Blog Archive

Saturday, March 31, 2012

Rüzgar enerjisi ölçümlerinde sorumluluk Meteoroloji'de

Rüzgar enerjisi ölçümlerinde sorumluluk Meteoroloji'de

AA   -   31.03.2012 - 09:44

Rüzgar enerjisine dayalı lisans başvuruları öncesinde yapılan ölçümlere ilişkin düzenleme ve gerekli izinler Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından verilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), Rüzgar ve Güneş Enerjisine Dayalı Lisans Başvurularına İlişkin Ölçüm Standardı Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğin ''tanımlar'' başlıklı 3'üncü maddesine ''Meteoroloji Genel Müdürlüğü'' tanımı eklendi.

Tebliğin ''rüzgar ölçümlerine ilişkin yükümlülük'' başlıklı 4'üncü maddesinde yapılan düzenlemeye göre, ölçüm yapılacak sahada ölçüm istasyonunun kurulması için gerekli olan, sahaya ilişkin izinlerin alınması tüzel kişinin sorumluluğunda olacak. Bu izinler, MGM'ye başvuru yapılmadan önce ilgili tüzel kişi tarafından alınacak ve başvuru dosyasına eklenecek.

Aynı sahada birden fazla ölçüm istasyonu kurulmasının talep edilmesi durumunda, ölçüm istasyonlarının birbirini etkilememesi yönündeki düzenleme MGM tarafından yapılacak. Yapılan ölçümler, ölçüm verileri üzerinde değişikliğe sebep olacak herhangi bir müdahale olmaksızın çevrimiçi olarak MGM'ye iletilecek. Veri iletimi, günün belli bir saatinde veri kayıt cihazı tarafından MGM'nin belirleyeceği e-posta adresine veya terminale otomatik olarak gönderilecek.

Kaynak: http://zaman.com.tr/haber.do?haberno=1266663&title=ruzgar-enerjisi-olcumlerinde-sorumluluk-meteorolojide

Yenilenebilir enerjide üçlü ortaklık

Yenilenebilir enerjide üçlü ortaklık
Türkiye’de yenilenebilir enerji sektöründe aktif olan müşterilere tam kapsamlı ve entegre hizmet vermek için iş birliği yapan Deloitte, 3E ve ELC, bu alandaki riskleri en aza indirmeyi hedefliyor.
Yazının Devamı

2023 yılı itibarıyla 20.000 MW rüzgar kurulu gücüne ulaşmayı hedefleyen Türkiye’de bu hedefe ulaşmayı teminen yapılacak rüzgar enerjisi santrali yatırımlarının finansal, yasal, teknik, sosyal ve çevresel risklerinin minimize edilmesi kritik görülüyor. Deloitte, 3E ve ELC, rüzgar enerjisine yatırım yapan, bu alanda proje geliştiren müşterilerinin risklerini azaltmak üzere entegre ve kapsamlı bir hizmet paketi sunmayı amaçlıyor.

Üç firma tarafından rüzgar enerjisi yatırımlarının riskler açısından daha güvenli ve verimli olabilmesini teminen teknik ve finansal fizibiliteden türbin seçimi ve sosyal etki değerlendirmeye, vergi durum değerlendirmesinden üçüncü taraf doğrulama hizmetlerine, rüzgar ölçümleri ve micrositingden türbin kontratlarının yapılandırılmasına dek çok geniş bir yelpazede danışmanlık hizmetlerini sunuluyor.

Kaynak: http://www.haberortak.com/Haber/Enerji/31032012/Yenilenebilir-enerjide-uclu-ortaklik.php

Thursday, March 29, 2012

Hummer'ı giydiren TPI Türkiye'de rüzgâra geldi

Hummer'ı giydiren TPI Türkiye'de rüzgâra geldi


Hummer ciplerine kompozit giydiren ABD'li TPI, rüzgâr yatırımına geldi. Alke İnşaat ile ortak olan Arizonalı TPI, İzmir'de üreteceği rüzgâr kanatlarını dünyaya satacak.

Türkiye'deki yenilenebilir enerji potansiyeli yabancıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Pazarın 2015'te 10 bin, 2023'te ise 20 bin MW'lık bir kapasiteye ulaşması yerli firmaları yatırıma, yabancıyı ise ekipman üretimine yöneltti. Türk firmalarının yenilenebilir enerjiye milyarlarca dolarlık yatırım yapacağını açıklaması, rüzgâr santrali üretimlerinin de önünü açtı. ABD'nin en büyük rüzgâr enerjisi ekipmanları üreticilerinden TPI Composites, İzmir'e üretime geldi.

İLK KEZ ÜRETİLİYOR

Alke inşaat ile işbirliği anlaşması imzalayan ABD'li şirket, TPI Kompozit Kanat Sanayi adlı bir firma kurdu. İzmir'de 33 bin metrekarelik tesisten bölge ülkelerine de ihracat gerçekleştirilecek. Alke'nin 2008'de rüzgâr santrali kulesi üretmeye başladığını kaydeden Alke İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi ve Finans Koordinatörü Ayhan Kemaloğlu, "Türkiye'de bir ilk olan rüzgâr kanadı tesisinde ilk planda 350 kişi çalışacak. Önümüzdeki yıllarda gelen siparişlerle hem üretim alanı genişleyecek hem de istihdam artırılacak. 2014 yılına kadar 600 kişiye iş imkanı yaratmak istiyoruz" dedi. Rüzgâr kanadı üretiminin Türkiye'de ilk kez gerçekleştirileceğini anlatan Kemaloğlu, "Üretimimiz, ithalat bağımlılığının da önüne geçecek" diye konuştu. TPI Composites CEO'su Steve Lockard, Türkiye'deki tesisle uzun yıllardır müşterisi olan firmalara ürün sağlanacağını belirtti. Lockard, "Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika için Türkiye mükemmel bir noktada yer alıyor" diye konuştu.

Dev aracı 420 kilo zayıflattı

2 bin 500'den fazla çalışanı olan TPI, ABD ordusuna taktik araçların kaplamalarını üretiyor. Ticari olarak Hummer adıyla bilinen askeri ciplerin dış kabinlerini yapan TPI sayesinde yeni zırh olarak kullanılan kompozit ile 2.3 ton boş ağırlıklı araç 420 kilo hafifledi.

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/03/26/hummeri-giydiren-tpi-turkiyede-ruzgra-geldi

1 adet rüzgar türbini olana elektrik bedava


7 bin dolar ödeyerek 1 adet rüzgar türbini alan 20 yıl elektrik faturası ödemeyecek.


Alıcısına elektrik faturası ödetmemek için 40 proje harekete geçti

‘Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik’e ilişkin esaslar 2 hafta önce belirlendi; ev ve fabrikalar, elektrik üretip fazlasını devlete satmak için harekete geçti. Türkiye’nin ilk yerli rüzgar türbini üreticisi Soyutwind, 1 haftada 26 sanayi şirketinden talep aldı, 40 konut projesiyle görüşmelere başladı. Sitelerde ‘toplu alım’ fırsatı sunan yeni yönetmeliğe göre, 100 daireli bir site, ortak alacağı 1 adet rüzgar türbinine daire başına 7 bin dolar ödeyerek 20 yıl elektrik faturası ödememe imkanına sahip olacak.

Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Kanunu’nun 2005 yılında yürürlüğe girmesiyle gündeme gelen ‘lisanssız’ yani konut ve sanayi alanında 500 kw’a kadar enerji üreterek fazlasını devlete satmaya olanak veren ‘Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik’, 2 hafta önce usül ve esasların belirlenmesiyle kesin olarak yürürlüğe girdi. Bu gelişme, hem sanayi şirketlerini hem de konut projeleri yürüten inşaat şirketlerini “Elektriği kendimiz nasıl üretiriz?” arayışına yöneltti. Türkiye’nin ilk ve tek yerli rüzgar türbini üreticisi SoyutWind’in Genel Müdürü Serhat Ay, “1 haftada 26 sanayi şirketinden talep aldık. 23’ü İstanbul’da olmak üzere İzmir, Bodrum ve Marmaris’te de toplam 40 konut projesiyle de görüşüyoruz” açıklamasını yaptı.

Temmuz 2011’de çıkan yönetmelikle ilgili yeni esasların, sitelere ‘toplu rüzgar türbini alımı’ imkanı getirdiğine dikkat çeken Ay, “Saatte 500 kw’lik kapasite, bir evin tüm elektrik ihtiyacını karşılıyor. Örneğin 100 daireli bir site için 1 adet 500 kw/saat kapasiteli türbin yeterli oluyor. 500 kW’lık bir türbinin anahtar teslimi maliyeti 700 bin dolarla 750 bin dolar arasında değişiyor. 100 daireli bir sitede daire başına böylece 7 bin dolar sadece bir defaya mahsus olarak ödeniyor” diye konuştu. Ay, 20 yıl ekonomik ömrü olan sistemin kendini 4-5 yılda amorti ettiğini kaydetti.

Önce bağlantı izni şart

Rüzgar türbini kurulmasını isteyen bir site yönetiminin atması gereken ilk adımın ilgili sitenin sisteme ‘bağlantı izni’ almak için bölgedeki enerji dağıtım firmasına bir dilekçe yazması olduğunu anlatan Ay, “Dağıtım firması bu dilekçeyi TEDAŞ’a sunacak ve Bakanlık 1 ay içinde durumu inceleyerek bağlantı noktası için en uygun trafo merkezini belirleyecek” dedi. Sanayi tesisleri için de aynı yolun izlendiğini belirten Ay, “Şebekeyi engellememesi için trafo kapasitelerinin yüzde 30’una kadar yenilenebilir enerji bağlantısı verilebiliyor. Bu kapasite dolduğunda türbin isteyen site ya da şirket, izin için sıraya giriyor ya da başka bir trafo için anlaşmayı bekliyor” diye konuştu.

Üretilen enerjinin fazlası devlete nasıl satılacak?

- Lisanssız elektrik üretiminde üst sınır 500 kW. Bu kapasitenin üzerinde elektrik gideri olan site, fabrika ya da turizm tesisleri ihtiyaçlarının kalan kısmını şehir şebekesinden karşılayabilecek. İhtiyacından fazlasını ise devlete satarak gelir elde edecek.

- Konutlar veya sanayi tesisleri, rüzgar türbiniyle elde ettikleri elektriği, ‘bankaya para yatırır’ gibi şebekede kendileri için ayrılan havuza verecek. 1 ay boyunca da oraya yatırdığı yani ürettiği elektriği çekecek.

- Ay sonunda dağıtım firması, sistemle ilgili özel sayaca bakarak mahsuplaşacak. Kişiler ürettiklerinden fazlasını kullanmışlarsa, şebekeden çektikleri elektriğin bedelini dağıtım şirketine ödeyecek.

- Eğer üretilenden daha az elektrik kullanılmışsa, o fazla elektriğin bedelini dağıtım şirketi, kişi ya da kurumların hesabına yatıracak. Böylece üretilen enerjinin fazlası devlete satılmış olacak.

- Yönetmelikte yerli rüzgar türbini kullanımı teşvik ediliyor. Üretilen fazla enerji, eğer rüzgar türbini ‘yerliyse’, devlete yüzde 50 daha yüksek fiyattan, 11 cent/kW’ten satılacak.

Çanakkale, Gelibolu, Balıkesir, Bandırma, Bursa, İskenderun, Çatalca, Silivri, Tekirdağ, Edirne, İzmir, Aydın, Manisa ve Kahramanmaraş, rüzgar potansiyeli açısından ilk sıralarda yer alıyor. Rüzgar türbiniyle ilgili olarak ise Kalkınma Bankası ve Şekerbank’ın 10 yıla varan kredileri mevcut. Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı da (TURSEFF) bu alanda düşük maliyetli kredi veriyor.

Lisanslı üreticiler de pazara girebilir

Türkiye’nin ilk ve tek yerli rüzgar türbini üreticisi SoyutWind, 12 yıldır Ankara Temelli’de bulunan fabrikasında 1, 3, 5, 10, 20, 30, 50, 100, 200, 250 ve 500 kW’lık rüzgar türbinleri üretiyor. 15 bin metrekare kapalı, 120 bin metrekare açık alana sahip fabrika yılda 80 MW’lik türbin üretme kapasitesine sahip. Şirket komple rüzgar türbini, kule, kanat ve makine dairesi imalatı gerçekleştiriyor. Soyutwind olarak Türkiye’de bu alanda en yüksek kapasiteyle üretim ve kurulum yapan şirket olduklarını belirten Serhat Ay, “Biz Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler projeleri kapsamında Afrika gibi elektriğin gitmediği yerler için rüzgar türbini ürettik. Şu anda 30-50 kilowatlık türbinler kuran 4-5 firma var. 2-3 yıl içinde oluşacak yeni pazar, bu alanda da yeni firmaların çoğalmasına neden olacak. 500 kilowatt üstü lisanslı üretici şirketler de bu pazara girebilir” diye konuştu.

Türbinler evlerin yanına konulmayabilir

Kanatlarıyla 75 metre yüksekliğinde, yani 25-30 katlı bir bina kadar büyük olan rüzgar türbinlerinin sitenin yanına ya da yakınına konulması gerekli görülmüyor. Türbinlerin, ilgili bölge dağıtım şirketi sınırları içerisinde olması yeterli. Örneğin, Kozyatağı’nda bir projede, türbinler için dağıtım şirketinin sınırlarını aşmadığı için Poyrazköy seçilebiliyor.

Nihal Yuvacan/Vatan


Kaynak: http://www.patronlardunyasi.com/haber/1-adet-ruzgar-turbini-olana-elektrik-bedava/123941

Friday, March 16, 2012

Windenergie: Türkei überholt Österreich

Windenergie: Türkei überholt Österreich

Die Stromproduktion durch Windenergie ist in der Türkei 2011 um 36 Prozent gestiegen. Damit überholt das Land am Bosporus nicht nur Irland sondern auch Österreich.


Nie zuvor wurde die Kapazität erneuerbarer Energie in Europa stärker ausgebaut als im Jahr 2011. 31 Prozent der EU-Gesamtenergiekapazität stammen inzwischen aus erneubaren Quellen. Dabei spielt Windkraft eine bedeutende Rolle. So werden mehr als zehn Prozent der Energiekapazität von Windrädern gestellt.

Laut Angaben des Europäischen Windenergie-Verbandes (EWEA) investierten die Europäer im vergangenem Jahr 13 Milliarden Euro in den Ausbau der Windenergie. Damit konnte die Gesamtkapazität auf 96.600 Megawatt gesteigert werden. Fast so viel wie China und USA zusammen.

Türkei holt auf

Den Spitzenplatz in Europa hält Deutschland mit 29.060 Windkraft-Megawatt, gefolgt von Spanien mit 21.674 Megawatt und Frankreich mit 6.800 Megawatt. Einer der Aufsteiger des Jahres in Sachen Windenergie ist die Türkei. Dort ist die Stromproduktion durch Windräder im vergangenen Jahr um 36 Prozent gestiegen. Die Stromproduktionkapazität konnte auf 1.799 Megawatt gesteigert werden. Zum Vergleich: Ende 2010 lag man erst bei 1.329 Megawatt.

Mit dieser Windkraftinitiative konnte die Türkei nicht nur Irland (1.631 MW) überholen, sondern auch Österreich (1.084 MW) toppen. Auch im gesamten Europavergleich braucht sich die Türkei nicht verstecken: Sie beglegt mit ihrem Windkraft-Engagement Platz zehn.

Windenergie boomt in Rumänien

Starke Winde und kräftige staatliche Förderprogramme machen auch Rumänien zum Windenergie-Vorzeigeland. Schon 2008 hat die Regierung in Bukarest ein Gesetz für die Förderung der Erneuerbaren Energien festgelegt und im rumänischen Staatsanzeiger veröffentlicht. Die Bemühungen haben sich gelohnt: 2010 gab es eine installierte Windkraft-Kapazität von weniger als 500 Megawatt, 2011 waren es bereits knapp 1.000 Megawatt.

Quelle: http://www.wirtschaftsblatt.at/home/schwerpunkt/greeneconomy/windenergie-tuerkei-ueberholt-oesterreich-510283/index.do?_vl_pos=r.3.NT


Wind energy in Turkey:Siemens wins 50 MW wind farm

Wind energy in Turkey:Siemens wins 50 MW wind farm
march 15, 2012

Siemens has been awarded a contract to deliver 22 wind turbines of the SWT-2.3-108 type for the onshore wind power project Dinar in Turkey.

Wind energy in Turkey:Siemens wins 50 MW wind farm

The customer is Olgu Enerji Uretim. Each wind turbine has an output of 2.3MW, a rotor diameter of 108 meters and will be installed on 80 meter hub height steel towers.

The scope of supply for this wind farm includes the delivery, installation and commissioning as well as a five year service contract. The Dinar wind power project will be located outside Afyon City, in South Western Turkey. Installation of the project will begin in Fall 2012, while commissioning shall be finalised in early 2013.

Reference: http://www.evwind.es/noticias.php?id_not=17175

Ruzgara Yatirimci Akini

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, elektrik piyasasında 28 elektrik üretim lisansı verdi.
EPDK'nın Resmi Gazete'de yayımlanan duyurularına göre, Kurul, 1 Şubat, 9 Şubat, 15 Şubat ve 23 Şubat tarihli kararlarıyla, elektrik piyasasına yönelik 28 firmaya üretim lisansı verdi.

Buna göre, Kurul, Evrencik Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretim Limited Şirketi'nin Kırklareli Vize ilçesinde kurmayı planladığı 120 MW kurulu gücündeki Evrencik RES, Rüzgar Elektrik Üretim Limited Şirketi'nin Muğla'nın Bodrum ilçesinde kurmayı planladığı 11,2 MW gücündeki Geriş RES, ve Bahar Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde kurmayı planladığı 5 MW kurulu gücündeki G RES için 49'ar yıllığına, Garet Enerji Üretim ve Ticaret Anonim Şirketinin Manisa'nın Akhisar ilçesinde kurmayı planladığı 35 MW kurulu Gökres-2 RES için 35 yıllığına üretim lisansı verdi.

Öte yandan Kurul, Briza Rüzgar Elektrik'in kurmayı planladığı 50 MW kurulu gücünde Kavaklı RES, Geres Elektrik'in Manisa'daki 27 MW kurulu gücünde Geres RES, Berges Elektrik'in 70 MW kurulu gücünde Bergres RES, Rüzgar Elektrik'in Muğla'daki 15 MW kurulu gücündeki Akyar RES, Vento Elektrik'in İzmir'deki 25 MW kurulu gücündeki Bergama RES, Barkan Enerjinin Balıkesir'de 55 MW kurulu gücündeki Şapdağı RES, Yeni Belen Enerjinin Hatay'da 27 MW kurulu gücündeki Şenbük RES, Akgün Enerjinin Erzincan'da 16,785 MW kurulu gücündeki Bedirdüzü-1 HES, Galata Wind Enerjinin Balıkesir'de 125 MW kurulu gücündeki Tatlıpınar RES, Çanres Elektrik'in Çanakkale'deki 33 MW kurulu gücündeki Şadıllı RES, Paşa Enerji'nin İstanbul'da 8 MW kurulu gücündeki Mahmut Şevket Paşa-1 RES, Egener Elektrik'in İzmir'de 3 MW kurulu gücünde Karabel RES, Fuatres Elektrik'in İzmir'de 30 MW kurulu gücünde Fuatres RES, İzres Elektrik Üretimin İzmir'de 7,5 MW kurulu gücünde İzres RES'e üretim lisansı verildi.

HES ve diğer üretim lisansları

Türkerler Jeotermal Enerji'nin Manisa'da 24 MW'lik jeotermal, Turyağ Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Balıkesir'de 1,592 MWe kurulu gücündeki toz kömürü, Gürteks Sentetik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin Gaziantep'te 3,349 MWe kurulu gücündeki doğalgaz, Ekip Grup'un Konya'daki 1,2 MW kurulu gücünde biyokütle tesisi, Ege Yıldızı Doğalgaz'ın İzmir'de 143 MW kurulu gücündeki doğalgaz, Aktaş Grup'un 64 MW kurulu gücünde doğalgaz, Manastır Elektrik'in Yalova'da 12 MW kurulu gücünde Manastır HES, Ataser Elektrik Üretim ve İnşaat AŞ'nin Kahramanmaraş'taki 8,90 MW kurulu gücündeki Çakmak 2 regülatörü ve HES, Gökçay Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin Giresun ve Ordu illerindeki 6,36 MW kurulu gücündeki Derinçay HES, Enersu Enerji'nin Elazığ'da 4,861 MW kurulu gücünde Hisar regülatör ve HES üretim lisansı aldı.

Batı hattı resmi olarak sona erdi

Bu arada, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) batı hattı ithalat lisansının da 1 Nisan 2012 tarihinden itibaren sona erdirilmesine ilişkin kararı da Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylece söz konusu ithalat lisansı 1 Nisan'da resmen sonlanmış olacak.

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/03/16/ruzgara-yatirimci-akini

Dursunbey'e Rüzgar Türbini

Dursunbey'e Rüzgar Türbini

Elfa Elektrik Üretim A.Ş., Balıkesir'in Dursunbey ilçesine 5 adet rüzgar türbini kuracak.

Elfa Elektrik Üretim A.Ş., Balıkesir'in Dursunbey ilçesine 5 adet rüzgar türbini kuracak. Dursunbey Belediyesinin destekleyeceği projenin diğer yatırımcı firmalara örnek olması bekleniyor.

Dursunbey'de son yıllarda gündeme gelmeye başlayan Rüzgar türbini hayalleri gerçek oluyor. Oldukça yüksek tepelere hakim olan Dursunbey'de çeşitli araştırmalar yapan Elfa Elektrik A.Ş., proje etütlerini tamamlayıp Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 21 Nisan 2011 belgeli izni ile 5 adet türbini Umurlar ve Kızılöz köylerindeki hakim tepelere kuracak. Geçtiğimiz bir yıldan bu yana yerel yöneticilerin bilgisi dahilinde Dursunbey'de araştırma yapan firma yetkilileri projeyi hayata geçirmek için harekete geçti. Bu kapsamda Elfa Elektrik Üretim AŞ. Dursunbey sınırları içerisinde bir adet rüzgar santrali projesinin hayata geçirilmesi ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin regülasyonlarına uyumlu olarak çevresel anlamdaki etkilerini tartışmak üzere Kızılöz Köy Kahvesi'nde kamu yetkilileri ve yerel halkın da katılımıyla projenin tüm teknik detayları ve muhtemel etkilerinin tartışılacağı bir toplantı düzenleneceği bildirildi. Firma yetkililerinden alınan bilgiye göre, Elfa Elektrik'e ait Umurlar Rüzgar Santrali projesinin Kurugedik Tepe, Ayıini Tepe, Uzunmezar Tepe, Sakarı Tepe ve Tuzla Tepe mevkilerinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Proje sahasının büyük oranda Çevre ve Orman Bakanlığı mülkiyetinde olduğu, küçük bir kısmının ziraat alanı olduğu belirtildi. Saha üzerinde radar, herhangi bir tesis, imar, milli park gibi yapılanma ve planlama da bulunmuyor. Kurulacak Rüzgar Enerji Santrali'nin (RES), yerleşim alanı veya herhangi bir yapıdan etkilenebilecek bir özelliğinin bulunmadığı, sahalar ve çevresinin SİT kapsamında da olmadığı kaydedildi.

Dursunbey'e kurulması planlanan bu projenin ilçe ve bölge için büyük önem taşıdığı, gelecekte birçok firmanın elektrik üretimi için son derece uygun olan bölgedeki tepelerde RES projelerini uygulamasının beklendiği ifade edildi. - BALIKESİR

Kaynak: http://www.haberler.com/dursunbey-e-ruzgar-turbini-3443658-haberi/

Ağaoğlu ve VETAŞ Rüzgarda 21 MW Kapasite artışı için anlaştı

Ağaoğlu ve VETAŞ Rüzgarda 21 MW Kapasite artışı için anlaştı

Ağaoğlu Ve Vestas Rüzgar Enerjisinde 21 Mw'lık Kapasite Artışı İçin Anlaştı. Ağaoğlu ve Vestas şirketleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan ile Danimarka Krallığı Ticaret ve Yatırım Bakanı Pia Olsen Dyhr'ın katıldığı törenle iki santralde toplam 21 MW'lık kapasite artışı için anlaşma imzaladı. Ağaoğlu ve Vestas şirketleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan ile Danimarka Krallığı Ticaret ve Yatırım Bakanı Pia Olsen Dyhr'ın katıldığı törenle iki santralde toplam 21 MW'lık kapasite artışı için anlaşma imzaladı. 4 Eylül 2010 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan 33 MW Kurulu gücündeki Mersin RES ile 2011'de devreye alınan 93 MW kapasiteli Bandırma Şah RES'te, toplam 21 MW'lık kapasite artışı yapılmasına yönelik anlaşma, 1 Mart 2012 Perşembe günü saat 16.00'da İstanbul Point Otel'de düzenlenen ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan ile Danimarka Krallığı Ticaret ve Yatırım Bakanı Pia Olsen Dyhr'ın da katıldığı törenle imzalandı. İmzalanan anlaşma ile Ağaoğlu Enerji Grubu'nun toplam kurulu gücü 147 MW'a yükselirken halihazırda yıllık toplam 504 milyon kWh olan elektrik üretim miktarı da 580 milyon kWh'e çıkmış olacak. Yılda 132 milyon kWh enerji üreten ve 33 MW kapasiteli Mersin RES'te 9 MW'lık kapasite artışı ile öngörülen yıllık üretim miktarı 166 milyon kWh olacak. 93 MW'lık Bandırma Şah RES'te ise 372 milyon kwh öngörülen yıllık üretim miktarı ise 12 MW'lık kurulu güç artışıyla 414 milyon kWh'e ulaşacak. Ayrıca bu iki tesis yılda 360 bin ton karbon emisyonunu engellemiş olacak.İmza Töreninde bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, "2023 hedeflerimiz arasında enerji üretimimizi 500 milyar kWh'nin üzerine çıkarmak ve Avrupa standartlarında üretim yapmak var. Türkiye'de iki alanda çok ciddi potansiyel bulunuyor. Birincisi enerji üretimi. Bir diğeri ise enerji verimliliği. Her iki alanda da büyük fırsatlar bulunuyor. Türkiye'nin nüfusu ve başka etkenler düşünüldüğünde kısa vadede petrolden bağımsız bir enerji üretimi sözkonusu olamaz. Ancak yapılacak yatırımlarla kısa sürede yenilenebilir enerjinin toplam enerji üertimi içindeki payının çok artacağını öngörüyoruz" dedi. Törende görüşlerini paylaşan Danimarka Krallığı Ticaret ve Yatırım Bakanı Pia Olsen Dyhr ise "Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Sayın Murat Mercan ile birlikte Ağaoğlu-Vestas imza törenine şahit olmaktan dolayı onur duyuyorum. Devletler, temiz enerji alanında iddialı hedefler koymalılar. Bu hedeflerin gerçekleşmesinde firmaların yatırım yapmaları çok büyük önem taşıyor. Bugün atılan imzalar, temiz teknoloji alanında koyulan hedeflerin uygulanmasında önemli bir adımı temsil ediyor. Danimarka'nın geçen yıl açıkladığımız 2050 enerji stratejisi çerçevesinde, tüm enerji üretiminin yenilenebilir enerjiden sağlanması ve 2020 yılına kadar elektrik enerjisinin yarısının rüzgar enerjisinden elde edilmesi hedeflenmektedir. Bugün gerçekleştirilen toplantılarımız sonucunda, yenilenebilir enerji alanında Türkiye ve Danimarka işbirliğinin geliştirilmesi kapsamında önemli kararlar almış bulunmaktayız" dedi. YENİLENEBİLİR ENERJİYE 2.5 MİLYAR TL YATIRIM YOLDA Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ise konuşmasında yenilenebilir enerji yatırımları için 3 yılda 2.5 milyar TL bütçe ayırdıklarını belirtti. Ali Ağaoğlu, "Türkiye'nin bir numaralı sorunu cari açık. Cari açığın yarıdan fazlası ise enerjide dışa bağımlı olmamızdan kaynaklanıyor. Yerli ve yenilenebilir enerji yatırımları ile Türkiye'nin bu alandaki açığının giderilmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu yatırımlar için 3 yılda 2.5 milyar TL'lik bir bütçe ayırdık. Bu yatırımlarımızla ayrıca yılda 1.5 milyon ton karbon emisyonunun da önüne geçeceğiz" dedi. Ağaoğlu, ayrıca Türkiye'nin rüzgar enerjisinde toplam kurulu gücü olan 1.700 MW'ın yüzde 10'a yakın bir kısmına 2 yıl gibi kısa bir süre içerisinde eriştiklerini belirterek portföylerinde yer alan diğer santrallerin de devreye girmesiyle birlikte enerji üretimine çok ciddi bir katkı sağlayacaklarını ve hedeflerinin önümüzdeki 3 yılda, 600 MW rüzgar enerjisi olmak üzere, termik ve hidrolarla birlikte 1250 MW kurulu güce ulaşmak olduğunu da sözlerine ekledi.

Ali Ağaoğlu, imzalanan bu anlaşma ile hem iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesine hem de Türkiye'nin elektrik üretimine önemli katkıda bulunduklarını ifade ederek, Danimarka'nın dev şirketlerinden Vestas'ın dünyada türbin üretiminde bir numara olduğunu ve temiz enerji üretiminde önemli bir oyuncu haline geldiğini söyleyen Ağaoğlu, Türkiye'nin ilave her megavata önemle ihtiyacı bulunduğunu vurguladı. Vestas adına bir konuşma yapan Vestas Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Afrika'dan sorumlu Başkan Yardımcısı Inigo Sabater Eizaguirre ise "Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun Türkiye'de geliştirdiği ilk iki rüzgar projesi için 126 MW kapasiteye sahip türbinlerin kurulumunu gerçekleştirdik ve halihazırda bu türbinlerin bakımlarını sağlıyoruz. Bugün bu iki proje için 21 MW'lık kapasite artırımı anlaşmasını imzalamaktan ötürü memnuniyet duyuyoruz. Bu anlaşma, Ağaoğlu'nun Vestas'a olan güveninin açık bir göstergesidir. Ağaoğlu'nun temiz enerji üretimine yönelik hedeflerine ve rüzgar yatırımlarından maksimum seviyede kazanç sağlamalarına tam destek vermeye hazırız" dedi.

Kaynak: http://piyasanet.hurriyet.com.tr/haberler/Agaoglu-ve-VETAS-Ruzgarda-21-MW-Kapasite-arts-icin-anlast/?storyId=32133&goToHomePageParam=true&siteLanguage=en

Nordex obtains another order in Turkey

Tektug Elektrik to build 27.5 MW project with N100 turbines

Hamburg, 8. March 2012. The turbine manufacturer Nordex has received an order to supply and install the “Sincik” wind farm. The customer is the Tektug Elektrik Group, which specialises in sustainable energy projects and already operates several hydroelectric power stations. The wind farm will consist of eleven large N100/2500 turbines, which are especially designed for sites with medium wind speeds.

Nordex plans to start installation work in eastern Turkey as soon as autumn 2012. The wind farm is located at an altitude of 1500 metres on a mountain ridge near the city of Adiyaman. The average annual speed prevailing here is 6.9 m/s. Under these conditions the turbines are able to generate an annual yield of 60 GWh.



Nordex will be coordinating the local construction work through its Turkish subsidiary, which will later take charge of servicing the machines. In order to create as much local value added as possible, the turbine manufacturer will be procuring its towers from Ciltug A.S., a well known 40 year old hydro mechanical and electro mechanical equipment manufacturer, which belongs to the Tektug Group.



“This order is a major success in the growing Turkish market as this is the first wind project for Tektug Elektrik. And our new customer has ambitious plans to expand. In addition to this, our pilot project is located in the East of Anatolia. This also offers opportunities for follow-up projects,” says Ayhan Gök, Managing Director of Nordex Turkey.

Reference: http://www.nordex-online.com/en/news-press/news-detail.html?tx_ttnews[tt_news]=2266&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=c3151ba3e0