgardan Üretilen Elektriğin 4'te 3'ü Ege Ve Marmara'dan


Türkiye Rüzgar Enerjisi İstatistik Raporu'na göre işletmedeki RES'lerin kurulu güç bakımından yüzde 75'i Ege ve Marmara bölgelerinde bulunuyor

Özcan Yıldırım - Türkiye Rüzgar Enerjisi İstatistik Raporu'nda işletmedeki rüzgar enerjisi santrallerinin kurulu güç bakımından yüzde 75'i Ege ve Marmara bölgelerinde bulunuyor. Balıkesir'in iller bazında kurulu güç bakımından birinci olduğu raporda, denize kıyısı bulunmayan Manisa'nın ikinciliği dikkati çekiyor.

AA muhabirinin, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından hazırlanan, Türkiye Rüzgar Enerjisi İstatistik Temmuz Raporu'ndan derlediği bilgilere göre, 2007 yılında 146 megavat (MW) kurulu rüzgar enerjisi kapasitesine sahip Türkiye'de, 2008'de 363 MW, 2009'da 791 MW, 2010'da bin 329 MW ve 2011'de ise bin 805 MW kapasiteye ulaşıldı.

Bu yıl Temmuz ayı itibariyle toplam kurulu güç 2 bin MW'nin üzerine çıkarken, inşası devam eden 11 RES'in toplam kurulu gücü 452 MW'yi buluyor.

İşletmedeki santrallerin yatırımcılara göre dağılımında Türkiye'nin ilk RES'ini kuran Demirer Enerji, kurulu güç sıralamasında ilk sırada yer aldı. Demirer Enerji'yi sırasıyla Bilgin Enerji, Adnan Polat'ın sahibi olduğu Polat Enerji, Cemil Kazancı'nın yönetim kurulu başkanı olduğu AKSA, Ahmet Nazif Zorlu'ya ait Zorlu Enerji ve bir süre önce Ali Ağaoğlu'nun rüzgar santrallerini satın alarak RES sektörüne giren Aydın Doğan'ın sahibi olduğu Doğan Enerji izledi.

-Kayseri'den Edirne'ye 16 ilde RES-

İşletmedeki RES'lerin kurulu güç bakımından bölgelere dağılımı yüzde 38,51'le Ege, yüzde 35,79'la Marmara, yüzde 18,25'le Akdeniz, yüzde 3,92'yle Karadeniz ve yüzde 3,53'le İç Anadolu Bölgesi olarak tespit edildi. Raporda, ülkemizin kurulu rüzgar enerjisi varlığının yaklaşık yüzde 75'inin Ege ve Marmara bölgelerinde bulunması dikkati çekti.

Balıkesir işletmedeki 423 MW kurulu gücüyle iller arasında ilk sırada yer alırken, denize kıyısı olmamasına rağmen yüksek rüzgar potansiyeliyle Manisa 345 MW'lik işletmedeki kurulu gücüyle ikinci, İzmir 325 MW ile üçüncü oldu. Bu üç il dışında Hatay, Osmaniye, Çanakkale, İstanbul, Aydın, Mersin, Kayseri, Tokat, Amasya, Bilecik, Muğla, Tekirdağ ve Edirne'de de RES'ler bulunuyor.

-İzmir lisanslı RES'de birinci-

Lisanslı RES'lerin toplam kurulu gücü 6 bin 264 MW'yi bulurken, bölgelere göre dağılımda 2 bin 137 MW ile Marmara ilk sırada, bin 856 MW ile Ege ikinci, bin 63 MW ile de İç Anadolu bölgesi üçüncü sırada yer aldı. İllere göre dağılımında ise 917 MW ile İzmir ilk sırada gelirken, İzmir'i 382 MW ile İstanbul, 372 MW ile Balıkesir, 288 MW ile Çanakkale ve 281 MW ile Kocaeli izledi.

Raporda, işletmedeki RES'lerin kurulu güç bakımından türbin markalarına göre payları şu şekilde sıralandı: "Vestas yüzde 28,18, Nordex yüzde 27,07, Enercon yüzde 23,08 ve GE yüzde 13,96."


Kaynak: http://www.haberciniz.biz/ruzgardan-uretilen-elektrigin-4te-3u-ege-ve-marmaradan-1642033h.htm

Sunday, September 16, 2012

TÜREB'den Rüzgar Enerjisi Kongresi

TÜREB'den Rüzgar Enerjisi Kongresi

15 Eylül 2012 Cumartesi 11:42


Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Türkiye'nin rüzgar enerjisiyle ilgili ilk uluslararası organizasyonu olan Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'ni 7-8 Kasım'da İstanbul'da düzenleyecek

2015 yılındaki Avrupa Rüzgar Enerjisi Kongresi'ne de ev sahipliği yapmaya aday olan TÜREB, kongrede, Türkiye rüzgar pazarını yabancı yatırımcılara tanıtacak.

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılı sonuna kadar 11 bin MW lisanslanmış ve lisanslanacak proje stoku bulunduğunu belirterek, hedeflerinin 2023'e kadar bu rakamı 20 bin MW düzeyine çıkarmak olduğunu söyledi.

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nün potansiyel belirleme çalışmaları sonucu Türkiye'nin 48 bin MW tekno-ekonomik rüzgar potansiyelinin olduğunun tespit edildiğini anlatan Ataseven, şunları kaydetti:

''TEİAŞ 2013 yılından sonra her yıl bin MW ek kapasite vereceğini açıkladı. Avrupa'nın en büyük karasal rüzgar pazarı olan Türkiye'de artık sürdürülebilir bir rüzgar sektörü var. Bu durumu yerli ve yabancı yatırımcılara anlatmak ve ülkemizde rüzgar sektörünün önünün çok açık olduğunu vurgulamak istiyoruz. Bunun için 7-8 Kasım'da İstanbul'da Türkiye'nin rüzgar enerjisiyle ilgili ilk uluslararası organizasyonu olan Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'ni düzenleyeceğiz.''

Ataseven, kongreye yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda davetli katılacağını bildirdi.

-''Türkiye Rüzgar Yol Haritası'' açıklanacak-

Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nde gösterecekleri performansın kendileri için önemli olduğunu ve bu organizasyonu aday oldukları 2015 yılındaki Avrupa Rüzgar Enerjisi Kongresi'nin de provası niteliğinde gördüklerini ifade eden Ataseven, 2013'te Avusturya'da, 2014'te İspanya'da düzenlenecek kongrenin 2015'te Türkiye'de düzenlenmesini çok istediklerini söyledi.

Kasım ayındaki kongrede yabancı yatırımcılarla Türk yatırımcıların ortaklık yapma zeminini hazırlayacaklarını belirten Ataseven, burada bir süredir üzerinde çalıştıkları ve sona geldikleri ''Türkiye Rüzgar Yol Haritası''nı da paylaşacaklarını bildirdi.

Ataseven, bu çalışmanın, Türkiye'nin ileriki dönemde rüzgar sektöründeki durumunu somut şekilde rakamlarla ortaya koyacağına dikkati çekerek, ''Asya ve Avrupa arasında bir köprü olan İstanbul'un bu organizasyonla birlikte rüzgar için de bir enerji köprüsü olacağına inanıyoruz'' dedi.



Kaynak: http://www.haber10.com/haber/300097/

Kumluca'da 10 MW lik Rüzgar Enerji Santrali Kurulacak

Antalya'da ilk olacağı belirtilen ve Kumluca'da yapılacağı açıklanan rüzgar enerji santrali için bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Yiğit Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretimi Şirketi'nin sahibi ve Genel Müdürü Göknur Atalay, Kumluca ilçesindeki Beykonak beldesinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de enerji ihtiyacının sanayileşme, ekonomik gelişme ve nüfus artışına dayalı olarak her geçen gün arttığını söyledi.

Bu nedenle Türkiye'nin enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke haline geldiğine dikkati çeken Atalay, rüzgar enerji santrallerinin, dışa bağımlılığı önlemek için önemli faydalar sağlayacağını kaydetti.

Antalya'nın ilk rüzgar enerji santralini Kumluca'da kuracaklarını açıklayan Atalay, 2 yıldır sürdürdükleri fizibilite çalışmaları sonrasında santral için en uygun yerlerin Sarnıç Tepe ve Güvercinli Tepe mevkileri olduğunu belirtti. Atalay, Kumluca'daki santrallerde elektrik üretim gücünün 10 megawatt olacağını yılda ise ortalama 41.6 gigawatt saat enerji üretilmesini öngördüklerini kaydetti.

Toplantıda vatandaşların Sarnıç Tepesi'ndeki mesire alanı ve hayvanat bahçesinin projeden olumsuz yönde etkileneceği şeklinde görüş bildirmesi üzerine ise Atalay, enerji santrali sayesinde tepenin daha korunaklı hale geleceğini bildirdi. Santralin bölgede istihdam da sağlayacağını vurgulayan Atalay, santralin yapımı için bazı raporlar beklediklerini, bu raporların yurt dışından gelmesi halinde santralin 2013 yılında faaliyete geçeceğini dile getirdi.


Kaynak: http://www.haberciniz.biz/kumlucada-ruzgar-enerji-santrali-kurulacak-1627438h.htm

Sunday, September 9, 2012

Tarımda alternatif enerji üretene hibe desteği

Tarımda rekabet gücünü artırmak isteyen Türkiye, alternatif enerji kullanan tarım projelerine mali destek veriyor. Güneş, rüzgâr, jeotermal gibi enerji türleriyle yapılacak tarım yatırımlarında, proje tutarının yarısına kadar hibe sağlanırken, 500 kilovata (kW) kadar lisanssız elektrik üretimi uygulamasının da sektöre avantaj getirmesi gelmesi bekleniyor.

ALTERNATİF enerjiye verilen desteklere bir yenisi daha eklendi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, açıkladığı destek programında tarıma dayalı yatırımlarda alternatif enerji kullanılırsa tüzel kişilere 300 bin, gerçek kişilere de 75 bin liraya kadar hibe desteği sağlayacağını duyurdu. Tarımsal ürünlerin işlenme tesisinden, depolanmaya kadar farklı projeleri kapsayan bu destekle, yürürlükte olan lisanssız elektrik yönetmeliğinin beraber uygulamasının yatırımcıya ciddi avantaj getirmesi bekleniyor.

300 bin lira

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında “Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlar ve tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgâr enerjisi üretim tesislerine” hibe desteği verilecek. Tüzel kişilerde 600 bin liraya kadar proje tutarının yüzde 50’si, gerçek kişilerde ise 150 bin liraya kadar proje tutarının yüzde 50’si kadar hibe verilecek. Sektör yetkilileri, “Mart ayında değiştirilen yasayla, 500 kilovata (kW) kadar elektriği lisans alma zorunluluğu olmadan üretip, satabilme uygulaması sektöre ciddi fayda sağlayacak. Böylece alternatif enerjiyle tesis kuranlar, hibe almanın yanısıra, elektrik maliyetlerinde de önemli bir avantaj elde etmiş olacak” diye konuştu.
Amorti süresi yarıya iniyor
Güneş enerjisiyle ilgili bir yatırımın bugün geri dönüş süresinin 7–8 yıl olduğu belirtilirken, devlet desteği sayesinde bu sürenin yarısına indiğini kaydediliyor. Uzmanlar, “Örneğin domates üreticisisiniz. Domatesi, domates salçasına çevireceğiniz tesisi güneş enerjisiyle çalışacak şekilde kurarsanız bu hibeden faydalanabiliyorsunuz” dedi. Tarımdaki en büyük maliyetin elektrik ve gübre olduğu belirtiliyor. Elektrik maliyetleri çözüldüğünde, geriye gübrenin kaldığını vurgulayan bir yetkili, “Tarım yatırımcısı, kendi elektriğini kendi üretmenin yanısıra, fazlasını devlete satabilecek. Belki 1 liraya sattığı ürünü yine 1 liradan satacak ancak karlılığı artmış olacak. Yatırımdan üç-dört yıl sonra TEDAŞ’a para ödemiyorsunuz ve 10 yıl boyunca devletten para almaya devam ediyorsunuz.  Ortalama 7–8 yıl olan amorti sürecinin, hibe desteğiyle 3-4 yıla düşecek olması da başlı başına büyük bir avantaj. Eskiden pahalı gelen yatırım daha rahat yapılabilecek” dedi.

100 kW’lık tesiste 50 bin TL’lik faturaya paydos

BU konuda danışmanlık veren Özkan Helvacıoğlu, 100 kW kurulu güce sahip bir tesisin yıllık yaklaşık 50 bin 400 lira faturası olduğunu belirterek, “Bu elektriği güneşten elde etmek isterse, kuracağı 100 kW’lik bir güneş tesisi için ödeyeceği rakam 350 bin lira civarında. Yedi yılda kendini amorti eden ve 25 yıl ömrü olan bir yatırım. Hibeyle baktığınızda amorti süresi üç buçuk yıla düşüyor” diye konuştu. Şimdiden en az 30 firmanın bu konuda danışmanlık hizmeti almak için kendilerine başvurduğunu söyleyen Helvacıoğlu, “Genelde rüzgâr ve güneş enerjisiyle kurulacak paketleme tesisleri, soğuk hava depoları ve işleme tesisleri için talep var” diye konuştu.

Tarımda rekabet avantajı

BÖYLE bir desteğin çevre açısından da önemli olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, “Karbon salınımı konuları çok önemli. Tarımsal tesislerde atıklar çevreye ciddi zararlar verebiliyor. Türkiye’de de yurtdışıyla rekabete açık bir tarım politikası oluşturmak isteniyor. Girdi maliyetleri ne kadar düşürülürse, rekabet avantajımız o kadar fazla olur” diye konuştu.


Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/21416851.asp

Friday, September 7, 2012

Armutlu Rüzgarından 155 Milyon Kwh Enerji Üretilecek

Armutlu Rüzgarından 155 Milyon Kwh Enerji Üretilecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından lisans verilen Arova Res Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretim Santralı Limited Sirketi Yalova'nın Armutlu ilçesinde Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) kurma hazırlıklarını sürdürüyor.

Bu kapsamda projeyi Yalova Valiliğine sunan şirket için ÇED raporunun gerekli olmadığı belirtildi. Şirket 49 yıllığına aldığı lisansla Armutlu'da yıllık 155 milyon KWH enerji üretecek.

8 Temmuz 2011 tarihinde 16 ay inşaat öncesi, 32 ay inşaat sonrası olmak kaydı ile 49 yıllığına elektrik üretimi için başvuru yapan Arova Res Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretim Santralı Limited Şirketi EPDK'dan Eylül ayında lisans alarak çalışmalara başladı. Bu kapsamda Yalova Valiliği'ne başvuran şirketin planlarında yapılan incelemede ÇED Raporuna gerek olmadığına karar verildi. Rüzgar enerjisi ile elektrik üretilecek olan tesiste 60 tribün yer alacak. Her ünitede 900 kw enerji üretiminin gerçekleşeceği rüzgar santralinde 60 tribünde toplam 54 KWH enerji üretilecek. ,

Kaynak: http://www.yalovamiz.com/news.php?id=19819&t=Armutlu_R%C3%BCzgar%C4%B1ndan_155_Milyon_Kwh_Enerji_%C3%9Cretilecek

Thursday, September 6, 2012

Rüzgârgülleri MİT'ten de sorulacak

Rüzgârgülleri MİT'ten de sorulacak
06 Eylül 2012 / 09:26

Rüzgâr enerjisi santral yatırımları için izin alınması gereken kurumlar arasına Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) da eklendi.

Enerji Bakanlığı ve MİT'in ortak çalıştığı protokol, EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) ve TÜBİTAK'ın imzasıyla resmen yürürlüğe girdi. Yeni dönemde rüzgâr yatırımları için MİT'in görüşü de alınacak. MİT, yatırımlara olumlu görüş veya ret cevabı verebilecek. Yatırımlar için kısmi olur da söz konusu. Enerji yönetimi, izin konusunun çok uzun veya yatırımı olumsuz etkileyecek bir süreç olmayacağı bilgisini verdi. Ancak yatırımcılar endişeli. Rüzgâr Enerjisi Santralları Yatırımcıları Derneği (RESYAD) Başkanı Selahattin Baysal, MİT'in de olurunun alınacak olmasının yatırım sürecini olumsuz etkileyeceği görüşünde. İzin sürecinin yabancı yatırımcı ve finansörlere anlatmakta zorluk çektiklerini söyleyen Baysal, "Rüzgâr yatırımcısı artık kalp krizi geçiriyor. Ben de kriz geçirdim." dedi.

MİT, rüzgâr santrallerinin elektronik sistemleri etkilediği gerekçesiyle yatırımdan önce kendi görüşünün de alınması için Enerji Bakanlığı'na başvurmuştu. MİT'in talebini incelemeye alan Bakanlık, ortak protokol hazırladı. Hazırlanan protokol Enerji Bakanlığı, EPDK, MİT ve TÜBİTAK'ın imzasıyla yürürlüğe girdi. Zaman, söz konusu protokol hazırlığını 18 Haziran 2012 tarihinde kamuoyuna duyurmuştu. Yeni protokolle EPDK, lisans başvurularını TÜBİTAK'a gönderecek. TÜBİTAK da MİT-Genelkurmay'ın görüşüne göre EPDK'yı bilgilendirecek ve lisans süreci olumlu veya olumsuz sonuçlanacak. Enerji yönetiminden bir kaynak şunları söyledi: "Artık rüzgâr enerjisinin önündeki engeller kaldırıldı. MİT kendisi ile ilgili görüş beyan edecek. Çok az da olsa analiz sonucuna göre türbinlerde koordinat değişikliğine ihtiyaç duyulabilir. Ama yatırımla ilgili süreç netleşmiş oldu."

Rüzgâr enerjisi yatırımında izin sürecinin uzaması yatırımcıları hasta ediyor. RESYAD Başkanı Selahattin Baysal, yatırım sürecinin uzamasını yabancı yatırımcı ve finansörlere anlatmakta zorluk çektiklerini söyledi. Baysal'a göre EPDK, Bakanlık, TÜBİTAK (4 kuvvet komutanlığına soruyor) ve şimdi de MİT'e sorulacak olması lisans sürecini uzatacak. Baysal şunları kaydetti: "1 Kasım 2007'de lisans başvurusu yapıldı. Şimdi şundan izin al, bundan da al. Son olarak da MİT. Zaten süreç hızlı yürümüyor, şimdi daha da uzayacak. Oysa yapılacak iş, lisans şartlarının önceden belirlenmesi. Devlet kuralları koyar, ona göre izin alınır. Ama uygulamada tam tersi oluyor." (Zaman)

http://www.kanalahaber.com/ruzgrgulleri-mitten-de-sorulacak-haberi-105537.htm