Blog Archive

Saturday, June 30, 2012

Lisans almadan elektrik üretilebilecek üniversite ve okullar sıraya girdi


Lisans almadan elektrik üretilebilecek üniversite ve okullar sıraya girdi

Merve ERDİL
30 Haziran 2012

Üniversite ve okullar sıraya girdi
Okullar, üniversiteler ve vatandaşlar, EPDK’dan lisans almadan rüzgar, güneş ya da suyla elektrik üretimini öngören uygulamadan yararlanmak için adeta sıraya girdi. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, lisanssız elektrik üretmek için Anadolu’da büyük bir girişimci ayaklanması olduğunu belirterek, “Kısa sürede 200’ün üzerinde başvuru yapıldı. Gazi Üniversitesi ve Milli Eğitim’e bağlı okullar da çatılarında güneş paneli kurarak elektrik üretmek için başvurdu” dedi.

500 kW’a kadar kendin üret

EPDK, vatandaşın lisans almadan rüzgar, güneş ve suyla 500 kilovata (kW) kadar, kurduğu tesislerde, kendi elektriğini üretip ihtiyaç fazlasını satmasını öngören uygulamaya yönelik teknik düzenlemeleri tamamladı. Merak edilen bu sistemde vatandaşların, rüzgar ve güneş tesisleri kurmak için bulundukları il ya da ilçedeki dağıtım şirketlerine başvurmaları gerekiyor. Başvurular bugün en fazla 500 kW’a kadar olabiliyor, 500 kW ise yıllık 830 konutun tükettiği elektriği karşılayabilecek bir büyüklük anlamına geliyor.  Suya dayalı üretim tesisleri için, il özel idareleri başvuruları alacak. Ancak, Devlet Su İşleri (DSİ), su kullanımına ilişkin havza planlaması çalışmasını sürdürdüğü için henüz suya dayalı tesisler başvuruları kabul edilemiyor.
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği’nin (EGAD) düzenlediği bilgilendirme toplantısında, uygulamaya ilişkin bilgi verdi. Köktaş, uygulamayla ilgili her türlü mevzuat çalışmasının tamamlandığını belirterek, şunları söyledi: “Anadolu’da büyük bir girişimci ayaklanması var. Kısa sürede 200’ün üzerinde başvuru yapıldı. Bunun 50 kadarı kabul edilirken, diğerleri ile ilgili işlemler sürüyor. Uygulama ile insanları tüketimden üretime yönlendiriyoruz. Bireysel olarak elektrik tüketicileri aynı zamanda girişimci oluyor. Enerjisinin bir kuruşunun dahi hesabını biliyor, dolayısıyla verimli ortam oluşuyor.”

Talep birleştir, üretime geç

Uygulamadan talep birleştirme yöntemiyle tüm tüketicilerin yararlanabileceğini vurgulayan Köktaş, “Konutlar, işyerleri, fabrikalar, köyler, mahalleler, toplu konut alanları ferdi veya toplu halde kendi elektriğini üretmek için bir araya gelebilecek. Bir diğer ifadeyle, elektrik tüketicileri ferdi olarak kendi elektriğini üretebileceği gibi talep birleştirme de yapabilecek” dedi.

250 liraya başvuru

HER abonenin 250 lira karşılığında başvuruda bulunabileceğini ve başvurusu kabul edildiği takdirde bir üretim tesisi kurabileceğini söyleyen Köktaş, “Bu üretim tesisleri dağıtım sistemine bağlanabilecek. Bir tek, üretim-tüketim tesislerinin aynı dağıtım bölgesi içinde olması şartı söz konusu. İhtiyaç fazlasını satabilme imkanına sahip olan üreticiler, 10 yıl süreyle Yenilenebilir Enerji Kanunu (YEK) çerçevesinde belirlenen fiyatlardan alım garantisinden de yararlanacak” dedi.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/20881323.asp

Sunday, June 17, 2012

Nordex delivering 19 multi-megawatt turbines to Turkey

Nordex delivering 19 multi-megawatt turbines to Turkey

Hamburg, 4 June 2012. Nordex had been awarded a contract for the assembly of a 47.5 MW wind farm in Turkey. It is now working on the “Canta RES” project, which comprises 19 N100/2500 turbines, for Boydak Holding.



“Canta RES” is located to the east of the town of Çorlu in the Trakya region in Western Turkey. Thanks to the proximity of the wind farm to the Marmara Sea, mean annual wind speeds are between 7.5 and 8.5 metres per second. With a rotor diameter of one hundred metres and a hub height also of one hundred metres, these turbines, which are specially configured for this wind class, can produce 185 gigawatt/hours of clean energy per year. The wind farm is to be handed over to the customer this year.



Boydak Holding is a leading industrial conglomerate in Turkey with activities in the furniture industry, home textiles, telecommunications and energy, amongst other things. In the energy segment, it wants to increasingly operate hydro and wind power plants in Turkey and establish a local wind power capacity of up to 400 MW in the medium term.

Reference: http://www.nordex-online.com/en/news-press/news-detail.html?tx_ttnews[tt_news]=2290&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=4fe931b987

Saturday, June 16, 2012

Rüzgar enerjisinin yol haritası

Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından "Rüzgar Enerjisi" bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda önemli açıklamalarda bulunan Mustafa Serdar Ataseven, rüzgar enerjisinin yol haritasını paylaştı

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKTA) tarafından "Rüzgar Enerjisi" bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda önemli açıklamalarda bulunan TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, rüzgar enerjisinin yol haritasını paylaştı. GMKA Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın düzenlediği “Rüzgar Enerjisi” bilgilendirme toplantısına ilgi büyük oldu.

Hafta başında Çanakkale’de düzenlenen toplantıdan bir gün sonra da Balıkesir’de GMKA toplantı salonunda gerçekleştirilen ikinci toplantı da beklenen ilgiyi gördü. GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan’nın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, rüzgar yol haritası, lisanssız seviyede enerji üretimi mevzuatı, Çanakkale’nin rüzgar klimatolojisi, Güney Marmara’da rüzgar türbin üretimi, yenilenebilir enerji kümelenmesi ve yenilenebilir enerji de eğitim gibi konular ele alındı. Toplantıya, bölgedeki rüzgar santrali işletmecileri, sektöre ilgi duyan girişimciler, yerli rüzgar türbin üretimi ile ilgilenen firmalar, konu ile ilgili kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı.

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, günümüzde küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi çevre meselelerinin sıkça tartışıldığını hatırlattı. Ataseven, dünyada gittikçe önem kazanmaya başlayan yenilenebilir enerji alanında en çevreci enerji olarak rüzgar enerjisini gösterdi. Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyelinin Avrupa ülkelerine oranla oldukça yüksek olmasına rağmen, girişimcilerin çekingen davranmalarının sebebini 'önlerini görememeleri' şeklinde yorumlayan Ataseven, “ Uygulanabilirlik konusunda bazı aksaklılar yaşanıyor.

Özellikle yerli teşvik konusunda. Kanunda 'tamamı yerli' diye bir ifade var. Bu da türbin üretiminde kullanacağınız tüm komponentlerin yerli olmasını gerektiriyor. Bir kanat üretimi içerisinde, yurt dışından getirilen bir miktar kimyasal kullandığınızda yerli teşvik kapsamında değerlendirilmiyor. Bu olay yatırımcıyı zor durumda bırakıyor. Yerli katkı payının verilmesi konusunda bizim beklentimiz yurt dışından komponentler getirilse bile, Türkiye’de montaj yapıldığında bunun 'yerli' kabul edilerek teşvik kapsamına alınmasıdır" diye konuştu.

TÜREB Başkanı Serdar Ataseven, Türkiye’deki rüzgar enerjisi santrallerinin kurulu güç bakımından yüzde 30’una sahip olan Balıkesir- Çanakkale havzasında, Türkiye'nin en verimli rüzgarının bulunduğunu hatırlatarak, yatırımcıları bölgeye yatırım yapmaya çağırdı. İHA

Kaynak: http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,656777/ruzgar-enerjisinin-yol-haritasi

Doğan Enerji iki rüzgar santrali aldı

İki rüzgar santrali aldı
Akdeniz Elektrik Üretim A.Ş bünyesinde mevcut kurulu gücü 33 MW olan Mersin Rüzgar Enerjisi Santrali ile Galata Wind Enerji Limited Şirketi bünyesinde kurulu gücü 93 MW olan Bandırma’daki Şah Rüzgar Enerjisi Santrali hisselerinin tamamının alımı ve devri konusunda Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri A.Ş ile Doğan Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş arasında anlaşma imzalandı.


İmza töreninde Ağaoğlu Şirketler Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı ve Doğan Holding İcra Kurulu Başkanı (CEO) Yahya Üzdiyen hazır bulundu. Anlaşma kapsamında, her iki şirket için toplam 240 milyon euro şirket değeri belirlendi.  

Akdeniz Elektrik Üretim A.Ş’de 9 MW, Galata Wind Enerji Limited Şirketi’nde 12 MW kapasite artırımı çalışmalarına halen devam ediliyor. Çalışmalar tamamlandığında santraller toplam 147 MW kapasiteye ulaşacak ve yıllık yaklaşık 530 milyon kWh üretim yapacak.

ENERJİ GRUBUN ANA İŞ KOLLARINDAN BİRİ

Varılan anlaşmayla ilgili Doğan Holding CEO’su Yahya Üzdiyen şunları söyledi: 

"Ekonomimizin büyüme motoru olan enerji alanı, grubumuzun ana iş kollarından birini oluşturmaktadır. Son olarak Nisan 2012’de gerçekleştirdiğimiz Geleceğe Bakış toplantımızda gaz, petrol arama, dağıtım ve elektrik üretimi alanları ile birlikte özellikle yenilenebilir enerji alanında yatırım fırsatlarını takip ettiğimizi duyurmuştuk. Bugün, bu alanda değerli projeler yaratmış olan ülkemizin önemli ve saygın işgruplarından Ağaoğlu Grubu ile rüzgar enerjisi üretiminde bir anlaşmaya vardığımızı açıklamaktan mutluyuz.

Doğan Enerji şirketimiz enerji alanında Türkiye’nin önemli oyuncularından biri olma hedefi doğrultusunda mevcut HES’lerine ilaveten portföyüne katacağı Mersin/Mut ve Bandırma/Şah Rüzgar Enerjisi santralleri ile tüm paydaşlarımız ve ülke ekonomisi için değer yaratmaya devam edecektir."

"BÜYÜK MEMNUNİYET DUYUYORUZ"

Anlaşmaya ilişkin bir değerlendirme yapan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu da, satışı yapılan Mersin RES ve Bandırma Şah RES’in dışında grup bünyesindeki 17 santralde toplam 1.000 (bin) MW yenilenebilir enerji yatırımı projesini geliştirmeye devam ettiklerini belirtti.

Ali Ağaoğlu, cari açıkla mücadele etmek zorunda olan Türkiye ekonomisi için enerji alanında yapılacak her türlü değer artışının çok büyük bir önem taşıdığını, bu nedenle Doğan Enerji ile yapılan anlaşmadan büyük memnuniyet duyduğunu vurguladı. Ali Ağaoğlu satışla ilgili olarak, "Her iki rüzgar santrali de sıfırdan alıp kurduğumuz ve sadece üretime geçirmekle yetinmeyip kapasite artırımı yaptığımız dünya çapında çok verimli yatırımlar. Bizim sıfırdan alıp bir yere getirmek ve satmak gibi bir anlayışımız var. Enerjide de, böyle bir değer üretip ardından başarılı bir satış yaptık. Doğan Grubu ülkemizde enerjiye yatırım yapan en önemli gruplardan biri. Her iki yatırımı da çok daha iyi seviyelere getireceklerine inanıyorum ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

KAP'A YAPILAN AÇIKLAMA

Doğan Şirketler Grubu Holding tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada satın almanın ayrıntılarına ilişkin şu açıklamada bulundu:

"Alım bedeli, pazarlık usulü kararlaştırılmış olup, her iki şirket için toplam "şirket değeri" 240.000.000 Euro olarak belirlenmiştir [Akdeniz Elektrik Üretim A.Ş. için 68.571.429 euro, Galata Wind Enerji Limited Şirketi için 171.428.571 euro. Söz konusu hisse senedi devir bedeli, bu bedelden "kapanış tarihi" itibariyle güncellenecek "bankalara olan borç" [anlaşma tarihi (29.05.2012) itibariyle 72.941.282 euro] ve sair muhtemel ödemeler [13.513.500 euro "türbin bedeli bakiyesi" vb.] düşüldükten sonra, "kapanış" tarihinde nakden ve peşin olarak ödenecektir. Anlaşmanın imzalandığı tarih [bugün] itibariyle alış ve devir bedeline mahsuben 50.000.000 euro "avans" "Satıcı" tarafa ödenmiştir. Ayrıca, yine "kapanış tarihi"nde güncellenmek üzere, devre konu Şirketler'in, anlaşma tarihi (29.05.2012) itibariyle, ortaklarına olan 15.055.081 euro borcunun da devre konu Şirketler tarafından "Satıcı" tarafa ödenmesi sağlanacaktır.
"Kapanış" işleminin tamamlanması ve hisse senedi alım/devir işlemlerinin gerçekleşmesi; finansal, vergisel, hukuki, teknik ve ticari konular ile ilgili yapılacak incelemenin ["due dilligence"] olumlu sonuçlanmasına ve diğer "ön kapanış" ve "kapanış" koşullarının yanı sıra gerekli "resmi" [Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ("EPDK") ve Rekabet Kurulu] ve "özel" [alacaklı banka] izinlerin alınmasına bağlıdır.

"Konuya ilişkin olarak, kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek bir gelişme olduğu takdirde, gerekli açıklamalar yapılacaktır."


Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/20650673.asp

Çine İlçesindeki Rüzgar Enerjisi Santrali Yatırımı

Aydın Valisi Kerem Al: "Santral yapım çalışmaları 15 Haziran Cuma günü yeniden başlayacak, güvenlik güçlerimiz de çalışma yapılacak bölgede güvenlik tedbiri alacak"

Aydın Valisi Kerem Al, Çine ilçesine bağlı İbrahimkavağı köyü Madranbaba mevkisinde kurulması planlanan, ancak köylülerin tepkisi nedeniyle yaklaşık 9 aydır kurulum çalışmaları duran rüzgar enerjisi santralinin yapımına, 15 Haziran'da güvenlik güçlerinin alacağı önlemlerle yeniden başlanacağını bildirdi.

Vali Al, Hükümet Konağı'nda düzenlediği basın topla-ntısında, Madranbaba mevkisinde kurulması planlanan rüzgar enerjisi santralinin yaklaşık 3 yıldır kentin gündeminde olan bir konu olduğunu belirtti.

Santralin kurulumu için 2008 yılında Aydın İl Genel Meclisi'nin imar planını onayladığını, 2010 yılında da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) üretim lisansı verdiğini kaydeden Al, "Ben göreve başlamadan önce süreç içerisinde santralden dolayı zarar göreceğini düşünen köylüler ile firma yetkilileri karşı karşıya gelmiş, jandarma devreye girmiş, tatsız olaylar yaşanmış. 9 aydır firma yetkilileri ile köylüleri uzlaştırmaya çalışıyoruz. Santral yapım çalışmaları 15 Haziran Cuma günü yeniden başlayacak, güvenlik güçlerimiz de çalışma yapılacak bölgede güvenlik tedbiri alacak" diye konuştu.

Vali Al, ayrıca bu konu hakkında yapılacak haberlerde basın kuruluşlarına sorumluluk çağrısı yaptı.

Aydın Belediyesi tarafından yaptırılan otogarın temel atma törenine katılmasıyla ilgili yerel basında kullanılan "İlk defa CHP'li bir belediye başkanı ile AK Parti iktidarının çektiği fotoğraf bizi duygulandırdı" değerlendirmelerinden duyduğu rahatsızlığı da ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu nasıl bir ruh halidir- Bu ile yapılan hizmetlerle ilgili konularda parti şablonlarını çok mu öne çıkarmamız lazım- Otogara bir yer sağlamamız lazım. Eğer elimizde varsa, bunu tahsis etmek kadar doğal ne olabilir-"

Kaynak: http://www.haberciniz.biz/cine-ilcesindeki-ruzgar-enerjisi-santrali-yatirimi-1496877h.htm

Adalı Holding Yumurtalık'a Rüzgar Enerjisi Santralı Kuruluyor

Adalı Holding, Adana'nın Yumurtalık ilçesine Rüzgar Enerjisi Santralı (RES) Üretim Tesisi kuruyor.

Son yıllardaki yatırımlarını yenilenebilir enerji kaynakları alanına yönelten Adalı Holding, 300 MW'lık kapasite hedefiyle, Hidroelektrik Santralı (HES), Rüzgar Elektrik Santralı (RES) ve Jeotermal Elektrik Santralı (JES) projelerini gerçekleştirmeye çalışıyor. Holding bu kapsamda da Adana'nın Yumurtalık ilçesine Rüzgar Enerjisi Santralı (RES) Üretim Tesisi kuruyor.

Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru, Adalı Holding’in, Ceyhan ve Yumurtalık ilçesine 150 KW gücünde 55 adet rüzgar türbini inşa edeceğini bildirdi.

Duru, Adalı Holding enerji uzmanlarının, geçen yıl Ceyhan’ın Yellibel köyünde bilgilendirme toplantısı düzenlediklerini, üretim lisansı alabilmeleri için de bölgede bir yıl rüzgar ölçüm analizleri yaptırdıklarını kaydetti.

Rüzgar enerjisi üretim sahasının Çelemli Beldesi, Yellibel ve Narlıören köyü çevresini kapsadığı bildirildi.


Kaynak: http://www.haberfx.net/adali-holding-yumurtalika-ruzgar-enerjisi-santrali-kuruluyor-haberi-507532/

General, 900 milyon $ yatırım yapıp, rüzgar türbini üretecek

General, 900 milyon $ yatırım yapıp, rüzgar türbini üretecek

Yeni teşvik sistemi General Electric'i (GE) Türkiye'ye çekti. GE, üç yılda Türkiye'de altyapı geliştirme ve inovasyon yatırımı yapacak. Şirketin Başkan Yardımcısı Rice, 'Bu yatırımı yapmamızda en önemli neden açık, şeffaf yönetim ve yeni teşvik sistemi. Rakam yeterli değil, ancak gelecek için önemli bir adım' dedi

General Electric Başkan Yardımcısı John Rice, önümüzdeki üç yılda Türkiye'ye altyapı geliştirme ve inovasyon konusunda 900 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladı. Rice, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı basın toplantısında yaptığı açıklamada, 'Bugün GE olarak önümüzdeki üç yıl boyunca altyapı geliştirme ve inovasyon alanlarında Türkiye'ye 900 milyon dolar yatırım yapacağımızı açıklıyoruz. Bu yatırımı açıklamamızdaki en önemli nedenler arasında açık, şeffaf bir yönetim olması ve yeni açıklanan teşvik sistemi yer alıyor' dedi. Toplantıda verilen bilgilere göre, 900 milyon doların net dağılımı önümüzdeki aylarda netleşecek. Türkiye'de sağlık, ulaşım, enerji alanlarında faaliyet yürüttüklerini ifade eden Rice, 'Türkiye'de ortaklarımızla ilişkilerimizi geliştirmek ve üretimlerimizi lokalize etmek istiyoruz. Ayrıca sürdürülebilir bir gelişim için de Ar-Ge yapmak istiyoruz' diye konuştu.  Rice ayrıca, 'Burada yapılan bir yatırım yeterli değil. Ancak gelecekteki büyüme için önemli bir adım' diye konuştu.
   
Sağlık turizmi için teşvikler yakında...
SAĞLIK turizmine değinen Bakan Çağlayan, bu alanda yolun sonuna gelindiğini, teşvikleri yakında açıklayacaklarını söyledi. Çağlayan, 'Çin'in ithalatı çok dile getirilir. Çin'in ithalatına, Türkiye'nin Çin'den yaptığı ithalata baktığımız zaman bunun neredeyse yüzde 30'luk, yüzde 40'lık kısmının Çin'den getirilen enerji ekipmanları olduğunu görürüz. Davos'un 42 yıl sonra bölge toplantısını, Türkiye'de Avrasya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika eksenli yapmış olması tesadüfi değil. Türkiye'ye 56 ülkeye 4 saatlik uçuş mesafesinde olan bir coğrafya olarak bakarsanız, bu doğru bir bakış açısıdır'' şeklinde değerlendirme  yaptı.

Türkiye'nin enerji geleceği ileriye taşınacak
BAKAN Çağlayan yaptığı konuşmada, GE'nin yapacağı ve yapmış olduğu yatırımların Türkiye'de getirilen yeni teşvik sisteminin en temel noktalarında olduğunu ifade etti. Çağlayan, 'Bu yatırımla GE, önümüzdeki üç yıl içinde rüzgar türbinlerini Türkiye'de üretecek. Bu türbin üretimi Türkiye'nin enerji ile ilgili geleceğini çok iyi bir noktaya taşıyacak' dedi.

Türkiye'nin enerji geleceği ileriye taşınacak
BAKAN Çağlayan yaptığı konuşmada, GE'nin yapacağı ve yapmış olduğu yatırımların Türkiye'de getirilen yeni teşvik sisteminin en temel noktalarında olduğunu ifade etti. Çağlayan, 'Bu yatırımla GE, önümüzdeki üç yıl içinde rüzgar türbinlerini Türkiye'de üretecek. Bu türbin üretimi Türkiye'nin enerji ile ilgili geleceğini çok iyi bir noktaya taşıyacak' dedi.

Paritedeki düşüş ihracatımızı vuruyor
ÇAĞLAYAN, ayrıca euro/dolar paritesindeki her yüzde 10'luk düşüşün Türkiye'nin ihracatını da yüzde 4.5 daralttığını ifade etti. GE'nin yatırım yaptığı alan ile ilgili olarak da Çağlayan, 'Bu alan bizim son iki yılda 750 milyon dolardan fazla ithalat yaptığımız bir kalemdir' dedi. Çağlayan, sağlık turizmi için önemli teşvikleri de yakında açıklayacaklarını kaydetti.

Kaynak: http://www.aksam.com.tr/general,-900-milyon-yatirim-yapip,-ruzgar-turbini-uretecek--120859h.html

Yeşil enerji devrimine doğru

Yeşil enerji devrimine doğru

Almanya bir yıl önce enerji dönüşümünde karar kılmıştı. 2022 yılına kadar nükleer enerji santralleri kapanacak ve yerini yenilenebilir enerjiler alacak. Başbakan Angela Merkel kararda ısrarcı olduklarını yineledi.

Almanya’nın yeşil enerji darboğazı rüzgâr türbinlerinin azılığından ya da havanın sık sık kapanmasından değil, elektriği üretildiği yerden tüketiciye ulaştıracak hatların yetersizliğinden kaynaklanıyor. En büyük sorun,yeşil enerjinin en çok üretilebildiği yerlerdeki nakil hatlarının yeterli kapasitede olmaması.

Almanya Başbakanı Angela Merkel nakil hatlarının en kısa zamanda tamamlanmasıyla Almanya'nın yeşil enerji devrimini hedeflediği tarihte gerçekleştireceğine olan inancını kaybetmiş değil. Başbakan Merkel, Bonn'daki Federal Nakil Hatları Kurumu'na yaptığı ziyaret sırasında sözü dolaştırmadan konuya girdi ve enerji dönüşümünün gerçekleştirilemeyeceğini savunanlara seslendi: “Enerji dönüşümünü, bir yıl önce kararlaştırdığımız şekilde hedefe ulaştırabilecek durumdayız. 2022 yılına kadar nükleer enerji santrallerini kapatma kararının değişmesi söz konusu değil. Son derece iddialı, heyecan verici ve bütün dünyada dikkatle izleneceğinden emin olduğumuz bir proje başlatmış bulunuyoruz.”

Başbakan Merkel'e Bonn'daki temasları sırasında Ekonomi Bakanı Philipp Rösler ve yeni Çevre Bakanı Peter Altmaier de eşlik etti. Federal Nakil Hatları Kurumu'nda hükümet üyelerine, elektrik şebekesinin genişletilmesiyle ilgili planlar tanıtıldı.

'Nakil hatları genişletilmeli'

Ekonomi Bakanı Rösler, çevre dostu enerjiyi Almanya'nın her köşesine ulaştıracak olan nakil hatlarının enerji dönüşümünde son derece önemli rol oynadığını belirtti: “Bu mastır plan ve çıkarılacak yasalar temelinde elektriği taşıyacak olan kablolara hat çizecek ve ülkenin kuzey-güney bağlantısını en kısa zamanda tamamlamak için hemen kolları sıvayacağız. Almanya'nın kuzeyindeki elverişli hava şartları sayesinde bol miktarda üretilen yeşil enerjinin ülkenin güneyine ve batısına ulaştırılması gerekiyor. Bunun için nakil hatları ağının genişletilmesi şart.”

Başbakan Merkel'e sunulan elektrik nakil hatlarını genişletme planı nakil hatlarını işleten kuruluşların önümüzdeki on yıllık ihtiyacını karşılayacak bütün tedbirleri kapsıyor.

'Elektrik otobanları'

Çevre Bakanı Peter Altmaier "elektrik otobanları" olarak adlandırdığı nakil hatlarının güvenilir olmasına büyük önem verdiklerini dile getirdi: “Elektriği taşıma kapasitesi ne kadar artar ve ne kadar modern teknolojiler kullanılırsa, yenilenebilir enerjiyi tam kapasite kullanma imkânımız o kadar artar. Maliyeti mümkün derece düşük tutmak da en az istikrarlı enerji ikmali kadar önemlidir.”

Almanya'nın elektrik şebekesi merkezi dağıtım sistemli olduğundan çok merkezli yeşil enerjinin yapısına uygun değil. Yetkili bakanlığın hesaplarına göre elektrik şebekesine 1 800 kilometrelik ilave yapılması gerekiyor. İlk yılda sadece 200 kilometre uzunluğunda ek hat çekilebildi. Enerji dönüşümünü gerçekleştirip Almanya'yı yüzde yüz yeşil enerjiye taşıyacak olan yeni elektrik şebekesinin 20 milyar Euro'ya mal olacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: http://www.dw.de/dw/article/0,,15985786,00.html