Blog Archive

Wednesday, July 25, 2012

Elektriğin %3'ü Rüzgardan

Enerjide dışa bağımlıktan kurtulmak için emin adımlarla ilerleyen Türkiye'de yenilenebilir enerji üretimi her geçen gün artıyor.

Bu kapsamda peşpeşe rüzgar türbinleri yapılıyor.

Rüzgar enerjisinden elektrik üretiminde, önemli bir ivme yakalandı.

EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanı Ahmet Ocak, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Kurulu gücümüz 2 bin megavatı geçmiş. 12 bin megavat civarında lisan vermişiz. Bunların da toplam Türkiye'ye yayılımı yaklaşık bin 300 civarında tribün. Şurada üretilen her kilowatt saat enerji dışarıya verdiğimiz dövizin önlenmesi anlamına gelmektedir."

Ülkemizde üretilen elektriğin % 2,6'sı rüzgar türbinlerinden elde ediliyor.

Rüzgar türbinleri, yerleşim ve tarım alanlarına zarar vermeyecek yerlerde kuruluyor.

Ocak; "Yatırımcı özellikle ÇED Yönetmeliği'nin bütün mevzuatına uymakla yükümlü, yani bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere zaten lisans verilmesi mümkün değil. Mutlak tarım arazisi olan sahalara zaten bu tip enerji tesislerine izin vermek de mümkün değil" şeklinde konuştu.

Türbinlerin maliyeti pahalı ancak rüzgar enerjisinin getirisi oldukça yüksek.

Bir tribünde bir nokta 1 milyon avro civarında bir yatırım gerektiriyor.

Buna karşılık bir rüzgar türbini ortalama bin 500 konuta yetecek elektriği karşılıyor.

Hedef 2023'e kadar rüzgar enerjisinde 20 bin megavat kurulu güce ulaşmak.

Kaynak: http://www.trt.net.tr/trtavaz/elektrigin--3-u-ruzgardan--haber-detay,tr,46206.aspx

Dinar, Elektriğini Rüzgar Enerjisiyle Sağlayacak

Dinar, Elektriğini Rüzgar Enerjisiyle Sağlayacak

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi yapacak olan rüzgar tribünlerinin, temmuz ayı içerisinde kurulumuna başlanacağı bildirildi.


Olgu Enerji Yatırım Ürünleri Şirketi Proje Müdürü Erdem Atılır, Çobansaray köyü yakınlarındaki enerji üretimi yapacak yatırımlarıyla ilgili düzenledi basın toplantısında, bölgede tesisin kurulumu öncesi alt yapı çalışmalarının sürdüğünü ve yakın zamanda tamamlanacağını kaydetti.

Temmuz ayı içerisinde rüzgar tribünlerinin kurulumuna başlamayı hedeflediklerini ifade eden Atılır, şöyle konuştu:

''Önümüzdeki hafta temellerini atabiliriz. Projemiz 2 aşamalıdır. İlk aşamasında Çobansaray köyünün üzerindeki alana 22 rüzgar tribünü kurulacak. Tribünlerin temelini önümüzdeki hafta atabiliriz. Her biri 2,3 megavatlık elektrik üretecek kapasitedeki tribünlerin, kurulumu 2013 yılının şubat ayında tamamlamayı ve önümüzdeki yılın Sonuna doğru üretime geçirmeyi planlıyoruz. İkinci aşamada ise Bülücalan köyü yakınında da rüzgar tribünleri kurulmayı planlıyoruz. 2. etap ile ilgili henüz inceleme, rüzgar ölçümleri ve değerlendirmeler sürüyor.''

Atılır, rüzgar sayesinde tribünlerden elde edilecek enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülerek, Dinar Trafo Merkezi'ne aktarılacağını ve ilçeye dağıtımının yapılacağını anlatarak, ''Tribünlerden elde edilen elektrik sayesinde zaman zaman ilçede yaşanan elektrik kesintileri de Son bulacak'' dedi.


Kaynak: http://beyazgazete.com/haber/2012/7/5/dinar-elektrigini-ruzgar-enerjisiyle-saglayacak-1287332.html

Şimdi 'yatırım zamanı' diyen devlerin rotası Türkiye oldu

Şimdi 'yatırım zamanı' diyen devlerin rotası Türkiye oldu

İki enerji devi gözünü Türkiye'ye dikti. Dünyanın en büyük LPG şirketi Koreli SK ile dünyanın 3. büyük rüzgar enerjisi şirketi İspanyol ESP, Türkiye pazarına girmek için EPDK'nın kapısını çaldı. SK yöneticileri, 'Bu pazara girmek istiyoruz' derken, EDP, 'İspanya çıkmazda. Biz de hedef ülke olarak Türkiye'yi seçtik. Türkiye'ye yatırım yapmanın tam zamanı' dedi

Deniz ÇİÇEK
Dünyanın iki önemli enerji şirketi, rotasını Türkiye'ye çevirdi. Koreli LPG şirketi SK ile İspanyol rüzgar enerjisi şirketi EDP yöneticileri, EPDK Başkanı Hasan Köktaş'ı ziyaret ederek, Türkiye'ye yönelik yatırım planlarını aktardı. Dünyanın en büyük LPG şirketi olan Koreli SK,  Güney Kore'nin Hyundai ve Samsung'dan sonraki en büyük şirketi. 100 milyar dolarlık cirosu bulunan şirket, Başbakanlık'a bağlı Yatırım Danışma Ajansı öncülüğünde Türkiye'yi incelemeye aldı. Şirketin CEO'su Heon Jung ve Uluslararası İş Geliştirme Birim Başkanı Joe Hool Lee, EPDK Başkanı Hasan Köktaş'ı ziyaret ederek, Türkiye pazarının önemine dikkat çekti. 'Türkiye'de LPG pazarında aktif pozisyon almak istiyoruz' diyen şirket yöneticileri, Köktaş'tan, LPG sektörünün geleceği konusunda brifing aldı. Türkiye pazarıyla ilgilendiklerini belirten yöneticiler, 'Mutlaka bu pazara girmek istiyoruz' dediler.  Koreli şirket, birleşme, satın alma ya da yatırım yoluyla Türkiye'ye gireceğini kaydederken, 'Türkiye'de LPG tüketimindeki artış bizi bu alana girmeye itiyor' mesajı verdi.

SİZİ KISKANIYORUZ
ANKARA'da Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) yönetim kurulunu kabul eden İspanya Büyük- elçisi Cristobal Gonzalez-Aller Jurado, İspanya'da yaşanan ekonomik kriz ve İspanya-Türkiye ilişkileri hakkında değerlendirmede bulundu. Türkiye ekonomisini Avrupa'dan hayranlıkla izlediklerini belirten Jurado, tam bir kıskançlıkla baktıklarını anlattı. İspanyol şirketlerinin artık yurtdışına açılmayı seçtiğini ve İspanyollar için Türkiye'nin Güney Amerika'dan sonra ikinci sırada yer aldığını vurgulayan Büyükelçi, Türkiye'nin vizelerin kaldırılması yönündeki talebinin çok haklı olduğunu ifade etti. Jurado, İspanya olarak Türklere kolaylık sağladıklarını, hükümetin de bu yönde talimatı olduğunu belirtti.

Dünyanın 3'üncü büyüğü
Dünyanın üçüncü büyük rüzgar şirketi olan İspanyol EDP, EPDK Başkanı Köktaş'ı ziyaret ederek, Türkiye'deki yatırım imkanları konusunda bilgi aldı. 7 bin 500 mw kurulu gücü bulunan şirketin 17 milyar kwh'lik elektrik üretimi bulunuyor. Amerika'nın rüzgar üretiminde birinci konumda bulunan şirketin Avrupa'nın pek çok ülkesinde de  tribünleri mevcut.

LPG PAZARI İŞTAH KABARTIYOR
TÜRKİYE'deki LPG pazarı hızla büyüme gösterirken, Türkiye, ulaştırmada kullanılan otogaz ve LPG'li araçta Avrupa birincisi oldu. Türkiye, dünyada ise Güney Kore'den sonra ikinci sırada. Türkiye, 9 bin 490  LPG istasyonu sayısı ile de dünya birincisi konumunda. Tüplü ve dökme LPG pazarı giderek daralırken, otogaz pazarı büyük bir hızla genişliyor. 2001 yılında otogaz tüketimi yüzde 6 oranında artarken, bu Pazar da yabancı yatırımcıların iştahını kabartıyor.

Hedefin en başına sizi koyduk
ŞİRKET yöneticileri, görüştükleri EPDK Başkanı Köktaş'a 'İspanya açmazda. Biz de hedef ülkeler belirleyip en başa da Türkiye'yi koyduk' dedi. EDP yetkilileri, 'Üç nedenden dolayı Türkiye'ye yatırım yapmak istiyoruz. Bunlar, büyüme potansiyeli, enerjiye bağımlılık ve yerli payını artırma isteği. Bizim için Türkiye'ye yatırım yapmanın tam zamanı' dedi.  Köktaş da güneş ve rüzgarda önümüzdeki yıl kapasite ilanı yapılacağını belirtti.


Kaynak: http://www.aksam.com.tr/simdi-yatirim-zamani-diyen-devlerin-rotasi-turkiye-oldu--123590h.html

Rüzgar sorunsuz ve yararlı enerji

Rüzgar sorunsuz ve yararlı enerji

Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği Başkan Yardımcısı ve Eurosolar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar’ın konuşmacı ve oturum başkanı olarak katıldığı 11’inci Dünya Rüzgar Enerjisi Konferansı 2012 sona erdi.

Bu yıl ‘Community PowerCitizens, Power’ (Halkın Enerjisi Vatandaşların Enerjisi) adı altında üç gün süren etkinlik Bonn’daki eski parlamento binası olan Dünya Konferans Merkezi’nde yapıldı. Dünyanın 50 ülkesinden uzmanların katıldığı 40 değişik oturumda 200’e yakın sunum yapıldı. Yapılan konuşmalarda, ana konferans teması olan Halkın Enerjisi Vatandaşların Enerjisi’ne özellikle odaklanılarak, rüzgar enerjisi kullanımının tüm yönleri ele alındı.

Çözümden yana olun

Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği (WWEA) ve Alman Rüzgar Enerjisi Birliği’nin (BWE) ev sahipliği yaptığı konferansın son gününde “Neden enerjinin etkin kullanımı, Neden yenilenebilir enerji, Ve Neden yüzde 100 yenilenebilir enerji” konulu bir sunum yapan Marmara Üniversitesi Enerji Anabilim dalı Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, bu konuda çözümle sorunun bir arada ele alınmaması gerektiğini söyledi.

Prof. Uyar, “Enerjide sorun ile çözümü ayırt etmediğiniz zaman, hem nükleer, hem petrol, hem rüzgar, hem kömür dediğiniz zaman siz rüzgar sevmiyorsunuz demektir. Kömüre devam etmek istiyorsunuz demektir. Bu yüzden sorun ile çözümü ayırt etmek gerekiyor. Yüzde yüz yenilenebilir enerji çözümüne kitlenmediğiniz zaman bütün yaptıklarınız sorundan yana olmaktır. Herhangi bir kaynağın kullanılabilmesi için teknolojinin olması, karar vericilerin sorundan değil çözümden yana olması gerekir” dedi.

Türkiye’de termik santraller yapıldığı taktirde bütün bunların bedelini uzun yıllar toplum olarak Türk milletinin ödeyeceğini de dile getiren Uyar, bu kadar rüzgarı ve güneşi olan Türkiye’de doğrudan bu sorunları yaşamadan, başkalarının çöplerine ev sahipliği yapmadan geçebileceğimizi dile getirdi.


Kaynak: http://www.hurriyet.de/haberler/ekonomi/1240258/ruzgar-sorunsuz-ve-yararli-enerji

Amasya ya RES

Amasya Valisi A. Celil Öz, il genelinde bir kısmı tamamlanan, bir kısmı da yapım aşamasında olan hidroelektrik santralleri (HES) ile rüzgar enerjisi santrallerinin (RES) tam kapasite hizmete girdiğinde Amasya’da kullanılanın 3,5 katı enerji üretiminin sağ

- Amasya Valisi A. Celil Öz, il genelinde bir kısmı tamamlanan, bir kısmı da yapım aşamasında olan hidroelektrik santralleri (HES) ile rüzgar enerjisi santrallerinin (RES) tam kapasite hizmete girdiğinde Amasya’da kullanılanın 3,5 katı enerji üretiminin sağlanacağını açıkladı.

İlde kullanılan maksimumum elektrik tüketiminin 103 megawatt civarında olduğuna değinen Vali Celil Öz, “Dolayısıyla bizim HES ve RES’ler tamamlandıklarında toplam 350 megawatt civarında elektrik üreteceği düşünülürse, Amasya’nın elektrik tüketiminin 3,5 katına yakın üretim elde edilecek. Bu, Amasya ekonomisi açısından önemli” dedi.

Santrallerin yapımında çevreye duyarlılığa özen gösterildiğinin altını çizen Vali Öz, “Dünyada yenilenebilir enerji dediğimiz hidroelektrik ve rüzgar enerjisi varlığı giderek önem kazanıyor. Bundan sonraki aşama güneş enerjisi olacak. O anlamda da Amasya’nın potansiyeli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Merkeze bağlı Beldağ köyünde rüzgar enerjisi santrali kurulması planlanan alanda beraberindeki yetkililerle birlikte inceleme yapan Öz, Merzifon’da 2 bölgede rüzgar enerjisi üretimine deneme amaçlı başlandığını kaydetti.

Kaynak: http://www.haberciniz.biz/amasyada-kullanilan-enerjinin-35-katini-hes-ile-resler-uretecek-1548345h.htm

Konyada MUTLU 5 RES Projesi

Temiz enerji olarak bilinen ve kendisini yenileyebilen rüzgâr enerjisi dünyanın her yerinde enerjide tasarruf sağlamak için kullanılıyor. Konya’da da kendini yenileyebilen rüzgâr enerjisi santralleri Meydan Köy yakınlarında kurulacak

Dünyanın en temiz enerjisi olarak bilinen rüzgâr enerjisi Konya’da da kurularak hayata geçirilecek. Rüzgâr enerjisi santralini Meydan Köy’ü yakınlarına kuracak olan Mutluer Enerji Üretim Yatırım İnşaat Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. yetkilileri kurulacak olan 44 MW 5 Rüzgâr Enerjisi Santrali hakkında Meydan Köy’ü sakinlerini bilgilendirdi. Bilgilendirme semineri için köyde bulunan Mutluer Enerji Üretim Yatırım İnşaat Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Kemal Demirkol, Meydan Köy’ü sakinlerine rüzgâr enerjisinin faydasından bahsederek, “Ülkemizde elektrik enerjisi ihtiyacı, sanayileşme, ekonomik gelişme ve nüfus artışı gibi nedenlerden dolayı hızla artmaktadır. Elektrik enerjisi ürütebilmesi için gerekli kaynakların yetersizliği nedeni ile Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke konumundadır. Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES), yerli kaynakların kullanımına imkân vererek ithal yakıt bağımlığını azaltması, ekonomik olması ve sera gazı salımına neden olmaması nedeniyle hızla artan elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanmasında fosil yakıtlarla çalışan termik santrallere göre birçok fayda sağlamaktadır” dedi. Yapacakları rüzgâr enerjisi türbinlerinin nerelerde olacağını söyleyen Demirkol, şunları kaydetti: “MUTLU 5 RES Projesi çevresinde yapılacak olan santraller Selçuklu İlçesi, Çandır Köyü ve Meydan Köy’ü yakınlarında olup, mevcut rüzgâr potansiyelini elektrik enerjisine dönüştürmek üzere planlanmıştır. Yapılacak olan MUTLU 5 RES’e türbinlerinin toplam kurulu gücünün 44 MW olması planlanmaktadır. İlk aşamada her biri 2 MW olan 22 türbin kurulması öngörülmüş olup, seçilecek türbin kapasitesine göre, bu sayının azalması söz konusudur. Türbinlerin Selçuklu İlçesi’ne bağlı Çaylaz Tepe, Oyukoyan Tepe, Kulaklıkaya Tepe, Sivri Tepe, Bozdağ, Meydanbeli Tepe, Kuzukıran Tepe mevkilerine konumlandırılması planlanmaktadır. Yerleşim yerlerine en yakın türbin Çandır Köyü’ne 974 metre, Meydan Köyü’ne 2 bin 917 metre mesafededir.”

SANTRALLER ÇEVREYE ZARAR VERMEYCEK
Yapılacak olan rüzgar enerjisi santrallerinin çevreye olumsuz etkisi olmayacağını söyleyen Demirkol, “Projenin çevresel etkilerinin belirlenmesi amacıyla, ilgili yönetmelikler kapsamında, proje tanıtım dosyası hazırlanmış ve ilgili makamlardan onaylar alınmıştır. Bu kapsamda, projenin inşası ve işletmesi esnasında ortaya çıkacak etkiler, başta gürültü, toz, katı ve sıvı atıklar, doğal hayata etki eden maddeler belirlenmiş ve bu etkilerin en aza indirilmesi için gerekli önlemler alınacaktır. Bu önlemler, kazı atıkları uygun alanlara depolanacak toz oluşumunun azaltılması için sulama yapılacak, evsel nitelikte katı ve sıvı atıkları uygun şekilde depolanacaktır. İşletme aşamasında öngörülen en önemli etki gürültü olup, kurulacak olan türbinlerin yerleşim alanlarına uzak olması nedeniyle hesaplanan değerlerin sınır değerlerin altında olduğu belirlenmiştir. Sizin köyünüz türbinlere uzak olduğu için evlerinize gelecek olan ses, ofisinizde çalışırken ki gelen bir ses kadar olacak” ifadelerini kullandı.

KÖYDE İSTİHDAM SAĞLANACAK
Köy sakinlerinin rüzgâr enerjisinin köylerine ne gibi fayda sağlayacağı sorusuna cevap veren Demirkol, “Projenin işletmeye geçmesi sonrasında üretilecek olan elektrik enerjisi miktarı yılda ilk tahminlere göre yaklaşık 190,6 GWH olarak belirlenmiş olup, bu miktar yaklaşık olarak 90 bin nüfuslu bir yerleşim biriminin elektrik ihtiyacını karşılayacak seviyededir. Proje inşaat çalışmalarına bu yılsonunda başlanması planlanıyor. İnşaat ve türbinlerin yerleştirilmesi çalışmalarının yaklaşık olarak 4–6 ay sürmesi planlanmaktadır. İnşaat süresince ortalama 40 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor. Tesis işletmeye alındığı zaman ise, yaklaşık 10 kişiye doğrudan ve sürekli iş imkanı sağlanacak. Buranın halkına bu istihdamlar sıralamasında öncelik verilecek. Bunların dışında da inşaat alanında çalışacak olan insanlar burada kalacağı için sizlere ayriyeten gelir getireceği düşüncesindeyiz” dedi.

ÇALIŞMALAR MEYVESİNİ VERECEK

MUTLUER Şirket Yetkilisi Umut Pekel de Meydan Köy yakınlarında uzun zamandır çalışma yaptıklarını söyleyerek, “Rüzgar konusunda verimli olan yerleri tespit etmek ve oralarda tesisler yapmak için çeşitli çalışmalar yaptık. 2006 yılından bu yana rüzgar enerjisi hakkında ölçümler yapıyoruz. Rüzgar santrallerinin inşaatına bu sene sonuna doğru başlayarak ve 1 veya 1 buçuk sene içerisinde bu projeyi tamamlayarak hayata geçirmeyi planlıyoruz. 49 yıllık lisans süresinde burada elektriği üreteceğiz. Üretilen elektrik sistem anlaşmaları sonucunda devlete verilecek. Ticaretin gelişmesi için, çalışan insanların ihtiyaçları konusunda bölge halkına büyük ekonomik destek de sağlayacak. Burada üretilecek olan yıllık 150 milyon kilovat elektrik üretilecek. Bu elektrik ile elektrik üretiminde kullanılacak olan yıllık yaklaşık 15 milyon dolarlık doğalgaz ithalatı yapılmayacak” dedi. 


Kaynak: http://www.merhabahaber.com/haber/72190/Ruzgar_enerjisi_kalkindiracak.html

Doğan Holding ruzgara adim atti

Doğan Holding bünyesindeki Doğan Enerji, Ağaoğlu Şirketler Grubu’na bağlı Akdeniz Elektrik Üretim A.Ş. ve Galata Wind Enerji Ltd. Şti.’yi 240 milyon Euro’ya satın aldı. Tesislerin Doğan Holding’e nihai devri yapıldı.

Ağaoğlu Şirketler Grubu’nun elinde bulunan ve mevcut kurulu gücü 33 MW olan Akdeniz Elektrik Üretim A.Ş.’ye bağlı Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali ile Galata Wind Enerji Limited Şirketi bünyesinde kurulu gücü 93 MW olan Bandırma’daki Şah Rüzgar Enerjisi Santrali hisselerinin tamamı Doğan Grubu tarafından satın alındı.  Bu alımın, Doğan Grubu’nun yenilenebilir enerji sektöründeki büyüme iradesini yansıttığı ifade ediliyor.

Ayrıca, Mersin’de 9 MW, Bandırma’da ise 12 MW kapasite artırımı çalışmaları devam eden santrallerin 147 MW kapasiteye ulaşacağı ve yıllık yaklaşık 530 milyon kWh üretim yapacağı da öngörülüyor.

YATIRIMLAR DEVAM EDECEK

240 milyon Euro’luk yatırım ile enerji sektöründe önemli oyunculardan biri olmayı hedefleyen Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı şunları söyledi:

"Yenilenebilir enerji, Türkiye’nin katlanarak büyüyen gereksinimi göz önünde bulundurulduğunda Doğan Grubu’nun kayıtsız kalamayacağı bir alandır. Rüzgâr enerjisi, yenilenebilir ve temiz olmasının yanı sıra, Türkiye’nin cari açığının en büyük nedeni olan enerji ithalatını da azaltacağı için, ülkemizin ekonomik istikrarına ve büyümesine de büyük katkı sağlayacak. Ağaoğlu Şirketler Grubu tarafından bugünlere getirilen Akdeniz Elektrik ve Galata Wind Energy Şirketleri’ni satın alarak gerçekleştirdiğimiz bu büyük ölçekli yatırım, bu alandaki sonuncu yatırımımız olmayacaktır. Türkiye’nin enerji açısından geleceği, yenilenebilir ve temiz enerji sektöründedir. O nedenle de biz bu sektörde varız ve büyüyeceğiz."

ALİ AĞAOĞLU: ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN

Anlaşmaya ilişkin bir değerlendirme yapan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, satışı yapılan iki RES dışında, grup bünyesindeki 17 şirkette toplam 1084 MW yenilenebilir enerji yatırımı projesini geliştirmeye devam ettiklerini belirtti. Ali Ağaoğlu, cari açığın azaltılması için mücadele eden Türkiye ekonomisi için enerji alanında yapılacak her türlü değer artışının çok büyük bir önem taşıdığını söyledi. Bu nedenle Doğan Enerji ile yapılan anlaşmadan büyük memnuniyet duyduğunu vurguladı. Ağaoğlu, satışla ilgili olarak şöyle dedi:

"Satışı yapılan iki rüzgar santralini de sıfırdan alıp çok kısa sürede kurduk. Bu santralleri sadece üretime geçirmekle yetinmeyip kapasite artırımı yaparak dünya çapında verimli yatırımlar haline getirdik. Sahip olduğumuz hızlı proje geliştirme ve organizasyon deneyimlerimizi enerjide de kullanmaktayız. Doğan Grubu, ülkemizde enerjiye yatırım yapan en önemli gruplardan biri. Her iki yatırımı da çok daha iyi seviyelere getireceklerine inanıyor ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

"STRATEJİMİZİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI"

Satın alma ile ilgili olarak Doğan Holding İcra Kurulu Başkanı (CEO) Yahya Üzdiyen de ekonominin motoru olan enerji sektörünün, Doğan Grubu’nun ana iş kollarından biri olduğunu ifade etti. Üzdiyen şöyle devam etti:

"Türkiye’de 2004 yılında toplam kurulu güç 18 MW iken, Akdeniz Elektrik ve Galata Wind Energy şirketlerinin sadece tevsii yatırımlarının 21 MW ek güç yaratacak olması, şirketlerin toplam kurulu gücünün ise Türkiye’nin 2004 yılındaki kurulu gücünün 8 katından fazla olması, ülkemizde çok hızlı adımlar atıldığını gösteriyor. Bu hızlı gelişmenin parçası olmak, Doğan Holding'i heyecanlandırıyor. Doğan Holding’in stratejik büyüme alanları arasında başta temiz ve yenilenebilir enerji olmak üzere enerji sektörü de bulunuyor. Tamamladığımız bu alım, enerji sektörü stratejimizin önemli bir parçasını oluşturuyor. Doğan Enerji, mevcut yatırımların yanı sıra akaryakıt ve elektrik enerjisi dağıtımı konusunda fırsatları değerlendirmeyi sürdürecektir."

Doğan Holding’in bağlı şirketi Doğan Enerji, 513 MW kurulu güce sahip Boyabat Barajı ve Hidro Elektrik Santral projesinde yüzde 33‘lük paya sahip. Bu proje tamamlandığında, yılda 1.5 Milyar kWh saat enerji üretecek. Doğan Holding ve Doğan Enerji, ayrıca, 120 MW kurulu güce sahip Aslancık Projesi’nin yüzde 33‘ünün sahibidir. Bu tesisin 2013 yılının ikinci yarısında tamamlanması hedefleniyor. Petrol ve doğal gaz arama çalışmaları da yapan Doğan Enerji’nin Kuzey Irak’da 2009 yılından bu yana ortağı olduğu Gas Plus şirketindeki payı yüzde 50 seviyesinde bulunuyor.

Kaynak: http://www.cnnturk.com/Finans/haber_ic.asp?id=819237

GAMA Holdingin Ruzgar Parkinin gecici kabulu

GAMA Holding ve General Electric iştiraki olan GE Energy Financial Services ortaklığında faaliyetlerini sürdüren GAMA Enerji A.Ş.’nin yatırımı olarak yapımı tamamlanan 10 Megavat üretim kapasitesine sahip Karadağ Rüzgar Enerji Santralı T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 4 Temmuz 2012 tarihinde geçici kabulü yapılarak elektrik üretimine başladı.


GAMA Enerji tarafından yapımı tamamlanan 10 MW Karadağ Rüzgar Enerji Santralı, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 4 Temmuz 2012 tarihinde geçici kabulü yapılarak  elektrik üretmeye başladı.

Karadağ RES’te GE’nin etkinlik, dayanıklılık ve şebeke bağlantısı özellikleri bakımından dünyanın en gelişmiş rüzgar türbinlerinden olan 2,5 MW’lık 4 adet GE 2,5x100 türbini çalıştırılmaktadır.

Hem 10 MW İzmir, Aliağa’da bulunan Karadağ RES hem de Çanakkale, Ezine’de bulunan ve geçen yıl elektrik üretimine başlayan 22,5 MW Sares RES’in yatırımcısı olan GAMA Enerji, aynı zamanda bu santralların işletmeciliğini de yürütmektedir.

GAMA Enerji, bu iki rüzgâr enerji santralı ile Türkiye’de ortalama 59.000 ev için yeterli elektrik üreteceğini ve yılda 80.000 ton sera gazı salınımının önlenmesini sağlayacağını öngörmektedir.  GAMA Enerji, üretim portföy çeşitliliği ve özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık vererek elektrik üretiminin her alanında var olan bir yatırımcı olmayı ve toplam kurulu gücünü 2015 yılı itibariyle 2 bin 500 MW’ın üzerine çıkarmayı hedeflemektedir.

Kaynak: http://www.haberortak.com/Haber/Enerji/25072012/Ruzgar-enerjisinden-elektrik-uretimi.php