Blog Archive

Thursday, October 28, 2010

2011 rüzgar yatırımları için yeni bir başlangıç olacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, 12. Uluslararası Enerji Arenasında yaptığı konuşmada, rüzgar enerjisi konusunda özel sektörün ilgisinin farkında olduklarının altını çizerek, “2011 yılı rüzgar yatırımları için yeni bir başlangıç olacaktır”dedi.

Son birkaç yılın en büyük değişiminin piyasa koşullarına göre elektrik üretimi yapan özel şirketlerin sayısının hızlı bir şekilde artması olduğunu ifade eden Köktaş şöyle devam etti:

“1 Kasım 2007 tarihinde oluşan bu büyük talebin en akılcı şekilde yönetilerek sonuçlandırılması belli bir zaman almıştır. Ancak artık gelinen noktada lisans sahiplerinin belirlenmesine yönelik süreç hızla sonuçlandırılmaktadır. Oluşan altyapı sayesinde Kurulumuz öncelikle tekli başvuruları görüşmeye başlamıştır. Her hafta çok sayıda başvuru karara bağlanmaktadır. Bu kapsamda ilk hafta yaklaşık bin megavat kurulu gücünde 16 adet başvuruyu uygun bulduk. Bağlantı görüşü uygun bulunmayan projeleri de elemeye başladık. Bu sürecin sonunda 78 bin megavatlık başvuru hızlı bir şekilde sistemin elverdiği 8 bin 488 megavata indirilecektir. Bu sayede 2011 yılı rüzgâr yatırımları için yeni bir başlangıç olacaktır.''

Köktaş, dağıtım sektöründeki özelleştirmeler konusunda ise bugün yaklaşık 11 milyon 400 bin elektrik abonesinin elektrik dağıtım hizmetlerini özel sektörden aldığını söyledi. Özelleştirilen bölgelere yönelik devir işlemleri tamamlandığında önümüzdeki aylarda bu rakamın 23 milyona ulaşacağını kaydeden Köktaş, 2011 yılında ise tam devir işlemleri sonuçlandırıldığında 30 milyona, yani tüm abonelere ulaşacağını bildirdi.

EPDK'nın bugünlerde 2011-2015 dönemi için elektrik dağıtım şirketlerinin faaliyetleri ile tüketicileri birebir etkileyecek çok önemli kararlara imza attığını anlatan Köktaş, bu sürecin şirketlerin alternatif sermaye getiri oranının belirlenmesi ile başladığını, brüt karlarının, gelir gereksinimlerinin, yatırımların ve kayıp kaçak hedeflerinin tespiti ile devam edeceğini söyledi. Köktaş, ''Şu hususu vurgulamak isterdim ki özel sektör özelleştirme ihalelerinde yüksek bedeller ödüyoruz diyerek EPDK'nın konulara sadece özel dağıtım şirketlerinin perspektifinden bakacağı gibi yanlış bir beklentiye kapılmamalıdır'' dedi.

Kaynak: http://www.enerjivadisi.com/n.php?n=73d7f3f2-2010_10_15

Tuesday, October 26, 2010

Bank Asya’dan ayrılıp rüzgara yelken açtılar

Bank Asya’dan ayrılıp rüzgara yelken açtılar

Asya Katılım Bankası eski yönetim kurulu başkanı Tahsin Tekeoğlu ve eski genel müdürü Ünal Kabaca ile Asyafin Turizm eski genel müdürü Gaffur Kahraman, ABK Enerji’yi satın alarak enerji sektörüne girdiler...

İdriz Çokal'ın haberi

ÜNAL Kabaca, finans sektörünün, özellikle de özel finans kurumları camiasının tanınmış isimlerinden. Dönem dönem transfer söylentilerinde adı geçen Kabaca, geçen ocak ayında sürpriz bir şekilde Bank Asya’dan istifa edince yeni görevine nerede başlayacağı merak konusu olmuştu. Ancak o yine beklentileri yanılttı ve finans yerine enerji sektörünü tercih etti. Üstelik de kendi işinin patronu olarak...

Evet, Ünal Kabaca, geçen nisan ayında merkezi İzmir’de bulunan ve Aydın Söke’de faaliyet gösteren ABK Enerji’yi satın aldı. Kabaca’nın bu işteki ortakları ise yine sürpriz bir şekilde Bank Asya’nın yönetim kurulu başkanlığını bırakan Tahsin Tekoğlu ve Asyafin Turizm’in eski genel müdürü Gaffur Kahraman oldu.
Bu arada, Ünal Kabaca’nın Bank Asya’nın 2009’da başlattığı “Afrika açılımı” kapsamında İslam Kalkınma Bankası ve Bank Asya ortaklığıyla kurulan Tamweel Holding’deki başkan yardımcılığı görevine devam edeceğini belirtelim...

65 MİLYON TL’LİK RES YATIRIMI

Bank Asya’nın kuruluşunda aktif rol alan ve 11 yıl genel müdürlüğünü üstlenen Ünal Kabaca’nın, istifa kararından sonra ne yapacağı merak konusuydu. Tamwel Holding’deki görevi pek aktif değildi. Haftada bir gün vakit ayırdığı bu işle yetinmeyeceği söyleniyordu. Nitekim çok geçmeden, Kabaca’nın 12 Mart’ta kurduğu KB Danışmanlık’ın ilk haberini biz duyurmuştuk. 20 yılı aşkın mesleki kariyerinin tamamını bankacılık kesiminde geçiren Kabaca’nın bu şirketle yine finans kesimine hizmet vereceğini düşünmüştük. Ancak Kabaca’nın asıl niyetinin enerji olduğu ortaya çıktı.

Peki “Sekoya Enerji Elektrik Üretim A.Ş.” unvanıyla kurulan yeni şirketin plan ve hedefleri ne? Ünal Kabaca, rüzgar enerjisiyle ilgili yatırımlar yapacaklarını söylüyor. Ardından da “Emeklilik sonrası yeni işim” diye nitelendirdiği enerji yatırımlarıyla ilgili şu bilgileri veriyor:

“Satın altığımız ABK Enerji’nin, Aydın’ın Söke ilçesinde 55 MW (megavat) kapasiteli bir rüzgar enerjisi santrali (RES) için lisansı bulunuyor. Şirketin merkezi İzmir’deydi. Mayıs ayında İstanbul’a taşıdık. 12 milyon TL sermayeli şirketimiz, söz konusu santralin 30 MW’lik bölümü için yatırıma başladı. Toplam yatırım tutarı 65 milyon TL olacak ve Nisan 2011’de tamamlanacak. İspanyol Gamesa şirketiyle stratejik işbirliği anlaşması yaptık. Yenilenebilir enerji alanında başka yatırımlarımız da olacak. Özellikle RES’te büyüme planlarımız var. Yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. Sekoya Enerji şirketimizi ise yurtdışında yatırım için kurduk. Hedef bölgemiz Batı Afrika. Şu anda bu geniş coğrafyada hangi ülkelerde yatırım yapabileceğimizi araştırıyoruz. Önümüzdeki yıl yurtdışında da somut adımlar atabiliriz.”

Ünal Kabaca’nın Tamwel Holding’deki görevinin halen devam ettiğini belirtmiştik. Kabaca, bu konuyla ilgili de “Oradaki görevim aktif değil. Çok zaman ayırmam gerekmiyor. Afrika’daki banka ile Bank Asya arasındaki ilişkilerin sağlıklı olmasını sağlıyorum. Zaman zaman Afrika’ya gidiyorum. Çok zaman ayırmamız gerekmiyor” değerlendirmesini yapıyor.

Para Dergisi


Kaynak: http://www.patronlardunyasi.com/haber/Bank-Asya-dan-ayrilip-ruzgara-yelken-actilar/87724

Nordex supplies 24 large turbines to Turkey

Order for turnkey project and wind farm extension

Hamburg, 26 October 2010.

Nordex has obtained the order for the turnkey installation of a wind farm in Turkey. Nordex is building the “Akres” project with 18 N90/2500 machines for Karesi Enerji, a subsidiary of the Turkish transformer manufacturer Best. In addition to this, the wind farm operator Dost Enerji has ordered six N90/2500 turbines for the extension of “Yuntdag”.


The “Akres” site is located near the city of Akhisar in the west of Turkey. Thanks to very good wind conditions, the capacity factor stands at around 42 percent. The turbines are able to produce 170 gigawatt hours of clean energy a year and supply some 90,000 Turkish households. The 45 MW wind farm is to be handed over to Karesi Enerji in summer 2011.


“Turnkey projects number among Nordex’s core competences worldwide. Now we can show what our project management is capable of in Turkey, too”, says Ayhan Gök, Nordex CEO in Turkey.


The order for the extension of the “Yuntdag” wind farm underlines Dost Enerji’s confidence in Nordex. “Yuntdag” (17 N90/2500s) had marked the start of Nordex’s entry into the Turkish market in 2007. The six machines to be added to the farm in summer 2011 provide an energy yield of 59 gigawatt hours per annum.

Reference:

http://www.nordex-online.com/en/news-press/news-detail.html?tx_ttnews[tt_news]=2106&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=b8ddcc54ea

Monday, October 25, 2010

Rüzgar kuleleri Ateşçelik'ten

İzmir'de enerji santralleri ve endüstriyel tesisler için ağır çelik yapılar ve çelik konstrüksiyonlar üreten Ateşçelik firması, Aliağa'da kuracağı fabrikasında da rüzgar enerjisi santrallerine (RES) kule üretecek.

Kemalpaşa'daki fabrikada basın toplantısı düzenleyen Ateşçelik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan, yeni yatırımla yılda 100 RES kulesi üreteceklerini duyurdu.

Güldoğan, Türkiye'de 2023 yılına kadar 7 bin 200 adetlik RES kulesi ihtiyacı olacağının öngörüldüğünü belirterek, ''Yıllık kule ihtiyacı kademeli olarak artacak. Şu anda yıllık kule ihtiyacı 300-400 adet civarında. 2023 yılında ise yıllık kule ihtiyacının bin adede ulaşması bekleniyor. Ateşçelik olarak yapacağımız yatırımla, bu sektörün en önemli oyuncularından biri olacağız'' dedi.

RES kulesi üretimiyle pazardaki açığın önemli bir kısmını kapatacaklarını ifade eden Mahmut Güldoğan, amaçlarının Türkiye'nin bu konudaki dışa bağımlılığını azaltmak olduğunu söyledi.

Önümüzdeki aylarda Aliağa'da başlayacakları RES kulesi üretim tesisi için toplam 30 milyon liralık yatırım yapacaklarını bildiren Güldoğan, ''2011 sonunda tamamlanacak yatırımın ardından yıllık RES kulesi üretim kapasitemiz 100 adet olacak ve Türkiye'nin ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamış olacağız'' şeklinde konuştu.

Güldoğan, fabrikanın 70 bin metrekarelik bir alanda kuracaklarını bildirdi.

Mahmut Güldoğan, RES kulesi üretmek için yapacakları yatırımın yüzde 40'ında Ateşçelik'in özkaynaklarının kullanılacağını ifade ederek, kalan yüzde 60'lık bölümünse uzun vadeli yatırım fonlarıyla karşılanacağını söyledi.

Konuyla ilgili görüşmelerde sona yaklaştıklarını ve kredi anlaşmasını imzalamak üzere olduklarını sözlerine ekleyen Güldoğan, uluslararası ortaklık tekliflerini değerlendirdiklerini belirterek, ''Dünya lideri kabul edilen beş firma ile görüşüyoruz'' dedi.

Güldoğan, RES kulesi üretimi konusunda Türkiye'de olduğu kadar Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan gibi halen RES kulesi üreticisi olmayan ülkelere girerek, üretimlerinin önemli kısmını ihraç etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Güldoğan, orta vadede pazarın ihtiyaçlarını talep edilen kalitede karşılayacak, kapasitesini yüzde 100'e yakın oranda dolduracaklarını, sektöre değer katacak ve pazarın aranan ve değerli bir tedarikçisi olacaklarına inandığını dile getirdi.

Kaynak: http://www.gazete5.com/haber/atescelik-firmasi-ruzgar-kuleleri-icin-res-uretimine-basliyor-24-ekim-201-52237.htm

Tuesday, October 19, 2010

Alstom builds 24 MW wind farm in Turkey

Alstom will construct a 24 MW wind farm in Turkey for Eolos Wind Energy Generation Co Inc, a subsidiary of Güris Construction and Engineering Co Inc.

The 24 MW Senkoy wind farm will consist of 8 Alstom ECO 100 wind turbines rated at 3 MW each, and will be erected near Hatay in southern Turkey.

The wind farm is expected to become operation late 2011 or early 2012, and could produce 83 GWh annually.

Alstom will supply, install and commission the wind farm, and provide operation and maintenance services for the first five year.

“The fast growing Turkish wind energy market holds huge potential and this project is a promising step for us in the country,” says Alfonso Faubel, Alstom Wind Vice President.

“We’re very pleased to bring Güris the benefits of our new generation of wind turbines, and to support Turkey’s push to increase its installed wind power capacity.
20 GW by 2023

Turkey’s electricity demand increases on average 8-9% every year, and of its 46.5 GW installed generation capacity, 1.1 GW is from wind power.

In 2009, 343 MW of wind capacity was added, representing a growth of 75%. Alstom says installed wind power capacity is expected to grow 0.5-1 GW per year, reaching over 5 GW by 2015.

The country targets 20 GW of wind power capacity by 2023.

Reference:

http://www.renewableenergyfocus.com/view/12924/alstom-builds-24-mw-wind-farm-in-turkey/

Çanakkale'ye temiz enerji yatırımı yapıldı

Çanakkale'ye temiz enerji yatırım

Çanakkale'nin Ezine ilçesine Gama Rüzgar Enerjisi Üretim Ticaret A.Ş (GARET) tarafından kurulacak Rüzgar Enerji Santralinin kule, kanat ve güç üniteleri gemiyle getirildi.

Alınan bilgiye göre, Gama Enerji A.Ş'ye ait GARET şirketi ile General Elektrik tarafından ortaklaşa kurulacak santralin parçaları Kepez Limanına indirildi.

GARET Genel Müdürü Anıl Sevinç, yaptığı açıklamada, 28 Nisanda finansmanı tamamlanan Sares Projesinin inşaatına 1 Mayısta başladıklarını ve santralde kullanılacak türbinlerin montajına ise 11 Ekimde başlayacaklarını söyledi.

Yılda, 85 milyon kilovat saat elektrik üretecek santralin 9 rüzgar türbininden oluşacağını belirten Sevinç, ''Santrali yıl sonuna kadar faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Santral, oksijen tasarrufu sağlamanın yanı sıra 27 bin ton karbondioksidin doğaya salınımını da engelleyecek. Bir ağacın yılda 22 kilogram karbondioksit azaltımı sağladığı düşünüldüğünde, proje 2,5 milyon ağaca eşit miktarda bir emisyon azaltımı sağlamaktadır'' dedi.

Sevinç, santralin Türkiye'de en hızlı yapılan rüzgar santrallerinden biri olduğunu ve toplam 8 ayda tamamlanacağına işaret ederek, şöyle konuştu:

''Şirketimiz yatırım yaptığı bölgelerde, çevre halkıyla iyi ve güzel ilişkiler kurulması konusunda azami çaba gösteriyor. Çünkü enerji yatırımları uzun vadeli yatırımlar sınıfındadır. Bu nedenle çevre halkıyla uzun dönemli komşuluk ilişkisi tesis ediyoruz. Bizim tabiatla ilgili ciddi önlemlerimiz var. Tabiata minimum zarar vermek GARET'in önemli misyonlarından birisidir. Santral, bölgede bu zamana kadar yapılmış, çevreye en duyarlı santrallerden bir tanesi olacak. Her şey minimum zararla planlandı. Zaten santralin kurulacağı bölge ormanlık bir alan olmadığı için, tabiatla ilgili bir sıkıntı yaşamayacağımızı planlamıştık. Çevre ve iş güvenliği konusunda da sahada görevlendirilmiş ve yetkilendirilmiş uzman personelimiz bulunuyor.''

Anıl Sevinç, temiz enerji üretimi konusunda ilk sırada yer alan Çanakkale'de yapacakları rüzgar santrali yatırımının, şirketlerinin, rüzgar enerjisi sektöründeki ilk yatırımları olduğunu kaydetti.

Kaynak: http://www.denizhaber.com.tr/enerji/30128/canakkale-ezine-gama-ruzgar-enerjisi-santrali.html

Erdek'te Rüzgar Enerjisi Semineri

Balıkesir'in Erdek ilçesinde Narlı köyü yakınlarında inşası planlanan rüzgar türbinleriyle ilgili 'Rüzgar Enerjisi' konulu seminer verildi.

AKSA Enerji A,Ş. tarafından Erdek Öğretmenevi'nde düzenlenen 'Rüzgar Enerjisi' konulu seminere Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan ile vatandaşlara rüzgar enerjisi anlatıldı. Şirket yetkilisi Gürkan Bayraktar, proje hakkında slayt gösterişi eşliğinde bilgi verdi. Rüzgar enerjisinin kurulması planlanan yerden bahseden AKSA şirket görevlisi Bayraktar, "Kapıdağ Rüzgar Enerji Santrali (Kapıdağ RES) ülkemizin kuzey batısında, Balıkesir ili Erdek İlçesi Narlı Köyü Mevkiinde inşa edilecektir. Proje sahası Erdek'in kuş uçuşu 11 kilometre kuzey batısında, Narlı Köyü'nün kuzey doğusunda yaklaşık 1 kilometre mesafede ve İlhan Köyü'nün kuzey batısında 300 metre mesafe de yer almaktadır" dedi.

Kapıdağ RES projesi, Türkiye'nin rüzgar potansiyelinden faydalanmak ve ülkemizin artan enerji ihtiyacının bu sürdürülebilir temiz enerji kaynağından katkı sağlamak amacıyla geliştirildiğini söyleyen Bayraktar, "Firma projenin inşaatına 2011 yılının ilk çeyreğinde başlanacak olup, tüm inşaatların bitmesi ve tesisin devreye alınmaya başlanması için ise yaklaşık 1 yıllık sürenin öngörülmekte. Proje AKSA Enerji A.Ş'nin bir alt kuruluşu olan Kapıdağ Rüzgar Enerji Santrali Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılacaktır. Her biri 0,85 MW üretim gücünde olmak üzere 19 tane rüzgar türbininden oluşan proje toplam 34,85 MW kurulu güce sahip olup, toplam elektrik üretimi ise yaklaşık olarak yılda 120.700 MW olacaktır. Rüzgar enerjisini elektrik enerjisine çevirecek olan bu proje, ürettiği elektriği Türkiye'nin elektrik şebekesine verecektir" açıklamasında bulundu.

Belediye Başkanı Hüseyin Aysan'da, projeyi desteklediğini belirterek, "Alternatif enerji kaynaklarından olan rüzgâr enerjisiyle ilgili bilgiler aktarıldı. AKSA firması dünya çapında belli bir noktaya gelmiş önemli firmalardan biri olup, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın kontrolünde kurulması planlanan rüzgar türbinlerinden bir turizm yöresi olan bölgemize ve köylerimize, bu türbinlerin zararı olmayacağına inanıyorum" dedi. Başkan Aysan, Erdek Belediyesi olarak firmaya yardıma açık olduğunu, ancak olası yaşanacak bir olumsuzluk karşısında köy halkının hakkını, sonuna kadar kendisinin savunacağını da söyledi.

Kaynak: http://www.haberfx.net/erdekte-ruzgar-enerjisi-semineri-haberi-263490/

Wednesday, October 6, 2010

Alstom'dan Hatay'da Rüzgar Tarlası

Alstom' dan Hatay'da Rüzgar Tarlası

Enerji ve taşımacılık sektöründe dünyanın önde gelen firmalarından olan Fransız menşeli Alstom, Türkiye Rüzgar Enerjisi Pazarı’na 24megavat gücünde rüzgar tarlası ile girecek.

30 Eylül tarihinde Alstom, Güriş firmasının bağlı ortaklarından Eolos ile Hatay Şenköy' de yapılacak olan 24 megavat üretim kapasitesinde rüzgar tarlası için bir anlaşma imzaladı. Rüzgar tarlasında her biri 3megavat güç üretebilen ECO 100 rüzgar türbinleri kullanılacak. Proje işletime 2011 yılı sonu veya en gece 2012 başında alınacak.

Anlaşma uyarınca, Alstom rüzgar türbinlerinin temin edilmesi, kurulması ve rüzgar tarlasının işletime alınmasından sorumlu olmanın yani sıra ilk beş sene boyunca bakim ve onarım faaliyetlerini de sürdürecek.

Türkiye’nin elektrik tüketimi her sene ortalama %8-9 oranında artmaktadır. Bu talebi karşılamak için son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verilmeye başlanmıştır. Böylece enerji güvenliğini sağlamak ve ithal doğalgaza bağımlılığı azaltmak hedeflenmektedir.

Türkiye’nin günümüzde sahip olduğu 46,5gigavat üretim kapasitesinin sadece 1,1 gigvat değerindeki kısmı rüzgar enerjisinden sağlanmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde rüzgar enerjisi adına bir patlama yaşanmıştır. Bunun sonucu olarak kapasite bugünkü seviyesine gelmiştir.

2009 yılında eklenen 343 megavat yeni kapasite ile yıldan yıla artış %75 oranına erişmiştir. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin sahip olduğu kurulu rüzgar enerjisi kapasitesinin yılda 500-1000 MW artış göstererek 2015 yılına kadar 5.000megavat rakamına ulaşması beklenmektedir. Bu beklentinin yani sıra, Türkiye 2023 yılına kadar toplam 20.000megavat rüzgar enerjisi kapasitesine ulaşmayı hedeflemektedir.

Hatay, Şenköy rüzgar tarlası yıllık 83 GW elektrik enerji üretimi ile yılda 66.000 ton karbondioksit salınımının önüne geçecek ve 41.000 evin elektrik ihtiyacını karşılayacaktır.

Gerçekleştirilecek olan proje ayni zamanda Alstom firmasının 3megavat üretim ECO 100 rüzgar türbinleri acısından da bir basari olarak kabul edilebilir. Yüksek güç kapasitesi ve enerji verimliliğine sahip olan ECO 100 türbinleri Güriş firmasının Alstom' dan aldığı ilk türbinler olma özelliğini de taşımaktadır.

Güriş firması CEO'su Müşfik Yamantürk konu ile ilgili yaptığı açıklamada Alstom ECO 100 türbinlerinin kullanılması ile yıllık üretiminin proje geliştirilirken hesaplanan rakamın %10 üzerine çıktığını belirterek konunun önemini vurgulamıştır.

Alstom, Türkiye pazarında 50 yıldan beri bulunmaktadır. Ülkemizin termal ve yenilenebilir enerji üretim projelerine katkıda bulunan firma ayni zamanda Türkiye’nin elektrik üretim kapasitesinin yarısında kullanılan ekipmanları da sağlamıştır.

Kaynak: http://www.guneshaber.net/haber/863--alstom39dan-hatay39da-ruzgar-tarlasi.html

Rüzgar enerjisine lisans geliyor

EPDK Başkanı, enerji sektöründeki son gelişmeler konusunda bilgi verdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, rüzgarda lisanslandırma çalışmalarının başladığını belirtirek, şu anda kadar toplam 917 Megavat (MW) gücünde 16 projeye uygun bulma kararı verildiğini açıkladı.

Kurum merkezinde enerji muhabiriyle kahvaltıda biraraya gelen EPDK Başkanı Hasan Köktaş, enerji sektöründeki son gelişmeler konusunda bilgi verdi.

Kamuoyunda gecikmesi nedeniyle çok eleştirilen rüzgarda lisanslandırma çalışmalarının artık fiilen başladığını belirten Köktaş, şu bilgileri verdi:

''1 Kasım 2007 tarihinde rüzgar enerjisi için 751 proje başvurmuştu. Bunların değerlendirmesi yapıldı ve geldiğimiz nokta itibariyle toplam 31 bin 268 MW büyüklüğünde 695 proje var şu anda. Bunların 616 tanesi (toplamda 29 bin 152 MW) yarışmaya esas olacak. Toplam bin 378 MW büyüklüğünde 63 tanesi ise tekli proje. Yani bu bin 378 MW'lik proje yarışmaya girmeden direk lisanlandıracak. Bunlardan şimdiye kadar 16 tanesine uygun bulma kararı alındı. Bu da yaklaşık 2,5 milyar liralık yatırım büyüklüğü anlamına geliyor.''

Rüzgarda daha önce toplam 3 bin 700 MW'lik verilmiş lisans bulunduğunu hatırlatan Köktaş, 1 Kasım başvuruları çerçevesinde, yarışmanın ardından rüzgarda lisans verilmiş 8 bin 488 MW gücün olacağını bildirdi.''

Çoklu başvurularda yarışma usullerinin nasıl yapılacağının 22 Eylül tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan EPDK Başkanı, çoklu başvurular gelir gelmez yarışma yapılması için Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketine (TEİAŞ) gönderileceğini söyledi. Köktaş, ''Şimdiye kadar yatırımcı bize lisansların verilmesi gerektiğini söylüyordu. Şimdi artık biz yatırımcıya (hadi bakalım yatırımını yap) diyeceğiz'' diye konuştu.

Kaynak: http://www.haber3.com/ruzgar-enerjisine-lisans-geliyor-609152h.htm