Blog Archive
-
▼
2009
(108)
-
▼
October
(14)
- Suzlon to supply 57 MW to Turkish Firm
- Turkiye nin enerji politikasinin 3 ana temeli
- Agaoglu, Galata Wind i satin aldi
- Rüzgar için yarış başlıyor
- RES Enerji, Türkiye'ye yatırım kararı aldı
- 11. Enerji Kongresi 21-23 Ekimde Izmir´de
- GURIS in Belen Projesi bitmek uzere..
- Dünyanın en büyük rüzgar enerjisi tesisi
- Uluslararası enerji kongresi-2009
- Bakan ile EPDK birbirine düştü
- Bakan: Enerji Kaynaklari Cesitlendirilecek!
- Rüzgârcı ya gücünü azaltacak ya elenecek
- Yırcalı rüzgarda ortaklık ariyor
- Nordex liefert 36 Großturbinen in die Türkei
-
▼
October
(14)
Friday, October 30, 2009
Monday, October 26, 2009
Yırcalı rüzgarda ortaklık ariyor
Thursday, October 22, 2009
Rüzgârcı ya gücünü azaltacak ya elenecek
22.10.2009
Wednesday, October 21, 2009
Bakan: Enerji Kaynaklari Cesitlendirilecek!
İZMİR - 21.10.2009
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi için ister tedarik, ister transferle ilgili her ülkeyle ilişkiye gireceğini söyledi.
Bakan Yıldız, İzmir'de düzenlenen Türkiye 11. Enerji Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, enerji piyasasındaki oyuncuların sektöre yönelik izlenecek politikalarda mutabık olduklarını, ancak bunların nasıl uygulanacağına dair farklı görüşlerin bulunduğunu ifade etti.
Bu konuda düzenlenen kongrelere belirli formatların getirilmesi gerektiğine işaret eden Bakan Yıldız, "sahte görüş birliğinden" uzak kalabilmek için konuşmalardan önce ve sonra dinleyenlerin etkin katılımının sağlanması gerektiğini dile getirdi.
Bakan Yıldız, 11. Enerji Kongresi'nde yapılan konuşmalarda, isim değişikliği ve enerjisi arz güvenliği konularına vurgu yapıldığını hatırlatarak, iklim değişikliğine ilişkin alınacak önlemler konusunun kulağa çok hoş geldiğini, ama nasıl yapılacağı konusuna girildiğinde ülkelerin hemen gardlarını aldığını, belli gerekçeler sunduklarını ifade etti. Yıldız, uygulama söz konusu olduğu zaman temennilerden öte farklı konuların devreye girdiğini söyledi.
Yıldız, tüm enerji çeşitlerinin her birinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak yeni bulunan kömür rezervlerine kayıtsız kalmasının mümkün olmadığını söyledi.
"Nükleer santral kurma işi bir çok cepheden baktığımızda hükümetlerin üzerine çıkacak kadar ortaklaşmış bir konudur" diyen Yıldız, bu konunun elbette çevreden bağımsız ele alınamayacağını vurguladı.
Yıldız, yerli yenilenebilir enerji kaynaklarının harekete geçirilmesinin önemli olduğunu, bunu herkesin istediğini, ama uygulamada fikir farklılıklarının yaşanabildiğini dile getirdi.
Yıldız, Kopenghag'da gerçekleştirilen toplantılara değinerek, dünya ülkelerinin toplantılarda iklim değişikliği ve enerji konularında tam kesin sonuca varılamayacağı ama genel eğilimin tespit edilebileceği konusunda görüş bildirdiğini anlattı.
Yıldız, Kopenghak toplantılarının ardından Türkiye'nin izlediği politikaların son derece stabil, geçerli ve ülke çıkarları doğrultusunda yürütüldüğü kanaatine vardığını söyledi.
Türkiye'nin Rusya Federasyonu ile yaptığı anlaşmaların Nabucco'nun alternatifi olup olmadığının gündeme getirildiğini vurgulayan Yıldız, "Ne birinden, ne diğerinden vazgeçmememiz lazım. Her biri bizim bilinçli çalışmalarımız, Türkiye'nin geleceği ve arz güvenliğiyle ilgili çalışmalar olduğunun bilinmesi lazım. Enerji çeşitliliği konusunda kaynak temini ve transfer konusunda hiçbir seçicilik yoktur. Dünya, ekonomi globalleşiyor ama politikalar globalleşmiyor, son derece ulusal milli politikalar yürütülüyor. Müsaade edin de biz de milli politika yürütelim. Aslında ABD ya da diğer ülkelerde böyle görüyor, yeter ki ne istediğinizi bilin. Türkiye enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için ister tedarik, ister transferle ilgili her ülkeyle ilişkiye girecektir" diye konuştu.
"BOTAŞ ile SOCAR görüşmelerinde bir sıkıntı beklemiyorum"
Yıldız, Türkiye ile Azerbaycan arasında eksik bilgilendirmeden kaynaklanan yanlış anlamalar bulunduğunu, bunların müzakerelerle her zaman aşılabileceğini ifade etti.
Enerji sektörüyle ilgili konularda da yanlış anlamaların telafi edilebileceğini kaydeden Yıldız, "Bilgi doğru olarak yerine konduktan sonra herhangi bir sıkıntı kalmaz. BOTAŞ ve SOCAR gaz şirketleri görüşmelere devam edeceklerini karşılıklı bildirmişlerdir. Ben bu konuda herhangi bir sıkıntı beklemiyorum" dedi.
Kaynak: http://www.dunyagazetesi.com.tr/haber.asp?id=65286&cDate=
Tuesday, October 20, 2009
Bakan ile EPDK birbirine düştü
20.10.2009
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, iki senedir bekleyen rüzgâr santralı başvurularına yönelik çalışmayı bu yıl sonuna kadar tamamlayacakları yönündeki sözünü tutamayacak. Yıldız, Referans'a geçen ay yaptığı açıklamada, özel sektöre hak vermiş ve çözüm için başvuruları eleyeceklerini açıklamıştı. Ancak eleme yöntemine Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) izin vermeyince bir anlamda rüzgâr tersine döndü.
Saturday, October 17, 2009
Uluslararası enerji kongresi-2009
Dünyanın en büyük rüzgar enerjisi tesisi
Almanya'nın en büyük enerji şirketi EON, dünyanın en büyük rüzgar enerjisi tesisini ABD'nin Texas eyaletinde 400 kilometrekare alana kurdular.
EON'dan yapılan açıklamaya göre, Texas eyaletinin güneyindeki Roscoe'da kurulan, 627 rüzgar türbininden oluşan ve 780 megavat gücündeki tesis, 230 binden fazla konutun elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.
Yenilenebilir enerji alanında Amerikan pazarına büyükyatırım yapan Alman grubu, tüm dünyada kurduğu rüzgar enerjisi santrallerinin toplam gücünün 2600 megavata ulaştığını bildirdi.
AA
Kaynak:
http://www.stargundem.com/guncel/77815-dunyanin-en-buyuk-ruzgar-enerjisi-tesisi-haberi.html
GURIS in Belen Projesi bitmek uzere..
GÜRİŞ Holding Belen Elektrik Üretim AŞ'nin Şantiye Sorumlusu Mühendis Arda Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin Şenbük ve Bakras Mahallesi'nde, 2002'de altyapısını, geçen ağustos ayında da montajını yaptıkları 10 türbinli rüzgar enerji santralinin 60 milyon avroya mal olduğunu söyledi.
Türbinlerde test çalışmasının başladığını, ekim ayının ilk haftasında elektrik üretimine geçeceklerini ifade eden Şeker, şunları kaydetti:
'GÜRİŞ Holding olarak Belen'deki Rüzgar Enerjisi Santrali'nin üretim lisansı 49 yıllığına alındı. Çevre dostu olan rüzgar enerjisi santrali sayesinde ilçe ve bölge ekonomisine katkı sağlayacağız. Yaklaşık 4 kilometrelik bir güzergahta 10 adet rüzgar enerjisi türbini kuruldu. Şimdi her türbin için 120 saatlik test çalışmalarına başladık. Ekim ayının ilk haftasında santralin geçici kabulü yapılacak. Daha sonra elde edeceğimiz enerjiyi Türkiye Elektrik İletim AŞ'ye (TEİAŞ) devredeceğiz.'
Kaynak: http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?i=213074
11. Enerji Kongresi 21-23 Ekimde Izmir´de
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi tarafından üç yılda bir düzenlenen geleneksel Türkiye Enerji Kongrelerinin onbirincisi 21-23 Ekim 2009 tarihleri arasında İzmir-Tepekule Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapılacaktır. İzmir’in elverişli iklim koşullarında gerçekleşeceğini umduğumuz bu önemli buluşmada, yoğun kongre görüşmeleri dışında sosyal etkinlikler için de olanaklar yaratmış olacağız.
Kasım 2006’ da İstanbul’da yaptığımız Türkiye 10. Enerji Kongresinden bu güne kadar iki yıldan biraz fazla bir zaman geçti. Bu süre içinde genel enerji açısından Dünya’da ve Türkiye’de önemli gelişmeler oldu. Güney Doğu Asya kaynaklı enerji talebindeki artış Dünya enerji tüketimini de hızlı bir artış eğilimine sokarken, başta enerji hammaddeleri olmak üzere tüm hammadde fiyatları arttı ve Dünyada enerji arz güvenilirliği tüm ülkelerin gündeminde önemli bir yer oluşturmaya devam etti. 2008 yılında belirginleşen Dünya finansman krizi tüm ülkeleri derinden sarsmaya aday bir olay olarak görülmektedir. Türkiye 11. Enerji Kongresine kadar geçecek yaklaşık bir yıllık süre içinde gelişmelerin hangi yönde olacağını şimdiden tahmin etmek oldukça güçtür. Belirsizlik devrinin başladığı ve bunun da enerji ihtiyaçlarının karşılanmasını epeyce zorlayacağı görülmektedir.
Yukarıda kısaca belirttiğimiz kritik gelişmelerin ışığında Türkiye enerji meselesinde nereye gitmektedir, neler yapılmalıdır? İşte Türkiye 11. Enerji Kongresi bu önemli ve mühim sorunun cevabını aramaya yönelik çabaların birleştiği bir çalışma ortamı olmalıdır. Enerji kaynaklarımızın kullanımında nasıl daha hızlı hareket edebiliriz, bu konuda yapısal ve mevzuata yönelik tedbirler nelerdir? Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılanması için şimdiye kadar uygulanan model başarılı olmuş mudur? Daha verimli ve sonuç alınması daha pragmatik modeller nelerdir? Ülkemiz için büyük bir kaynak olduğu tespit edilmiş olan Enerji Verimliliğinden nasıl yararlanılacaktır? Enerji yatırımlarımız için finansman şartlarının daraldığı ve ağırlaştığı bir ortamda projeleri zamanında nasıl hizmete alacağız, bu konularda neler yapılmalıdır? Türkiye’nin enerji ihtiyaçları şimdiye kadar alışılmış hızda mı ilerleyecek, yoksa talepte bir sakinleşme mi beklenmelidir? Enerjide dış kaynaklara bağımlılığımız daha da artacak mı?
İşte bu ve buna benzer sorunlarda durum değerlendirmesi yapmak ve çözüm önermek amacıyla 21-23 Ekim 2009 tarihleri arasında İzmir’de yapacağımız Türkiye 11. Enerji Kongresine katkıda bulunmak üzere enerji ile ilgili tüm tarafların katılımını beklediğimizi önemle ve saygıyla belirtiriz.
Kaynak: http://www.enerjikongresi2009.com/?link=davet
Tuesday, October 13, 2009
RES Enerji, Türkiye'ye yatırım kararı aldı
Rüzgar için yarış başlıyor
Monday, October 12, 2009
Agaoglu, Galata Wind i satin aldi
Thursday, October 8, 2009
Turkiye nin enerji politikasinin 3 ana temeli
TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Aksoy, enerji politikasının "enerji tasarrufu, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji" olması gerektiğini belirtti
ANKARA - TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, Türkiye'nin enerji politikasının "enerji tasarrufu, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji" olmak üzere 3 temel üzerine oturması gerektiğini bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) ve Global Enerji Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen "Uluslararası Enerji Kongresi 2009" Ankara Sheraton Otelinde başladı.
Ana başlığı yenilenebilir enerji kaynakları olan ve çok sayıda yerli ve yabancı özel sektör temsilcisinin katıldığı kongrenin açılış konuşmasını yapan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Aksoy, 2000'li yılların başında gündeme dahi gelmeyen yenilenebilir enerjinin bugün dünyada ve Türkiye'de en önemli konulardan biri haline geldiğini ve bu konuda çok önemli mesafeler alındığını söyledi.
Enerjide arz güvenliği açısından yenilenebilir enerji kaynaklarının tartışmasız önem arz ettiğini vurgulayan Aksoy, Türkiye'nin de arz güvenliğini çeşitlendirmek açısından, enerji politikalarına yenilenebilir enerji kaynaklarını koyduğunu kaydetti.
Türkiye'de enerji politikasını temel olarak "enerji tasarrufu, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji" olmak üzere 3 politika üzerine oturtmak gerektiğini ifade eden Aksoy, lokal olarak ise Türkiye'yi bir enerji köprüsü haline getirmek, elektrik üretiminde ise doğal gazı, kömürü, hidroliği, yenilenebilir enerji kaynaklarını ve nükleeri eşit olarak kullanmak gerektiğini bildirdi.
Yenilenebilir Enerji Yasasının gelişen şartlara göre düzenlenmesi gerektiğini ve konuyla ilgili yasa teklifi üzerinde Enerji Komisyonu olarak geçen dönem önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Aksoy, "Sayın Taner Yıldız, Enerji Komisyonu üyesi iken bu yasa üzerinde çok çalıştı. Kendisine (bu yasa çıkarsa siz de tarihe geçersiniz) dedik ve bakanlığa öyle uğurladık" diye konuştu.
Rüzgar santrali yatırımları için yarışma
Rüzgar santralleri konusunda özel sektör tarafından merakla beklenen önemli bir düzenlemeyi tamamlamış bulunduklarını da açıklayan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, aynı bölgede kurulmak üzere başvuran binlerce megavat kurulu gücündeki özel sektör rüzgar santral yatırımları arasında yapılacak 'yarışma'nın usul ve esaslarının EPDK tarafından onaylandığını ve Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde değişikliğe gidildiğini bildirdi.
TEİAŞ ile birlikte hazırlanan yarışma yönetmeliği kapsamında, belirlenen kapasiteler çerçevesinde, 20 yıl boyunca bir kWh için en yüksek katkı payını teklif eden özel şirketlere sisteme bağlantı hakkının verileceğini belirten Köktaş "Bu bedellerin yeni iletim hattı yatırımlarında kullanılacak olması da ülkemizin hızla artan enerji talebini karşılayan mevcut elektrik sistemimizin daha da güçlendirilmesini sağlayacaktır" dedi.
Reference: http://www.dunyagazetesi.com.tr/haber.asp?id=63477&cDate=